Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 10 Σεπ 2019
«Φασιστική ρητορική η “προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής”»
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

AP Photo/Virginia Mayo
10.09.2019, 21:29

 

Αντικείμενο σκληρής κριτικής αποτελεί η απόφαση της νέας προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν, να ονομάσει το χαρτοφυλάκιο που ανέθεσε στον Μαργαρίτη Σχοινά, και το οποίο αφορά τη μετανάστευση και την ασφάλεια, «Επίτροπος για την προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής», σύμφωνα με την εφημερίδα Independent. 

Πολλοί χαρακτηρίζουν τον συγκεκριμένο όρο «οργουελιανό» και τονίζουν ότι υπονοεί ότι οι μετανάστες αποτελούν κάποιο είδος απειλής γι’ αυτόν τον «ευρωπαϊκό τρόπο ζωής». Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε επίσης ότι η σύνθεση της νέας Κομισιόν είναι το ίδιο ποικιλόμορφη όσο και η ίδια η Ευρώπη, ωστόσο οι επικριτές της υπογραμμίζουν ότι αυτή αποτελείται αποκλειστικά από λευκούς.

Ο ευρωβουλευτής της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, ο οποίος προέρχεται από τους Εργατικούς της Βρετανίας και είναι ινδικής καταγωγής, χαρακτήρισε την ονομασία του χαρτοφυλακίου «βαθύτατα προσβλητική» και πρόσθεσε ότι τέτοιοι «περίεργοι τίτλοι» θα προκαλέσουν σύγχυση.

Από την πλευρά της, η Βρετανή Πράσινη ευρωβουλευτής, Μόλι Σκοτ Κάτο, τόνισε στην εφημερίδα Independent ότι το χαρτοφυλάκιο αυτό «μοιάζει μεν να έρχεται σε αντίθεση με την άνοδο των φασιστών, αλλά ουσιαστικά υιοθετεί τη διχαστική ρητορική τους σχετικά με τα “ισχυρά σύνορα”». Παράλληλα, σημείωσε: «Αυτό που οι Πράσινοι θεωρούν για τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής μας είναι ο ρόλος μας ως φάρος συμπόνιας και διαφορετικότητας. Θα συνεχίσουμε τη δουλειά μας για να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη θα παραμείνει ασφαλές λιμάνι για όσους προσπαθούν να αποφύγουν τις διώξεις και για θα προασπίσουμε τα οικουμενικά ανθρώπινα δικαιώματα».

Η Ολλανδή φιλελεύθερη ευρωβουλευτής Σόφι Ιντ Φελντ δήλωσε στον Independent: «Η ουσία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής είναι η ελευθερία των ατόμων να επιλέξουν τον δικό τους τρόπο ζωής. Δεν χρειαζόμαστε έναν Επίτροπο γι 'αυτό. Ευχαριστώ, δεν θα πάρω». Και κατέληξε: «Το να υπονοεί κάποιος ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να προστατευτούν από άλλους πολιτισμούς είναι κάτι το αλλόκοτο και αυτή η αφήγηση πρέπει να απορριφθεί».

Υπογράμμισε δε πως «η μοναδική απειλή για τον τρόπο ζωής μας είναι λαϊκιστές σαν τον Όρμπαν, τον Κατσίνσκι και τον Τζόνσον, οι οποίοι καταπατούν το κράτος δικαίου, τα θεμελιώδη δικαιώματα και τη δημοκρατία”. Και κατέληξε: «Αντί να δημιουργούμε ψευδο-χαρτοφυλάκια, η Κομισιόν θα έπρεπε να δείξει λίγο περισσότερο θάρρος στο να στηρίξει τις αξίες που έχουν τεθεί από τις Συνθήκες και τους νόμους της Ε.Ε.».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η αντίδραση της Διεθνούς Αμνηστίας. Η Ιβ Γκέντι, διευθύντρια του γραφείου Ευρωπαϊκών Θεσμών, δήλωσε: «Το να συνδέουμε τη μετανάστευση με την ασφάλεια, στέλνει ένα ανησυχητικό μήνυμα. Οι μετανάστες που έχουν έρθει στην Ευρώπη έχουν ιστορικά συμβάλλει στον τρόπο ζωής μας. Πιστεύουμε ότι ο Επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς θα εργαστεί σκληρά για μιαν Ευρώπη στην οποία οι ασφαλείς και νόμιμες διαδρομές θα επιτρέψουν στους μετανάστες να συνεχίσουν να συμβάλλουν στο μέλλον της Ευρώπης».

Πηγή:The Independent

https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου