Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 17 Ιαν 2022
Αρχισαν τα σενάρια για εκλογές
Κλίκ για μεγέθυνσηΟ Κυρ. Μητσοτάκης στο Μουσείο Δημοκρατίας στον Αγιο Ευστράτιο
10.01.2022, 10:50

 

 
Από τις εξελίξεις στα μέτωπα της πανδημίας, της οικονομίας και της ακρίβειας θα εξαρτηθεί το πότε θα στηθούν οι κάλπες ● Οι εκδοχές του Σεπτεμβρίου 2022 και της τρίτης διαδοχικής εκλογικής αναμέτρησης.

Μπορεί και χθες επισήμως η κυβέρνηση -δια του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου (MEGA)- να επανέλαβε ότι «οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας», όμως, έχοντας πλέον μπει στη νέα χρονιά, η σχετική συζήτηση έχει πια ανάψει για τα καλά. Και αυτό γιατί, όπως επισημαίνεται από πολιτικούς αναλυτές, αλλά και μέσω του φιλοκυβερνητικού Τύπου, είτε το 2022 θα είναι εκλογικό έτος, είτε διαφορετικά θα είναι σίγουρα προπαρασκευαστικό των εκλογών που θα πρέπει να διεξαχθούν το αργότερο μέχρι τα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2023.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ένα σενάριο, το οποίο στελέχη της Ν.Δ. δεν θα απέκλειαν, είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης να επιλέξει να κάνει τις εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2022, με το επιχείρημα ότι πρόκειται για ένα χρονικό σημείο που βρίσκεται κοντά στην έναρξη της εκλογικής χρονιάς του 2023. Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών θα εξαρτηθεί από διάφορες παραμέτρους και ασφαλώς καθοριστικό ρόλο στους όποιους εκλογικούς σχεδιασμούς του πρωθυπουργού παίζει ήδη εδώ και καιρό η εξέλιξη της πανδημίας και η αποτυχία της κυβέρνησης να πείσει τους δύσπιστους πολίτες για το πόσο σημαντικό είναι να εμβολιαστούν. Κι ενώ η φθορά της κυβέρνησης διαρκώς επιτείνεται και λόγω των χειρισμών της απέναντι στην υγειονομική κρίση, στην τακτική που θα ακολουθήσει το μέγαρο Μαξίμου στον δρόμο προς τις εκλογές παίζουν φυσικά ρόλο και τα θέματα της οικονομίας και βέβαια και το ζήτημα της ακρίβειας.

Παράλληλα, το μέγαρο Μαξίμου δεν παύουν να απασχολούν και οι πρόσφατες εξελίξεις στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. και το ενδεχόμενο να επαναπατρίσει ψηφοφόρους και στελέχη του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ που είχαν πάει προς τη Ν.Δ. Άλλωστε ανησυχία είχε προκαλέσει στην κυβέρνηση και η επαναλαμβανόμενη κριτική απέναντί της από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αναφορικά με τους χειρισμούς της στην πανδημία, τη στάση της απέναντι στον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, αλλά και τη μη κάλυψη της ΑΟΖ από την ελληνογαλλική συμφωνία, καθώς στο Μαξίμου ξέρουν ότι οι επικρίσεις του κ. Βενιζέλου αποσυσπειρώνουν το κεντρογενές ακροατήριο στο οποίο επενδύουν.

Και μέσα σε όλα αυτά άρχισαν, μέσω του φιλοκυβερνητικού Τύπου, να καλλιεργούνται σενάρια για το ενδεχόμενο και τρίτης εκλογικής αναμέτρησης (μετά την πρώτη με απλή αναλογική και τη δεύτερη με τον εκλογικό νόμο της Ν.Δ.) προκειμένου ο Κυρ. Μητσοτάκης να πετύχει αυτοδυναμία. Σενάριο που συνιστά ασφαλώς μια παραδοχή ότι ούτε στις δεύτερες εκλογές η Ν.Δ. θα πάρει αυτοδυναμία. Σε κάθε περίπτωση, στην κυβέρνηση κινούνται πια για τα καλά με το μυαλό στις εκλογές, την ώρα που η πανδημία επελαύνει ανεξέλεγκτη.


!«Mνημείο πολιτικού κυνισμού» χαρακτηρίζει τα λεγόμενα του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Άη Στράτη περί «τοπόσημου διχασμού» ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, σημειώνοντας ότι «αφορά ένα νησί όπου μαρτύρησαν χιλιάδες ανώνυμοι και επώνυμοι κομμουνιστές και όχι μόνο, όπως ο Κώστας Βάρναλης, ο Δημήτρης Γληνός, ο Μάνος Κατράκης, ο Γιάννης Ρίτσος και ο Μενέλαος Λουντέμης». Αναφέρει ακόμα ότι «δεν πρόκειται, φυσικά, για κάποιο “γλωσσικό ολίσθημα” του πρωθυπουργού ή “αστοχία” των λογογράφων του Μαξίμου. Δεν ξεχνάμε, βέβαια, ότι ήταν αυτός που δήλωνε πριν μερικά χρόνια ότι έναν 17χρονο δεν τον ενδιαφέρει η δολοφονία Λαμπράκη πριν 50 χρόνια, αποδεικνύοντας ότι, όχι μόνο έχει ασθενή μνήμη, αλλά συμβάλλει και στην αναθεώρηση της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Αυτός που, εξοργίζοντας το πανελλήνιο, δήλωνε στη Βουλή πως ήταν “ο μικρότερος πολιτικός κρατούμενος στο Παρίσι”!» και τάσσεται «όπως πάντα απέναντι σε κάθε κρατική και παρακρατική προσπάθεια παραχάραξης του αντιστασιακού - αγωνιστικού παρελθόντος της χώρας μας».

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου