Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 04 Σεπ 2020
Η Ηλεία θυμάται και απαιτεί
Κλίκ για μεγέθυνση
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 04.09.2020, 18:10


 
 

Στις 24 Αυγούστου, πριν από δεκατρία χρόνια, ο νομός Ηλείας έζησε μια μεγάλη τραγωδία που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο και τον κόσμο. Τόσες κάμερες και τόσα συνεργεία στην Αρχαία Ολυμπία δεν έχω ξαναδεί ούτε στην εκδήλωση αφής της Ολυμπιακής Φλόγας. Επρόκειτο για έναν «πύρινο» πόλεμο, με αφετηρία χωριά της Ζαχάρως. Δύο εξ αυτών, η Αρτέμιδα και η Μάκιστος, είχαν και τους περισσότερους νεκρούς, συνολικά 37 άτομα. Πιο συγκλονιστική η περίπτωση της τραγικής μάνας Αθανασίας Κάρτα-Παρασκευοπούλου, που έγινε λαμπάδα αγκαλιά με τα τέσσερα παιδιά της στην απέλπιδα προσπάθειά της να τα σώσει.

Προσωπικά, υπήρξα αυτόπτης μάρτυς της τραγωδίας από το πρώτο βράδυ και πολλές εικόνες γυρίζουν στο μυαλό μου όταν γίνεται λόγος γι’ αυτήν. Λίγες μέρες μετά (12.9.2007), είχα καταθέσει αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη, υποστηρίζοντας ότι η πολυδιάστατη καταστροφή, ανθρώπινη και υλική, δεν ήταν αναπόφευκτη. «Η συμφορά –έγραφα τότε– μπορούσε να είχε αποτραπεί ή περιοριστεί στο ελάχιστο, αν υπήρχε πραγματική πρόληψη και επαρκή μέσα δασοπυρόσβεσης και δεν απουσίαζε ο συντονισμός και ένα σχέδιο δράσης με λαϊκή συμμετοχή». Παρόμοιες επισημάνσεις είχαν γίνει και από αρμόδιους πανεπιστημιακούς φορείς.

Κυβέρνηση της Ν.Δ. είχαμε το 2007, που έταξε «λαγούς με πετραχήλια» στον λαό της Ηλείας, μιλώντας όχι απλά για αποκατάσταση, αλλά για αναγέννηση του νομού. Θυμίζω ότι κανένας υπουργός δεν παραιτήθηκε τότε, μάλιστα ένας εξ αυτών, ο υπουργός Πολιτισμού, επισκεπτόμενος τη φλεγόμενη Αρχαία Ολυμπία, είχε δηλώσει ότι «κάηκαν μερικά δενδρύλλια πέριξ του αρχαιολογικού χώρου», ενώ ο Κρόνιος Λόφος φλεγόταν. Ο δε υπουργός Δημόσιας Τάξης απέδιδε το ολοκαύτωμα στον «στρατηγό άνεμο» και η Ντόρα Μπακογιάννη μιλούσε για «ασύμμετρες απειλές».

Το τι σημαίνει Δεξιά και Αριστερά, πολιτικά και ηθικά, προκύπτει και από τη συμπεριφορά που τότε επέδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν επιδόθηκε σε τυμβωρυχία, δεν χαρακτήρισε φονιάδες τον Κώστα Καραμανλή και τους υπουργούς του, κάτι που έκανε η Ν.Δ. για την τραγωδία στο Μάτι, το 2018, κι έναν χρόνο πριν, στη Μάνδρα.

Θυμίζω ότι, κυρίως για την Ηλεία, είχε τότε δημιουργηθεί το Ταμείο Μολυβιάτη, που συγκέντρωσε πάνω από 150 εκατομμύρια ευρώ από 92 χιλιάδες δωρητές, που το 2010 είχε ένα υπόλοιπο 114 εκατομμύρια, το οποίο φαγώθηκε από το πρώτο μνημόνιο. Με την Ελλάδα, από το 2018, εκτός μνημονίων και με την παραλαβή από τη σημερινή κυβέρνηση 37 δισεκατομμυρίων ευρώ ως δημοσιονομικό «μαξιλάρι», μήπως είναι η ώρα να επιστραφεί το υπόλοιπο αυτό στους δικαιούχους; Η Ηλεία θυμάται και απαιτεί.

*Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου