Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 01 Μάι 2018
Ο Νίκος Παππάς «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» - «Με τον κ. Κριμιζή προέκυψε μια ανυπέρβλητη διαφωνία στο πρόγραμμα των μικροδορυφόρων»
Κλίκ για μεγέθυνση

Για το PatrasIQ, την επερχόμενη έλευση του 5G στην Πάτρα, τις τηλεοπτικές άδειες, την παραίτηση Κριμιζή από τον Διαστημικό Οργανισμό, τα νέα δεδομένα στη διαδικτυακή ενημέρωση, την προσπάθεια προσέλκυσης διεθνών κινηματογραφικών παραγωγών αλλά και για τις σχέσεις της χώρας με την Τουρκία, την έξοδο από τα μνημόνια και πολλά άλλα μίλησε «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς. 

Ανάμεσα στα άλλα στην συνέντευξη που παραχώρησε στους δημοσιογράφους του σταθμού Βίκυ Δρακούλη και Θάνο Χριστακόπουλο, ο κ. Παππάς ανέφερε τα εξής:
 
-Η επίσκεψή σας στην Πάτρα έγινε με αφορμή το PatrasIQ . Πείτε μας δύο λόγια για τον θεσμός της πόλης. Πώς τον κρίνετε;

Είναι ένας θεσμός που αναδεικνύει τον ρόλο που μπορεί να παίξει η πόλη. Κάθε τόπος διεκδικεί έναν ρόλο στο συνολικό πλάνο της ανάπτυξης. Η Πάτρα μπορεί να είναι η επιστημονική πρωτεύουσα με την έννοια ότι έχει τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και τις δυνατότητες να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια που κάνει η Ελλάδα για να ενσωματώσει με δίκαιο τρόπο τις νέες τεχνολογίες. Πολύ σύντομα θα έχουμε καταλήξει σε μια συμφωνία και με τον Δήμο προκειμένου να γίνει η Πάτρα μια από τις δύο πρώτες πόλεις που θα αναπτύξουν δίκτυα πέμπτης γενιάς.
 

-Είχατε και στην Αθήνα πρόσφατα μια συνάντηση. Είχε έρθει ο δήμαρχος Πατρέων…

Νομίζω ότι μπορούμε να φθάσουμε σε μια συμφωνία αποδεκτή από όλες τις πλευρές προκειμένου να μην χαθεί αυτή η ευκαιρία είμαι πολύ αισιόδοξος.
 

-Την στάση του Δήμου Πατρέων πώς θα την κρίνατε; Έβαλε αρχικά κάποιες ενστάσεις…

Όλες οι πρωτοβουλίες πρέπει να είναι προϊόν διαλόγου και να σχεδιάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να βρίσκουν κάτι από τον εαυτό τους σε αυτόν τον σχεδιασμό. Μπορούμε να βρούμε μια λύση που να καλύπτει όλες τις πλευρές με γνώμονα να μην χάσει η πόλη αυτή την δυνατότητα.
 

-Ο δήμος Τρικκαίων  έσπευσε να την αγκαλιάσει αυτή την εξέλιξη. Είναι πάντως μια υπόθεση που μπορεί να γυρίσει σελίδα για την Πάτρα έτσι δεν είναι;

Ναι βεβαίως μπορεί. Πρόκειται για μια τεχνολογία που φέρνει έναν καινούργιο κόσμο  από εφαρμογές. Δεν είναι απλώς επιτάχυνση των δυνατοτήτων του κινητού μας, είναι η δυνατότητα διασύνδεσης των πραγμάτων. Εκεί μπορούν να «κάτσουν» μια σειρά πραγμάτων που ξεκινούν από την έξυπνη πόλη, μέχρι τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό.
 

-Θα είναι μειωμένη η ακτινοβολία..

Είναι μεγάλο ζήτημα αυτό γιατί οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας, αναπτύχθηκαν κι αυτές όπως οι κεραίες των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών που πρώτα στήνονται και μετά αποκτούν νομιμοποίηση το ίδιο συμβαίνει και με τις κεραίες της κινητής τηλεφωνίας.
 

 -Στήσαμε τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό και όταν ήταν να αρχίσει να λειτουργεί ο πρόεδρος του Σταμάτης Κριμιζής, αφήνοντας και υπονοούμενα για αδιαφάνεια, γραφειοκρατία κ.α. σηκώνετε και φεύγει. Τι συνέβη ακριβώς;

Πρέπει να ρωτηθεί ο ίδιος εγώ είδα τη δημόσια δήλωσή του. Αυτή την στιγμή κανείς δεν συζητάει εάν η χώρα πρέπει να έχει διαστημικό οργανισμό και διαστημική πολιτική. Αυτό είναι μια μετατόπιση της πολιτικής συζήτησης που είναι απολύτως θετική και η πολιτική κριτική αφορά πλέον ποιος πρέπει να είναι επικεφαλής και τι προγράμματα πρέπει να κάνει. Αναπτύχθηκε μια συζήτηση στα δύο Δ.Σ. στα οποία συμμετείχε ο κ. Κριμιζής, τον οποίο εγώ τον εκτιμώ ως επιστήμονα πάρα πολύ. Είναι ένας επιστήμονας με παγκόσμια αναγνώριση. Προφανώς εκεί προέκυψε μια ανυπέρβλητη διαφωνία για το πρόγραμμα των μικροδορυφόρων. Συμμετέχουν 4 Πανεπιστήμια της χώρας (ανάμεσά τους και της Πάτρας), τα οποία εξειδικεύονται στην κατασκευή μικροδορυφόρων. Νομίζω ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με μια πολύ κρίσιμη πολιτική επιλογή.

Πρέπει τα πολιτικά κόμματα να τοποθετηθούν στο εάν η Ελλάδα πρέπει να γίνει παραγωγός στον συγκεκριμένο τομέα ή εάν θα βολευτεί με τον ρόλο ενοικιαστεί των δορυφορικών υπηρεσιών. Η Ελλάδα είχε δορυφόρο και όταν πωλήθηκε ο ΟΤΕ μαζί πωλήθηκε και ο δορυφόρος. Από εκεί και πέρα όλοι οι Οργανισμοί νοίκιαζαν υπηρεσίες. Προσωπικά διαφωνώ ριζικά με την αντίληψη ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να καταστεί παραγωγός χώρα και αυτό έχει αποδειχθεί όχι μόνο από τις δυνατότητες που έχουν τα Πανεπιστήμια μας αλλά και από το ενδιαφέρον που έχει δείξει ο ιδιωτικός τομέας. Υπάρχει εταιρεία που ήδη έχει υπογράψει συνεργασία με το Υπουργείο για την εγκατάσταση μονάδας παραγωγή μικροδορυφόρων στην Ελλάδα.

Είναι ένας κλάδος της διαστημικής βιομηχανίας που θα έχει ραγδαία ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Η Ελλάδα έχει πάρα πολλούς λόγους να επενδύσει πάρα πολύ στα σοβαρά σε αυτόν τον κλάδο. Επειδή ακούστηκε μια κριτική ότι το πρόγραμμα έγινε χωρίς αξιολόγηση, πραγματικά δεν καταλαβαίνω ποιος θα το αξιολογήσει. Είναι τα 4 Πανεπιστήμια της χώρας που ασχολούνται με αυτόν τον κλάδο σχεδίασαν ένα πρόγραμμα εξειδικευμένοι καθηγητές, θα απασχολήσουν ερευνητές,. Ποιος θα το έκανε;
 

-Ο ίδιος ο κ. Κριμιζής θα ήθελε ίσως να το αξιολογήσει…
 
Αυτό δεν μπορώ να το πω εγώ, αλλά ουδείς μπορεί να αμφισβητεί την επιστημονική επάρκεια ανθρώπων που δεν ξεκινούν τώρα να σχεδιάζουν μικροδορυφόρους το έχουν κάνει και στο παρελθόν αλλά επειδή υπήρχε η ανεπάρκεια της ελληνικής πολιτείας το έκαναν για διαστημικά προγράμματα άλλων χωρών. Γιατί να ην έχει μια πλήρη συστοιχία μικροδορυφόρων  η Ελλάδα; Μικροδορυφόροι οι οποίοι θα χτιστούν στην Ελλάδα, θα εκτοξευθούν με βάση τα δικαιώματα που έχει η Ελλάδα, τα κέντρα ελέγχου τους και δεδομένων θα είναι στην Ελλάδα και αντιλαμβάνεστε το πόσο πολύ θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τα δεδομένα που θα προκύψουν. 
 

-Η διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες με τι αίσθηση σας αφήνει τελικά; Η κυβέρνηση πέτυχε τον στόχο της να βάλει τάξη στο άναρχο, όπως το χαρακτηρίζατε, τοπίο;
 
Στην πολιτική χρειάζεται υπομονή πολλά φορές όταν έχει υπομονή έρχεται η ώρα που δικαιώνεσαι. Η κυβέρνηση είπε από την αρχή ότι υπάρχει ένα νομικό και συνταγματικό κενό, και νομοθετήσουμε για να το καλύψουμε. Καλύφθηκε αυτό το κενό. Δυστυχώς ακυρώθηκε ο διαγωνισμός που έγινε το καλοκαίρι του 2016. Αυτή την στιγμή μια διαγωνιστική διαδικασία η οποία διέψευσε όσους έλεγαν ότι οι άδειες πρέπει να είναι άπειρες. Προκηρύχτηκαν 7 και ήρθαν 6 ενδιαφερόμενοι. Επίσης για πρώτη φορά από το 1989 που ξεκίνησε η ιδιωτική τηλεόραση το ελληνικό δημόσιο θα εισπράξει χρήματα για τις άδειες. Είναι τομή που έρχεται να συμπληρώσει ένα τηλεοπτικό τοπία το οποίο όταν το παραλάβαμε είχε δύο πυλώνες»: Πλήρη απουσία δημόσιας τηλεόρασης, υπήρχε το μόρφωμα της ΝΕΡΙΤ και τα μη αδειοτημένα, υπερχρεωμένα και διαρκώς επιδεινούμενες εργασιακές σχέσεις.
 

-Θα βγουν και θεματικές άδειες;
 
Θα βγουν θεματικού χαρακτήρα και μετά θα περάσουμε στις περιφερειακές άδειες. Έχει δίνει πολλή δουλειά, έχουν περάσει από τα κόσκινα της Ρυθμιστικής Αρχής οι διαδικασίες οι επόμενες φάσεις θα ολοκληρωθούν πάρα πολύ πιο γρήγορα.
 

-Με τα περιφερειακά κανάλια πώς θα κινηθείτε;
 
Προηγείται η διαδικασία για τα θεματικά κανάλια και μετά θα περάσουμε στα περιφερειακά. Έχει δείξει η πείρα ότι με έναν γόνιμο διάλογο με τις πολιτικές δυνάμεις και την Ρυθμιστική Αρχή θα καταλήξουμε θα καταλήξουμε πάρα πολύ γρήγορα στον αριθμό κατά Περιφέρεια και η περιφερειακή τηλεόραση να μπορέσει να παίξει τον ρόλο που μπορεί και πρέπει να παίζει στον πολιτισμό και στην περιφερειακή ανάπτυξη.
 

-Θα μπουν κάποιοι όροι για μίνιμουμ αριθμό εργαζομένων κ.α.;
 
Αυτό θα κριθεί σε επίπεδο Υπουργικής Απόφασης αλλά πιστεύω ότι ναι πρέπει να μπουν τέτοια στάνταρ. Θα σας πω ένα παράδειγμα. Δέχθηκα παλιότερα ένα ερώτημα δημοσιογράφου περιφερειακού σταθμού που μου έλεγε ότι έχουμε σκοπό να κλείσουμε τους σταθμούς. Απάντησα ότι δεν έχουμε σκοπό να κλείσουμε κανέναν και ρώτησα πόσοι εργάζονται στον συγκεκριμένο σταθμό και μου απάντησε ότι απασχολούνται 5 άτομα. Δεν μπορεί να σταθεί ένας σταθμός σε δημόσια συχνότητα στην Περιφέρεια μόνο με 5 εργαζομένους γιατί υπάρχει πάρα πολύ χαμηλό επίπεδο παραγωγής περιεχομένου το οποίο δεν μπορεί να είναι στο επιθυμητό επίπεδο. Δεν μπορεί να είναι αυτό το πρότυπο. Υπάρχουν τόσα και τόσα θέμα που πρέπει να αναδείξει ένα περιφερειακό κανάλι, πρέπει να μπουν και στις νέες τεχνολογίες και να αντιληφθούν τους εαυτούς τους ως παραγωγούς περιεχομένου.
 

-Θα έχουμε άδειες και για τα ραδιόφωνα;
 
Ναι έχει ψηφιστεί ο νόμος για το ψηφιακό ραδιόφωνο. Κανείς δεν πρέπει να φοβάται. Το ψηφιακό ραδιόφωνο είναι μια καταπληκτική τεχνολογία που μειώνει την ακτινοβολία και αυξάνει την χωρητικότητα. Αυξάνει την ποιότητα του σήματος και θα μας δώσει τη δυνατότητα να περάσουμε στη νέα εποχή.
 
 
 -   Παρουσιάζοντας το Μητρώο Online Media είχατε δηλώσει ότι είναι μια κίνηση εξορθολογισμού και μία κίνηση διαχωρισμού της ήρας από το στάρι, καθώς στο παρελθόν είχαμε φαινόμενα με ιστοσελίδες, που "στήνονταν" σε ένα μήνα και ενώ είχαν μηδενική επισκεψιμότητα αποκτούσαν ως δια μαγείας πρόσβαση στο κρατικό χρήμα. Τί στοιχεία έχουμε για το συγκεκριμένο μητρώο και τί θα γίνε με όσους δεν εντάχθηκαν σε αυτό;
 
Δεν υποχρεωτική η ένταξη. Αυτό που λέει η Πολιτεία είναι ότι για να έχει πρόσβαση σε οποιαδήποτε κρατική διαφήμιση θα πρέπει να είσαι μέλος του Μητρώου. Το Μητρώο έχει άρχισει και παράγει και άλλου τύπου αποτελέσματα γιατί είναι η πρώτη φορά που εργαζόμενοι δημοσιογράφοι στα διαδικτυακά ΜΜΕ αποκτούν δικαίωμα εγγραφή στην Ένωση Συντακτών. Είναι μια τομή, ήταν μια πληγή αυτό καθώς ήταν άνθρωποι που επί σειρά ετών εργάζονταν σε αυτά τα ΜΜΕ και δεν ήταν δυστυχώς στην σκιά ως προς το Σωματείο τους. Θέλουμε να γενικευτεί αυτό το μέτρο… Πριν γίνονταν όργια με την κρατική διαφήμιση. Τώρα το Μητρώο προστατεύει και τους Οργανισμούς από ατραπούς που μπορεί να είναι οδυνηρές.
 
 
-Πρόσφατα ανακοινώσατε πρωτοβουλίες για την προσέλκυση επενδύσεων και παραγωγών στον οπτικοακουστικό τομέα. Πώς θα κινηθείτε; Τι διαφορετικό σκέφτεστε να κάνετε που δεν γινόταν τα προηγούμενα χρόνια;


Η χώρα μας είναι η πιο όμορφη χώρα του κόσμου. Ειδικά για τις κινηματογραφικές παραγωγές προσφέρει μοναδικές δυνατότητες. Έχει ένα ανάγλυφο το οποίο δεν υπάρχει πουθενά. Το να μπορείς να είσαι σε ένα χιονισμένο βουνό και μετά από μισή ώρα δρόμο να είσαι σε μια ηλιόλουστη παραλία, αυτό σπανίζει. Είναι μια χώρα που έχει 9 μήνες ηλιοφάνεια και δίνει πολύ μεγάλες δυνατότητες. Στις ΗΠΑ είχαμε εξοπλιστεί με ένα βίντεο για να δείχνουμε στις τεράστιες εταιρείες γιατί θέλουμε να προσελκύσουμε παραγωγές στην χώρα μας. Αυτό το βιντεάκι έκλεινε με την Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου με ένα καταπληκτικό πλάνο από πάνω που φαίνεται κι ένα φέρυ-μποτ και το ηλιοβασίλεμα.

Είναι πλάνα που δεν μπορεί κανείς να βρει αλλού. Δεν γνώριζε όμως κανένας τους ότι έχουμε αυτά τα υπέροχα τοπία, ότι έχουμε βουνά, καταρράχτες. Το πρότυπο της εικόνας για την Ελλάδα ήταν απλώς τα νησιά και η Ακρόπολη οριακά γιατί δεν τα είχαμε αξιοποιήσει. Δηλαδή στο Σούνιο δεν χρειαζόταν να καθόμαστε να συζητάμε, αν έπρεπε να πάρει άδεια το BBC. Όταν ήμασταν πάλι στην Αμερική υπήρξε μια διελκυστίνδα για τον εάν θα πάρει άδεια μια παραγωγή του Bollywood. Δεν ξόδεψε τίποτα η Ελλάδα αντιθέτως η οικονομία είχε εκεί 100 ανθρώπους με την παραμονή τους, την διατροφή τους κ.α..

Εάν δείτε το βιντεοκλίπ στο διαδίκτυο έχει 400εκ. προβολές. Δεν μπορείς να φτάσεις σε αυτόν τον αριθμό των προβολών με μια συμβατική καμπάνια εάν δεν ξοδέψει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Κάναμε κάτι πολύ απλό. Δώσαμε τη δυνατότητα να γυρίσουν το βιντεοκλίπ, χωρίς να προσβάλουν τον χώρο, που αναδεικνύει το μέρος, την Πορτάρα της Νάξου και το έχουν δει 400εκ. άτομα. Ρωτήστε οποιονδήποτε ταξιδιωτικό πράκτορα τι λεφτά πρέπει να ξοδέψει κανείς για να φτάσει ένα κοινό αυτής της κλίμακας. Είναι πολλά εκατομμύρια. Έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε αυτά τα πράγματα χωρίς να ξοδεύουμε ούτε ένα ευρώ, απλά κινούμενοι πιο έξυπνα. Έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου να το κάνουμε.


-Πώς θα τους διευκολύνουμε να έρθουν να κάνουν τέτοιες παραγωγές εδώ;


Θα τους διευκολύνουμε πρώτα με οικονομικά κίνητρα. Ο παραγωγός ο οποίος παράγει του επιστρέφεται το 25% των δαπανών που κάνει στην Ελλάδα. Κάθε ευρώ που ξοδεύεται παράγει 6-7 ευρώ για την οικονομία. Αντίστοιχα ανταγωνιστικές χώρες έχουν τέτοιους τύπου προγράμματα. Παράλληλα συζητάμε και διάφορα θέματα αδειοδότησης. Για παράδειγμα ο Παντελής Βούλγαρης έκανε μια ταινία το «Τελευταίο Σημείωμα». Ξόδεψε κάποια χρήματα. Το βασικό πρόβλημα που είχε ήταν ότι για τους βοηθητικούς ηθοποιούς, έπρεπε να τους γράψει στην Εργάνη, να τους ξεγράψει κι αν τους χρειαζόταν μετά από 2-3 μέρες να ξανακάνει το ίδιο. Αυτό το πρόβλημα με το εργόσημο έπρεπε να έχει λυθεί εύκολα και γρήγορα. Ετοιμάζεται λοιπόν μια τέτοια πρωτοβουλία.  
 

-Σε συνεργασία με τον υπουργείο διοικητής ανασυγκρότησης δημιουργήσατε μια κεντρική υποδομή για την ηλεκτρονική ανταλλαγή εγγράφων μεταξύ των φορέων του δημοσίου, με προηγμένες ψηφιακές υπογραφές. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό για τους δημόσιους λειτουργούς και πόσο πιο εύκολη θα κάνει την ζωή τους, αλλά και των πολιτών στην άμεση εξυπηρέτησή τους;

 
 «Στο Υπουργείο ΨΗΠΤΕ είμαστε πλήρως ψηφιοποιημένη Έχουμε ένα σύστημα ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων, το οποίο έχει και την καταγραφή της ροής εργασιών. 600 υπάλληλοι έχουν την ψηφιακή τους απομακρυσμένη υπογραφή. Όταν ήμουν στην Αμερική ξυπνούσα το πρωί, άνοιγα το laptop και μπορούσα να υπογράφω ακόμα και με το κινητό, γιατί παίρναμε έναν κωδικό με τον οποίον ταυτοποιείται ότι είσαι εσύ ψηφιακά, ο οποίος θέλει να υπογράψει και μπορούσα να υπογράφω οποιοδήποτε έγγραφο, δηλαδή δεν κλείνει το γραφείο μου όταν φεύγω.

