Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 19 Δεκ 2020
Αττικόν / Έδιωξαν τις καθαρίστριες για να πληρώνουν τα διπλά σε ιδιώτη!
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Με τις καθαρίστριες το Νοσοκομείο «Αττικόν» θα πλήρωνε τον χρόνο 2,6 εκατ., ενώ ο εργολάβος θα κοστίσει 3,6 εκατ. Δηλαδή 1 εκατ. περισσότερο τον χρόνο. Αυτή είναι οικονομία!
 

Μεθόδευση που ενδεχομένως προκαλεί βλάβη εκατομμυρίων ευρώ στο δημόσιο συμφέρον ακολούθησε η διοίκηση του Νοσοκομείου «Αττικόν» προκειμένου να στείλει σε ιδιώτη εργολάβο την καθαριότητα. Ουσιαστικά είπαν ότι ο ιδιώτης θα κοστίζει 1,8 εκατ., αλλά τώρα θα γίνει ανάθεση της καθαριότητας με 3,6 εκατ., όταν με την πρόσληψη καθαριστριών ορισμένου χρόνου θα πλήρωναν (σύμφωνα με τους δικούς τους αυθαίρετους υπολογισμούς) 2,6 εκατ. Δηλαδή θα πληρώνουν 1 εκατ. ευρώ περισσότερα!

Όλα ξεκίνησαν όταν ανέλαβε διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας ο Χρήστος Ροϊλός. Τον Σεπτέμβριο του 2019 ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης με εγκύκλιό του ζήτησε από τις διοικήσεις των νοσοκομείων να αποφασίσουν αν είναι φθηνότεροι οι εργολάβοι ή οι προσλήψεις των εργαζομένων στο Δημόσιο. Τον Οκτώβριο ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ Χρ. Ροϊλός ακύρωσε τα αποτελέσματα του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ στο Νοσοκομείο «Αττικόν» και συνέστησε επιτροπή προκειμένου να εκπονήσει νέα οικονομοτεχνική μελέτη.

Η «μελέτη»

Η «επιτροπή Ροϊλού» με μια μελέτη αμφισβητούμενης εγκυρότητας, σύμφωνα με το σωματείο των εργαζόμενων του «Αττικόν», κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι οικονομικά συμφέρουσα η σύμβαση με τον εργολάβο σε σχέση με την πρόσληψη εργαζομένων της καθαριότητας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Η μελέτη εγκρίθηκε από τη διοίκηση του Σπύρου Αποστολόπουλου τον Απρίλιο του 2020, εν μέσω πανδημίας και της πρώτης καθολικής καραντίνας.

Η μελέτη πρότεινε να γίνει outsourcing αναφέροντας ότι «το συνολικό ετήσιο κόστος για το νοσοκομείο μόνο για μισθοδοσία και υλικά, αφαιρουμένων των εργοδοτικών εισφορών και ΦΠΑ ανέρχεται σε 2.610.299,34 ευρώ, ενώ το ετήσιο κόστος μέσω outsourcing υπολογίζεται σε 1.805.840,48 ευρώ. Σημειώνουμε ότι στην περίπτωση που θα υπολογιστούν όλα τα κόστη στη σύγκριση (ΦΠΑ και εργοδοτικές εισφορές), το συνολικό ετήσιο κόστος για το νοσοκομείο μόνο για μισθοδοσία και υλικά ανέρχεται σε 3.148.041,86 ευρώ, ενώ το κόστος μέσω outsourcing υπολογίζεται σε 2.719.983,90 ευρώ».

Διπλασιασμός

Έτσι, στις 9 Δεκεμβρίου, πάλι εν μέσω πανδημίας και καραντίνας, συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου και πρότεινε να γίνει διαγωνισμός για την ανάθεση της καθαριότητας σε ιδιωτικό συνεργείο.  Όμως τώρα έχει διπλασιάσει τα ποσά σε σχέση με την μελέτη! Δηλαδή πήρε το συμπέρασμα της μελέτης, αλλά δεν ακολούθησε τα δεδομένα της, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να πληρώνει 1,8 εκατ. ευρώ περισσότερα! Και ταυτόχρονα παραβίασε την εγκύκλιο Κοντοζαμάνη που ζητά την επιλογή τής οικονομικά πιο συμφέρουσας λύσης.

Συγκεκριμένα, αποφάσισε τη διενέργεια «Διεθνούς ανοιχτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου για την καθαριότητα των κτηριακών εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντος χώρου του νοσοκομείου, ετήσιου προϋπολογισμού 3.600.000,00 ευρώ, μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, με κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας - τιμής».

Με την απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου, τονίζει το σωματείο των εργαζόμενων, «το ‘φθηνότερο’ κόστος για το Δημόσιο μέσω outsourcing (δηλαδή εργολάβου) τώρα γίνεται ‘ακριβότερο’ και τα 1.805.840,48 ευρώ γίνονται 3.600.000 ευρώ»!

Πώς διπλασιάστηκε η αμοιβή τώρα που πρόκειται για ιδιώτη; Σύμφωνα με το σωματείο, η εξήγηση της διοίκησης είναι ότι «τώρα έχουμε την επιδημία και παραπάνω έξοδα 68.000 ευρώ τον μήνα λόγω περισσότερου προσωπικού και υλικών καθαρισμού!». Ωστόσο, ακόμη και έτσι παραβλέπεται το γεγονός ότι το κόστος για το νοσοκομείο υπέρ του εργολάβου γίνεται, έστω και με τη μεθοδολογία της οικονομοτεχνικής μελέτης, η οποία πλέον είναι ανεπίκαιρη, ακριβότερο από τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Μάσκες σοβατζήδων στους γιατρούς

Μάσκες για... σοβατζήδες παρέλαβε το προσωπικό των ΜΕΘ κορωνοϊού στο Νοσοκομείο «Αττικόν», όπως καταγγέλλουν οι γιατροί. «Δεν είναι ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός» καταγγέλλει ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Ηρακλής Τσαγκάρης, επισημαίνοντας ότι είναι για εργαζόμενους σε μυοκτονίες, εντομοκτονίες, ελαιοχρωματιστές, ψεκασμούς, σοβατζήδες, οδοκαθαριστές, κ.λπ.

«Στα κουτιά των μασκών αναγράφεται σαφώς: για μη ιατρική χρήση» αποκαλύπτει (στο iEidiseis) ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Μιχάλης Ρίζος.

Η διοίκηση του «Αττικόν» και η 2η ΥΠΕ απάντησαν ότι φταίει η Γερμανία που τις παράγει και ο διοικητής της ΥΠΕ εγγυήθηκε προσωπικά «την ασφάλεια των νέων μασκών»!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
πηγη:https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου