Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 23 Μάρ 2024
Τριγμοί στο «επιτελικό κράτος»
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 
Μεγάλη φθορά στην κυβέρνηση προκαλούν η ακρίβεια, η εγκληματικότητα και η τραγωδία των Τεμπών ● Συνεχίζονται τα αδειάσματα στον Κ. Αχ. Καραμανλή από υπουργούς και βουλευτές της Ν.Δ. ● Ζημιά και από το σκάνδαλο με την Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου ● Προβληματίζουν το Μαξίμου και οι διαρροές ψήφων προς τα δεξιά.

Σε καιρό νηνεμίας το μοντέλο του λεγόμενου «επιτελικού κράτους», δηλαδή του υπερσυγκεντρωτικού μεγάρου Μαξίμου, δίνει τη δυνατότητα στον πρωθυπουργό να προβάλλεται ο ίδιος ως το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης. Και όταν σκάει στην επικαιρότητα μία υπόθεση που φέρνει το Μαξίμου σε θέση απολογούμενου, επιχειρείται να ξεπεραστεί με τη μετάθεση των ευθυνών αλλού. Οταν όμως στην ίδια περίοδο στραβώσουν πολλά μαζί ταυτόχρονα για την κυβέρνηση, τότε όλα αυτά λειτουργούν σωρευτικά.

Ετσι η επιχείρηση μετάθεσης ευθυνών αδυνατεί πλέον να κρατήσει το μέγαρο Μαξίμου στο απυρόβλητο και το μοντέλο του «επιτελικού κράτους» μετατρέπεται πια σε «αχίλλειο πτέρνα» για τον πρωθυπουργό, ο οποίος αναδεικνύεται στον βασικό υπεύθυνο και κεντρικό αποδέκτη της δυσαρέσκειας των πολιτών.

Δυσαρέσκεια

Εκεί ακριβώς λοιπόν βρισκόμαστε σήμερα. Παρόλο που η Ν.Δ. εξακολουθεί να παίζει χωρίς ισχυρό πολιτικό αντίπαλο, στις δημοσκοπήσεις καταγράφεται ήδη μεγάλη φθορά για την κυβέρνηση. Αποτυπώνεται αύξηση της δυσαρέσκειας για κυβερνητικές επιλογές, υποχώρηση της δημοτικότητας του πρωθυπουργού και των δημοσκοπικών ποσοστών της Ν.Δ. Και πέραν της δυσαρέσκειας των πολιτών για ζητήματα όπως η ακρίβεια και η εγκληματικότητα, που σταθερά καταγράφεται στις μετρήσεις, έντονη αποδοκιμασία των πολιτών αποτυπώνεται και για το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει απόδοση ευθυνών για την τραγωδία των Τεμπών.

Ετσι, από εκεί που η κυβέρνηση νόμιζε πως είχε ξεμπερδέψει με την υπόθεση των Τεμπών, μετά το 41% που πήρε στις εθνικές εκλογές, τώρα τη βρίσκει και πάλι μπροστά της, με την κοινωνία ένα χρόνο μετά να ζητά με έντονο τρόπο απαντήσεις και απόδοση ευθυνών, έχοντας παρακολουθήσει και μια εξεταστική επιτροπή - παρωδία, στην οποία η Ν.Δ. διαμόρφωσε όρους συγκάλυψης χρησιμοποιώντας τα προνόμια της πλειοψηφίας της, ώστε να αποτρέψει την κλήση ουσιωδών μαρτύρων. Μάλιστα «γαλάζια» στελέχη είδαν ως εμμονή την επιλογή του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή του Αχιλλέα να είναι υποψήφιος στις εκλογές, ενώ σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις διατυπώνουν την άποψη ότι μαζί του φθείρεται η Ν.Δ.

Πλέον όμως υπάρχουν και δημόσιες δηλώσεις υπουργών και βουλευτών της Ν.Δ. που «αδειάζουν» τον πρώην υπουργό Υποδομών. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης δήλωσε χθες (ΑΝΤ1) πως, στο επίπεδο των πολιτικών ευθυνών, αν ήταν ο ίδιος στη θέση του κ. Καραμανλή δεν θα έβαζε υποψηφιότητα στις εκλογές. Επιπλέον, ο βουλευτής της Ν.Δ. Λευτέρης Κτιστάκης, απαντώντας στην ερώτηση του Γιώργου Μελιγγώνη, στο Attica TV, τι θα έκανε στη θέση του Κ. Αχ. Καραμανλή, δήλωσε ρητά ότι «εγώ προσωπικά, ναι, θα παραιτούμουν από την ασυλία», ενώ ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Σταμάτης ανέφερε, στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό και τον Γιώργο Χουδαλάκη, ότι «μπορεί να είχα αυτοκτονήσει αν μου είχε συμβεί αυτό. Εγώ δεν θα άντεχα αν μου είχε συμβεί αυτό το πράγμα, είναι ξεκάθαρο».

Την ίδια ώρα οικογένειες θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών καλούν σε μαζική δημόσια έκφραση αποδοκιμασίας των βουλευτών της Ν.Δ. που συμμετείχαν στην εξεταστική επιτροπή, εφόσον παρευρεθούν στις παρελάσεις για την 25η Μαρτίου.

