Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 02 Νοέ 2022
Η υπουργός Πολιτισμού έχει παραβιάσει όλο το εθνικό και διεθνές πλαίσιο περί προστασίας των αρχαιοτήτων
Κλίκ για μεγέθυνση
Παρέμβαση στην Εφημερίδα των Συντακτών, σήμερα Τετάρτη 2.11.2022.
«Η υπουργός Πολιτισμού έχει παραβιάσει όλο το εθνικό και διεθνές πλαίσιο περί προστασίας των αρχαιοτήτων»
Mε δύο ελλιπέστατες απαντήσεις στον κοινοβουλευτικό έλεγχο και χωρίς να καταθέσει κανένα από τα ζητούμενα έγγραφα, η κ. Μενδώνη επιβεβαίωσε -και δια της εκκωφαντικής σιωπής της απέναντι στις αποκαλύψεις τόσο του κ. Τσιρογιάννη (ειδώλιο 29 της Συλλογής Στερν) όσο και στα στοιχεία που κατατέθηκαν στην Εισαγγελία Αρχαιοκαπηλίας από τον ΣΕΑ (5 ειδώλια της Συλλογής από τις λαθρανασκαφές της Κέρου)- ότι η ίδια ως εκπρόσωπος του Ελληνικού Δημοσίου κινήθηκε εκτός νομικού πλαισίου και αυθαιρέτησε σε βάρος των συμφερόντων του Δημοσίου προς όφελος ενός αλλοδαπού, παράνομου κατόχου και «συλλέκτη» ελληνικών αρχαιοτήτων. Επιπλέον, η υπουργός έχει παραβιάσει όλο το εθνικό και διεθνές πλαίσιο περί προστασίας των αρχαιοτήτων και παράνομης διακίνησης, χωρίς εξηγήσεις, χωρίς απαντήσεις, χωρίς ντροπή.
Αυτή η προκλητική σιωπή, η απαξιωτική αντιμετώπιση νόμων και διεθνών κανόνων, επιστημόνων, υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ, ακόμα και του ελληνικού Κοινοβουλίου οφείλεται σε ένα λόγο: η υπουργός και η κυβέρνηση Μητσοτάκη, εν γνώσει φυσικά του πρωθυπουργού, μεθόδευσαν μια παράνομη Συμφωνία προς όφελος ιδιωτών, η οποία υποσκάπτει την εθνική πολιτική για τον επαναπατρισμό αρχαιοτήτων και διασύρει τη χώρα διεθνώς.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, με τυμπανοκρουσίες στο υπουργικό Συμβούλιο, είχε αναγγείλει τον «επαναπατρισμό» των κυκλαδικών αρχαιοτήτων. Η κ. Μενδώνη στη Βουλή πανηγύριζε ότι τα «αρχαία επιστρέφουν στην Ελλάδα». Με λίγα λόγια, «ο επαναπατρισμός» θα έπρεπε να είναι μια εθνική γιορτή. Όμως δεν έχουμε «επαναπατρισμό» -το γνώριζαν από την αρχή, το αποδεικνύει και η Συμφωνία που ψηφίστηκε μόνο από τη ΝΔ στη Βουλή. Και τώρα εν κρυπτώ –χάθηκαν οι τυμπανοκρουσίες και οι πανηγυρισμοί, οι «ελίτ» της χώρας, οι «νόμιμοι ιδιοκτήτες» θα θαυμάσουν σε ένα ιδιωτικό Μουσείο (το ΜΚΤ) τις 15 κυκλαδικές αρχαιότητες, χωρίς την ενημέρωση του ενοχλητικού «πόπολου» (δημοσιογράφων, πολιτών, κλπ), από το οποίο μπορεί και να ξεφύγει καμιά «άστοχη» ερώτηση, του τύπου: μήπως είναι κλεμμένα. Τα εγκαίνια λοιπόν του υποτιθέμενου «επαναπατρισμού» γίνονται σε ένα «ιδιωτικό πάρτι», ενός ιδιωτικού Μουσείου με «επιλεγμένους, υψηλούς προσκεκλημένους» -φαντάζομαι ο κ. πρωθυπουργός, η κ. υπουργός μεταξύ αυτών, ο «συλλέκτης της 5ης Λεωφόρου», ο γιος του «συλλέκτη» και πρόεδρος του Ινστιτούτου του Ντέλαγουερ- χωρίς καν τη στοιχειώδη ενημέρωση. Τους κανόνες τους θέτει αποκλειστικά το ιδιωτικό Μουσείο, με τη σύμπραξη του ΥΠΠΟΑ. Είναι τόσο απλό και τόσο προφανές από την ίδια τη Συμφωνία.
Τα ερωτήματα που εγείρονται από αυτή τη διαχείριση συμπυκνώνονται σε μια διαπίστωση που κάναμε ήδη στη Βουλή: οι ιδιώτες κάνουν «πάρτι» με τη σύμπραξη της κυβέρνησης, με ξένα κόλλυβα: δηλαδή με την περιουσία του ελληνικού λαού. Μια περιουσία που η κυβέρνηση Μητσοτάκη διαχειρίζεται όπως θέλει με ντόπιους και διεθνείς φίλους. Κι όμως οι αρχαιότητες είναι κλεμμένες από τη χώρα και οφείλουν να επιστρέψουν άμεσα στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους, στους Έλληνες και τις Ελληνίδες.

Σία  Αναγνωστοπούλου
βουλευτής  Αχαΐας και Τομεάρχης Πολιτισμού
της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου