Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν, ο σύμβουλος της Επικρατείας, Δημήτρης Μακρής και οι δικηγόροι, Μανώλης Φωτάκης και Δημήτρης Ιωαννίδης, ζητώντας να ακυρωθεί ο διορισμός της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από τη νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, καθώς, όπως τονίζουν, είναι παράνομη η μη υπογραφή των Προεδρικών Διαταγμάτων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, σχετικά με τις αλλαγές που είχε αποφασίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως αναφέρεται στην προσφυγή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος «παρανόμως δεν υπέγραψε τα διατάγματα που είχε εκδώσει το Υπουργικό Συμβούλιο της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ», μετά τις εθνικές εκλογές του περασμένου Ιουλίου και την αλλαγή Κυβέρνησης στην χώρα. Η στάση Παυλόπουλου οδήγησε τελικά στην επιλογή από την Κυβέρνηση της ΝΔ νέων προσώπων από αυτά που μετά από την τήρηση όλων των νόμιμων διαδικασιών είχαν τελεσίδικα επιλεγεί από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τον Σύμβουλο Επικρατείας, Δημήτρη Μακρή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατηγορείται για «παρανομία που είναι διαρκής καθώς αδιαλείπτως έως σήμερα παραλείπεται η έκδοση του προεδρικού διατάγματος αναφορικά με την προαγωγή των αντιπροέδρων του ΣτΕ». «Έπρεπε», αναφέρεται ακόμα στα σχετικά δικόγραφα, «να εκδώσει αμελλητί τα διατάγματα προαγωγής στις θέσεις του Προέδρου και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου». 

Στο ΣτΕ, εκτός από τον Σύμβουλο της Επικρατείας, Δημήτρη Μακρή, που ήταν ένας από του συμβούλους Επικρατείας που είχαν επιλεγεί από το υπουργικό Συμβούλιο στις 21/6/19 για τη θέση του αντιπρόεδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, προσέφυγαν και οι δικηγόροι, Μαν. Φωτάκης και Δημ. Ιωαννίδης. 

Την αίτηση ακύρωσης την υπογράφει ο καθηγητής του Διοικητικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πάνος Λαζαράτος και θέτει υπό δικαστική κρίση την κρίσιμη περίοδο Μαίου - Ιουνίου 2019, όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν υπέγραψε τα Προεδρικά Διατάγματα επιλογής ηγεσίας των δύο εν λόγω ανωτάτων δικαστηρίων, από το τότε Υπουργικό Συμβούλιο, με αποτέλεσμα η νέα κυβέρνηση να επιλέξει τελικά άλλα πρόσωπα για την ηγεσία της Δικαιοσύνης.

Σε δήλωσή του ο κ. Λαζαράτος αναφέρει πως «πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική υπόθεση, η οποία αφορά τα άκρως επίκαιρα ζητήματα της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης έναντι της εκτελεστικής εξουσίας, καθώς και του ακριβούς ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας στο πολίτευμά μας. Το Σύνταγμα, εκτός από πολιτικό, είναι ιδίως νομικό κείμενο, ερμηνευόμενο με αυστηρούς μεθοδολογικούς κανόνες, ανάλογους με αυτούς που ισχύουν σε όλα τα πεδία του δικαίου. Τούτους τους αυστηρούς κανόνες προσπαθεί να υπηρετήσει το δικόγραφο που κατατέθηκε σήμερα ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, ως μείζονος εγγυητού της ορθής νομικής ερμηνείας του Συντάγματος».

Αν οι αιτιάσεις ως προς το θέμα της επιλογής των τριών αντιπροέδρων του ΣτΕ γίνουν δεκτές από το Ανώτατο Δικαστήριο, δημιουργείται μείζον νομικό θέμα και για τις επιλογές των προσώπων στον Άρειο Πάγο. 
https://tvxs.gr