Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 15 Απρ 2021
Στη σκιά των προκλητικών δηλώσεων Ερντογάν η συνάντηση με Δένδια
Κλίκ για μεγέθυνση







EUROKINISSI/ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ/ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ



15.04.2021, 07:54

 

Έκτακτο τετ-α-τετ ανάμεσα στον Νίκο Δένδια και τον Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ξαφνικά το υπουργείο Εξωτερικών χθες, λίγες ώρες μετά τη νέα πρόκληση από πλευράς του Τούρκου προέδρου ότι η χώρα του και όχι η Ελλάδα μπορεί να κάνει έρευνες και γεωτρήσεις στις θαλάσσιες περιοχές του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ήταν προγραμματισμένο να δει μόνο τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε μια προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές.  

Η ατζέντα

Οι δύο πλευρές αναμένεται να συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις, τόσο πολιτικές όσο και οικονομικές, καθώς και τις διεθνείς εξελίξεις με έμφαση στις σχέσεις .Ε.Ε-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του μεταναστευτικού-προσφυγικού, καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις με έμφαση στην Λιβύη και τη Συρία. Περαιτέρω, αναμένεται να συζητήσουν το Κυπριακό ενόψει της προσεχούς άτυπης πενταμερούς διάσκεψης, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Ο κ. Δένδιας μεταβαίνει το μεσημέρι στην Άγκυρα, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την οικονομική διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη, και την υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου. Πριν από το ταξίδι του στην Άγκυρα, ο υπουργός θα υποδεχθεί στην Αθήνα τους ομολόγους του από την Κύπρο και τον Λίβανο για τριμερή σύνοδο.

Στον απόηχο

Η επίσκεψη πραγματοποιείται στον απόηχο διεθνών επικρίσεων κατά της Τουρκίας, τόσο αμερικανικών όσο και ευρωπαϊκών για σειρά θεμάτων, όπως η αποχώρησή της από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, το «Sofagate» με την πρόεδρο της Κομισιόν στο Τουρκικό Προεδρικό Μέγαρο, η επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ για τους S-400, και οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25-26ης Μαρτίου, στο οποίο υιοθετήθηκε η διττή προσέγγιση όσον αφορά τις ευρωτουρκικές σχέσεις: αφενός τη θετική ατζέντα και αφετέρου την προοπτική λήψης μέτρων εφόσον η Άγκυρα επαναλάβει την παραβατική συμπεριφορά.

Βραχυπρόθεσμος ορίζοντας για την Άγκυρα είναι ο Ιούνιος, οπότε οι «27» αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. θα επανεξετάσουν τις ευρωτουρκικές σχέσεις και την τουρκική συμπεριφορά σε σχέση με τη Δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 25-25 Μαρτίου.

Η επίμαχη δήλωση

Ωστόσο, δεν φαίνεται να ιδρώνει το αυτί του Τούρκου προέδρου, ο οποίος όπως έκανε σαφής  και με την Φον ντερ Λάιεν στην Άγκυρα, δεν εννοεί να εγκαταλείψει την επεκτατική ατζέντα του παρά τις διαβεβαιώσεις ότι βλέπει το μέλλον της.

Η αναφορά ότι «η Τουρκία έχει δικαίωμα για έρευνες και γεωτρήσεις στη θαλάσσια περιοχή του τουρκολιβυκού μνημονίου, ενώ η Ελλάδα δεν μπορεί», δείχνει ξεκάθαρα το στίγμα των προθέσεων του Τούρκου προέδρου σε όλο το πλέγμα των ελληνοτουρκικών και ευρωτουρκικών σχέσεων.

Κερασάκι στην τούρτα των νέων δηλώσεων του Τούρκου προέδρου η απειλητική αναφορά και στην Κύπρο, εκεί που «δεν θα χαρίσουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων κι αν κριθεί απαραίτητο, θα επέμβουμε», σύμφωνα πάντα με τον ίδιο.

 
 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου