Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 09 Δεκ 2011

 

1. Για τα χαράτσια και ιδιαίτερα το χαράτσι των ακινήτων μέσω ΔΕΗ γιατί λέτε να μην το πληρώσει κανείς και όχι μόνο εκείνοι που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν; Δηλαδή, εκείνοι που έχουν πολλά ακίνητα και είναι ευκατάστατοι να μην πληρώσουν; Πώς θα λειτουργήσει το κράτος αν δε πληρώνει κανείς;

 

- Καταρχήν λέμε ότι δεν πρέπει να πληρώσει κανείς γιατί η είσπραξη φόρων μέσω της ΔΕΗ, και μάλιστα υπό την απειλή της διακοπής παροχής ρεύματος ακόμα κι αν εξοφληθεί το ποσό που αντιστοιχεί στην κατανάλωση, είναι παράνομη και καταχρηστική. Κανένα κράτος δεν μπορεί να εξαρτά το δικαίωμα των πολιτών να έχουν πρόσβαση στο ηλεκτρικό ρεύμα από τις φορολογικές υποχρεώσεις τους. Το επιβεβαίωσε, άλλωστε, με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο και ο αρμόδιος Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή. Άρα κανείς δεν πρέπει να πληρώσει γιατί κάτι τέτοιο θα νομιμοποιούσε μια παράνομη και αυταρχική εισπρακτική διαδικασία.

- Όταν λέμε να μην πληρώσει κανείς δεν αναφερόμαστε ούτε στις μεγάλες επιχειρήσεις, ούτε στα πολύ πλούσια στρώματα. Ακριβώς επειδή πρέπει το κράτος να εισπράττει και να αναδιανέμει δίκαια τον παραγόμενο πλούτο εμείς προτείνουμε συνολική φορολογική μεταρρύθμιση. Για τις άμεσες ανάγκες, αντί για τα χαράτσια και τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, προτείνουμε φόρο στη μεγάλη ακίνητη περιουσία, έκτακτες εισφορές για εφοπλιστές και μεγαλοεργολάβους κοκ.

Συγκεκριμένα έχουμε προτείνει τα εξής: 1 δις, τουλάχιστον, ειδική εισφορά επί του τζίρου των 500 πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων, 2 δις έσοδα από ειδική εισφορά εφοπλιστών (το 2010 οι εφοπλιστές πλήρωσαν μόλις 12 εκατ. ευρώ φόρους), 3 δις ειδική εισφορά (πλέον ΦΜΑΠ) σε παντός τύπου ακίνητα (όχι μόνο κτίρια) στην Ελλάδα και κυρίως το εξωτερικό για όσους έχουν πραγματικά μεγάλη ακίνητη περιουσία. 2 δις. ευρώ ειδική εισφορά επί μετοχών, ομολόγων, μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων κλπ στην Ελλάδα και κυρίως στο εξωτερικό για τους πλούσιους. Αν χρειαστούν επιπλέον δημόσια έσοδα υπάρχουν και άλλες πηγές όπως οι πανύψηλες καταθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Επίσης, αντί της μείωσης του αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ και τις αυξήσεις στους έμμεσους φόρους που πλήττουν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα εμείς έχουμε προτείνει την κατάργηση των σκανδαλωδών φοροαπαλλαγών που απολαμβάνουν οι πλούσιοι (με πρώτους τους εφοπλιστές) και η εκκλησία καθώς και την πάταξη της φοροδιαφυγής, κυρίως των μεγάλων επιχειρήσεων που έχουν οδηγήσει σε βίλες offshore, εξοχικές κατοικίες με άδεια ναΐσκου, κότερα με βιτρίνα τουριστικής επιχείρησης, εταιρικά αυτοκίνητα και ό,τι άλλο μπορούσαν από κοινού να σκαρφιστούν οι κυβερνώντες με τους πλούσιους φίλους τους.

Η άρνηση για μια τέτοια πολιτική εσόδων που βάζει στο στόχαστρο τους οικονομικά ισχυρούς οδηγεί στην εφαρμογή οριζόντιων και συνεπώς άδικων πολιτικών. Προτείνουμε με λίγα λόγια ένα μνημόνιο για τους πλούσιους και ισχυρούς, για να μην πληρώσει ο λαός την κρίση τους.

- Αυτοί που λένε να μην πληρώσουν όσοι αποδεδειγμένα δεν μπορούν, δηλαδή στηρίζουν αυτό το άδικο χαράτσι αλλά ζητάνε την εξαίρεση των πιο αδύναμων υποθέτουν σιωπηρά ότι υπάρχει κάποιο κριτήριο μιζέριας που θα καθιστούσε αυτή την κλοπή αποδεκτή. Όμως, πώς μπορεί να καθοριστεί ποιος δεν μπορεί να πληρώσει; Πρέπει να είναι κάποιος στα πρόθυρα της εξαθλίωσης για να μην υποστεί αυτή την χυδαία κλοπή; Δηλαδή, αν κάποιος πρέπει να κόψει κάτι άλλο, πχ τα αγγλικά του παιδιού του ή τον οδοντίατρο πρέπει να το επιτρέψουμε επειδή με κάποιο τρόπο μπορεί να το πληρώσει; Συνεπώς, η μόνη σοβαρή στάση είναι η απόσυρση αυτού του απαράδεκτου χαρατσιού.

- Τα χρήματα αυτά που κλέβουν από εμάς δεν πηγαίνουν για να καλύψει το κράτος ανάγκες στην παιδεία, στην υγεία ή την ασφάλιση. Τα χρήματα αυτά πηγαίνουν στους τοκογλύφους δανειστές και μάλιστα χωρίς αντίκρισμα μιας και το χρέος αυξάνεται!

- Τα χρήματα αυτά θα λείψουν από την κατανάλωση, θα οδηγήσουν σε περισσότερα λουκέτα, περισσότερους ανέργους κοκ. Δηλαδή, ακόμη και αν κάποιος δεν βρίσκεται στα πρόθυρα της εξαθλίωσης και πληρώσει τα χαράτσια, η μείωση της αγοραστικής του δύναμης θα οδηγήσει στην εξαθλίωση αυτούς που θα χάσουν τη δουλειά τους.

- Αν κάποιος πληρώσει τα χαράτσια τώρα τότε πολύ σύντομα δεν θα μπορεί να πληρώσει τα επόμενα χαράτσια. Γιατί τα μέτρα δεν θα τελειώσουν αν δεν σταματήσουμε να τα δεχόμαστε. Όταν μπλέκεις με τοκογλύφους πληρώνεις μέχρι να φτάσεις στην εξαθλίωση. Ο λαός δεν πρέπει να πληρώσει τα χαράτσια γιατί πρέπει να σταματήσουμε αυτή την καταστροφή τώρα!

 

 
© Copyright 2011 - 2020 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου