Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 08 Δεκ 2021
Κόντρες για τις «προνομιακές» ΜΕΘ
Κλίκ για μεγέθυνση


EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

08.12.2021, 16:00
 

Το τέταρτο κύμα της πανδημίας έχει φέρει το σύστημα Υγείας στα όρια του με την κυβέρνηση να εξακολουθεί να μην λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης και τις καταγγελίες για τις VIP ΜΕΘ να έχουν θορυβήσει το Μαξίμου.

Φουντώνει η αντιπαράθεση για πιθανή προνομιακή φροντίδα ασθενών με covid-19 μετά την καταγγελία του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων.

Με περισσότερους από 100 ασθενείς με covid-19 να βρίσκονται αυτή τη στιγμή διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ η κυβέρνηση έδειξε εμφανή σημάδια αμηχανίας με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο αρχικά να μην διαψεύδει κατηγορηματικά τα λεγόμενα του Μιχάλη Γιαννάκου (Kontra Channel) και να χρειάζεται αρκετή ώρα αργότερα η παρέμβαση του υπουργού Υγείας που κατά την προσφιλή τακτική της κυβέρνηση μίλησε για «fake news» και «συκοφάντες».

«Οι κλίνες ΜΕΘ για covid-19 είναι 647, αλλά μέσα είναι 600. Οι 47 κλίνες είναι κενές. Γιατί είναι κενές, ενώ έχουμε 114 ασθενείς εκτός; Τις κρατάνε για ‘ειδικές περιπτώσεις, μητροπολίτες, πολιτικούς, κτλ.» αναρωτήθηκε ο κ. Γιαννάκος, χθες προκαλώντας αρρυθμίες στην κυβέρνηση που χρειάστηκε περισσότερες από 12 ώρες προκειμένου να προχωρήσει σε μια ηχηρή διάψευση.

«Η δήλωση των ασθενών που χρειάζονται ΜΕΘ γίνεται από τους ιατρούς στην πλατφόρμα του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ. Όλα τα νοσοκομεία που διαθέτουν κενές κλίνες ΜΕΘ βλέπουν τα αιτήματα και βάση ιατρικών κριτηρίων δέχονται με απόφαση ιατρών τον ασθενή στην κενή κλίνη ΜΕΘ που διαθέτουν» απάντησε ο Θάνος Πλεύρης χαρακτηρίζοντας «ψευδέστατες» τις καταγγελίες.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, απαντώντας στη διάψευση του υπουργού Υγείας, επανήλθε θέτοντας δύο ουσιαστικά ερωτήματα. «Αφού η ΠΟΕΔΗΝ έχει άδικο με ποια κριτήρια έβαλαν στις ΜΕΘ του Ευαγγελισμού και του Σωτηρία τον Μητροπολίτη Αιτωλοακαρνανίας και γνωστό δημοσιογράφο αντίστοιχα, οι οποίοι μάλιστα είναι και μη εμβολιασμένοι, σε αντίθεση με τόσους ασθενείς που περιμένουν στη λίστα;»

Κάλεσε επίσης τον Θάνο Πλεύρη να απαντήσει «πόσοι επώνυμοι υπάρχουν στην λίστα αναμονής».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος 

Λίγο νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αφού χαρακτήρισε αδιανόητο το γεγονός να γίνονται διακρίσεις τόνισε ότι «αν υπάρχουν στοιχεία, πρέπει να καταγγελθούν και να διερευνηθούν χωρίς καμία αμφιβολία».

Ερωτηθείς για τον χειρισμό της υπόθεσης του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, ανέφερε ότι είναι αδιαπραγμάτευτη η θέση της κυβέρνησης ότι τα κριτήρια για μια ΜΕΘ είναι αποκλειστικά και μόνο υγειονομικά. «Είναι άλλο να λέμε ότι πολίτες που διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ να μην μπορούν να μεταφερθούν σε μεγάλες αποστάσεις που υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες και άλλο να λέμε ότι γίνεται προνομιακή μεταχείριση», επισήμανε ο κ. Οικονόμου.

«Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει εδώ και τώρα απαντήσεις»

«Ο κ. Οικονόμου δεν διέψευσε τις καταγγελίες και απάντησε με μισόλογα.

Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει εδώ και τώρα απαντήσεις. Aπαιτείται καθημερινή ενημέρωση με αναλυτικά στοιχεία για διαθέσιμες κλίνες και αριθμό διασωληνώσεων εκτός ΜΕΘ», σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος.

EUROKINISSI

«Όταν ακόμα και η πρόσβαση σε μία κλίνη ΜΕΘ μετατρέπεται σε προνόμιο των φίλων της πολιτικής εξουσίας, είναι φανερό ότι μιλάμε για καθεστώς. Για κάθε πολίτη που χρειάζεται πρόσβαση σε ΜΕΘ και αυτή δεν υπάρχει, η ευθύνη έχει όνομα: Κυριάκος Μητσοτάκης», καταλήγει.

Παρέμβαση εισαγγελέα ζητά το ΜέΡΑ25

Την άμεση παρέμβαση εισαγγελέα «για όσα σοβαρότατα καταγγέλλονται, και τόσο η κυβέρνηση, όσο και το υπουργείο Υγείας να δώσουν εξηγήσεις και για τις VIP ΜΕΘ, αλλά και για τον αριθμό των ανθρώπων που βρίσκονται ή διασωληνώνονται έξω από τις ΜΕΘ», ζητάει με δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης. Τονίζει ότι τα όσα αποκαλύπτουν ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ κ. Παπανικολάου και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κ. Γιαννάκος «για ΜΕΘ που φυλάσσονται κλειστές για VIP πρόσωπα (πολιτικούς, μητροπολίτες, επιχειρηματίες κλπ) από πανεπιστημιακούς καθηγητές-γιατρούς της κυβερνητικής αυλής, είναι εγκληματικά, όταν πολίτες πεθαίνουν διασωληνωμένοι ή μη, εκτός ΜΕΘ».

Είναι αδιανόητο, προσθέτει ο κ. Κριθαρίδης, ότι έχει γίνει μία τέτοια καταγγελία από τον γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας και τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων από χθες το βράδυ.
πηγη: https://www.efsyn.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου