Tα πιο ενδιαφέροντα ίσως στοιχεία του τελευταίου κύματος δημοσκοπήσεων – και, ουσιαστικά, και του πρώτου μετά τις ευρωεκλογές – μάλλον βρίσκεται στην βάση και όχι στην κορυφή τους. Πρόκειται για την μάχη εισόδου στην Βουλή των δύο μικρότερων κομμάτων, του MERA25 του Γιάννη Βαρουφάκη και της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου, η παρουσία των οποίων έχει δυναμική πολλαπλής επίδρασης στο πολιτικό σκηνικό της επόμενης ημέρας.

Και στις δημοσκοπήσεις που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, της MRB για το STAR και της Pulse για τον Σκάι, υπάρχει κοινή εικόνα ως προς το συνολικό κάδρο: Και οι δύο δίνουν ισχυρό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας εν όψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου με διαφορά από 7,6% έως 9% με τον ΣΥΡΙΖΑ, και οι δύο επίσης δίνουν αυτοδυναμία στην Νέα Δημοκρατία σε όλα τα σενάρια αναγωγής, και αμφότερες εμφανίζουν εντός Βουλής το κόμμα του Γιάννη Βαρουφάκη και στο όριο της εισόδου ή μη την Ελληνική Λϋση του Κυριάκου Βελόπουλου.

 

Το κοινό συμπέρασμα, δηλαδή, είναι πως αυτή τη στιγμή το πιθανότερο σενάριο είναι μια εξακομματική Βουλή, χωρίς να αποκλείεται και η επτακομματική, με αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας. Το αξιοσημείωτο στοιχείο είναι πως αυτή η αυτοδυναμία, εάν και εφόσον επιτευχθεί, δεν είναι ισχυρή – ειδικά στην περίπτωση που περάσει τελικά το όριο του 3% και το κόμμα Βελόπουλου και προκύψει επτακομματική Βουλή.

Συγκεκριμένα, στην δημοσκόπηση της MRB το σενάριο της εξακομματικής Βουλής η κατανομή των εδρών είναι η εξής: ΝΔ 156, ΣΥΡΙΖΑ 80, ΚΙΝΑΛ 21, ΚΚΕ 17, Χρυσή Αυγή 15 και 11 έδρες για το ΜΕΡΑ25. Στο σενάριο της επτακομματικής Βουλής, οι αντίστοιχες έδρες είναι ΝΔ 152, ΣΥΡΙΖΑ 77, ΚΙΝΑΛ 20, ΚΚΕ 17, Χρυσή Αυγή 15, ΜΕΡΑ25 11 και Ελληνική Λύση 8.

Αντίστοιχα, στην δημοσκόπηση της Pulse, με έξι κόμματα εντός Βουλής οι έδρες κατανέμονται ως εξής: Η ΝΔ συγκεντρώνει 156 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 80, το Κίνημα Αλλαγής 21, το ΚΚΕ 17, η Χρυσή Αυγή 15 και το ΜέΡΑ25 11. Στο δεύτερο σενάριο με επτακομματική Βουλή η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 152 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 77, το Κίνημα Αλλαγής 21, το ΚΚΕ 16, η Χρυσή Αυγή 15, το ΜέΡΑ25 10 και η Ελληνική Λύση 9.

 

Το πρώτο συμπέρασμα και η πρώτη ανάγνωση των εκλογικών αναλυτών λέει πως με αυτά τα δεδομένα και αυτά τα ποσοστά – συνυπολογίζοντας και τα περιθώρια στατιστικού λάθους – ακόμη κι εάν δεν υπάρξει ανατροπή και το προβάδισμα της ΝΔ επιβεβαιωθεί και στην κάλπη, η αυτοδυναμία δεν είναι «κλειδωμένη» υπόθεση. Επ’ αυτής, άλλωστε, καθοριστικό ρόλο θα παίξει το συνολικό ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής καθώς, με βάση τον εκλογικό νόμο, για κάθε μία μονάδα ποσοστού του εν λόγω αθροίσματος ο πήχης της αυτοδυναμίας μειώνεται κατά 0,4%.

 

Εξ ου και η εμφανής πλέον εστίαση της τακτικής της ΝΔ στην προσπάθεια να μην μπει στην Βουλή το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου – μια τακτική, που έκανε απολύτως εμφανή και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην χθεσινή συνέντευξή του στο Open λέγοντας πως «είναι πολύ σημαντικό για την δημοκρατία και την χώρα να μείνουν εκτός Βουλής το κόμμα του κ. Βελόπουλου και η Χρυσή Αυγή».

Το δεύτερο και με ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον συμπέρασμα είναι πως ακόμη και σε περίπτωση αυτοδυναμίας της ΝΔ πολύ δύσκολα μπορεί να εντοπιστεί μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία η οποία θα μπορεί να αλλάξει τον εκλογικό νόμο,  δηλαδή να καταργήσει την απλή αναλογική με άμεση ισχύ – από τις μεθεπόμενες εκλογές. 

Η δυσκολία αυτή είναι εμφανής είτε η νέα Βουλή θα είναι εξακομματική, είτε επτακομματική, καθώς μια άμεση επιστροφή σε εκλογικό σύστημα ενισχυμένης πλειοψηφίας προυποθέτει πλειοψηφία 200 ψήφων. Θα προϋπέθετε, δηλαδή, την συναίνεση όχι μόνον του Κινήματος Αλλαγής, αλλά και κάποιων ακόμη από τα μικρότερα κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του ΚΚΕ και του MERA25. Κι εκεί βεβαίως, εάν και εφόσον επαληθευθούν οι δημοσκοπήσεις, οι πολιτικές αποφάσεις που θα κληθούν να πάρουν όλες οι πλευρές θα είναι καταλυτικές σε στρατηγικό, αξιακό και ιδεολογικό επίπεδο…

πηγη:https://tvxs.gr