Αιτία «πολέμου» θεωρείται για τον ΣΥΡΙΖΑ η ενδεχόμενη αφαίρεση της δικογραφίας της Novartis από την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη – μια αφαίρεση που ενδέχεται να αποφασιστεί την Πέμπτη στην συνεδρίαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου Εφετών.

Η Ολομέλεια συνέρχεται μετά την γνωστή παραγγελία του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα για την «επιτάχυνση της διερεύνησης» της υπόθεσης Novartis μέσω της ανάθεσής της σε εφέτες - ανακριτές. Πρόκειται για μια παραγγελία που, κατά τις εκτιμήσεις τουλάχιστον της Κουμουνδούρου, υποκρύπτει πιέσεις και μεθοδεύσεις προκειμένου να αποκλειστεί η κυρία Τουλουπάκη από την έρευνα με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τα πολιτικά πρόσωπα για τα οποία η έρευνα παραμένει ανοιχτή, δηλαδή για τους Ανδρέα Λοβέρδο (που ήδη διώκεται ), Αδωνι Γεωργιάδη και Δημήτρη Αβραμόπουλο.

 

Ανάλογη παραγγελία σημειώνεται ότι είχε γίνει και για την δικογραφία που αφορούσε την τραγωδία στο Μάτι, όμως δεν έγινε τελικά δεκτή από το Συμβούλιο Εφετών και η δικογραφία παρέμεινε στα χέρια του εισαγγελικού λειτουργού που διενεργεί εξ αρχής την προανάκριση και που ο ίδιος δεν είναι εφέτης.

Στην περίπτωση Novartis όμως, τα μηνύματα που φθάνουν στον ΣΥΡΙΖΑ οδηγούν σε εκτιμήσεις για ισχυρές πιέσεις και μεθοδεύσεις προκειμένου η Ολομέλεια του Συμβουλίου Εφετών να αποφασίσει την αφαίρεση της δικογραφίας της Novartis από την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και την ανάθεσή της σε εφέτη - ανακριτή.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους που επικαλούνται στον ΣΥΡΙΖΑ, το σκέλος της υπόθεσης της Novartis, για το οποίο έχει ασκηθεί ποινική δίωξη στον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, κ. Ανδρέα Λοβέρδο, θα πρέπει να ανατεθεί σε ειδικό εφέτη ανακριτή. Το μείζον ζήτημα ωστόσο που ανακύπτει, είναι εάν η Ολομέλεια του Συμβουλίου Εφετών αναθέσει το σύνολο της δικογραφίας σε ειδικούς εφέτες, δηλαδή και το σκέλος το οποίο ακόμα είναι στο στάδιο της προκαταρκτικής, και αφορά τους δύο πρώην υπουργούς της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη και Δημήτρη Αβραμόπουλο, και αναμένονται οι τελικές αποφάσεις.

 
 

 

Και τούτο, διότι όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, θα μπορούσε να ανατεθεί σε Εφέτες εξαιτίας της βαρύνουσας σημασίας της υπόθεσης και για την επιτάχυνση της διερεύνησης, με μόνη διαφορά ότι η εισαγγελέας Διαφθοράς δεν είναι πρωτοδίκης αλλά είναι και η ίδια εφέτης.

 

Στην Κουμουνδούρου επισημαίνουν ότι μια τέτοια απόφαση προσκρούει σε αναπόδραστο νομικό εμπόδιο που δεν επιτρέπει αφαίρεση δικογραφίας ακόμα κι αν κάποια εγκλήματα δεν υπάγονται στην αρμοδιότητα του εισαγγελέα που διενεργεί την προανάκριση. Μάλιστα θυμίζουν, ότι η πρώτη προσπάθεια αφαίρεσης της επίμαχης δικογραφίας δεν ευοδώθηκε με την προσπάθεια συλλογής υπογραφών το 2018, ενώ οι μηνύσεις κατά της Ελένης Τουλουπάκη από πολιτικά πρόσωπα τέθηκαν αρχικά στο αρχείο με τη σύμφωνη γνώμη αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

«Η αρμοδιότητα του ανακριτή, ο οποίος διορίστηκε πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος κώδικα, εξακολουθεί μέχρι το πέρας της ανάκρισης ακόμα και έπειτα από συμπληρωματική παραγγελία του εισαγγελέα έστω κι αν αφορά εγκλήματα που κατά τον κώδικα αυτόν δεν υπάγονται πλέον στην αρμοδιότητά του», αναφέρει η ειδική διάταξη που θωρακίζει το έργο της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς και όχι μόνο.

Οι ίδιες πηγές χαρακτηρίζουν απολύτως αβάσιμο και το επιχείρημα για επιτάχυνση της έρευνας, λόγω της μείζονος σημασίας της, καθώς ο εφέτης ή οι εφέτες που θα αναλάβουν την υπόθεση θα χρειαστεί να ξεκινήσουν την εξέταση στοιχείων και μαρτύρων από την αρχή – γεγονός που σημαίνει ότι θα χρειαστούν πολύ περισσότερο χρόνο για να φθάσουν σε συμπεράσματα. Ως εκ τούτων, στον ΣΥΡΙΖΑ έχει σημάνει γενική «επιφυλακή» για τις εξελίξεις, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν και σε νέα μετωπική πολιτική σύγκρουση.

https://tvxs.gr