Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 22 Σεπ 2012
Β. Χατζηλάμπρου: «Η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας είναι σχέση καινούργια, καθαρή, προγραμματική»
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

 

Στις ειρωνείες αλλά και επικρίσεις που δέχεται το τελευταίο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για «όψιμη σχέση» με τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας απάντησε, μεταξύ άλλων, από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής Αχαΐας Βασίλης Χατζηλάμπρου.

Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο που αφορά τις κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, την Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ υπογράμμισε:

«Υπάρχει ένας διάλογος πολύ ζωντανός με την κοινωνία. Χθες έξω από τη Βουλή ήταν δάσκαλοι, υγειονομικοί, εργαζόμενοι στους ΟΤΑ. Τρεις ώρες αργότερα είχαμε μία μεγάλη κινητοποίηση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Τρεις ώρες τους χώριζαν. Σε επόμενα βήματα η κινητοποίηση αυτή θα γίνει μαζί. Είναι ακριβώς επειδή πιστεύουμε ότι οι καταστάσεις είναι τέτοιες και ο καθένας ξανασκέφτεται τον τρόπο που έχει πάρει τη ζωή του και καταλαβαίνει ότι μάλλον δεν μπορεί ο καθένας μόνος του και πρέπει όλοι μαζί να κινηθούμε. Αυτό που έδωσαν σα μήνυμα ήταν: “Μη μας θεωρείτε δεδομένους. Δεν μας σέβεστε”».

Για να συνεχίσει: «Πράγματι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε τέτοιες σχέσεις μαζί τους. Ούτε διοίκησε, ούτε μετέθεσε, ούτε βράβευσε, ούτε δημιούργησε ποινές. Τέτοιες πελατειακές και κομματικές σχέσεις με τους ανθρώπους των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε. Αποκτάει όμως σιγά-σιγά μία ιδιαίτερη προγραμματική σχέση και αυτό έχει μια σημασία, όχι μόνο από τον τρόπο με τον οποίο θα διαβιούν αύριο ή διαβιούν σήμερα, αλλά επειδή αντιλαμβάνονται και καταλαβαίνουν ότι όπως δεν μπορεί να υπάρχει παιδεία μαζί με το μνημόνιο, […] με τον ίδιο τρόπο δεν μπορεί να υπάρχει πολιτική προστασία για την Πυροσβεστική, δεν μπορεί να υπάρχει το αγαθό της ασφάλειας, δεν μπορεί να υπάρχει τίποτα απ’ αυτά. Είναι προγραμματική, καινούργια, καθαρή η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ μ’ αυτές τις δυνάμεις».

Να σημειωθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ καταψήφισε το εν λόγω νομοσχέδιο, που, μεταξύ άλλων, κατοχυρώνει την αδιαφάνεια στις κρίσεις, υπό την επίκληση μάλιστα του «έκτακτου καθεστώτος», η οποία οδήγησε στο πρόσφατο παρελθόν στην παραίτηση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού Κ. Ζιαζιά.

 

17/9/2012

 

 

Για την πληρέστερη ενημέρωσή σας, επισυνάπτονται το αρχείο των πρακτικών της Βουλής με την ομιλία του Β. Χατζηλάμπρου, καθώς και ο σύνδεσμος (link)

http://vimeo.com/49503846 με το οπτικοακουστικό υλικό της ομιλίας.

 

 

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

ΙΕ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΣΤ΄

Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

 

Συζήτηση επί της αρχής και των άρθρων του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας: «Κύρωση της Πράξεως Νομοθετικού Περιεχομένου «Μεταφορά του χρόνου διενέργειας των ετήσιων τακτικών κρίσεων έτους 2012 στις Ένοπλες Δυνάμεις, την Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή» και λοιπές διατάξεις».

[…]

Σελ. 93 πρακτικών

 

Το λόγο έχει ο Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ – Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο κ. Βασίλειος Χατζηλάμπρου.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ: Ενώ εμφανίζεται σαν μια απλή διαδικασία η κυρωτική πράξη της μεταφοράς των κρίσεων, δεν νομίζω ότι είναι απλή. Παράγει πολιτική για το μέλλον. Και πρέπει να το προσέξουμε σαν Εθνική Αντιπροσωπεία ότι αν ψηφίσουμε αυτήν την κύρωση, στην πραγματικότητα με την αιτιολογική βασική της επιχειρηματολογίας ότι υπάρχουν έκτακτες οικονομικές συνθήκες και δεν επέτρεψαν αυτές του να γίνουν οι κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας, ανοίγουμε ένα δρόμο. Και ακριβώς επειδή οι οικονομικές συνθήκες ο καθένας καταλαβαίνει ότι θα επιδεινωθούν και ίσως και μέχρι το 2020 -και δεν ξέρω μέχρι πού, αν συνεχίσει αυτή η κατάσταση- θα μπορεί κάποιος να τις επαναφέρει ως βασική πλευρά της ζωής.

Αφήνετε, λοιπόν, στα χέρια του Υπουργείου κάθε φορά να επικαλούνται έναν τέτοιο λόγο για να μην κάνουν τις κρίσεις. Ενώ εμφανίζεται, δηλαδή, ένα τυπικό κείμενο που θα κύρωνε μια πράξη, παράγει πολιτική που θα τη βρούμε μπροστά μας.

Κι αυτό έχει μια σημασία, όχι για να απαντήσει μόνο η Κυβέρνηση δια του Υπουργού, αλλά και για τους εταίρους της τρικομματικής Κυβέρνησης. Διότι η πλευρά του ΠΑΣΟΚ γέννησε τον Ν. 3883 που υποτίθεται θα ρύθμιζε τις κρίσεις να γίνονται Μάρτη-Απρίλη, έτσι που να έχει εμπιστοσύνη ο διοικούμενος ότι δεν τον περιμένουν ξαφνικά πράγματα και πρώτη εκείνη έκανε κρίσεις κάτω από το πρόσχημα ότι μπορεί να υπήρχε και κίνηση πραξικοπήματος.

Έχει έναν λόγο να απαντήσει και η Δημοκρατική Αριστερά που είναι της τάξης, της δημοκρατίας και της διαφάνειας, γιατί στην πολιτική ζωή –αλλά να που μπαίνει και στη στρατιωτική ζωή- υπάρχει πια το καθεστώς έκτακτης ανάγκης, το οποίο αντί να απαιτεί περισσότερη συναίνεση και διαφάνεια, απαιτεί αυτά που εν τοις πράγμασι έγιναν τέσσερις η ώρα το πρωί. Είχαμε την παραίτηση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού χωρίς να έχουμε από την πλευρά της Κυβέρνησης μια ουσιαστική εξήγηση.

Δυστυχώς το κείμενο αυτό έρχεται μετά τις κρίσεις και κουβαλάει μαζί μια ουρά. Και η έγκριση ενός τέτοιου κειμένου θα σήμαινε ότι καλώς έγιναν οι κρίσεις έτσι όπως έγιναν.

Συνεχίζω να λέω μεταφέροντας τη συζήτηση της Επιτροπής, πως δεν έχουμε μια πραγματική εξήγηση. Γιατί η εξήγηση που δόθηκε με τα στατιστικά στοιχεία, ότι άλλαξαν λιγότεροι απ’ ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, δεν ερμηνεύει το γεγονός όσων υπονοήθηκαν με την παραίτηση του ΑΓΕΣ. Επίσης, αυτή η εξήγηση δεν ανήκει μόνο στον Υπουργό. Δεν έχουμε Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας που στηρίζεται από άλλους δύο. Θέλω και οι ομιλητές του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς να δώσουν εξηγήσεις, εκτός και αν δεν ρωτήθηκαν. Και αυτό είναι πολιτικό παραγόμενο.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Για ποιο πράγμα να δώσουμε εξηγήσεις;