Το πιο σημαντικό είναι ότι πρώτον γλιτώνουμε χρήμα, διότι εκτυπώνουμε λιγότερο και χαλάμε λιγότερο μελάνι, δεύτερον υπάρχει τρομερή εξοικονόμηση ως τους ανθρώπινους πόρους, διότι η εργασία γίνεται πιο αποτελεσματική και σε επίπεδο διοίκησης ακόμα περισσότερο, κι αυτό, διότι έχουμε την απόλυτη εικόνα τι συμβαίνει με κάθε έγγραφο, το οποίο έχουμε υπογράψει ψηφιακά από τότε, που εγκαταστήσαμε το σύστημα. Δεν είναι μόνο ότι έχω την λίστα με τα έγγραφα, τα οποία έχω υπογράψει, είναι από που ήρθε, πότε το παρέλαβα, πότε το υπέγραψα, σε ποιον πήγε μετά, αν έχει διεκπεριαωθεί.
Σε ένα εξάμηνο αυτά τα δεδομένα θα τα παραδώσουμε σε έναν ειδικό και σε συνεργασία με το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης θα κάνουμε μια αξιολόγηση των διαδικασιών μας, ποια διαδικασία πάει καλά, ποια μπορούμε να βελτιώσουμε, να ενισχύσουμε ή να παρακάμψουμε Το έργο για όλο το Δημόσιο θα αφορά 21 φορείς και θα κάνει πιο εύκολη την ζωή των δημοσίων υπαλλήλων και θα αποτελέσει την βάση, στην όποια επάνω θα μπορέσουμε να χτίσουμε χρήσιμες υπηρεσίες για τον πολίτη, οι οποίες θα μπορούν πλέον να λαμβάνονται ηλεκτρονικά κατά τον νόμο, όλα τα έγγραφα του Δημοσίου πρέπει να διακινούνται ψηφιακά μέχρι το τέλος του χρόνου.

Πρόσφατα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, είπε κάτι, που με εξέπληξε. Ότι υπήρχαν υποθέσεις, οι οποίες δεν ήταν για το αρχείο, αλλά βρέθηκαν εκεί. Αυτό είναι αδύνατον να συμβεί όταν είναι ηλεκτρονική η διακίνηση εγγράφων. Δεν μπορεί να αρχειοθετηθεί, δεν μπορείς να πάρεις έναν φάκελο από την μέση της στοίβας και να τον περάσει εκεί, που δεν πρέπει να είναι. Ή θα υπογράψει ο δικαστικός ότι αυτή η υπόθεση τελείωσε, αλλιώς δεν μπορεί να ξεχαστεί σε κάποιο συρτάρι».
 
 
-Την Τρίτη συμπληρώνονται δυο μήνες από τότε που οι δυο Έλληνες στρατιώτες βρίσκονται στις φυλακές της Ανδριανούπολης. Την συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα πώς θα την χαρακτηρίζατε; Μέχρι που πιστεύετε ότι είναι διατεθειμένος να το φτάσει ο Ταγίπ Ερντογάν; Τίθεται θέμα ανταλλαγής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους 8 Τούρκους;
 
 «Όχι. Οι Έλληνες στρατιώτες έπρεπε να είχαν επιστρέψει χθες. Η δικαιοσύνη, αν υπήρχε εκεί πέρα και λειτουργούσε με τον τρόπο, που  έπρεπε, δηλαδή να τους είχε απαγγείλει κατηγορίες, και εν πάση περιπτώσει, αυτό ήταν η έκφραση μιας σκοπιμότητας, εκ μέρους της Τουρκίας, να κλιμακώσει την ένταση για λόγους άλλους. Ελπίζω, εύχομαι, το γεγονός ότι η Τουρκία θα πάει γρήγορα σε εκλογές, προφανώς φοβούμενη την καθίζηση της τουρκικής οικονομίας ηγεσίας της, να δώσει την δυνατότητα να αποκατασταθούν τα πράγματα και να ηρεμήσουν.

Δεν πρέπει κανένας να γελιέται για το ποια πρέπει να είναι η θέση της Ελλάδας και κυρίως δεν πρέπει να έχει δεύτερες σκέψεις, για το αν η Ελλάδα είναι σε θέση να υπερασπιστεί  την εδαφική της ακεραιότητα. Δεν θα έπρεπε να έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο. Νομίζω ότι έχει κάθε λόγο η Τουρκία να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Ελλάδα. Θα καταθέσω κλείνοντας, την αισιοδοξία μου ότι μπορούν τα πράγματα να βελτιωθούν ».
 
 
-Κινείται λίγο επιθετικά η Τουρκία το τελευταίο διάστημα. Εκτιμάται ότι έχει κάποιο άλλο σχέδιο στο μυαλό του ο Ταγίπ Ερντογάν, να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα με το Αιγαίο, ακόμα και ένα θερμό επεισόδιο;
 
 «Η αστάθεια στην Τουρκία είναι προφανής και πασιφανής σε όλη την υφήλιο. Το πολιτικό παιχνίδι εκεί είναι δύσκολο πολύ. Μην ξεχνάμε ότι πριν από δυο χρόνια είχαμε πραξικόπημα, δεν ήταν απλά τα πράγματα και “έπεσαν κεφάλια” κατά το κοινός λεγόμενο και στην κυριολεξία, όχι μεταφορικά. Αν κανείς αυτό το βάλει ως βάση, μπορεί πολλά πράγματα να τα εξηγήσει νομίζω. Έχει μια πάγια πολιτική, η οποία επιτρέψτε μου να πω, δεν θα την ωφελήσει. Ούτε το καθεστώς του Αιγαίου να αλλάξει, ούτε η Κύπρος να βάλει στο ζύγι τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ούτε τίποτε από αυτά. Και η δημιουργία εντυπώσεων έχει ένα όριο»
 
 
-Νομίζετε ότι κρατά στο χέρι την Ευρώπη με το θέμα του προσφυγικού;
 
 «Έχει ένα δίκιο η Τουρκία, καθώς στα σύνορά της μέσα έχει περίπου 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες. Είναι μια χώρα, η οποία έχει συμβάλει στο να υπάρξει αποσταθεροποίηση στην Συρία, αλλά έχει υποδεχθεί και τον μεγάλο όγκο προσφύγων. Δεν είναι μέγεθος η Τουρκία, η οποία μπορεί την Ευρώπη, να την απειλεί. Αυτή είναι θέση μας. Δεν μπορεί να απειλεί ούτε την Ελλάδα και ελπίζουμε αυτό να γίνει κατανοητό».
 
 
-Είστε αισιόδοξος ότι μπορεί να βρεθεί λύση για το όνομα της ΠΓΔΜ; Μόνο το όνομα αρκεί για να υπάρξει συμφωνία;
 
 «Είμαστε πιο κοντά σε λύση από ότι ήμασταν τις περασμένες δεκαετίες, δηλαδή από τότε, που το πρόβλημα προέκυψε. Αυτό είναι προφανές και η ειδοποιός διαφορά είναι, ότι επειδή η Ελλάδα έχει πάγια θέση, ότι έχουν αλλάξει τα πράγματα στην γείτονα χώρα και φαίνεται ότι υπάρχει μια ηγεσία, η οποία αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να βρεθεί, ένας κοινός τόπος, ένα κοινό έδαφος, πάνω στο οποίο να βρεθεί μια λύση. Το ελληνικό πολιτικό σύστημα οφείλει να είναι ειλικρινές με τον κόσμο και να είναι 10 φορές ειλικρινές με τον κόσμο, ο οποίος κατέβηκε στα συλλαλητήρια Σε αυτόν τον κόσμο δεν δικαιούται να λέει κανείς ψέματα και η ακλόνητη αλήθεια είναι ότι η χώρα μας έχει δεχθεί σύνθετη ονομασία από το 1995. Δεν μπορούμε να μην το λέμε αυτό ή να  το αποκρύπτουμε.  Σκοπίμως κάποιοι το ξεχνούν για να κάνουν καριέρα ή για να αναζωογονήσουν την τελειωμένη τους καριέρα, διότι κάποιοι έχτισαν πολιτικές καριέρες πάνω σε αυτό το θέμα»
 
 
-Πιστεύετε ότι τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης θα έχουν εκλογικό κόστος ή όφελος στο ενδεχόμενο μιας επίλυσης του ονοματολογικού;
  
«Παρ’ όλες τις εντάσεις, που δημιουργούνται, είναι απολύτως προφανές, κατά την γνώμη μου, ότι ο Αριστερός και προοδευτικός και μετριοπαθής κόσμος θα εκτιμήσει αμέσως και μακροπρόθεσμα την τόλμη, που θα επιδείξουμε, αν έρθει μια λύση, η οποία μπορεί να είναι λειτουργική».
 
 
-Υπάρχουν περιθώρια ουσιαστικών κοινωνικών παροχών μετά την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια τον Αύγουστο;
 
 «Η έξοδος θα είναι καθαρή και εγώ θα είμαι ο τελευταίος, που θα ακούσετε να λέει ότι “εν μια νυκτί θα υπάρξει πλήρης μεταμόρφωση του τοπίου”. Θα βγούμε από το μνημόνιο, αλλά η ανεργία θα είναι 20%, θα έχουμε περισσότερες δυνατότητες άσκησης πολιτικής, θα τελειώσουμε με την μέθοδο, κάνε προαπαιτούμενα για να πάρεις δόση, ολοκληρώνεται αυτό και ολοκληρώνεται ένα πρόγραμμα, πετυχημένα. Τι σημαίνει πέτυχε το πρόγραμμα; Δεν χρειάστηκε να πάρουμε επιπλέον μέτρα από τα συμφωνημένα. Έπεσε η ανεργία 7 μονάδες.

Μας έδωσε την δυνατότητα να οικοδομήσουμε θεσμούς κοινωνικού κράτους, να δώσουμε δυο φορές μέρισμα, να αυξήσουμε τα επιδόματα παιδιών από τα 600 στα 950 εκατομμύρια, να φτιάξουμε το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Αυτά τα κάναμε μέσα στο πρόγραμμα, διότι ήταν ένα προϊόν συμβιβασμού. Είχε και πράγματα, τα οποία θα θέλαμε να μην κάναμε, θα θέλαμε ακόμα χαμηλότερα πλεονάσματα ενδεχομένως, αλλά αυτή είναι η έννοια του συμβιβασμού. Και εάν κάποιος επιθυμεί να πείσει τον ελληνικό λαό ότι θα έφερνε καλύτερη συμφωνία από εμάς, έχουμε απλώς να πούμε, κοιτάξτε τι πλεονάσματα υπέγραψαν, τι αποτελέσματα είχαν οι πολιτικές, που εφάρμοσαν, κοιτάξτε να δείτε εάν ποτέ έπιασαν τους στόχους, οι οποίοι προβλέπονταν από τα προγράμματα, που συμφώνησαν».
 
 
-Θα πει κάποιος μπορεί να μιλά η κυβέρνηση για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια όσο παραμένουν ψηφισμένα τα μέτρα και τα αντίμετρα του 2019 και του 2020;

 
 «Πρώτον, όταν υπήρχε το αίτημα από το ΔΝΤ για καθαρά μέτρα στις συντάξεις και το αφορολόγητο, η ΝΔ έλεγε υπογράψτε. Τα αντίμετρα, είναι αντίμετρα Τσίπρα, τα οποία δεν έπεσαν από τον ουρανό, είναι αποτέλεσμα μιας ισχυρής διαπραγμάτευσης, την οποία έκανε επιτυχώς, η ελληνική κυβέρνηση. Δεύτερον, με ποιο εκτόπισμα η ΝΔ μιλά και κρίνει την καθαρή έξοδο, η οποία προδιαγράφεται και από τους Ευρωπαίους και από την  ελληνική κυβέρνηση;  Η ΝΔ το 2014, την χρονιά του success story, της ανεργία του 27%, την χρονιά, που Ελλάδα δανειζόταν με 8-9%, που ομολογημένα από στελέχη της ΝΔ θα είχε πρόβλημα ρευστότητας τον Φεβρουάριο- Μάρτιο 2015, αυτή την χρονιά ξέρετε ποια ήταν η προσδοκία, που ποτέ δεν θα πετύχαιναν;

Η προληπτική γραμμή στήριξης. Σας καλώ να πάτε πίσω στις δηλώσεις του κ. Σαμαρά στα τέλη του 2014, όπου λέει ότι μας υποσχέθηκαν να συζητήσουμε το πέρασμα της Ελλάδας σε προληπτική γραμμή πίστωσης. Τους υποσχέθηκαν να το συζητήσουν όταν ολοκληρωνόταν η περιβόητη τότε 5η αξιολόγηση, την οποία είχαν υπογράψει το 2014, την οποία τόσο πολύ νοσταλγούν και ευτυχώς για τον ελληνικό λαό δεν εφαρμόστηκε ποτέ, γιατί είναι ο πυρήνας του προεκλογικού προγράμματος της ΝΔ για τις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2019 »
 
 
-Δεν σας ανησυχούν τα υψηλά πλεονάσματα;
 
«Εμείς παραλάβαμε πλεονάσματα της τάξης του 7,2%. Αυτά επαναδιαπραγματευτήκαμε και τα κατεβάσαμε για τα 4 επόμενα χρόνια στο 3,5%. Είναι μεγάλα, θα θέλαμε να είναι μικρότερα. Η Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο αυτή την στιγμή, λίγο πριν το τέλος του προγράμματος να ενδυθεί το ρόλο αυτού του μέρους της συμφωνίας, το οποίο μέρος θέλει να σπάσει την συμφωνία. Η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να ζητήσει από τους πάντες, να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα Τα δημοσιονομικά μας είναι για πρώτη φορά εντυπωσιακά καλά, η αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας είναι επίμονη επίσης εντυπωσιακά και ουδείς μπορεί αυτά να τα αμφισβητήσει.

Με αυτά τα όπλα πρέπει να πάμε και να είστε βέβαιοι ότι όσο μεγαλώνουν οι δυνατότητες της οικονομίας και των ταμείων του κράτους, τόσο μεγαλώνει και η δυνατότητα της χώρας, να ζητήσει κάποια μέτρα να αφαιρούνται αντί να προσθέτονται όπως έγινε μέχρι τώρα... Έχει ξεκινήσει μια αναδιάρθρωση χρέους, η οποία προεξοφλείται από την αγορά ότι θα ολοκληρωθεί πάρα πολύ σύντομα και δεν θα έχει η χώρα πρόβλημα εξυπηρέτησης του χρέους τα επόμενα χρόνια. Ήμασταν στην φάση, που Σαμαράς και Βενιζέλος έλεγαν ότι το χρέος είναι βιώσιμο και είχαν υπογράψει πλεονάσματα, τα οποία δεν υπήρχε περίπτωση ποτέ να πιάσουμε. Τώρα έχουν εφαρμοστεί τα πρώτα μέτρα ρύθμισης του χρέους και πάμε για την ολοκλήρωση της λύσης, η οποία θα περιλαμβάνει πιθανότατα και την ρήτρα ανάπτυξης.

Ο Αλέξης Τσίπρας από το 2011 για το θέμα του χρέους λέει ότι θα πρέπει να περιληφθεί αυτό ως όρος και έρχεται λοιπόν η στιγμή, που το συζητάμε. Τι έλεγε εδώ και πάρα πολλά χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ; Ευρωπαϊκή λύση στο χρέος. Υπάρχει ένα “Ευρωπαϊκό μαξιλάρι”, το οποίο δημιουργείται από τις εξόδους στις αγορές και  από αδιάθετα συμφωνημένα χρήματα, που έχουμε από το δάνειο, που συμφωνήσαμε το 2015, και από ότι φαίνεται δεν θα το χρειαστούμε ολόκληρο».
 
 
-Παλαιότερα ακούγαμε την αξιωματική αντιπολίτευση συχνά να ζητά εκλογές , τελευταία νομίζω το έχει ξεχάσει. Τελικά εκλογές θα έχουμε το 2019;

 
 «Εκλογές θα έχουμε το 2019 και ξέρετε κάτι, υπάρχουν και κάποιοι σχολιαστές, οι οποίοι προσπαθούν στον δημόσιο διάλογο να κάνουν την ανάγκη της ΝΔ να λέει ότι θα γίνουν εκλογές για να κρατά την κοινοβουλευτική της ομάδα σε τάξη. Αυτή η ιστορία έχει διαψευστεί και διαψεύδεται συνέχεια. Επανήλθε η σταθερότητα. Ο τελευταίος πρωθυπουργός, που ολοκλήρωσε 4ετία στην Ελλάδα πριν τον Αλέξη Τσίπρα, είναι ο Κώστας Σημίτης (2000-2004). Από τότε και μετά η Ελλάδα μπαίνει στον αστερισμό των δυσκολιών, που προμήνυαν την μεγάλη κρίση. Άρχισε να παραπατάει το πολιτικό σύστημα και η οικονομία μέχρι, που κατέρρευσε (2010-2012)».
 
 
-Θέλω και ένα σχόλιο για τις δημοσκοπήσεις, που κάποιες δίνουν την διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στις 5 μονάδες και άλλες στις 11.
 
«Να πάτε πίσω τι δίναν οι δημοσκοπήσεις το 2012 και το 2015, να καταλήξετε κι εσείς στο συμπέρασμα ότι συστηματικά αδικούν την παράταξη της δική μας. Θα παρατηρούσα μέσα στο “καμβά” της συστηματικής αδικίας της υποεκτίμησης του ΣΥΡΙΖΑ, ότι από εκεί, που έδειχναν 20 μονάδες, τώρα δείχνουν 5. Θα δούμε τι γίνεται σε 6 μήνες και θα μπορούμε να το συζητήσουμε».
 
 
-Στις δημοσκοπήσεις ένα πολύ μεγάλο μέρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει αποστασιοποιηθεί μεν, αλλά δεν οδεύει κάπου αλλού, παραμένει στους αναποφάσιστους μέχρι να δει τις εξελίξεις. Την έχετε αυτή την αίσθηση;
 
 «Είναι απολύτως σαφές ότι υπάρχει μια διαφορετική πραγματικότητα σε σχέση με 1,5 χρόνο πριν σε όλα τα επίπεδα, στην αγορά, στο πως αντιλαμβάνεται ο κόσμος την πορεία της οικονομίας. Βεβαίως, είναι πάγιο το φαινόμενο ψηφοφόροι, που επέλεξαν το κόμμα, που κυβερνά, να κάθονται δυο βήματα πιο πίσω και να περιμένουν. Νομίζω ότι είναι απολύτως εφικτό ένα μεγάλο κομμάτι από αυτούς να επανακάμψουν και το πολιτικό παιχνίδι θα δείτε ότι όχι μόνο θα ανοίξει, αλλά θα τρίβουν οι δημοσκόποι τα μάτια τους για ακόμη μια φορά».
 
 
-Θεωρείται ότι η συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο έχει ημερομηνία λήξης;
 
«Όχι. Τα μνημόνια τελειώνουν σε λίγους μήνες. Η συνεργασία με τον κ. Καμμένο είναι έντιμη, η οποία μας επέτρεψε να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα, το οποίο ξανά έστησε την οικονομία στα πόδια της. Έχουμε παρά πολύ προφανείς διαφωνίες δεν το αρνείται κανένας αυτό, αλλά θέλω να πω, προς τον Αριστερό και προοδευτικό κόσμο, οι προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στα επίπεδα των δικαιωμάτων έγιναν εφικτές, επειδή υπάρχει αυτή η κυβέρνηση και έχει συγκροτηθεί αυτή η κυβερνητική πλειοψηφία.

Δεν ξέρω αν είναι λογική μια συζήτηση του τύπου, αυτή η συνεργασία έχει ημερομηνία λήξης. Θα γίνουν εκλογές, πιστεύω ότι ακράδαντα, ότι και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα είναι μέσα στην Βουλή, θα είναι δύναμη σύμμαχος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα είναι πρώτο κόμμα, και θα κληθούν και οι άλλες προοδευτικές δυνάμεις να καθορίσουν την στάση τους».
 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου