Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 01 Απρ 2023
Με την πλάτη στο... Τείχος
Κλίκ για μεγέθυνση















ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI




01.04.2023, 11:08
 
 
Κολλημένος στον τοίχο, μετά την τραγωδία στα Τέμπη, ο πρωθυπουργός επαναφέρει τη σκληρή αντιπροσφυγική ρητορική εν όψει εκλογών, επιχειρώντας αλλαγή ατζέντας και συγκράτηση διαρροών προς τα ακροδεξιά του, αδιαφορώντας αν έτσι υπονομεύει την κυβερνητική πολιτική προσέγγισης με την Τουρκία.

Aλλαγή της ατζέντας εναγωνίως ψάχνει ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει δει τη σοβαρή πτώση των ποσοστών του κόμματός του στις δημοσκοπήσεις και ακούει την εικόνα που μεταφέρουν υπουργοί και «γαλάζιοι» βουλευτές από τις εκλογικές τους περιφέρειες, σύμφωνα με την οποία ομάδες πληθυσμού που το 2019 είχαν ψηφίσει Ν.Δ. τώρα δεν σκέφτονται πια να την ξαναψηφίσουν. Ως εκ τούτου, έχοντας πλέον ανακοινώσει ότι οι κάλπες θα στηθούν στις 21 Μαΐου και προγραμματίζοντας να προχωρήσει στην επίσημη προκήρυξη των εκλογών μεταξύ 22 και 24 Απριλίου (η 21η Απριλίου έχει απορριφθεί για προφανείς λόγους, αφού θα πρόκειται για τεράστιο αυτογκόλ να διαλύσει τη Βουλή στη μαύρη επέτειο της χούντας), ο Κυριάκος Μητσοτάκης επενδύει ξανά στη σκληρή αντιπροσφυγική ατζέντα και ρητορική.

Προεκλογική επένδυση

Κάτι που φρόντισε να καταστήσει σαφές τόσο στην προχθεσινή του επίσκεψη στον Γέρακα, αλλά κυρίως βέβαια κατά τη χθεσινή πρώτη του -μετά την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών- προεκλογική περιοδεία εκτός Αθηνών, την οποία επέλεξε να πραγματοποιήσει στον Εβρο και να τη συνδυάσει με την υπογραφή της επέκτασης του φράχτη. Σε αυτό το πλαίσιο, της προεκλογικής επένδυσης στην αντιπρoσφυγική ατζέντα, ο κ. Μητσοτάκης από την Ορεστιάδα θέλησε να πει ότι «θέλω να γυρίσω πίσω τρία χρόνια, όταν βρεθήκαμε εδώ μαζί με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης» και επαναφέροντας τη ρητορική περί «υβριδικής επίθεσης», είπε ότι «η χώρα δέχτηκε τότε μια υβριδική επίθεση από τη γείτονα, η οποία επέλεξε σε εκείνη τη συγκυρία να εργαλειοποιήσει τον πόνο και τη δυστυχία κατατρεγμένων ανθρώπων και να τους σπρώξει προς τα ελληνικά σύνορα, προς την Ελλάδα και προς την Ευρώπη», για να υποστηρίξει ότι «πήραμε μια απόφαση: να προστατεύσουμε τα σύνορα της πατρίδας μας τα οποία ταυτόχρονα είναι και σύνορα της Ε.Ε.» και να καταλήξει στην επέκταση του φράχτη σε όλο το μήκος του Εβρου (εμμένοντας στη γραμμή στέρησης της δυνατότητας σε εκείνους που είναι πρόσφυγες και δικαιούνται άσυλο να καταθέσουν σχετικό αίτημα), επαναλαμβάνοντας ότι «εάν δεν καταφέρουμε να βρούμε ευρωπαϊκούς πόρους για να το χρηματοδοτήσουμε, θα το χρηματοδοτήσουμε με εθνικούς πόρους διότι αποτελεί εθνική αναγκαιότητα».

Αλλά πέραν όλων των άλλων, εδώ βέβαια υπάρχει μια οφθαλμοφανής διγλωσσία του πρωθυπουργού που από τη μία το τελευταίο διάστημα επιχειρεί να καρπωθεί ως δική του επιτυχία την αλλαγή στάσης της Τουρκίας που μετά τον εκεί καταστροφικό σεισμό έχει εγκαταλείψει την προκλητικότητα στην οποία επιδιδόταν, αλλά από την άλλη, ο Κυρ. Μητσοτάκης, προκειμένου να καλλιεργήσει το έδαφος για την αντιπροσφυγική του ατζέντα, επαναφέρει τώρα τα περί «υβριδικών επιθέσεων από τη γείτονα». Ρητορική που βρίσκεται ασφαλώς και σε αναντιστοιχία με τα όσα δήλωνε προ ημερών ο αρμόδιος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας («Πρώτο Θέμα»), ο οποίος τόνιζε ότι πλέον «η τουρκική παραβατικότητα έχει µετατραπεί σε κάτι το ανύπαρκτο» και μιλούσε για «νέες προοπτικές που διαφαίνονται για µια ευοίωνη πορεία» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις «όχι µόνο στο εγγύς µέλλον, αλλά και µακροπρόθεσµα».

Βέβαια ο υπουργός στον οποίο ο κ. Μητσοτάκης έχει δώσει τον χώρο να δίνει τον τόνο στην πολιτική αντιπαράθεση και αυτήν την περίοδο δεν είναι ο κ. Δένδιας, αλλά ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος ασφαλώς κολυμπάει σαν ψάρι στο (θολό) νερό της σκληρής αντιπροσφυγικής πρωθυπουργικής ατζέντας και προ ημερών ξεσπάθωνε εκ νέου στη γραμμή αυτή (Attica TV). Συγκεκριμένα, όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΖΑ Νίκος Φίλης του θύμισε την καταδίκη της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τις εγκληματικές ευθύνες των ελληνικών αρχών για το πολύνεκρο ναυάγιο προσφύγων στο Φαρμακονήσι το 2014, ο κ. Γεωργιάδης άρχισε να φωνάζει: «Λέτε λοιπόν ότι ο κακός ο υπουργός δίνει εντολή στο Λιμενικό να τους πνίξει και οι λιμενικοί ακολουθούν την παράνομη αυτή εντολή και τους πνίγουν.

Αρα λέτε ότι το ελληνικό Λιμενικό, υπακούοντας σε παράνομη προφανώς κυβερνητική εντολή, τους πνίγει. Αυτό λέτε! Και δεν ντρέπεστε που το λέτε στην τηλεόραση! Δεν ντρέπεστε να λέτε ότι οι Ελληνες λιμενικοί είναι δολοφόνοι! Και πάνε και σκοτώνουνε τον κόσμο! Αυτό λέτε τώρα! Δεν είναι ο υπουργός εκεί για να πνίξει κανέναν, ο λιμενικός είναι εκεί! Αρα ο λιμενικός τούς πνίγει! Αυτό λες τώρα στην τηλεόραση!».

Με άλλα λόγια τόσο ο Αδωνις Γεωργιάδης όσο και το μέγαρο Μαξίμου επιχειρούν να κρυφτούν πίσω από το Λιμενικό για τις παράνομες και βίαιες επαναπροωθήσεις. Ταυτόχρονα όμως επιμένουν να στέλνουν το μήνυμα στο Λιμενικό ότι πρέπει να επιδίδεται σε αυτές.

Αλλωστε μόλις χθες το έκανε ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το Διδυμότειχο, λέγοντας: «Γιά πηγαίνετε σήμερα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου να μιλήσετε με τους νησιώτες μας. Θα σας πουν πόσο ικανοποιημένοι είναι από το γεγονός ότι μειώσαμε τις ροές παραπάνω από 80%» και, κλείνοντας το μάτι στις παράνομες επαναπροωθήσεις, είπε: «Εμείς, λοιπόν, αυτήν την πολιτική υπηρετούμε. Δεν απολογούμαστε γι’ αυτό. Την υπηρετούμε με πειθώ και με αυτοπεποίθηση. Ας έρθουν λοιπόν να μας πουν και οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις ποια είναι η δική τους πολιτική για το προσφυγικό-μεταναστευτικό».

Τα... κομματίδια

Αλλά πέραν της επιχείρησης αλλαγής ατζέντας από τη συζήτηση για τις ευθύνες της τραγωδίας των Τεμπών, ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει και άλλον έναν λόγο για να επαναφέρει τη σκληρή αντιπροσφυγική ρητορική. Τον ομολογεί ο ίδιος και πάλι από το Διδυμότειχο, λέγοντας: «Να μιλήσετε και σε αυτούς οι οποίοι ενδεχομένως -και ξέρω ότι υπάρχουν και αρκετοί εδώ στη βόρεια Ελλάδα- μπορεί να “αλληθωρίζουν” προς διάφορα κόμματα ή κομματίδια ή σχήματα που βρίσκονται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Και να τους θυμίσετε ποιοι είναι οι πατριώτες στα λόγια και ποιοι είναι οι πραγματικοί πατριώτες στην πράξη».

Πρόκειται για τον φόβο του πρωθυπουργού για διαρροές ψηφοφόρων του προς τα ακροδεξιά της Ν.Δ. Κάτι που επιχειρεί να περιορίσει, προχωρώντας διαρκώς σε ακροδεξιές στροφές. Οπως όταν αποφάσισε να γίνει ο ίδιος ο πρώτος πρωθυπουργός που υπουργοποιεί -και μάλιστα σε κρίσιμο υπουργείο- τον Θάνο Πλεύρη, ο οποίος μεταξύ όλων των άλλων ζητούσε (2011), για να λυθεί το προσφυγικό ζήτημα, «η κόλαση να φαντάζει παράδεισος» μπροστά σ’ αυτά που θα περνούν εδώ οι πρόσφυγες και καλούσε να έχουμε «νεκρούς στα σύνορα».

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου