Στη χθεσινή σύσκεψη για την έκτακτη κατάσταση που δημιουργούν τα αυξημένα κρούσματα κοροναϊού, η συμμετοχή ήταν απρόσμενα μεγάλη: πήραν μέρος ο πρωθυπουργός, εννέα υπουργοί και υφυπουργοί, τρεις γενικοί γραμματείς, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος αλλά ακόμη και ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Δεν συμμετείχαν ο υπουργός και υφυπουργός Υγείας όπως και κανένας από ομάδα των επιστημόνων που αντιμετώπισαν το πρώτο πανδημικό κύμα.

Αν και φαινομενικά παράδοξη, η απουσία του υπουργού Τουρισμού θεωρήθηκε «φυσιολογική» από τους γνωρίζοντες το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου, καθότι ο κ. Θεοχάρη θεωρείται «ξεγραμμένος».  Αλλά η απουσία των κατ΄ εξοχήν αρμόδιων υπουργών Υγείας οφείλεται σε αυτό που ένας γνώστης της κατάστασης αποκαλούσε στο tvxs.gr μια «ωραία ατμόσφαιρα» στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες μας, ο κ. Μητσοτάκης πνέει μένεα εναντίον του κ. Κικίλια και του υφυπουργού του γιατί δεν τον ενημέρωσαν για την άνοδο των κρουσμάτων στα Βαλκάνια, ενώ ο υπουργός Υγείας κατηγορεί με τη σειρά του τον κ. Αρκουμανέα, διοικητή του ΕΟΔΥ, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για τον οργανισμό που είναι αρμόδιος να πληροφορεί την κυβέρνηση.

Για να μην χτυπήσει άσχημα η τρανταχτή απουσία του κ. Κικίλια και του υφυπουργού του κ. Κοντοζαμάνη, η σύσκεψη παρουσιάστηκε ότι είχε αντικείμενο την «εντατικοποίηση των ελέγχων» αλλά και σε αυτή την περίπτωση η παρουσία των αρμόδιων υπουργών θα ήταν υπό κανονικές συνθήκες αναγκαία. Άλλωστε το μοναδικό πρακτικό μέτρο που αποφάσισε η σύσκεψη ήταν υγειονομικού χαρακτήρα:  η επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας σε κλειστούς χώρους, την οποία με ολόκληρη ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) είχε καταργήσει η κυβέρνηση μόλις μία εβδομάδα πριν!

Η ΚΥΑ αυτή ήταν,  για πολλούς από τους επιστήμονες που συμβούλευαν τον πρωθυπουργό τους προηγούμενους μήνες αλλά τώρα παραπονούνται ότι δεν εισακούγονται, «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι». Δυσαρέσκεια από την πλευρά τους υπάρχει  και επειδή ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης «δίνοντας το κακό παράδειγμα», εμφανίστηκε τελευταία δημοσίως χωρίς να φορά μάσκα. Με τη σειρά του ο πρωθυπουργός απάντησε αποκλείοντας τους από τη σύσκεψη, στην οποία ήταν παραπάνω από απαραίτητοι.

Σύμφωνα με γνώστες της κατάστασης στο Μέγαρο Μαξίμου, οι αντιφατικές και συχνά αλλοπρόσαλλες αποφάσεις, σχεδόν σε καθημερινή βάση, «αναδεικνύουν τα προσωπικά όρια του κ. Μητσοτάκη» στη διαχείριση όχι μόνο κρίσεων αλλά και της καθημερινότητας. Από τη πλευρά του, ο πρωθυπουργός, μιλώντας όπως συνηθίζει με το εγώ, άνοιξε τη χθεσινή σύσκεψη τονίζοντας την ανάγκη πρώτα για «την τήρηση όλων των κανόνων και του πλαισίου υγιεινής από τους εργαζόμενους, ειδικά στον κλάδο του τουρισμού και εστίασης», κάτι που θα έπρεπε να αφορά και τον κ. Θεοχάρη, για να συνεχίσει: «Υποχρεωτική χρήση μάσκας και όλα τα σχετικά τα οποία έχουν προβλεφθεί από τις κανονιστικές πράξεις. Και το δεύτερο, προφανώς, η αποφυγή των συναθροίσεων και του συγχρωτισμού, ειδικά σε κλειστούς χώρους. Έχουμε ουκ ολίγα τέτοια προηγούμενα».

Ακριβώς την προηγούμενη μέρα, η λιτανεία προς τιμή του Άγιου Νικόδημου στη Νάξο ήταν ένα τέτοιο προηγούμενο με την παρουσία πλήθους κόσμου, χωρίς την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας. Ακόμη χειρότερη ήταν η εικόνα στη λειτουργία στο εσωτερικό της εκκλησίας, όπου  ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, αλλά και οι βουλευτές Κυκλάδων της ΝΔ, Κ. Μονογυιού και Φ. Φόρτωμας μαζί με άλλους «επίσημους» συνωστίζονταν χωρίς να παίρνουν αποστάσεις και φυσικά χωρίς μάσκα. Ευτυχώς αυτά έγιναν προχθές, ενώ οι οδηγίες του πρωθυπουργού για την αυστηρή τήρηση των μέτρων «χωρίς εκπτώσεις», δόθηκαν μια μέρα αργότερα..

πηγη:https://tvxs.gr