Στηρίζουν – αναφανδόν - Τσίπρα αλλά δεν στηρίζουν τους υπουργούς της κυβέρνησης Τσίπρα. Είναι υπέρ της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με όρους πολιτικού μετασχηματισμού και όχι απλής άθροισης μελών.

Στέκονται απέναντι στην διαχειριστική αντίληψη της σοσιαλδημοκρατίας αλλά τάσσονται υπέρ της μεγάλης προοδευτικής παράταξης. Δεν είναι με τον Παύλο Πολάκη αλλά δεν είναι ούτε με τους «53».

Είναι η «Ριζοσπαστική Εναλλακτική Ενότητα», το νέο πολιτικό «ρεύμα ιδεών» – και όχι «τάση» όπως λένε, με ένταση, οι ιδρυτές του – εντός του ΣΥΡΙΖΑ που, ντε φάκτο, διασπά το προεδρικό μπλοκ της Κουμουνδούρου.

Η διακήρυξή τους που δημοσιεύτηκε στην Αυγή, με τίτλο "Σχέδιο αρχών / κατευθύνσεων για τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία σε κορμό της προοδευτικής παράταξης", υπογράφεται από τον Αντώνη Κοτσακά, τον Νίκο Σκορίνη και τον Πάνο Ρήγα, και αποτελεί και την επίσημη πράξη του «διαζυγίου»:

Οριστικοποιεί την αποχώρηση τους από την «Κίνηση Μελών», την προεδρική πλειοψηφική ομάδα στην οποία έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο ο Νίκος Παππάς, ο Χρήστος Σπίρτζης και ο Παύλος Πολάκης.

Ήταν όμως ένα διαζύγιο προδιαγεγραμμένο εδώ και μήνες, διαφαινόταν μέσα από τα κείμενα και τις πλατφόρμες που είχαν δημοσιοποιήσει τόσο ο Αντώνης Κοτσακάς - μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και εκλεγείς πρώτος σε σταυρούς στο όργανο – όσο και άλλα στελέχη της πρωτοβουλίας, και η επικύρωση ήρθε στην τελευταία συνεδρίαση του άτυπου συντονιστικού της «Κίνησης Μελών».

Εκεί οι μεν χρέωσαν στους δε πολιτική πλαδαρότητα, ιδεολογικό έλλειμμα και προσωποπαγείς μηχανισμούς και φέουδα, οι… δε χρέωσαν στους μεν οργανωτική εγκατάλειψη και παράλυση της Κίνησης, και κάπως έτσι επήλθε η τελική ρήξη.

Η «Ριζοσπαστική Εναλλακτική Ενότητα» εστιάζει κυρίως σε νεότερα στελέχη του κόμματος προερχόμενα τόσο από το παραδοσιακό προεδρικό μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ όσο και από την Προοδευτική Συμμαχία και ετοιμάζεται για την πρώτη καταμέτρηση δυνάμεων το Σάββατο σε πανελλαδική συνδιάσκεψη.

Πλην των τριών που υπογράφουν την διακήρυξη στις τάξεις της βρίσκονται αρκετά δυναμικά μέλη του κόμματος – οι Στέργιος Καλπάκης, Διονύσης Τεμπονέρας, Δημήτρης Σακελλάρης, Γιάννης Βουλγαράκης, Άκης Καλαμαράς,  Σταύρος Καραβασίλης και άλλοι.

Στο εσωκομματικό του υπόβαθρο, το σχίσμα φαίνεται να διαχωρίζει τους κοινοβουλευτικούς και μη της προεδρικής ομάδας.

Στελέχη του νέου ρεύματος χρεώνουν σε πρώην υπουργούς και νυν προβεβλημένους βουλευτές αφενός ότι εξακολουθούν να λειτουργούν ως «στείρα τάση» και, αφετέρου, ότι χρησιμοποιούν την διεύρυνση ως όχημα δημιουργίας προσωπικών μηχανισμών.

Η άλλη πλευρά αντιτείνει ότι «οι διαιρέσεις ποτέ δεν έφεραν λύσεις» και πως στόχος της διάσπασης είναι επίσης ο έλεγχος των μηχανισμών εν όψει και της ανάδειξης νέων νομαρχιακών οργανώσεων.

Στην πολιτική ουσία, ο Αντώνης Κοτσακάς και ο πρώην γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας είχαν επανειλημμένα, και με δημόσιες παρεμβάσεις, προειδοποιήσει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα καρπωθεί νομοτελειακά και εξ ολοκλήρου την κυβερνητική φθορά της ΝΔ και τόνιζαν την ανάγκη για ένα «αξιόπιστο προοδευτικό πλειοψηφικό σχέδιο».

Οργανωτικά, και στην διακήρυξη, μιλούν για την ανάγκη ενός «νέου μοντέλου λειτουργίας κόμματος» μακριά από τις «πυραμιδικές δομές» και τις «τάσεις, που έχουν κλείσει προ πολλού τον κύκλο τους».

Συν τοις άλλοις, στελέχη του ρεύματος βάζουν και ζήτημα «πολιτικού πολιτισμού»: «Ναι, να πάμε όλοι μαζί και πολιτικά και προγραμματικά», λένε, «αλλά γιατί πρέπει να απολογούμαστε όλοι μαζί για τον Πολάκη;».

Το δομικό ερώτημα παραμένει πως, και με ποιους όρους, όλα αυτά μπορούν να αφορούν την κοινωνία. Και πως θα κλείσουν τον κύκλο της εσωστρέφειας του ΣΥΡΙΖΑ – και πως θα συμβάλουν στην αντιστοίχηση της κομματικής και εκλογικής βάσης που αμφότερες οι πλευρές εμφανίζονται να επιδιώκουν.

«Είναι η απάντηση στο ερώτημα του… ενός εκατομμυρίου ευρώ» λέει σκωπτικά ψύχραιμο στέλεχος της ευρύτερης προεδρικής πλευράς.

Και παραπέμπει στο συνέδριο, που ουδείς γνωρίζει εάν και πότε θα γίνει, και στις κινήσεις του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα.

πηγη:https://tvxs.gr