Έντονη ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στη διαβίβαση στη Βουλή της δικογραφίας που αφορά τις καταγγελίες των Γ. Αγγελή, Αντ. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλου για πολιτικές παρεμβάσεις στην υπόθεση Novartis.

«Η πολιτική ελίτ που ευθύνεται για το σκάνδαλο Νοβάρτις ενορχηστρώνει τώρα και δεύτερο σκάνδαλο: Αυτό της συγκάλυψης και του ρεβανσισμού για όσους το ανέδειξαν» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσθέτει:«Οι εκπρόσωποι του παλιού και διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος επιχειρούν μια πρωτοφανή θεσμική παρεκτροπή, έναν χυδαίο πολιτικό αντιπερισπασμό. Θα συνθλιβούν από το βάρος της αθλιότητάς τους». Κλείνοντας ο ΣΥΡΙΖΑ «ρίχνει το γάντι» στον πρωθυπουργό, καθώς αναφέρει: «Καλούμε για πολλοστή  φορά τον κ. Μητσοτάκη να μην κρυφτεί πίσω από την ανάσυρση των μηνύσεων Σαμαρά- Βενιζέλου και να κάνει, αν τολμάει, εξεταστική, προανακριτική, να στήσει ειδικά δικαστήρια ή ό,τι άλλο του ταιριάζει για να μάθει όλος ο Ελληνικός λαός ποιό είναι το σκάνδαλο και ποιά η σκευωρία».

 

Η αναφορά του ΣΥΡΙΖΑ προκύπτει από το γεγονός πως η υπόθεση άνοιξε ύστερα από τις μηνύσεις που κατέθεσαν οι Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Υπενθυμίζεται πως οι εν λόγω ισχυρισμοί περι παρεμβάσεων στο παρελθόν είχαν αρχειοθετηθεί, καθώς κρίθηκαν ανυπόστατοι. Μάλιστα ήταν ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου που είχε ζητήσει τη διερεύνησή τους με προκαταρκτική εξέταση. Ωστόσο λίγο πριν τις εκλογές, ο Γιάννης Αγγελής, που μάλιστα είχε αρχειοθετήσει τις μηνύσεις Σαμαρά και Βενιζέλου για εμπλοκή δικαστικών σε «σκευωρία», επανήλθε με περί παρεμβάσεων μέσω επιστολών σε ΜΜΕ. Είχε προηγηθεί και η καταγγελία της Εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, για τους χειρισμούς Αγγελή στο σκάνδαλο Novartis, το οποίο ερευνούν και οι αμερικανικές αρχές. Η Ελένη Τουλουπάκη, που αναμένεται να καταθέσει στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών την επόμενη εβδομάδα, τον κατηγορεί μεταξύ άλλων πως επιχείρησε με τις ενέργειές του να μπλοκάρει την περαίωση της έρευνας και πως αρνήθηκε να λάβει από τις αμερικανικές αρχές στοιχεία για τραπεζικό λογαριασμό πολιτικού που εμπλεκεται στην υπόθεση. 

Οι δύο πρώην κυβερνητικοί εταίροι, Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος, αξιοποιώντας τους ισχυρισμούς Αγγελή περί «Ρασπούτιν» στη Δικαιοσύνη, προσήλθαν εκ νέου στη Δικαιοσύνη επικαλούμενοι «νέα στοιχεία περί σκευωρίας», εμπλέκοντας μάλιστα αυτή τη φορά και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Σημειώνεται πως και μόνο η αναφορά στο όνομα του πρώην πρωθυπουργού θα οδηγούσε τη δικογραφία στη Βουλή, καθώς η εισαγγελική αρχή οφείλει βάσει νόμου να στείλει αμελητί την υπόθεση, χωρίς να διερευνήσει το βάσιμο της καταγγελίας, όταν αναφέρεται όνομα εν ενεργεία πολιτικού.

 

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως τελικά από τα τρία πρόσωπα που κατέθεσαν στην Εισαγγελία μόνο ο Αντώνης Σαμαράς κατονόμασε τους Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και Αλέξη Τσίπρα. Αντίθετα οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Γιάννης Αγγελής απέφυγαν να αναφερθούν σε ονόματα. Ανεξάρτητα όμως  αν πρόκειται ή όχι για «τρικλοποδιά» του Αντ. Σαμαρά στον Κυριάκο Μητσοτάκη ως ένα ακόμη επεισόδιο της εσωκομματικής κόντρας, καθώς ο πρωθυπουργός φαίνεται να θέλει να αποφύγει την πολιτική ένταση σε αυτή τη φάση, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρήσει στη σύσταση εξεταστικής επιτροπή στη Βουλή ώστε, όπως υπογραμμίζουν από την Κουμουνδούρου, να μάθει όλος ο κόσμος τι έχει συμβεί με το σκάνδαλο του φαρμάκου με τις υπερτιμολογήσεις μέσα στα χρόνια της κρίσης, που στοίχησε δισεκατομμύρια στους ασφαλισμένους και το ελληνικό Δημόσιο.

Υπενθυμίζεται πως από το εισαγγελικό πόρισμα, αλλά και από έγγραφα και καταθέσεις μαρτύρων στο FBI καθώς η έρευνα ξεκίνησε από τις αμερικανικές αρχές, προκύπτουν στοιχεία για τις υψηλές τιμές στα φάρμακα της Novartis και την έγκριση των πανάκριβων σκευασμάτων, αλλά και αναφορές για εμπλοκή κυβερνητικών αξιωματούχων. Είναι ενδεικτικό πως η Ελλάδα το 2011 ξόδευε 4 δισ. ετησίως περισσότερα από ευρωπαϊκές χώρες αντίστοιχου μεγέθους και από το μέσο όρο της ΕΕ, όπως έχει καταγγείλει μέλος της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Παράλληλα ο Κ. Φρουζής, επικεφαλής της Novartis στην Ελλάδα και βασικός κατηγορούμενος για την υπόθεση, υπερηφανευόταν για το χρόνο ρεκόρ που εντάχθηκε το φάρμακο Gilenya στη λίστα, με μοναδική έγκριση τιμής εκτός της τυπικής διαδικασίας. Παράλληλα πολλά ερωτήματα γεννά το γεγονός πως ενώ τα ελληνικά ομόλογα κατέρρεαν με το PSI προκαλώντας μεγάλη ζημιά τουλάχιστον 20% στους κατόχους και έφερε την κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων και χιλιάδων μικροομολογιούχων, η Novartis, έχοντας καθώς φαίνεται έγκαιρη ενημέρωση, τα «ξεφορτώθηκε» τελευταία στιγμή χάνοντας μόλις 2%. 

«Δεν είναι ισχυρισμοί απλά, είναι υπουργικές αποφάσεις και έχουν υπογραφές», αναφέρει με νόημα στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σημειώνει: «Τις όποιες ποινικές ευθύνες αν υπάρχουν θα τις κρίνει η Δικαιοσύνη, διότι οι πολιτικές ευθύνες είναι ούτως ή άλλως υπαρκτές και απαράγραπτες». Μια έμμεση αναφορά στον Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος προεκλογικά είχε δηλώσει πως ακόμη και να έχουν συντελεστεί ποινικά αδικήματα, όπως αυτό της δωροδοκίας, έχουν παραγραφεί, την ώρα που ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επίσης προεκλογικά, παραδεχόταν πως υπάρχει σκάνδαλο Novartis και πως «δεν είναι όλοι αθώοι εκ των προτέρων». 

https://tvxs.gr