Η διαρροή

Αλλά σωρευτικά για την κυβέρνηση ασφαλώς λειτουργεί και η υπόθεση της διαρροής από το υπουργείο Εσωτερικών των προσωπικών ηλεκτρονικών διευθύνσεων Ελλήνων του εξωτερικού προς την Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου. Μπορεί ο πρωθυπουργός να υποχρεώθηκε εν τέλει (μετά την αρχική απόφαση του μεγάρου Μαξίμου να την καλύψει) να την οδηγήσει να θέσει εαυτήν εκτός των «γαλάζιων» ευρωψηφοδελτίων, όμως και αυτή η υπόθεση παραμένει διάπλατα ανοιχτή για την κυβέρνηση, από τη στιγμή που αποδείχτηκε ότι η διαρροή πραγματοποιήθηκε από τον επίσημο μηχανισμό του υπουργείου Εσωτερικών και από τον επίσημο μηχανισμό του κόμματος της Ν.Δ. και ενώ οι ίδιες οι καταγγελίες των Ελλήνων του εξωτερικού συσχετίζουν πλήρως τον μηχανισμό που κινήθηκε γύρω από την κ. Ασημακοπούλου με τον μηχανισμό του σημερινού υπουργείου Εσωτερικών και τις ενέργειές του για την πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου.

Για την υπόθεση αυτή, «γαλάζια» στελέχη, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, εκφράζουν την ανησυχία τους ότι μπορεί να λειτουργήσει ως σπινθήρας που θα προκαλέσει «φωτιά» για την κυβέρνηση μετά τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών. Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός που μεταβαίνει σήμερα Σάββατο και μέχρι την Τρίτη στον Καναδά, όπου θα βρίσκεται για την 25η Μαρτίου, θα έχει στο επίκεντρο της επίσκεψής του την ελληνική ομογένεια, θέλοντας να επιχειρήσει και ένα «μασάζ» στους ομογενείς για την επιστολική ψήφο, μετά το σκάνδαλο με τη διαρροή των προσωπικών στοιχείων των Ελλήνων του Εξωτερικού.

Και βέβαια έντονο πονοκέφαλο στο μέγαρο Μαξίμου προκαλούν οι διαρροές ψηφοφόρων στα (ακρο)δεξιά της Ν.Δ. Σφοδρή δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση είχε εκφραστεί από ένα σκληρό δεξιό κομμάτι της βάσης της Ν.Δ. μετά την ψήφιση της ρύθμισης για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ενώ σημαντική μερίδα του ακροατηρίου της Ν.Δ. επηρεάζεται και από τη στάση της Εκκλησίας και το ρήγμα της με την κυβέρνηση στο ζήτημα αυτό. Σε αυτό το πλαίσιο, «γαλάζια» στελέχη θεωρούν ότι θα έπρεπε η συζήτηση και η ψήφιση της ρύθμισης αυτής να είχε κλείσει πολύ πιο σύντομα και να μην είχε τραβήξει στο μάκρος που τράβηξε, καθώς πιστεύουν ότι έτσι οι απώλειες προς τα (ακρο)δεξιά της Ν.Δ. θα ήταν μικρότερες.

Επιστροφή του πυρσού;

Την ίδια ώρα παραμένει εξαιρετικά έντονη και η δυσφορία, στο κομμάτι εκείνο της «γαλάζιας» βάσης που αισθάνεται ότι ανήκει στην παραδοσιακή Ν.Δ. και νιώθει ότι αγνοείται από τη μητσοτακική τάση, για την αξιοποίηση μεγάλου αριθμού στελεχών που προέρχονται από χώρους εκτός Ν.Δ. και κυρίως από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ. Με τούτα και μ’ εκείνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ψάχνει τώρα όλα αυτά να τα εξισορροπήσει, είτε με την επιστροφή του πυρσού (του ιστορικού συμβόλου του κόμματος) στο επετειακό έμβλημα της Ν.Δ. για τα 50 χρόνια, είτε με πρόσωπα της σκληρής Δεξιάς και της Ακροδεξιάς που θα βάλει στο «γαλάζιο» ευρωψηφοδέλτιο. Μέχρι και με την Ακροδεξιά του Φαήλου Κρανιδιώτη έφτασαν να φλερτάρουν στο μέγαρο Μαξίμου, πριν καταλάβουν ότι η υποψηφιότητά του θα τους προκαλούσε μεγαλύτερη ζημιά και τελικά καταλήξουν στο κόψιμο της επιλογής του.

Υπάρχουν βέβαια και κρούσματα ενός αντίστροφου φλερτ, από στελέχη της Ακροδεξιάς προς την κυβέρνηση, με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση του πρώην Σπαρτιάτη και μέχρι πρότινος στενά συνδεόμενου με τον Κασιδιάρη, Χάρ. Κατσιβαρδά, ο οποίος ήταν ο μόνος εκτός Ν.Δ. που υπερψήφισε επιδεικτικά το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

από:  https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου