Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 15 Απρ 2021
Κώστας Τασούλας / Επιστολική ψήφος επειδή οι βουλευτές δεν έχουν καλή σύνδεση στο Ίντερνετ
Κλίκ για μεγέθυνση






 

Επειδή μπορεί να υπάρξουν βουλευτές που δεν έχουν σύνδεση 50 mbps, η Βουλή στις ονομαστικές ψηφοφορίες εμμένει στον "αραμπά" της επιστολικής ψήφου, η οποία στέλνεται στον γραμματέα της κάθε Κοινοβουλευτικής Ομάδας και μετά στο προεδρείο που διεξάγει την ψηφοφορία. Από χθες, για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά, η αξιωματική αντιπολίτευση θα απέχει από αυτές τις διαδικασίες, τις οποίες ακόμη και ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας χαρακτήρισε «αραμπά».

Τη σχετική επίσημη ανακοίνωση έκανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Γιάννης Ραγκούσης χθες, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της άρσης ασυλίας του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρου Αραχωβίτη (αναλυτικό ρεπορτάζ στη σελ. 7). «Δεν θα συμμετάσχουμε ξανά σε ονομαστική ψηφοφορία υπό αυτό το καθεστώς και υπό αυτές τις διαδικασίες» είπε και ζήτησε οι βουλευτές να ψηφίζουν με τηλεδιάσκεψη και αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών. Όπως παραδέχθηκε και ο πρόεδρος της Βουλής, είχαν προϋπάρξει και σχετικές κατ’ ιδίαν συζητήσεις του Αλέξη Τσίπρα και της γραμματέως της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ τόσο με τον ίδιο όσο και στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

Βούτσης: Τέσσερις μήνες το λέμε

Έχουν περάσει τέσσερις μήνες από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε το ζήτημα και δεν έχει αντιμετωπιστεί, υπενθύμισε ο πρ. πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και αναρωτήθηκε: «Γιατί δεν είναι δυνατόν το ελληνικό Κοινοβούλιο να προασπίσει την ουσία, τον πυρήνα της διαδικασίας της ψηφοφορίας μέσω και της χρήσης των νέων τεχνολογιών, που πλέον ευρύτατα, δυστυχώς, αλλά και ευτυχώς λόγω της πανδημίας, παγκοσμίως χρησιμοποιούνται και στα πολιτικά όργανα;».

Ραγκούσης: Λες και έχουμε 142 εγκύους

«Συνεχίζεται η νόθευση των διαδικασιών όπως προβλέπονται από τον Κανονισμό της Βουλής» τόνισε ο Γ. Ραγκούσης, φέρνοντας ως παράδειγμα υποβάθμισης της Βουλής την ψηφοφορία για την Προκαταρκτική Επιτροπή, όπου 142 βουλευτές ψήφισαν με επιστολική ψήφο. «Αν είναι δυνατόν! Σαν να ήταν 142 οι εγκυμονούσες ή όσοι έλειπαν στο εξωτερικό ή όσοι βρίσκονταν σε καραντίνα» σχολίασε, επισημαίνοντας ότι υπάρχει «ουσιαστικά νόθευση των διαδικασιών και της δυνατότητας των βουλευτών να εκφράζονται ελεύθερα».

Δεν νοθεύεται το φρόνημα με την επιστολική

«Ο τρόπος της επιστολικής ψηφοφορίας μπορεί να μην είναι τεχνολογικά προηγμένος, μπορεί να είναι η πεπατημένη, μπορεί να είναι αραμπάς, αν θέλετε, αλλά δεν νοθεύει την ψηφοφορία, εξασφαλίζει την ψηφοφορία» αντέτεινε ο Κ. Τασούλας, σημειώνοντας ότι για την επιστολική ψήφο υπάρχει ομόφωνη απόφαση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, ενώ έχει μπει και στον Κανονισμό της Βουλής, που άλλαξε τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής, είναι σημαντικότερο να ψηφίζουν όλοι οι βουλευτές από το να εξασφαλίζεται η ελευθερία ψήφου και βούλησης του βουλευτή, ο οποίος στην πράξη, πριν ψηφίσει, ενημερώνει τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας για την ψήφο του. «Ένας συνάδελφος, κατ’ ελάχιστον, να μην μπορέσει να εμφανιστεί και να ψηφίσει, υπονομεύεται το κύρος όλης της ψηφοφορίας» υποστήριξε και πρόσθεσε ότι «δεν συνιστά η επιστολική ψήφος νόθευση του φρονήματος».

Το ύστατο επιχείρημα του προέδρου της Βουλής ήταν ότι οι βουλευτές δεν έχουν σύνδεση στο Ίντερνετ με υψηλή ταχύτητα και γι’ αυτό δεν θα μπορούν να ψηφίζουν διαδικτυακά. «Θεωρείται ότι, εφόσον είναι κάτω από 50 mbps η ταχύτητα του Ίντερνετ εκεί όπου είναι εγκατεστημένος αυτός που θέλει να εμφανιστεί η εικόνα του, αυτό είναι εξαιρετικά επισφαλές» είπε ο Κ. Τασούλας.

ΑΠΟΔΗΜΟΙ

Στην Κηφισιά χωρίς 50άρι  Ίντερνετ

Ένα ενδιαφέρον περιστατικό, που καταδεικνύει τη γαλάζια αντίληψη περί διαφάνειας στο Δημόσιο, μετέφερε η Σία Αναγνωστοπούλου κατά την ομιλία της για το νομοσχέδιο. Αναφερόμενη στον εσωτερικό έλεγχο στο Δημόσιο η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι σε μία τέτοια μονάδα έχει τοποθετηθεί ένας από τους υπαλλήλους που διώκονται για κακούργημα για το σκάνδαλο διασπάθισης δημόσιου χρήματος μέσω του «αμαρτωλού» Ταμείου Αλληλοβοήθειας του υπουργείου Πολιτισμού! Η Σ. Αναγνωστοπούλου χαρακτήρισε τις αλλαγές στον εσωτερικό έλεγχο «καθαρό μηχανισμό γαλάζιου ελέγχου του δημόσιου τομέα».

πηγη: https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου