Την άποψη πως αν ο Ερντογάν αποφασίσει να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, θα είναι μια κίνηση με μεγάλο ρίσκο και θα έχει κόστος για την Τουρκία, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε συνέντευξή του πριν τρεις ημέρες στο ραδιοφωνικό σταθμό Realfm.

Εξέφρασε όμως την εκτίμηση ότι “το τέλος της ημέρας δεν θα τολμήσει να το κάνει”. Την επόμενη ημέρα ο Ερντογάν υπέγραφε το σχετικό διάταγμα.

Κι αναρωτιέται κανείς, τόση άγνοια επικρατούσε στο ΥΠΕΞ για τις επερχόμενες εξελίξεις; Είναι δυνατόν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών να διαβεβαίωνε ότι ο Ερντογάν δεν επρόκειτο να προχωρήσει;

“Ο εκτροχιασμός Ερντογάν φέρνει την Τουρκία αντιμέτωπη με όλο τον κόσμο. Εφόσον θέλει να βαδίσει σε νεοοθωμανικούς δρόμους να ξέρει ότι θα βρεθεί πολύ μακριά από την Ευρώπη και σε διεθνή απομόνωση”. Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σχετικά με την απόφαση να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί, σήμερα. Κυριακή, στον ΣΚΑΪ.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε πως η Τουρκία δεν σέβεται την πολυπολιτισμικότητα και δεν είναι μία χώρα που έχει ρίξει άγκυρα στον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό, άλλα μάλλον έχει σηκώσει πανιά για να πάει σε άλλους δρόμους. Πρόσθεσε, ακόμα, πως με την κίνηση αυτή ο Ερντογάν δεν σέβεται το παρελθόν της Κωνσταντινούπολης και δείχνει ότι θέλει να επιστρέψει σε “ένα νεοοθωμανικό όνειρο” – όπως είπε.

Τόνισε, επιπλέον, ότι η Ελλάδα αντιδρά με αποφασιστικότητα και ψυχραιμία και πως η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί μας πληγώνει ως Ορθόδοξους Χριστιανούς. Τέλος, υπογράμμισε πως είναι ένα θέμα που αφορά την Τουρκία και όλο τον υπόλοιπο κόσμο.

πηγη:https://www.anatropinews.gr