Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 06 Απρ 2022
Απίστευτη ομολογία “γκάφας” Μητσοτάκη, αφού πρώτα λεηλάτησε τις τσέπες των καταναλωτών: Παράταση λιγνιτικών μονάδων έως το 2028 – Αύξηση 50% της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη … ανακοίνωσε στην Κοζάνη
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Μεγαλειώδης “κωλοτούμπα”, την οποία κομψά … αποκαλεί ” προσαρμογή του ενεργειακού πλάνου λόγω κρίσης “, πραγματοποίησε σήμερα στην Κοζάνη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Αφού πρώτα όμως έκανε την ζημιά με το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων όταν όλοι (ΣΥΡΙΖΑ, συνδικαλιστές, καταναλωτές ) του φώναζαν να μην το κανει, και ενώ η ενεργειακή ακρίβεια που ήρθε σαν αποτέλεσμα της σχεδόν ολοκληρωτικής εξάρτησης από το λόμπι του φυσικού αερίου, λεηλάτησε τις τσέπες των καταναλωτών! Και βέβαια ο Πρωθυπουργός προχώρησε … σε αυτή την άτακτη υποχώρηση κάτω από τις πιέσεις των Βρυξελλών για εναλλακτικές μορφές ενέργειας στην εξάρτηση από το ρωσικό αέριο και αφού πρώτα είδε το Βερολίνο να παρατείνει την χρήση λιγνίτη μέχρι το 2030. Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε ζητήσει στη Βουλή την παράταση της λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων τουλάχιστον μέχρι το 2028

Την προσαρμογή του πλάνου της απολιγνιτοποίησης ανακοίνωσε λοιπόν ο πρωθυπουργός από την Κοζάνη, κατά την ομιλία του στα εγκαίνια του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου στην Ελλάδα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η χώρα προχωρά σε προσαρμογή του ενεργειακού πλάνου και στο πλαίσιο αυτό θα αυξήσει την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη ως προσωρινό μέτρο ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από το φυσικό αέριο λόγω της τρέχουσας συγκυρίας, χωρίς οι όποιες προσαρμογές να μεταβάλλουν τους φιλόδοξους στόχους της μείωσης των εκπομπών κατά 50% έως το 2030.

O πρωθυπουργός χαρακτήρισε ξεχωριστή τη σημερινή μέρα για τη δυτική Μακεδονία, που αποκτά το πρώτο μεγάλο έργο ορόσημο για τον οικονομικό και ενεργειακό μετασχηματισμό της. Το έργο, όπως είπε, συμβολίζει τη συνολική αλλαγή στο παραγωγικό υπόδειγμα της χώρας και αποτυπώνονται οι εθνικοί στόχοι για φθηνή και καθαρή ενέργεια και νέες δουλειές για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η ενεργειακή μας θωράκιση πρέπει να είναι εξασφαλισμένη και σίγουρη σε μόνιμη βάση και αυτό μας το προσφέρουν ο αέρας, ο ήλιος, τα νερά μας σε συνδυασμό με την τεχνολογία, ανέφερε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι το να μπορούμε να καλύπτουμε τα κενά στην ημερήσια κατανομή έχει ξεχωριστή σημασία.

Παράλληλα, τόνισε ότι η Ελλάδα θα έχει σύντομα τον πρώτο κλιματικό νόμο και θα τεθούν οι στόχοι μέχρι το 2030.

To φωτοβολταϊκό πάρκο στην Κοζάνη είναι το μεγαλύτερο ενιαίο έργο ΑΠΕ που έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα και θα αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα με πλαίσια διπλής όψεως στην Ευρώπη. Έχει χωροθετηθεί σε μία έκταση 4.400 στρεμμάτων και περιλαμβάνει τη κατασκευή συνολικά 18 φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων με ηλιακούς συλλέκτες, που συνδέονται σε υπό κατασκευή υποσταθμό υψηλής τάσης εντός του έργου και διασυνδετική γραμμή υψηλής τάσης περίπου 12 χιλιομέτρων από του υποσταθμό μέχρι το ΚΥΤ Καρδιάς.

Η ετήσια παραγωγή του φτάνει στις 350 γιγαβατώρες. Η συνολική επένδυση ανέρχεται σε 130 εκατ. ευρώ, με περίπου 40% ελληνική συμμετοχή σε υλικά, εξοπλισμό και εργασία. Η παραγόμενη ισχύ θα εξασφαλίσει την παροχή καθαρής ενέργειας σε 75.000 νοικοκυριά, με το ετήσιο όφελος σε επίπεδο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα να υπολογίζεται σε 320.000 τόνους.

Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε την αύξηση της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη με την αύξηση κατά 50% της εξόρυξης λιγνίτη ως ένα προσωρινό μέτρο. Στο πλαίσιο αυτό η νέα μονάδα της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα 5 θα λειτουργήσει ως λιγνιτική μέχρι το 2028, ενώ αν χρειάζεται θα μείνουν ανοικτές για πιο πολύ και οι παλιότερες λιγνιτικές μονάδες του Αγίου Δημητρίου 5 και της Μελίτης. Αυτό θα αξιολογηθεί ανάλογα με τις ανάγκες της στιγμής, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Με πληροφορίες από parapolitika.gr

πηγη: https://thefaq.gr

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου