Οχι, ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί στις εκκλησίες την ημέρα των Θεοφανείων και η κυβέρνηση θα εκτεθεί ξεχνώντας τα μέτρα που ανακοίνωσε και τα οποία περιφρονεί η Ιερά Σύνοδος.

Και ναι, ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, ενθουσιασμένος που έμεινε στη θέση του, έφερε σε δύσκολη θέση με το «καλημέρα» τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αποκαλύπτοντας ότι αγνοήθηκαν οι εισηγήσεις των ειδικών για την προστασία της Θεσσαλονίκης. Οχι, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας δεν διέψευσε δημοσιογραφικές πληροφορίες κατά τις οποίες ενοχλήθηκε από τη βιασύνη της κυβέρνησης να ανακοινώσει άνοιγμα των σχολείων την επόμενη Δευτέρα. Και ναι, ο ανασχηματισμός πυροδότησε εκλογολογία που λειτουργεί διαλυτικά και για την κυβέρνηση και για το κυβερνών κόμμα.

Αν κεντρικός στόχος του ανασχηματισμού ήταν η δημιουργία της αίσθησης ότι η κυβέρνηση ανανεώνεται και ανασυντάσσεται υπό την στιβαρή ηγεσία του πρωθυπουργού, η πρώτη μέρα μετά τις ανακοινώσεις δεν ήταν καλή για το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός υποχώρησε ατάκτως στις πιέσεις της Εκκλησίας, η διάσταση απόψεων με την επιτροπή των επιστημόνων αποκαλύπτεται με όλο και πιο δραματικό τρόπο, ενώ ατύπως και με ευθύνη του πρωθυπουργού ξεκίνησε προεκλογική περίοδος.

«Γαλάζια» αντάρα

«Για να μπει κανείς στην κυβέρνηση πρέπει να είναι ή σημιτικός ή σαμαρικός». Το έλεγε βουλευτής της ΝΔ που περίμενε ότι θα γίνει υφυπουργός και όχι μόνο δεν έγινε αλλά είδε συνυποψήφιό του στην ίδια περιφέρεια να γίνεται.

Ως «σημιτικούς» εννοεί από τον Χρυσοχοϊδη μέχρι την Μενδώνη και από τους Ποταμίσιους μέχρι τον Τσακλόγλου και τον Λιβάνιο, γενικά όσους έχουν κεντρώο προφίλ. Στην επιρροή του πρώην πρωθυπουργού αναφέρεται λόγω της παραμονής του Αδωνι Γεωργιάδη και της Νίκης Κεραμέως στα υπουργεία τους, λόγω της αναβάθμισης Βορίδη και λόγω της εισόδου αγαπημένων του βουλευτών όπως η Σοφία Βούλτεψη, η Ζέττα Μακρή ο Γ. Στύλιος. Ακόμη και η απομάκρυνση του «δικού» του Γ. Βρούτση χρυσώθηκε με τον ορισμό του ως κοινοβουλευτικού εκπροσώπου μαζί με τους επίσης σαμαρικούς Χ. Μπουκώρο και Θ. Πλεύρη.

Η γενική αίσθηση ότι ο ανασχηματισμός δείχνει εκλογές το συντομότερο δυνατόν, το έγραψαν στο twitter από τον Αρη Πορτοσάλτε του ΣΚΑΪ μέχρι τον Αντώνη Καρακούση του Βήματος, καθορίζει την ατμόσφαιρα στο εσωτερικό της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ. Είναι χαρακτηριστική η προσπάθεια του διευθυντή της Καθημερινής Αλέξη Παπαχελά να υπογραμμίσει ότι η εκλογολογία βλάπτει σοβαρά το κυβερνητικό έργο και επομένως τη χώρα.

Πράγματι, οι συζητήσεις που γίνονται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας στους νεοδημοκρατικούς κύκλους αφορούν, κυρίως, έδρες και εκλογικές περιφέρειες.

Είναι πολύ χαρακτηριστικό το συμπέρασμα του δημοσιογράφου Μανώλη Κοττάκη (βιογράφος του Κ. Καραμανλή) ότι «η σύνθεση της νέας κυβέρνησης υπηρετεί στην πραγματικότητα το πολιτικό σχέδιο του πρωθυπουργού να διαθέτει μια πλήρως ελεγχόμενη κοινοβουλευτική ομάδα μετά τον πρώτο και δύσκολο γύρο των εκλογών, κατά τις οποίες στις τριεδρικές κυρίως περιφέρειες θα χαθούν, λόγω αναλογικής, έδρες για τη Ν.Δ».

Το συγκρότημα Μαρίνάκη, που είδε τους ανθρώπους του να παραμένουν στις θέσεις τους, τον εκλεκτό του Μ. Βορίδη να αναβαθμίζεται και αντίπαλα στρατόπεδα να μην εκπροσωπούνται, έψαξε και βρήκε 4+2 λόγους να υποστηρίξει τον ανασχηματισμό. Αλλά και εκεί υπήρχαν υπήρχαν dissidents, όπως ονόμαζαν τους διαφωνούντες επί Σοβιετικής Ένωσης.

«Τελικά όλη η φασαρία έγινε για να φύγουν ο Θεοδωρικάκος, o Βρούτσης και ο Κουμουτσάκος;», αναρωτήθηκε ένας σχολιαστής.  «Η κυβέρνηση είχε μόνο ένα σοβαρό πρόβλημα έγραψε ο Γιάννης Πρετεντέρης: τη διαχείριση της πανδημίας. Aλλά ο ανασχηματισμός ένα πράγμα δεν ακούμπησε: τη διαχείριση της πανδημίας. Πράγμα που σημαίνει δύο πράγματα. Είτε ο ο πρωθυπουργός είναι ικανοποιημένος από αυτή τη διαχείριση. Είτε έκανε ένα ανασχηματισμό για τον οποίο δεν υπάρχουν πολλές εξηγήσεις ». 

πηγη:https://tvxs.gr