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ: Ακριβώς για την παραίτηση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Και επειδή αυτό το κείμενο κουβαλάει μαζί και αυτή την ουρά, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί στην Εθνική Αντιπροσωπεία αυτό το θέμα. Θα πρέπει να υπάρξει μια ερμηνεία από την πλευρά σας. Ο Υπουργός είπε ότι επειδή τα στατιστικά στοιχεία εξόδου των στρατιωτικών από την κλίμακα ή ανέλιξής τους είναι τα μισά απ’ ό,τι στο παρελθόν, ως εκ τούτου ήταν αδιάβλητες οι κρίσεις, δεν υπήρξαν λίστες και δεν υπήρξε κομματική παρέμβαση. Αυτό λέχθηκε καθαρά μέσα στην Επιτροπή. Αυτό δεν αποτελεί επιχείρημα καλών κρίσεων.

Έχει αυτά τα δύο μεγάλα ελαττώματα το κείμενο που έρχεται προς κύρωση. Παρόλα αυτά ακούσαμε ότι η εξήγηση ήταν οι εκλογές. Και δεν ήταν εν τη ρύμη του λόγου κάποιου που μπέρδεψε στην αιτιολογική έκθεση το γιατί οι εκλογές δεν επέτρεψαν την κύρωση επειδή δεν υπήρχε Κοινοβούλιο. Το ακούσαμε ως αιτία γιατί δεν έγιναν οι κρίσεις. Και συνεχίζεται η ίδια τακτική σε απάντηση από υφυπουργό γιατί δεν μετακινήθηκαν οι φαντάροι μας από το Κόσσοβο. Ως αιτία φέρεται σε απάντηση ότι είχαμε εκλογές, δεν συστάθηκαν τα συμβούλια μεταθέσεων και ξέμειναν στο Κόσσοβο. Δηλαδή αν υπήρχε και τρίτος γύρος εκλογών, ακόμη εκεί θα ήταν οι φαντάροι μας; Και είναι ακόμη εκεί γιατί είναι σε εξέλιξη η μετάθεσή τους. Παρόλα αυτά στην αιτιολογική έκθεση η κύρια πλευρά παραμένει να είναι αυτό που ως πολιτική παράγεται εδώ, πως θα είναι οι έκτακτες οικονομικές συνθήκες.

Υπάρχει μια πλευρά ζητημάτων που αφορούν τις μεταθέσεις και τις μετακινήσεις του δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων κ.λπ. Το γεγονός ότι ζητούνταν το Μάρτιο να έχουμε κρίσεις, αφορούσε το πώς οι συνέπειες θα ήταν μικρότερες σε κοινωνικό επίπεδο. Θα μπορούσε δηλαδή κάποιος να προγραμματίσει με αυτό τον τρόπο τη μετεγκατάστασή του, τη συνυπηρέτηση πιθανώς, την ετοιμασία του παιδιού για να γραφτεί στο σχολείο κ.λπ. Αυτά δεν υπολογίζονται. Ειδικά σε έκτακτες συνθήκες έτσι όπως περιγράφονται, δεν υπολογίζονται καθόλου.

Όμως ο σεβασμός δεν σταματάει εκεί. Υπάρχει ένας διάλογος πολύ ζωντανός με την κοινωνία. Χθες έξω από τη Βουλή ήταν δάσκαλοι, υγειονομικοί, εργαζόμενοι στους ΟΤΑ.

Τρεις ώρες αργότερα είχαμε μία μεγάλη κινητοποίηση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Τρεις ώρες τους χώριζαν. Σε επόμενα βήματα η κινητοποίηση αυτή θα γίνει μαζί. Είναι ακριβώς επειδή πιστεύουμε ότι οι καταστάσεις είναι τέτοιες και ο καθένας ξανασκέφτεται τον τρόπο που έχει πάρει τη ζωή του και καταλαβαίνει ότι μάλλον δεν μπορεί ο καθένας μόνος του και πρέπει όλοι μαζί να κινηθούμε. Αυτό που έδωσαν σα μήνυμα ήταν: «Μη μας θεωρείτε δεδομένους. Δεν μας σέβεστε». Εννοούν όχι μόνο στο επίπεδο των προεκλογικών σας δεσμεύσεων αλλά κυρίως για το χειρισμό σας όπου εμφανίζονται τα μισθολόγιά τους να είναι των δύο και τριών χιλιάδων ευρώ την ίδια στιγμή που τα πραγματικά τους μισθολόγια είναι στα επτακόσια ευρώ. Το ίδιο επικοινωνιακό παιχνίδι που γινόταν με κατηγορίες πάρα πολλών εργαζομένων γίνεται σήμερα και «στις πλάτες» των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας κλπ. Αλλάζουν τα πράγματα και εκεί.

Βλέπω στις εφημερίδες –και είναι αρκετά καθοδηγούμενο αυτό το κλίμα- να ειρωνεύονται ως όψιμη τη σχέση που μπορεί να συνδέει το ΣΥΡΙΖΑ μ’ αυτές τις κινήσεις, ότι «τώρα θυμηθήκατε» κλπ. Η απάντηση ήλθε από τους ίδιους. «Μη μας θεωρείτε δεδομένους. Τελείωσε το πελατειακό παιχνίδι. Σταματάμε να είμαστε όμηροι αυτών των κινήσεων». Πράγματι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε τέτοιες σχέσεις μαζί τους. Ούτε διοίκησε, ούτε μετέθεσε, ούτε βράβευσε, ούτε δημιούργησε ποινές. Τέτοιες πελατειακές και κομματικές σχέσεις με τους ανθρώπους των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε. Αποκτάει όμως σιγά-σιγά μία ιδιαίτερη προγραμματική σχέση και αυτό έχει μια σημασία, όχι μόνο από τον τρόπο με τον οποίο θα διαβιούν αύριο ή διαβιούν σήμερα, αλλά επειδή αντιλαμβάνονται και καταλαβαίνουν ότι όπως δεν μπορεί να υπάρχει παιδεία μαζί με το μνημόνιο, όπως δεν μπορεί να υπάρχει υγεία μαζί με το μνημόνιο –όλα αυτά συζητάμε κάθε μέρα εδώ- με τον ίδιο τρόπο δεν μπορεί να υπάρχει πολιτική προστασία για την Πυροσβεστική, δεν μπορεί να υπάρχει το αγαθό της ασφάλειας, δεν μπορεί να υπάρχει τίποτα απ’ αυτά. Είναι προγραμματική, καινούργια, καθαρή η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ μ’ αυτές τις δυνάμεις.

Θέλω να μεταφέρω στην Αίθουσα δυο λόγια από το ψήφισμα το οποίο έχουν δώσει σ’ όλες τις πολιτικές δυνάμεις στη Βουλή και στο Υπουργείο Οικονομικών: «Είμαστε ανυποχώρητα αντίθετοι στη διακύβευση της εθνικής μας κυριαρχίας, στο ραγιαδισμό που καλλιεργείται και στο ξεπούλημα της πατρίδας μας, στην με οποιονδήποτε τρόπο παραχώρηση συνταγματικών και κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας στους εκπροσώπους των μεγάλων οικονομικών και γεωπολιτικών συμφερόντων, στην απομόνωσή μας ως κλαδική επαγγελματική ομάδα, δηλώνοντας την αλληλεγγύη μας στο σύνολο των Ελλήνων εργαζομένων. Είμαστε ανυποχώρητα αντίθετοι στον εμπαιγμό, στην καλλιέργεια φόβου, απάθειας και υποταγής που η συγκυβέρνηση επιδιώκει. Είμαστε ανυποχώρητα αντίθετοι στο γκρέμισμα των ονείρων ολόκληρου λαού για ένα αύριο αντάξιο της προσφοράς του, στην υποθήκευση του μέλλοντος των παιδιών μας, στην πλήρη οικονομική αφαίμαξη και εξόντωσή μας».

Καταλήγει: «Δηλώνουμε ρητά και κατηγορηματικά» -αυτό είναι το σημείο που έχει ενδιαφέρον- «ότι ο κοινός μας αγώνας θα συνεχιστεί και θα ενταθεί ενωμένος μ’ αυτόν των υπόλοιπων εργαζομένων για μια πατρίδα κυρίαρχη, για ένα λαό περήφανο που θα ζει με αξιοπρέπεια και με Ένοπλες Δυνάμεις-πυλώνα προάσπισης της εθνικής μας κυριαρχίας και ασφάλειας».

Βρισκόμαστε μπροστά σε πολύ μεγάλες αλλαγές, κύριοι συνάδελφοι. Πρέπει να δώσετε τη δυνατότητα στο Κοινοβούλιο να έχει τον πολιτικό έλεγχο των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτό είναι επιταγή. Δεν μπορείτε να διαχειρίζεστε τα πράγματα ως μία ομάδα κομματική –και ίσως από τους τρεις να μένει ο ένας μόνο- που να λειτουργεί μέσα στις Ένοπλες Δυνάμεις μ’ έναν άλλο τρόπο. Δεν είναι δεδομένοι. Αλλάζουν τα πράγματα. Λάβετέ το καλά υπόψη σας αυτό.

Τελειώνοντας λέω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά σε όλους θέτει ακριβώς αυτό το θέμα: μη δημιουργήσουμε με την ψήφιση αυτής της κυρωτικής πράξης ένα πολιτικό παράγωγο που θα αφορά σε έκτακτες συνθήκες διαρκώς που θα επηρεάζουν τις κρίσεις, θα επηρεάζουν όλη την ιεραρχία στις Ένοπλες Δυνάμεις γιατί είναι επικίνδυνος και ολισθηρός αυτός ο δρόμος.

Αύριο φέρνετε, κατά τα δημοσιεύματα, τις ιδιωτικοποιήσεις των αεροδρομίων, την ιδιωτικοποίηση της ΕΛΒΟ. Φέρνετε τα θέματα των λιμανιών. Στην πραγματικότητα ξεδοντιάζετε την πολεμική βιομηχανία.

Υπάρχει, λοιπόν, ένα θέμα. Θέλετε πρόθυμους που να μπορούν να υποστηρίξουν, χωρίς να δείξουν την αποδυνάμωση που υφίστανται οι Ένοπλες Δυνάμεις. Και έτσι έχει για σας ένα τεράστιο ενδιαφέρον το ποιες κρίσεις θα γίνουν και πώς. Για μας σα ΣΥΡΙΖΑ λέμε ότι μπορούμε να εγγυηθούμε αδιάβλητες κρίσεις γιατί δε χρειαζόμαστε κανένα παράγωγο απ’ αυτή τη σχέση. Θέλουμε με τους ανθρώπους αυτούς να έχουμε αξιοπρεπείς σχέσεις σεβασμού γιατί θεωρούμε ότι κυρίως ο όρκος τους είναι αυτός που καθορίζει Ένοπλες Δυνάμεις στην υπεράσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας της χώρας. Γιατί, αν έπαιρναν το παράδειγμα από την εκάστοτε Κυβέρνηση για το πώς έπρεπε να χειριστούν τα πράγματα, θα έπρεπε και εκείνοι νύχτα να φέρνουν τροπολογίες, να δημιουργήσουν ένα καθεστώς έκτακτης ανάγκης σε όλα. Την ίδια στιγμή που πωλούνται περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού λαού να πουν «και γιατί εγώ να βάλω το σώμα μου μπροστά για 10 πιθαμές γης, για δέκα δικαιώματα».

Από κάπου αλλού αντλούν τη δύναμη και το θάρρος οι Ένοπλες Δυνάμεις και όχι από την πολιτική μιας Κυβέρνησης η οποία στο όνομα των αναγκών και των δικαιωμάτων των δανειστών και τοκογλύφων έχει θέσει στην καραντίνα όλες τις κοινωνικές ανάγκες.

Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν αλλαγές στην ελληνική κοινωνία. Αυτό είναι και το κύριο όπλο του ΣΥΡΙΖΑ. Η διαλεκτική για την οποία κάνουμε λόγο αυτή είναι. Όταν αλλάζουν οι συνθήκες στους ανθρώπους αλλάζουν και οι ιδέες τους για το πώς πρέπει να προχωρήσουμε. Θέλουμε να γίνουν ενεργητικοί οι άνθρωποι. Θέλουμε να σταματήσουν απέναντι στο φόβο. Και δυστυχώς για σας το μόνο όπλο που μπορείτε να έχετε απέναντι στις Ένοπλες Δυνάμεις και στο δυναμικό δεν είναι να τους φοβίσετε. Δε θα λειτουργήσει αυτό. Ξέρω ότι θα επιχειρήσετε να τους πολυδιασπάσετε με ζητήματα μάχιμων και μη μάχιμων, μονάδων που κινούνται στην πρώτη γραμμή και άλλων που κάνουν επιτελική δουλειά.

Ολοκληρώνω με δυο κουβέντες. Είναι λάθος και εγκληματικό να δώσουμε το δικαίωμα με αυτό μας το κείμενο, μ’ αυτή μας την ψήφιση, να υπάρχει καθεστώς έκτακτης ανάγκης, διαρκώς, της κρίσης των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Αυτό πρέπει να το πάρει πολύ καλά υπόψη της η Εθνική Αντιπροσωπεία.

Θα έχετε όλη τη μήνη των ανθρώπων αυτών αλλά κυρίως του ελληνικού λαού γιατί θα βρεθούν μαζί. Γι’ αυτό είπα ότι τρεις ώρες ήταν η απόσταση της μιας κινητοποίησης από την άλλη.

Ο δικός μας μεγάλος ποιητής Κώστας Βάρναλης διερωτάται «Πώς εδώθε να βγούμε; Όχι ένας- ένας!/ όλοι μαζί και μοναχός κανένας/ Σα φτάσει η έσχατη ανάγκη να σωθείς;/ Ενωμένος Λαός θα σηκωθείς.». Σ’ αυτή τη διαδικασία βρισκόμαστε. Είστε απλά ένα εμπόδιο στο να υπάρξει μια άλλη κατάσταση στο λαό και τη χώρα.

Ευχαριστώ.

(Χειροκροτήματα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ- Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο)

ΔΕΥΤΕΡΟΜΙΛΙΑ – σελ. 276

Απ’ ό,τι βλέπω, έχουν ζητήσει να δευτερολογήσουν κατά σειρά ο κ. Χατζηλάμπρου, ο κ. Κουΐκ, η κ. Γιαννακάκη.

Το λόγο έχει ο Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλειος Χατζηλάμπρου.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Η ώρα είναι περασμένη, θα είμαι εξαιρετικά συνοπτικός. Λέω ότι ακόμη και στη δευτερομιλία του κυρίου Υπουργού δεν ακούσαμε σαφή εξήγηση γι’ αυτό που περιγράφει η πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Δηλαδή, για τις έκτακτες οικονομικές συνθήκες, οι οποίες καθόρισαν τη μεταφορά. Μας ξαναείπατε, κύριε Υπουργέ, ότι επρόκειτο για τις εκλογές και αυτό θα μπορούσαμε να το συζητήσουμε. Εδώ δεν λέει αυτό. Και σας λέω ότι δεν είμαι καθόλου τυπολάτρης όσον αφορά τα κείμενα, εάν δεν παρήγαγε ένα πολιτικό παραγόμενο που θα το βρούμε μπροστά μας, όπου αύριο θα υπάρξει ξανά μνεία στις άσχημες οικονομικές συνθήκες που σημαίνει ότι η προσπάθεια διευθέτησης του Μάρτη, Απρίλη για σταθερές κρίσεις, θα τίθεται και θα τελεί πάντα υπό την αίρεση των δύσκολων οικονομικών συγκυριών. Αυτό νομίζω ότι είναι σημαντικό. Είναι το κύριο επιχείρημα για το οποίο εμείς δεν ψηφίζουμε την πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Παρ’ όλα αυτά και στο ζήτημα των κρίσεων δεν ζήτησα τα γεγονότα, δεν τα ξέρω τα γεγονότα, δεν τα ζήτησα. Ζήτησα μια λογική εξήγηση. Κι όταν λέτε τον τιμώ, ήθελα να παραμείνει, δεν τέθηκαν λίστες, δεν υπήρξε κομματική παρέμβαση, υπάρχει το ανεξήγητο και μάλιστα προσθέτετε ότι ξεπέρασε και άλλους επτά για να βρεθεί σε εκείνη τη θέση, το χρωματίζετε με κάποιο τρόπο.

ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Άμυνας): Είναι αλήθεια, κύριε συνάδελφε.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ: Δεν είπα εγώ αν είναι αλήθεια, δεν με καταλάβατε τι λέω. Περιμένω, όμως, μια εξήγηση. Εξήγηση! Τη δική σας εξήγηση. Πώς έγιναν όλα τόσο καλά και τέσσερις η ώρα το πρωί; Αυτή την εξήγηση περιμένω. Εξήγηση, όχι τα γεγονότα.

Και λέω: Το ίδιο περίμενα -μια εξήγηση- και από τη Δημοκρατική Αριστερά και από το ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Εξήγηση, όχι αν σας ήρθε λίστα αποστράτων που δεν δεχθήκατε και όπως ξέρει ένας προηγούμενος ομιλητής, αμυνθήκατε πολύ. Άλλο κλίμα περιγράφει η προσπάθεια να εξηγηθεί αυτό.

Και κάτι τελευταίο. Θεωρώ ότι ήταν πρόβλημα μη κατανόησης από την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας, το τι είπε ο ΣΥΡΙΖΑ για τη σχέση του με τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, με τους στρατεύσιμους με τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας κ.λπ. Είπε ότι δεν διαθέτουμε, γιατί δεν κυβερνήσαμε, γιατί δεν λειτουργήσαμε κομματικά, γιατί δεν, δεν, δεν. Δεν έχουμε σχέσεις είτε κομματικού ελέγχου, είτε κομματικής φιλίας, είτε κομματικής σχέσης. Μας συνδέει κάτι που στην Αριστερά το θεωρούμε σοβαρό, η κοινή στόχευση. Ανακαλύπτουν και εκείνοι ότι όπως ο λαός μας ανακαλύπτει ότι δεν μπορεί να υπάρχει μνημόνιο προτεραιότητας στους δανειστές και στους τοκογλύφους και υγεία και παιδεία, δεν μπορεί να υπάρχει και το αγαθό της ασφάλειας, η πολιτική προστασία. Από αυτή την άποψη είπα ότι μας συνδέει μια νέα σχέση. Στην αλλαγή που συμβαίνει στην κοινωνία όλη, προτιμώ αυτήν την κίνηση και στάση αυτών των ανθρώπων από ό,τι άλλες στάσεις που στο παρελθόν οι κομματικές φιλίες και ειδικές οργανώσεις μέσα στα Σώματα σήμαινε να στοιχηθούν έτσι που να αποτρέψουν αυτό που έρχεται. Όχι, είναι ανοικτοί σε μια αλλαγή και αυτό το θεωρώ θετικό.

Σας ευχαριστώ.

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου