Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, την ώρα που πολλοί κάνουν λόγο για την απουσία ουσιαστικής ενίσχυσης του ΕΣΥ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε «ριζική αναδιάρθρωση» του υγειονομικού χάρτη, με «αναθεώρηση» του ρόλου των περιφερειακών νοσοκομείων και επί της ουσίας κλείσιμο μονάδων. 

Υποστηρίζοντας πως «η υγεία ξεκινάει από την πρόληψη», ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «πρέπει να αλλάξει η διάρθρωση του ΕΣΥ». Επισημαίνοντας, σε αυτό το πλαίσιο, ότι πολύ συχνά συναντάει παχύσαρκα παιδιά 10 - 12 ετών στο δρόμο που «καταδικάζονται σε μια δύσκολη ζωή με αυξημένες πιθανότητες να αρρωστήσουν», υποστήριξε πως «προτεραιότητα» θα πρέπει να είναι η πρόληψη και χαρακτήρισε «ξεπερασμένο το αίτημα για προσλήψεις στα νοσοκομεία». «Έχουμε κάνει προσλήψεις, αλλά δεν μπορεί η πολιτική μας για τη δημόσια υγεία να είναι αυτή», είπε και συνέχισε: 

«Πρέπει να δούμε πώς η τεχνολογία θα μας βοηθήσει να παίρνουμε εμείς καλύτερα τον έλεγχο της υγείας μας, ως ασθενείς ή ως υγιείς άνθρωποι. Πρέπει να λύσουμε το γόρδιο δεσμό της πρωτοβάθμιας περίθαλψης ώστε να μην πηγαίνει όλος ο κόσμος στα νοσοκομεία. Και, ναι, στα νοσοκομεία μας -θα το πω όπως το αισθάνομαι- η πανδημία ανέδειξε ότι πολύ συχνά έχουμε νοσοκομεία δύο ταχυτήτων. Έχουμε τα μεγάλα μας νοσοκομεία στα μεγάλα αστικά κέντρα». 

«Έχουμε περιφερειακά νοσοκομεία, μερικές φορές, περισσότερα από όσα θα πρέπει να έχουμε. Δεν γίνεται να έχουμε τρία νοσοκομεία μέσα σε ακτίνα 20-30 χιλιομέτρων, γιατί όλοι ήθελαν ένα νοσοκομείο στην πόλη τους, και να περιμένουμε ότι θα έχουμε τρία καλά νοσοκομεία», είπε μεταξύ άλλων, υποστηρίζοντας πως «η πανδημία ανέδειξε ξεκάθαρα ένα ΕΣΥ δυο ταχυτήτων».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως «θα γίνει μια αναδιοργάνωση του υγειονομικού χάρτη γιατί δεν μπορούν και τα περιφερειακά νοσοκομεία να τα κάνουν όλα». «Θα τον ξαναφτιάξουμε τον υγειονομικό χάρτη», είπε και σημείωσε πως «όποιος αντιδράσει, όταν θα κάνουμε αυτές τις παρεμβάσεις, θα του θυμίσουμε αυτά τα οποία έγιναν στην πανδημία». 
Ερωτηθείς τι εννοεί, ο πρωθυπουργός απάντησε πως «τα περιφερειακά μας νοσοκομεία δοκιμάστηκαν». «Δεν τα κατάφεραν δηλαδή;», ρώτησε ξανά ο δημοσιογράφος με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δίνει έμμεσα μια καταφατική απάντηση: «Δοκιμάστηκαν, βεβαίως δοκιμάστηκαν».

«Με το που θα τελειώσει η πανδημία, θα ζητήσω από μια ανεξάρτητη επιτροπή ειδικών να μας κάνει μια συνολική και ειλικρινή αποτίμηση τι πήγε καλά και τι δεν πήγε», πρόσθεσε. «Πήγαν πολλά πράγματα καλά, έγινε μεγάλη προσπάθεια, αλλά αναδείχθηκαν και μεγάλες αδυναμίες. Να κάνουμε μια αντικειμενική αξιολόγηση για να γίνουμε καλύτεροι. Ποτέ δεν είπαμε ότι τα κάναμε όλα τέλεια». 
πηγη: https://tvxs.gr