Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 29 Μάρ 2023
Ο θλιβερός απολογισμός της κυβέρνησης της «αριστείας»
Κλίκ για μεγέθυνση
















29.03.2023, 15:33
 
 
Παρά τις συστάσεις η βία και η καταστολή στις διαδηλώσεις, οι επαναπροωθήσεις προσφύγων, οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων συνεχίστηκαν.

Μοιάζει με ακτινογραφία μιας βαριά τραυματισμένης δημοκρατίας και συγκροτεί ένα τεράστιο «κατηγορώ» στην απερχόμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη η παγκόσμια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για το 2022.

Το κεφάλαιο που αναφέρεται στην Ελλάδα είναι ένα χρονικό των συνεχών παραβιάσεων δικαιωμάτων γηγενών και προσφύγων, ανδρών και γυναικών. Είναι ο θλιβερός απολογισμός της κυβέρνησης της «αριστείας», που πια βαδίζει προς τις κάλπες δακτυλοδεικτούμενη από τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέχρι το Ευρωκοινοβούλιο.

Τι γίνεται στη χώρα «του νόμου και της τάξεως»; Οπως καταγράφει με την ελαφρώς αποστειρωμένη γλώσσα που χρησιμοποιούν διεθνείς οργανισμοί όπως η Διεθνής Αμνηστεία, «οι αναφορές για παράνομη χρήση βίας κατά ειρηνικών διαδηλωτριών/-ών συνεχίστηκαν.

Οι επαναπροωθήσεις προσφυγισσών/-ύγων και μεταναστριών/-ών συνεχίστηκαν. Η καταστολή των αρχών εις βάρος των ΜΚΟ που εργάζονται για τη βοήθεια των προσφυγισσών/-ύγων και των μεταναστριών/-ών συνεχίστηκε.

Οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων των αντιρρησιών συνείδησης στη στρατιωτική θητεία συνεχίστηκαν». Πολλα συνεχίστηκαν, λοιπόν, αλλά και κάτι καινούργιο προέκυψε: «Ενα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που στερείται αποτελεσματικές εγγυήσεις για τα άτομα που υπόκεινται σε παρακολούθηση έγινε νόμος».

Με μια ματιά

● 17 γυναικοκτονίες έγιναν στην Ελλάδα. Μια 19χρονη γυναίκα κατήγγειλε ότι βιάστηκε από δύο αστυνομικούς στο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας στην Αθήνα. Οι δύο αστυνομικοί κατηγορήθηκαν για ομαδικό βιασμό και αφέθηκαν ελεύθεροι υπό όρους.

Κώστας Φραγκούλης

● Ο 16χρονος Ρομά Κώστας Φραγκούλης πυροβολήθηκε στο κεφάλι κατά τη διάρκεια αστυνομικής καταδίωξης και πέθανε στο νοσοκομείο οχτώ ημέρες αργότερα. Ενας αστυνομικός κατηγορήθηκε για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο και παράνομη χρήση του όπλου του και αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

● Ο φοιτητής Γιάννης Ντουσάκης υπέστη σοβαρούς τραυματισμούς στο στόμα και το σαγόνι από τα ΜΑΤ σε ειρηνική διαδήλωση στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

● Το δικαστήριο έκρινε δύο άντρες ένοχους για θανατηφόρα σωματική βλάβη σε σχέση με τον θάνατο του ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου το 2018 - οι τέσσερις αστυνομικοί που κατηγορούνταν επίσης αθωώθηκαν.

Θανάσης Κουκάκης

● Ειδική αναφορά κάνει η οργάνωση στην επιμόλυνση του τηλεφώνου του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη με κατασκοπευτικό λογισμικό αλλά και την παρακολούθησή του από την ΕΥΠ καθώς και τη στοχοποίηση από το Predator του Νίκου Ανδρουλάκη και του Χρήστου Σπίρτζη.

● Η δημοσιογράφος Σταυρούλα Πουλημένη και το ανεξάρτητο συνεργατικό «Alterthess» δικάστηκαν επειδή φέρεται να παραβίασαν τη νομοθεσία περί προστασίας δεδομένων, δημοσιεύοντας την καταδίκη ανώτερου στελέχους εταιρείας εξόρυξης χρυσού για περιβαλλοντική καταστροφή.

● Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας παραπέμφθηκε σε δίκη αφού κατηγορήθηκε βάσει ενός αμφιλεγόμενου νόμου για τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

● Η κοινωνία των πολιτών εξέφρασε την ανησυχία της ότι η νέα νομοθεσία για τη μεταρρύθμιση του Σωφρονιστικού Κώδικα θα περιορίσει περαιτέρω τα δικαιώματα των κρατουμένων και θα συμβάλει στον διαρκή υπερπληθυσμό των ελληνικών φυλακών.

● Και, σε ένα καλό νέο, το δικαστήριο απέρριψε την έφεση των αρχών κατά πρωτοβάθμιας απόφασης που έκρινε το ελληνικό κράτος υπεύθυνο για τον σοβαρό τραυματισμό του δημοσιογράφου Μανώλη Κυπραίου από την αστυνομία το 2011.

Ο αντίκτυπος της λιτότητας στο ΕΣΥ

Το 2020 η Διεθνής Αμνηστία δημοσίευσε την έκθεσή της για το ελληνικό σύστημα Υγείας ύστερα από μια δεκαετία λιτότητας, τεκμηριώνοντας πως αυτές οι πολιτικές υπονόμευσαν την προσβασιμότητα στην υγειονομική περίθαλψη, με πολλούς ανθρώπους να δυσκολεύονται να πληρώσουν για υγειονομική περίθαλψη, αλλά και τους υγειονομικούς να υποφέρουν από περικοπές στους μισθούς και από αύξηση του φόρτου εργασίας τους. Η οργάνωση προχώρησε σε συμπληρωματική έρευνα μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, ενώ τον Νοέμβριο κατέθεσε συλλογική προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, ζητώντας να λογοδοτήσει η Ελλάδα για τον αντίκτυπο των μέτρων λιτότητας στο σύστημα Υγείας.

Πυρά για τις επαναπροωθήσεις

326 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται κυνηγώντας το «ευρωπαϊκό όνειρο» το 2022. Η Δ.Α. σημειώνει πως ΜΚΟ και δημοσιογράφοι συνέχισαν να αναφέρουν επαναπροωθήσεις και άλλες καταχρήσεις κατά των ανθρώπων που επιχειρούν να μπουν στη χώρα από τη στεριά και τη θάλασσα, ενώ τονίζει πως «σε αρκετές περιπτώσεις, ομάδες εγκλωβίστηκαν υπό οδυνηρές συνθήκες σε νησίδες στον Εβρο» καθώς και πως «σε ορισμένες περιπτώσεις, παρά το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου διέταξε προσωρινά μέτρα υπέρ των ατόμων και ζήτησε από την Ελλάδα να μην τα απομακρύνει, φέρεται ότι οι επιχειρήσεις διάσωσης από τις αρχές καθυστέρησαν ή ότι οι άνθρωποι επαναπροωθήθηκαν».

Ειδική αναφορά κάνει η οργάνωση στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ) και στην έρευνά της που «δεν διαπίστωσε παρατυπίες στη συμπεριφορά των ελληνικών αρχών» και στο γεγονός πως «ΜΚΟ ζήτησαν από την ΕΑΔ να δημοσιοποιήσει την πλήρη έκθεση, κάλεσαν να υπάρξει λογοδοσία και διαφάνεια και επανέλαβαν ότι η ΕΑΔ δεν μπορεί να θεωρηθεί συνταγματικά ανεξάρτητη».

Η οργάνωση αναφέρεται στην απόφαση-ορόσημο για το Φαρμακονήσι, όπου «το ΕΔΔΑ έκρινε την Ελλάδα υπεύθυνη για αρκετές παραβιάσεις, μεταξύ άλλων του δικαιώματος στη ζωή, λόγω ελλείψεων στις επιχειρήσεις διάσωσης και στη διερεύνηση του περιστατικού από την Ελλάδα», σημειώνοντας πως «αρκετές υποθέσεις επαναπροωθήσεων παρέμεναν σε εκκρεμότητα ενώπιον του ΕΔΔΑ και της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στο τέλος του έτους».

Η Δ.Α. τονίζει πως η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για την Κατάσταση των Υπερασπιστριών/-ών των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατήγγειλε την ποινικοποίηση της ανθρωπιστικής βοήθειας και τις επαχθείς απαιτήσεις εγγραφής που επιβάλλονται στις οργανώσεις. Η οργάνωση αναφέρεται και στον τερματισμό του χρηματοδοτούμενου από την Ε.Ε. προγράμματος στέγασης ESTIA για αιτούσες/-ντες άσυλο, αλλά και στην αναφορά ΜΚΟ πως αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που επέστρεψαν στην Ελλάδα βάσει του Κανονισμού του Δουβλίνου αντιμετώπισαν εμπόδια, που επηρέασαν την πρόσβασή τους στην υγειονομική περίθαλψη, τη στέγαση και άλλες υπηρεσίες.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου