Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 03 Φεβ 2012

 

Αξιότιμοι κ Βουλευτές

Τα ζητήματα της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων συνδέονται άμεσα με τη λειτουργία της δημοκρατίας. Στη σημερινή περίοδο έχει ζωτική σημασία, η χρεωκοπία του πολιτικού συστήματος να μην εξελιχθεί σε, επί της ουσίας, συρρίκνωση της δημοκρατίας. Το θέμα λοιπόν της χρηματοδότησης των κομμάτων χρειάζεται να τεθεί από μηδενική βάση, με σεβασμό στα αισθήματα των πολιτών, που είναι αδιανόητο να υφίστανται μεγαλύτερες θυσίες από αυτούς που ασκούν την εξουσία, παίρνουν τις αποφάσεις, και επιπλέον φέρουν και το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για τη σημερινή κατάσταση της χώρας.

Χρειάζεται όμως και διασφάλιση από ένα διπλό κίνδυνο: από τη μια πλευρά τον κίνδυνο να διατηρηθεί η αυτονόμηση των κομμάτων από την κοινωνία και το δημόσιο συμφέρον και από την άλλη την απειλή μιας ασφυκτικής εξάρτησής τους από το δυσανάλογα μικρό μέρος της κοινωνίας που θα έχει τη δυνατότητα να τα χρηματοδοτεί με ιδιωτικές εισφορές.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε κεντρικό ζήτημα τη διεύρυνση της δημοκρατίας και έχουμε επεξεργαστεί αναλυτικές προτάσεις για ριζικές αλλαγές στους πολιτικούς θεσμούς, ανάμεσά τους και στο πλαίσιο χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων. Μπορείτε να ενημερωθείτε στην ιστοσελίδα μας: http://goo.gl/4Hv7G

Σε αυτές, αναφερόμαστε στην ανάγκη δραστικής περικοπής του «κόστους του πολιτικού συστήματος» σε επίπεδα που αρκούν να καλυφθεί το κόστος της δημοκρατίας.

 

Πιο συγκεκριμένα, οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουμε:

 

• Μείωση της συνολικής κρατικής επιχορήγησης των κομμάτων τουλάχιστον κατά 50%, σε σχέση με το 2010 (σε 0.05 τοις χιλίοις των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού από το σημερινό 0.102 τοις χιλίοις). Χρηματοδοτούνται όλα τα κόμματα που ξεπερνούν το 1%, αναλογικά με τις ψήφους που έχουν συγκεντρώσει στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Το ποσό να υπολογίζεται ανά εγγεγραμμένο ψηφοφόρο και η επιχορήγηση προς κάθε κόμμα να εξαρτάται από τον αριθμό των πολιτών που το ψήφισαν. Στον ισολογισμό των κομμάτων δημοσιοποιείται, ως επιπλέον κρατική επιχορήγηση, το κόστος των εργαζομένων τους που μισθοδοτούνται από το Δημόσιο. Αναλογικά ισότιμη μεταχείριση των νέων πολιτικών κομμάτων κατά την προεκλογική περίοδο.

• Λογοδοσία για την χρήση των χρημάτων των φορολογούμενων. Τα κόμματα κάθε χρόνο εκτός από τον ισολογισμό τους να δημοσιοποιούν και απολογισμό δράσεων όπου να αναλύουν και τον τρόπο που δαπανήθηκαν τα χρήματα της κρατικής επιχορήγησης.

• Ρύθμιση των συσσωρευμένων χρεών των κομμάτων χωρίς καμιά διαγραφή. Αποκλεισμός της δυνατότητας να δανείζονται ποσά που ξεπερνούν συνολικά το ποσό μιας ετήσιας κρατικής επιχορήγησης.

• Μείωση κατά 50% των αποδοχών των βουλευτών σε σχέση με το 2010. Κατάργηση της «αυτοτελούς φορολόγησης» των αποδοχών τους, των πρόσθετων αποδοχών για συμμετοχή σε επιτροπές και για άλλα καθήκοντα που ανήκουν στο έργο τους, και της διάθεσης βουλευτικού αυτοκινήτου. Εξορθολογισμός των υπόλοιπων παροχών. Σύνδεση της βουλευτικής αποζημίωσης με τον βασικό μισθό των εργαζομένων.

• Σύνδεση της βουλευτικής αποζημίωσης και με το έργο που αποδίδουν. Το 50% της αποζημίωσης θα συνδέεται αναλογικά με την παρουσία τους στις συνεδριάσεις της ολομέλειας. Το 25% της βουλευτικής αποζημίωσης συνδέεται με την παρουσία των βουλευτών στις επιτροπές που συμμετέχουν και θα μειώνεται αναλογικά με τις απουσίες τους.

• Κατάργηση όλων των πρόσθετων απολαβών όπως βουλευτικών αυτοκινήτων, επιδόματος γραφείου, των πάσης φύσεως ατελειών και των κινητών τηλεφώνων. Για ταξίδια στο εξωτερικό, ημερήσια αποζημίωση με βάση το τιμολόγιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για κάθε χώρα. Διατηρείται η δωρεάν μετακίνηση με επιφανειακά μέσα (λεωφορεία, τρένα, πλοία) στην εκλογική τους περιφέρεια, καθώς και από και προς την Αθήνα. Κάλυψη κόστους μετακινήσεων με αεροπλάνο μέχρι του ποσού του αντίστοιχου επιφανειακού μέσου για την ίδια διαδρομή. Παρέχονται γραφεία σε κάθε βουλευτή, από τη Βουλή και την περιφερειακή αυτοδιοίκηση όπου εκλέγεται.

• Ενίσχυση της υποστήριξης της δουλειάς των βουλευτών. Κάθε βουλευτής θα μπορεί να προσλαμβάνει βοηθούς της επιλογής του (εκτός από συγγενείς μέχρι 2ου βαθμού) με συνολικό προϋπολογισμό 10.000 ευρώ το μήνα. Σε περίπτωση απόσπασης δημόσιου υπαλλήλου, ο μικτός μισθός του συνυπολογίζεται στο συνολικό ποσό. Συνταξιοδότηση των βουλευτών από τα ασφαλιστικά ταμεία καθενός/καθεμιάς τους, όπου θα κατατίθενται από τη Βουλή και οι ασφαλιστικές τους εισφορές για το διάστημα της θητείας τους. Κατάργηση της χωριστής βουλευτικής σύνταξης.

• Κατάργηση κάθε φορολογικού προνομίου των βουλευτών (σήμερα το 50% είναι αφορολόγητα ως «έξοδα παράστασης», ενώ το υπόλοιπο δεν αθροίζεται με τα υπόλοιπα εισοδήματά τους). Απαιτούμε το σύνολο των εισοδημάτων τους να φορολογείται όπως των υπόλοιπων πολιτών.

• Υπουργική και βουλευτική ασυλία αυστηρά οριοθετημένη στα θέματα καθαρά πολιτικού χαρακτήρα. Μέχρι να αναθεωρηθεί η σχετική συνταγματική διάταξη, δέσμευση όλων των πολιτικών δυνάμεων να μην εμποδίζουν με την ψήφο των βουλευτών τους τη δικαστική διερεύνηση καμιάς ποινικής εκκρεμότητας πολιτικών προσώπων.

• Ρητή συνταγματική κατοχύρωση της υποχρέωσης των κομμάτων για δημοκρατική λειτουργία

• Διαφάνεια στα οικονομικά τους, υποχρέωση τήρησης πλήρων λογιστικών βιβλίων (3ης κατηγορίας), έλεγχος από ορκωτούς λογιστές, δημοσιοποίηση ισολογισμών, ονομαστική αναφορά χρηματοδοτών άνω των 2.000 ευρώ

• Διαφάνεια στις δαπάνες και την περιουσιακή κατάσταση των πολιτικών, με υποχρεωτική ανάρτηση όλων των πρόσφατων και παλιότερων δηλώσεων «πόθεν έσχες» στο διαδίκτυο. Υποχρεωτική αιτιολόγηση των οικονομικών πόρων για την απόκτηση κάθε νέου περιουσιακού στοιχείου.

 

Θα θέλαμε με την ευκαιρία να σημειώσουμε και τα εξής:

• Από την χρηματοδότηση του 2011 δεν έχουμε λάβει ακόμη την 3η από τις προβλεπόμενες 4 δόσεις

• Στους εργαζόμενους του κόμματος μας, αντί χρωστούμενων, μειώσεων κλπ, που συμβαίνει σε άλλους χώρους, αποφασίστηκε να δοθεί συμβολικά μια αύξηση 20 € το μήνα για το 2012.

• Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε μηδενικό χρέος. Είχαμε λάβει ένα και μοναδικό δάνειο 800.000 € τον Σεπτέμβριο του 2009 για να ανταπεξέλθουμε εκείνη τη χρονιά στις οικονομικές απαιτήσεις δύο κεντρικών εκλογικών αναμετρήσεων χωρίς κρατική επιχορήγηση και το οποίο φροντίσαμε να εξοφληθεί πλήρως από τον Ιούλιο του 2010.

• Οι Οικολόγοι Πράσινοι εφαρμόζουμε οικειοθελώς διπλογραφική τήρηση των βιβλίων του κόμματος (αντί της νομοθετικής υποχρέωσης τήρησης βιβλίου εσόδων και δαπανών που επίσης τηρούμε), δημοσιεύουμε τους ισολογισμούς και τα οικονομικά μας στοιχεία στο διαδίκτυο και τον τύπο και είμαστε το μόνο κόμμα που απασχολεί ορκωτό ελεγκτή.

 

Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν ξεχνάμε ούτε στιγμή ότι η κρατική χρηματοδότηση αποτελεί δημόσιο χρήμα που, ιδιαίτερα σε καιρούς κρίσης, συνοδεύεται από την ευθύνη να αξιοποιείται προς όφελος όχι μόνο των κομμάτων, αλλά και της κοινωνίας.

Έχουμε ωστόσο σοβαρές επιφυλάξεις για την προτεινόμενη από κάποιους «λύση» της αποκλειστικής χρηματοδότησης των κομμάτων από ιδιώτες. Κι αυτό γιατί η οικονομική στήριξή τους αποκλειστικά από το μικρό πλέον ποσοστό πολιτών που έχουν τέτοια οικονομική δυνατότητα, θα σήμαινε ότι τα κόμματα θα είχαν απόλυτη εξάρτηση από μεγάλους και αφανείς χρηματοδότες και θα είχαν ακόμη λιγότερους λόγους να προσανατολίζουν τις προτάσεις τους στο ευρύτερο συμφέρον της κοινωνίας.

 

 

 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου