Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 03 Φεβ 2012

 

Ο βουλευτής Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος τοποθετήθηκε στη Βουλή στα πλαίσια της συζήτησης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα καταστήματα κράτησης και άλλες διατάξεις»:

«Γνωρίζουμε όλοι ότι η κατάσταση στα καταστήματα κράτησης της χώρας είναι πλέον ασφυκτική και φτάνει στα όρια της απανθρωπιάς. Με τον αριθμό των κρατουμένων να ξεπερνάει τις δωδεκάμισι χιλιάδες, δηλαδή ποσοστό 37% μεγαλύτερο από την υφιστάμενη χωρητικότητα των φυλακών. Στην Πάτρα η χωρητικότητα των φυλακών Αγίου Στεφάνου είναι 360 άτομα και σήμερα κρατούνται 780 άτομα. Η κατάσταση αυτή σε όλες τις φυλακές στην Ελλάδα έχει συνέπεια η διαβίωση των κρατουμένων να απέχει μακράν από τα βασικά επίπεδα σεβασμού στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια με το συνωστισμό υπόδικων μαζί με καταδίκους, μικροποινιτών μαζί με βαρυποινίτες, αλλά και αλλοδαπών που περιμένουν να απελαθούν. Τα προβλήματα του σωφρονιστικού συστήματος παρ’ όλες τις νομοθετικές προσπάθειες, συνεχίζουν να κλιμακώνονται, ενώ οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να επιτελέσουν το έργο τους, μέσα στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που και οι ίδιοι αντιμετωπίζουν.

Με το παρόν νομοσχέδιο, το Υπουργείο Δικαιοσύνης εισάγει μέτρα για την απόλυση κρατουμένων με ποινές μέχρι 5 έτη υπό τον όρο της ανάκλησης με εξαίρεση συγκεκριμένες παραβάσεις (ενεργητική και παθητική δωροδοκία δικαστή, απιστίες περί την υπηρεσία και κοινές απιστίες, διακίνηση λαθρομεταναστών, μαστροπεία). Στη δύσκολη εποχή που ζούμε, που εύκολα η κοινή γνώμη πυροδοτείται, θα πρέπει να κάνουνε γνωστό και σαφές ότι με το νομοσχέδιο αυτό δεν απαλλάσσονται οι εγκληματίες άνευ όρων, κάτι που δικαιολογημένα θα προκαλούσε το περί δικαίου αίσθημα του λαού. Ούτε θα αδειάσουμε τις φυλακές ελευθερώνοντας λαθρομετανάστες, γεγονός που θα υποδαύλιζε την ξενοφοβία και το ρατσισμό, αλλά η απελευθέρωσή τους προϋποθέτει την απέλασή τους από τη χώρα. Διασαφηνίζουμε λοιπόν ότι απαλλάσσονται από το υπόλοιπο της ποινής τους άνθρωποι που είχαν καταδικαστεί σε φυλάκιση έως πέντε χρόνια εφόσον έχουν εκτίσει σημαντικό μέρος της ποινής τους και ουσιαστικά απαλλάσσονται από έκτιση ποινής από 5 έως 7 μήνες κατά μέγιστο, αφού θα μπορούσαν να βγουν ούτως ή άλλως εξαιτίας των ευνοϊκών διατάξεων που ήδη ισχύουν.

Το σωφρονιστικό σύστημα και όλες οι δράσεις επανένταξης των κρατουμένων αποτελούν σημαντικό ποιοτικό δείκτη της κουλτούρας ενός λαού και του ανθρωπισμού του. Γι΄ αυτό αξίζει να αναδείξουμε τα κοινωνικά χαρακτηριστικά των ρυθμίσεων του παρόντος νομοσχεδίου, διότι αποφυλακίζονται φτωχοί άνθρωποι, άνθρωποι που καταδικάστηκαν σε εξαγοράσιμες ποινές φυλάκισης έως 6 μήνες και τις οποίες αδυνατούν να πληρώσουν για να αφεθούν ελεύθεροι. Επίσης προβλέπεται για πρώτη φορά, αντίστοιχη ειδική ρύθμιση που μεριμνά για την υπό όρους απόλυση των ανηλίκων κρατουμένων, γεγονός το οποίο υπηρετεί τους στόχους του σύγχρονου σωφρονιστικού πλαισίου. Όμως, ο νομοθέτης αυτή τη φορά εισάγει μια αυστηρή και υπό όρους διαδικασία αποφυλάκισης, που αν παραβιαστεί σε διάστημα 5 ετών, ο υπαγόμενος στη διαδικασία απόλυσης θα εκτίσει το σύνολο των ποινών του αθροιστικά.

Το βασικό ερώτημα όμως παραμένει: τι πρέπει να κάνουμε για την ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις φυλακές. Διότι η αποσυμφόρηση των φυλακών και μόνο, δε δίνει λύση στο πρόβλημα των συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων. Αποτελεί μια αναγκαστική επιλογή σε ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα που η επίλυσή του απαιτεί ολοκληρωμένες πολιτικές. Καταρχήν με την πρόληψη, η οποία δεν είναι μόνο ευθύνη της πολιτείας αλλά και της κοινωνίας που δεν έχουμε μεριμνήσει επαρκώς για την αποτροπή παραβατικών συμπεριφορών. Η οικογένεια και το σχολείο πρέπει να αποτελούν βασικούς αποτρεπτικούς παράγοντες περιθωριοποίησης και απομόνωσης. Σημαντική είναι και η ανεπάρκεια ή η έλλειψη λειτουργίας υποστηρικτικών δομών, όπως του οικογενειακού συμβούλου, του ψυχολόγου συμβούλου στη σχολική κοινότητα, για την πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.

Επίσης, απαιτείται άμεσα η ενίσχυση και η ουσιαστική βελτίωση στις συνθήκες διαβίωσης στα καταστήματα κράτησης: της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, της εκπαίδευσης και της προετοιμασίας για δημιουργική και ομαλή επανένταξη στην κοινωνία. Πρέπει άμεσα να ολοκληρωθεί το νομοθετικό πλαίσιο για την επιτάχυνση των δικών, που θα μειώσει τους χρόνους φυλάκισης για τα άτομα που είναι προφυλακιστέα μέχρι τις τελεσίδικες αποφάσεις. Όπως και να εφαρμοστούν εναλλακτικοί τρόποι έκτισης των ποινών όπως η κοινωφελής και κοινωνική εργασία.

Το πλαίσιο και οι αντίξοες συνθήκες είναι σε όλους μας γνωστές. Οφείλουμε ωστόσο, να αναγνωρίσουμε το έργο που επιτελεί η ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης με σύγχρονες νομοθετικές παρεμβάσεις και δράσεις που επενδύουν στην ομαλότερη επανένταξη των κρατουμένων αλλά και στην αναδιάρθρωση του σωφρονιστικού συστήματος που αποτελεί ζητούμενο στη σύγχρονη κοινωνία.

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου