Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 20 Σεπ 2021
Γελάει ο κόσμος με τους ισχυρισμούς Χατζηδάκη: “Οι ίδιοι οι διανομείς θέλουν να δουλεύουν ως freelancer” – Βροντερό “ΟΧΙ” από τη Θεσσαλονίκη (photo-vid)
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Το άσπρο – μαύρο επιχειρεί να κάνει ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, μετά τον σάλο που προκλήθηκε με την υπόθεση της e-food.

Σε μία απέλπιδα προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις μπροστά στο κοινωνικό “τσουνάμι” αλληλεγγύης απέναντι στους εργαζόμενους, ο κ. Χατζηδάκης, εμφανίστηκε σήμερα σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συνεντεύξεις, ούτε λίγο ούτε πολύ ως … μεσίας των διανομέων.

Μάλιστα, υπεραμύνθηκε του σχετικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης, λέγοντας πως “υπάρχουν εργαζόμενοι που θέλουν να είναι μισθωτοί σε αυτές τις επιχειρήσεις, για τους δικούς τους λόγους, και άλλοι που θέλουν να είναι ελεύθεροι συνεργάτες, επίσης για τους δικούς τους λόγους. Τους έχω συναντήσει και μου τα έχουν εξηγήσει οι ίδιοι”, προκαλώντας… γέλιο τουλάχιστον.

Αναρωτιέται κανείς ποιοι εργαζόμενοι στις πλατφόρμες θα ήθελα να “τσακίσουν” ακόμα περισσότερο τους μισθούς τους, τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, τα ωράρια ή τα μέτρα προστασίας;;

«Δεν έχει καμία σχέση αυτό που έγινε με την e-food με το νόμο τον οποίο περάσαμε (Νόμος για την Προστασία της Εργασίας) που προστατεύει ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους στις συνεργατικές πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της e-food», ισχυρίστηκε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Τα “έριξε” μάλιστα στον ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας πως “οι ισχυρισμοί της αντιπολίτευσης ότι για αυτό που έγινε φταίει ο νέος εργασιακός νόμος αποτελεί εξαπάτηση για ψηφοθηρικούς λόγους.

Όπως εξήγησε ο κ. Χατζηδάκης, «Υπήρχε νομοθεσία – και επί Τσίπρα – που επέτρεπε είτε να είσαι μισθωτός σε αυτές τις δουλειές είτε να είσαι ελεύθερος συνεργάτης. Αυτό δεν το αλλάξαμε. Έτσι γίνεται σε όλη την Ευρώπη, με την εξαίρεση της Ισπανίας.

Εμείς φέραμε μια ρύθμιση με τον εργασιακό νόμο, με την οποία ενισχύουμε τα δικαιώματά τους. Δώσαμε δηλαδή το δικαίωμα στους ελεύθερους συνεργάτες να συνδικαλίζονται. Επιπροσθέτως, υποχρεώσαμε τις εταιρείες να τους καλύπτουν από πλευράς υγείας και ασφάλειας και να τους δίνουν και τον προστατευτικό τους εξοπλισμό. Και οι τρεις αυτές προβλέψεις δεν υπήρχαν προηγουμένως.

Επίσης αποσαφηνίσαμε για πρώτη φορά τη διάκριση ανάμεσα στις δύο κατηγορίες, (του μισθωτού και του ελεύθερου συνεργάτη) ώστε να μη γίνονται καταχρήσεις από την εργοδοσία. Ειδικότερα κατοχυρώνεται πραγματικά τι είναι ο ελεύθερος συνεργάτης και με αυτό τον τρόπο προστατεύονται οι εργαζόμενοι από αθέμιτες πρακτικές εταιρειών που μπορεί να θέλουν να «βαφτίσουν» κάποιους ως ελεύθερους συνεργάτες, ενώ στην πραγματικότητα είναι μισθωτοί.

Εμείς με το νόμο προβλέψαμε πως για να θεωρείται ένας απασχολούμενος σε πλατφόρμα ότι βρίσκεται σε καθεστώς συνεργάτη και όχι μισθωτού πρέπει να ισχύουν για αυτόν τέσσερις προϋποθέσεις σωρευτικά:

Να μπορεί να αναθέτει την εργασία που ανέλαβε και σε τρίτους, διότι π.χ. δεν μπορεί εκείνη την ημέρα.
Να έχει το δικαίωμα να επιλέγει ποιες μεταφορές που του ανατίθενται θα εκτελέσει και ποιες όχι.
Να μπορεί να παρέχει υπηρεσίες και σε ανταγωνιστική πλατφόρμα.
Και να μπορεί να συνδέεται και αποσυνδέεται από την πλατφόρμα οπότε θέλει.
Αυτοί θεωρούνται συνεργάτες. Οι υπόλοιποι είναι μισθωτοί. Κάθε άλλη πρακτική είναι αντίθετη στο νόμο.

Ωστόσο, οι ισχυρισμοί του δε φάνηκε να πείθουν τους διανομείς, οι οποίοι προχώρησαν σε μια δυναμική κινητοποίηση σήμερα στη Θεσσαλονίκη, ενώ προγραμματίζουν στάση εργασίας την Τετάρτη 22.9.21 από τις 12.00 έως τις 16.00 και μοτοπορεία από τα Προπύλαια έως τα κεντρικά γραφεία της efood στο Ηράκλειο Αττικής.

Οι εργαζόμενοι που κήρυξαν για σήμερα στάση εργασίας έφτασαν στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης μπροστά από το οποίο πραγματοποίησαν συνέλευση για να καθορίσουν τη στάση τους και να αποφασίσουν για τον τρόπο με τον οποίο θα διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας και αμοιβές.

«Θέλουμε αορίστου χρόνου συμβάσεις για να έχουμε μία ασφάλεια στην εργασία μας, δεν ζητάμε τίποτα παράλογο. Θέλουμε επίσης να είναι μισθωτοί η εργασία μας και όχι να είμαστε freelancer» ανέφερε μεταξύ άλλων στο GR TIMES ο Βασίλης Κεφαλάς μέλος του Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού και εργαζόμενος στην e-food.

O υπουργός ωστόσο προτίμησε να κάνει λόγο για ψηφοθηρία από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, παρά να “ανοίξει τα αυτιά του” στους εργαζόμενους.

“Η αντιπολίτευση προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τον θόρυβο που έγινε για τη συγκεκριμένη ψηφιακή πλατφόρμα για να ισχυριστεί ότι δεν φταίει η εταιρεία και οι αθέμιτες πρακτικές της, αλλά ο νόμος της κυβέρνησης. Επιχειρείται επίσης να περάσει η εικόνα ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα δικαίωμα διότι δήθεν η κυβέρνηση τους τα αφαιρεί, ενώ ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Οι εργαζόμενοι από τον Ιούνιο και μετά με το νέο νόμο έχουν περισσότερα δικαιώματα. Τώρα πλέον δεν μπορεί κάποιος μισθωτός να βαφτίζεται ελεύθερος συνεργάτης. Γιατί υπάρχουν στο νόμο όλα τα εργαλεία στη διάθεση των εργαζομένων για να μπορέσουν να προστατευτούν.

Όλη αυτή η δημαγωγία γίνεται προφανώς για ψηφοθηρικούς λόγους. Δεν τους ενδιαφέρουν οι εργαζόμενοι. Στην πραγματικότητα αν αυτά τα ψέματα γίνουν πιστευτά οι εργαζόμενοι δεν θα ψάξουν το νόμο για να μάθουν τα δικαιώματά τους. Είναι ακόμα μια πολιτική θεατρική παράσταση του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα προσωπικά”, κατέληξε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Με πληροφορίες από efsyn.gr και grtimes.gr

πηγη: https://thefaq.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου