Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 29 Φεβ 2012
«Να τους ρίξουμε!» – Ο ΣΥΡΙΖΑ και το κίνημα για την ανατροπή της κυβέρνησης
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Τις μέρες αυτές, η κυβέρνηση του τραπεζίτη που έγινε δοτός πρωθυπουργός, η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ακροδεξιάς, η κυβέρνηση του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η κυβέρνηση των τραπεζών και του κεφαλαίου, παίρνει αποφάσεις που, αν εφαρμοστούν, θα κάνουν την Ελλάδα μια άλλη χώρα. Τα νέα μέτρα είναι μέτρα φτώχειας, ανεργίας, εξαθλίωσης, υποδούλωσης. Είναι πόλεμος του κεφαλαίου κατά της συντριπτικής πλειονότητας της κοινωνίας.

Απέναντι σε αυτή την πολιτική, υπάρχει ένας και μόνο δρόμος: Να τους ανατρέψουμε!

Αυτή η αντικοινωνική κυβέρνηση και η πολιτική της πρέπει να ανατραπούν. Το δίλημμα είναι σαφές: Ή αυτοί ή ο λαός. Η τρόικα πρέπει να φύγει από τη χώρα. Όσοι μας οδήγησαν ως εδώ πρέπει να λογοδοτήσουν στον λαό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ενισχύει διαρκώς τον κινηματικό του χαρακτήρα και οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει το επόμενο διάστημα να πρωτοστατήσουν και να στηρίξουν, με κάθε δυνατότητα και τρόπο που έχουν, τη δημιουργία ενός κινήματος όσο γίνεται πιο μαζικού και μαχητικού για να ανατραπεί η κυβέρνηση. Παντού, σε γειτονιές, χώρους δουλειάς, συνδικάτα, σε κάθε τόπο και σε κάθε πλατεία, πρέπει οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν ό,τι μπορούν για να αναπτυχθούν εστίες αντίστασης και ανατροπής, οι οποίες να καταλήγουν σε μεγάλα γεγονότα ώστε να μεγιστοποιείται η πολιτική πίεση στην κυβέρνηση. Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να προωθεί με κάθε τρόπο τον συντονισμό σε επίπεδο εργατικού και μαζικού κινήματος.

Εκεί, μέσα στο κίνημα, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παρουσιάσει τις προτάσεις του, προτάσεις που δείχνουν ότι υπάρχει και άλλη λύση, υπάρχει και άλλος δρόμος, ο δρόμος της Αριστεράς.

 

Επιπλέον, μαζί με την προσπάθεια πολιτικοποίησης του μαζικού κινήματος, οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συνεχίσουν τον αγώνα τους με όλες τις δυνατές μορφές ενάντια στα χαράτσια, τις απολύσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα της δημόσιας γης και περιουσίας, σε όλα τα αντικοινωνικά μέτρα που προσπαθεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση, ώστε και μέσα από τα επιμέρους μέτωπα να υπάρχουν νίκες που θα δίνουν αυτοπεποίθηση και αποτελεσματικότητα στο μαζικό κίνημα.

 

Σε αυτή την περίοδο της γενικευμένης επίθεσης του κεφαλαίου κατά του κόσμου της εργασίας, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παλέψει με όλες του τις δυνάμεις με ένα κεντρικό σύνθημα: Όλοι και όλες στους δρόμους για να τους ρίξουμε!

 

Κάποια ζητήματα σε σχέση με τις εκλογές

 

Ανεξάρτητα του πότε θα γίνουν οι εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι έτοιμος γι’ αυτές. Η ΠΣΕ του ΣΥΡΙΖΑ, με βάση τη σημερινή συγκυρία, κατέληξε σε ορισμένα πρώτα ζητήματα σε σχέση με τις εκλογές.

 

α) Για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων

Σε σχέση με την κατάρτιση των ψηφοδελτίων, υπήρξε συμφωνία στις εξής σκέψεις:

α) Τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να είναι απλώς άθροισμα των δυνάμεων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να είναι ανοιχτά στην κοινωνία και ταυτόχρονα να εκφράζεται σε αυτά ο κόσμος των αγώνων, των κινημάτων, καθώς και να υπάρχουν πολλοί νέοι/ες. Επίσης, να γίνει προσπάθεια για ίση παρουσία των δύο φύλων σε όλα τα ψηφοδέλτια, συμπεριλαμβανομένου του Επικρατείας.

β) Τα ψηφοδέλτια πρέπει να εκφράζουν την πολυχρωμία και τον πλουραλισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

γ) Όλοι/ες οι υποψήφιοι/ες του ΣΥΡΙΖΑ που θα εκλεγούν δεσμεύονται για τη δράση τους στο πλαίσιο μιας ενιαίας Κ.Ο. του σχήματος, στο οποίο ανήκουν όλες οι έδρες που κερδίζονται στις εκλογές.

δ) Μέσα στη γενικευμένη κρίση, η κατεύθυνση προς τους/τις υποψήφιους/ες πρέπει να είναι να μη γίνουν προσωπικές προεκλογικές εκστρατείες.

ε) Για τα ψηφοδέλτια της επαρχίας, είναι καθοριστική η γνώμη και απαραίτητη η συναίνεση των Τ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ.

β) Τίτλος του ψηφοδελτίου

Προτείνεται το ψηφοδέλτιο να έχει τον τίτλο ΣΥΡΙΖΑ και από κάτω να γράφει Ενωτικό Ψηφοδέλτιο ή Ψηφοδέλτιο Συνεργασίας ή κάτι παρεμφερές, σε αυτή τη λογική.

 

ΣΥΡΙΖΑ

Ενωτικό Ψηφοδέλτιο

 

γ) Συνεργασίες

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα πλαίσιο, στη βάση του οποίου πρέπει το επόμενο διάστημα να γίνουν συναντήσεις με όσες συλλογικότητες ή άτομα υπάρχει εκκρεμότητα σχετικά με το θέμα της συνεργασίας. Σε περίπτωση συμφωνίας, πρέπει οι όποιες εκκρεμότητες να κλείσουν συντομότατα, με τις αντίστοιχες δεσμεύσεις.

δ) Δημόσια παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ

α) Η δημόσια παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ σε εκδηλώσεις, συζητήσεις, κανάλια κ.λπ. πρέπει να αποτυπώνει τον πλουραλισμό και να αναδεικνύει την ενότητα της συμμαχίας. Επίσης να υπάρχει φροντίδα για ίση παρουσία των δύο φύλων.

β) Προτεραιότητα πρέπει να δίνεται στον διάλογο και στην άμεση επαφή με τον κόσμο (π.χ. συζητήσεις, περιοδείες κ.λπ.).

γ) Στις εκδηλώσεις δεν χρειάζεται να γίνεται σπατάλη δυνάμεων. Προτείνεται να υπάρχει γενική κατεύθυνση για μέχρι δύο ομιλητές/τριες. Επίσης πρέπει να αξιοποιούνται και ομιλητές και ομιλήτριες από τον κάθε τόπο.

δ) Στους ομιλητές των εκδηλώσεων, παράλληλα με την πλουραλιστική παρουσία των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να υπάρχει και εύλογη παρουσία ομιλητών/τριών από δυνάμεις συνεργαζόμενες με τον ΣΥΡΙΖΑ.

ε) Τέλος, η οργανωτική ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συνεχιστεί. ΣΥΡΙΖΑ παντού, Τοπικές Επιτροπές παντού, ζωντανά κύτταρα διαλόγου, δράσης και αγώνα.

 

 

 

 

 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου