Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 29 Απρ 2012

 

 

Του Κώστα Σπαρτινού, γραμματέα Ν. Ε. Αχαΐας του ΣΥΝ,

υποψήφιου βουλευτή

του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ στο Ν. Αχαΐας

 

 

Η Αριστερά υπάρχει εκεί που συναντιούνται οι αριστεροί και οι αριστερές. Που συζητούν, προτείνουν, βάζουν κοινούς στόχους και ενώνονται για να τους διεκδικήσουν.

Η Αριστερά γεννιέται στον πυρήνα των κοινωνικών αναγκών και υπάρχει στο αίτημα να τις αντιμετωπίσουμε προς όφελος των εργαζομένων, των άνεργων, των απελπισμένων.

Η Αριστερά την εποχή της κρίσης έχει υποχρέωση να αναδείξει τις αιτίες που γέννησαν την κρίση, να κατασκευάσει ασπίδα αλληλεγγύης και προστασίας για τους αδύνατους, να διατυπώσει την εναλλακτική προγραμματική της πρόταση μαζί με όλους τους δημοκρατικούς ανθρώπους που δέχονται να συστρατευθούν μαζί της, για μια άλλη δικαιότερη και πιο ανθρώπινη κοινωνία.

 

Αυτή η Αριστερά και οι σύμμαχοί της διαμόρφωσαν το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ. Μακριά από τις διφορούμενες, σκόπιμα ασαφείς και επικοινωνιακά «προσεκτικές» διατυπώσεις άλλων, που αποφεύγουν να έλθουν σε ρήξη με το σύστημα και τις αιτίες που δημιούργησαν τη σημερινή κοινωνική κατάρρευση. Και σε διαφορετική λογική από τις «ατσαλένιες», πλην όμως μεταφυσικές, βεβαιότητες του ΚΚΕ.

 

Σ’ αυτές τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ εμφανίζεται με το σύνολο των προγραμματικών του προτάσεων: για την οικονομική κρίση, το χρέος, τα μνημόνια (αυτά που συμφωνήθηκαν και αυτά που θα ακολουθήσουν αν δεν υπάρξει η πολιτική ανατροπή), την ύφεση και την ανάπτυξη, την απασχόληση, την ανεργία και την επισφάλεια, την προστασία του περιβάλλοντος, την παιδεία, την υγεία, την ασφάλιση και τις κοινωνικές υπηρεσίες, τη νεολαία, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, τον κόσμο της αγροτιάς, τη δημόσια διοίκηση, τους μετανάστες.

Ένα συνεκτικό πρόγραμμα, ανταγωνιστικό και συγκρουσιακό με το νεοφιλελεύθερο μοντέλο που εφάρμοσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ (αυτοδύναμες ή συνεργαζόμενες), καθώς και με τα προγράμματα αυτών των κομμάτων, που δεν είναι παρά η ελληνική μετάφραση του δεύτερου μνημονίου και της δανειακής σύμβασης.

 

Τις προτάσεις του αυτές, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ δεν τις επεξεργάστηκε σε κλειστά γραφεία. Προκύψανε από την επαφή του με την κοινωνία και σε διάλογο μαζί της, μέσα στα κινήματα, με την κοινοβουλευτική του παρουσία, με την αντιπολιτευτική του δράση. Χωρίς ιδεοληπτικές προσεγγίσεις, «επαναστατική» καθαρότητα και αυτοϊκανοποίηση. Χωρίς μισόλογα ούτε αλληθωρίζοντας προς τις συνεργασίες με τις δυνάμεις του δικομματισμού που έχουν περιέλθει σε πλήρη ανυποληψία, ακόμα και στη συνείδηση και των δικών τους παλαιότερων ψηφοφόρων..

 

Η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας καταλαβαίνει ότι η οικονομική κρίση δεν πρόκειται να ξεπεραστεί με τις νεοφιλελεύθερες συνταγές που τη δημιούργησαν. Πάρα πολλοί ανιδιοτελείς πρώην ψηφοφόροι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχουν κάψει πια τις γέφυρες. Είμαστε μπροστά στη συγκρότηση ενός νέου συνασπισμού εξουσίας με μια ενωτική και ριζοσπαστική Αριστερά στο επίκεντρο, που θα ανατρέψει τα «αυτονόητα» του νεοφιλελεύθερου μονόδρομου, θα δώσει ελπίδα στους εργαζόμενους, τους νέους, τους αποκλεισμένους. Και στην ίδια την Αριστερά μια στέρεα προοπτική, καθώς θα είναι βαθιά ριζωμένη μέσα στην κοινωνία.

 

25/04/2012

 

 

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου