Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 25 Μάι 2015
 Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η Πολιτική Απόφαση της Κ.Ε. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

 

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε το κείμενο πολιτικής απόφασης στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., το απόγευμα της Κυριακής. «Λευκό» από την «Αριστερή Πλατφόρμα», της οποίας η σκληρή τροπολογία καταψηφίστηκε με 20 ψήφους διαφορά, «όχι» από την ΚΟΕ.

 

Το συμβιβαστικό πνεύμα που διαπνέει την πολιτική απόφαση της Κ.Ε. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., στην οποία υπογραμμίζεται ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει μνημονιακή συμφωνία, αντανακλά τις δύσκολες ισορροπίες μέσα στο κόμμα και την προσπάθεια να κατευναστούν τα πνεύματα, μετά από ένα διήμερο σφυροκόπημα για τη διαπραγματευτική τακτική με τους εταίρους.

 

Νωρίτερα, απορρίφθηκε η τροπολογία που πρότεινε η «Αριστερή Πλατφόρμα» του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., με την οποία ζητούσε ρήξη αν οι δανειστές επιμείνουν σε ταπεινωτική συμφωνία.

 

Από τα 201 μέλη που αριθμεί η Κ.Ε. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., τα 95 ψήφισαν κατά της τροπολογίας, ενώ 75 τάχθηκαν υπέρ της ενσωμάτωσης της τροπολογίας στο κείμενο πολιτικής απόφασης, ενώ βρέθηκε 1 λευκό. 30 οι απόντες.

 

Την πρόταση της Αριστερής Πλατφόρμας συνυπέγραψε και υπερψήφισε και η ΚΟΕ του Ρούντι Ρινάλντι.

 

Συμβιβαστική Πολιτική Απόφαση

 

«Τέσσερις μήνες τώρα, μέρα με τη μέρα, επιμένουμε στις "κόκκινες γραμμές", που χάραξε ο ίδιος ο λαός στις 25 Γενάρη. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει μνημονιακή συμφωνία» επισημαίνεται στην πολιτική απόφαση της Κ.Ε. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

 

Παράλληλα, τονίζεται ότι, «όσοι πιστεύουν ότι θα ταπεινώσουν την Ελλάδα, παίζουν παιχνίδι με τη φωτιά» και υπογραμμίζεται ότι, «αν συνεχιστεί η πιστωτική ασφυξία και τα πράγματα οδηγηθούν σε οριακό σημείο, ας μην έχει κανείς αμφιβολία ότι η πληρωμή μισθών και συντάξεων έχει απόλυτη προτεραιότητα έναντι των δόσεων των δανείων. Οι άνθρωποι είναι πάνω από το χρέος».

 

Επιπλέον, τονίζεται ότι, «η διολίσθηση στην 5η αξιολόγηση δεν έγινε και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την Ελληνική πλευρά».

 

Τροπολογία της Αριστερής Πλατφόρμας

 

Στην προσθήκη της Αριστερής Πλατφόρμας, που καταψηφίστηκε με διαφορά 20 ψήφων, επισημαίνεται, μεταξύ άλλων:

 

«Οι θεσμοί δεν επιδιώκουν αυτό που ορισμένοι αποκαλούν "έντιμο συμβιβασμό", αν και "έντιμος" συμβιβασμός δεν μπορεί να υπάρξει με ιδιωτικοποιήσεις και νέα βάρη στα λαϊκά στρώματα και ασφαλώς δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς πραγματική άρση της λιτότητας, χωρίς διαγραφή του χρέους (του μεγαλύτερου μέρους) και χωρίς ισχυρή ρευστότητα για την αναζωογόνηση της οικονομίας».

 

Η τροπολογία προτείνει την αντεπίθεση της κυβέρνησης με εναλλακτικό σχέδιο:

 

«Η κυβέρνηση, εφόσον οι "θεσμοί" συνεχίσουν τις επόμενες ημέρες την ίδια εκβιαστική τακτική, οφείλει να δηλώσει από τώρα και ευθέως ότι δεν θα "πνίξει" τον Ελληνικό λαό, αποστραγγίζοντας τις οικονομίες του, δεν θα πληρώσει την επόμενη δανειακή δόση του ΔΝΤ και ότι σχεδιάζει, σε οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό και στρατηγικό επίπεδο, εναλλακτικές απαντήσεις για την πορεία της χώρας, οι οποίες θα διασφαλίζουν την εφαρμογή του προγράμματός της».

 

Επιπλέον, με προσθήκη ζητήθηκε η προσφυγή στο λαό. Αναφέρεται, συγκεκριμένα να απευθυνθεί η κυβέρνηση στο λαό, με στόχο «αφενός τον απεγκλωβισμό της κοινωνίας από λογικές μονοδρόμων και αφετέρου για να διαμορφώσει αποφασιστικά τους όρους ενός πολιτικού κινήματος διεξόδου... Για να δημιουργήσουμε μια Ελλάδα η οποία μπορεί να παράγει, να δημιουργεί, να ζει, να είναι κυρίαρχη».

 

 

ΠΗΓΗ: in.gr

 

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου