Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 01 Σεπ 2021
Ομοβροντία πυρών από την αντιπολίτευση στο ν/σ για την επικουρική σύνταξη [LIVE]
Κλίκ για μεγέθυνση

EUROKINISSI01.09.2021, 16:44

 

Την απόσυρση του νομοσχεδίου για την ιδιωτική επικουρική σύνταξη με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά: εισαγωγή κεφαλαιοποιητικού συστήματος προκαθορισμένων εισφορών στην επικουρική ασφάλιση, ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης» ζήτησαν σήμερα σύσσωμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία συνεδρίαση επί του ν/σ θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και θα ακολουθήσει ονομαστική ψηφοφορία του σχεδίου νόμου, καθώς η συζήτηση θα διεξαχθεί σε δύο συνεδριάσεις, προκειμένου να μπορέσουν να τοποθετηθούν όσο περισσότεροι βουλευτές γίνονται. Σημειώνεται ότι οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών θα γίνουν την Πέμπτη, πριν από τη ψηφοφορία.

Υπέρ του σχεδίου νόμου στην αρμόδια Επιτροπή τάχθηκε η Ν.Δ., ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης το καταψήφισαν. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια κατέθεσε αίτημα αντισυνταγματικότητας που απορρίφθηκε. 

Τα πυρά της αντιπολίτευσης

► Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, εξέφρασε την πλήρη αντίθεση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι αυτό «είναι απόλυτα ενταγμένο και αποτελεί βασικό πυλώνα της συνολικής πολιτικής της ακραιφνούς νεοφιλελεύθερης πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, μια πολιτική θατσερικού τύπου, με παρωχημένες και αποτυχημένες συνταγές».

Το νομοσχέδιο αυτό, είπε η βουλευτής, «καταλύει την αλληλεγγύη των γενεών και εισάγει τα ιδιωτικά συμφέροντα στη διαχείριση της επικουρικής ασφάλισης, ανοίγοντας κερκόπορτα και για την κύρια ασφάλιση». Πλήττει τους σημερινούς αλλά και τους μελλοντικούς συνταξιούχους, καθώς βάζει την πλήρη αβεβαιότητα ως προς το ύψος, τελικά, της σύνταξης που θα λάβουν. Καταδικάζει στην επισφάλεια τη νέα γενιά, βάζοντας στο τζογάρισμα τις εισφορές της, όπως είπε. Επίσης, παρατήρησε, πως δημιουργεί ένα υπέρογκο κόστος μετάβασης, το οποίο θα υποχρεωθεί να καλύψει ο κρατικός προϋπολογισμός, άρα όλοι οι φορολογούμενοι.

Επέμεινε ότι δεν υπάρχει καμία ουσιαστική εξασφάλιση πέραν της επιστροφής των εισφορών τους συν τον πληθωρισμό στους νέους ασφαλισμένους και σημείωσε πως τεχνηέντως δεν αναφέρεται ότι στον προσδιορισμό τελικά θα παίξουν ρόλο και μια σειρά άλλοι συντελεστές, όπως το προσδόκιμο ζωής. Πρόκειται, είπε η κ. Ξενογιαννακοπούλου, για μια αντιμεταρρύθμιση που πλήττει όλο το σύστημα, το δημόσιο διανεμητικό σύστημα ασφάλισης. Εμείς, είπε η κ. Ξενογιαννακοπούλου, καταγγέλλουμε αυτήν την πολιτική και καταψηφίζουμε αυτό το νομοσχέδιο. Προτάσσουμε την ανάγκη στήριξης ενός ισχυρού διανεμητικού ασφαλιστικού κοινωνικού συστήματος, που πραγματικά να κατοχυρώνει την αλληλεγγύη των γενεών, την κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη και να είναι παράγοντας για μια ουσιαστική, αναπτυξιακή και δίκαιη κοινωνία.

► Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝ.ΑΛΛ, Γιώργος Μουλκιώτης, εκφράζοντας την διαφωνία με το νομοσχέδιο, ανέφερε πως «η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξαπατά τη νέα και την παλιά γενιά εργαζομένων, αλλά και τους νυν συνταξιούχους του ΕΤΕΑΕΠ». Εξαρχής, είπε «επισημάναμε ότι η Νέα Δημοκρατία, αντί να καταργήσει τις στρεβλώσεις του νόμου Κατρούγκαλου, με τον οποίο οι συντάξεις μειώνονται κατά μέσο όρο 20-35%, κοροϊδεύει τους νέους με φρούδες υποσχέσεις για “πολύ καλύτερες επικουρικές συντάξεις”».

Το νομοσχέδιο, ανέφερε, υπονομεύει το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και δημιουργεί ένα σύστημα δύο ταχυτήτων. Πυροδοτεί τον κοινωνικό αυτοματισμό και τον ηλικιακό ρατσισμό. Δεν «θεραπεύει το δημογραφικό πρόβλημα» και «δεν παρέχει καμία εγγύηση για το ύψος των συντάξεων». Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προβάλλει μισές αλήθειες και πολιτεύεται σε βάρος της κοινωνίας, των συνταξιούχων, των εργαζομένων και, κυρίως, σε βάρος των νέων.

Το Κίνημα Αλλαγής, είπε, απορρίπτει το σχέδιο νόμου της Νέας Δημοκρατίας και τόνισε πως απαιτείται μια σχεδιασμένη, αναλογιστικά τεκμηριωμένη και ορθολογική πολιτική κοινωνικής ασφάλισης, μια πολιτική που να συγκλίνει με τις ευρωπαϊκές χώρες, που θα είναι ωφέλιμη και αποτελεσματική για την ελληνική οικονομία και κοινωνία. 

►  Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσιώτης, ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου και προανήγγειλε ότι το κόμμα του θα καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας. Το νομοσχέδιο αυτό, είπε, αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων αντιασφαλιστικών νόμων και ολοκληρώνει το έγκλημα που ξεκίνησε με το νόμο έκτρωμα που κατάργησε το 8ωρο και του δικαιώματος της απεργίας. Παραδίδει την επικουρική ασφάλιση στους ιδιωτικούς ομίλους και την μετατρέπει σε μια ατομική υπόθεση.

Το νέο Ταμείο που θα δημιουργηθεί ουσιαστικά θα είναι μία επενδυτική εταιρεία που θα τζογάρει τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων σε χρηματιστηριακά προϊόντα, με ατομικό ρίσκο. Στην πραγματικότητα, δημιουργείται ένα χρηματοδοτικό εργαλείο που θα εγγυάται χρηματοδότηση των επενδυτών από τις προκαθορισμένες εισφορές των εργαζομένων, επισήμανε ο Χρήστος Κατσιώτης και προέβλεψε πως οι εργαζόμενοι θα διεκδικήσουν την ακύρωση αυτού το νομοσχεδίου στην πράξη.

► Η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης, Μαρία Αθανασίου εξέφρασε την αντίθεση του κόμματός της στο σχέδιο νόμου, λέγοντας πως αυτό αναιρεί «τον βασικό χαρακτήρα του δημόσιου κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος. Έρχεται να πλήξει την αλληλεγγύη των γενεών, τους σημερινούς και τους μελλοντικούς συνταξιούχους, δημιουργεί μια αβεβαιότητα σχετικά με το ύψος των συντάξεων στο μέλλον».

Σκοπός του νομοσχεδίου, είπε, είναι να χρησιμοποιήσει τις εισφορές τους ως αντικείμενο τζογαρίσματος και ρίσκου στα διεθνή χρηματιστήρια. Χαρακτήρισε φοβερά υποκριτικό ότι η κυβέρνηση εμφανίζεται πως νοιάζεται για τους νέους, όταν στην Ελλάδα έχουμε την υψηλότερη νεανική ανεργία στην Ευρώπη. Το τέλος της επικουρικής ασφάλισης όπως την ξέραμε ως σήμερα, ανέφερε η βουλευτής, συνεπάγεται το τέλος της κοινωνικής ασφάλισης με την εγγύηση του Δημοσίου και αυτό θα φανεί σε βάθος χρόνου. Είναι ένα σύστημα αβέβαιο με μεγάλες πιθανότητες κατάρρευσης.

► Η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Μαρία Απατζίδη, ανέφερε ότι το κόμμα της είναι αντίθετο σε ένα νομοσχέδιο με το οποίο θεσπίζεται ένα νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα επικουρικών συντάξεων, με τρόπο ώστε να εισάγεται ο τυχοδιωκτισμός και η αβεβαιότητα του τζόγου στις συντάξεις των εργαζομένων, όπως είπε, κάνοντας λόγο τυχοδιωκτισμό για τις ιδιωτικές εταιρείες που θα επωφεληθούν από αυτόν τον εύσχημο τζόγο. Και ατελείωτη αβεβαιότητα και επισφάλεια για τους συνταξιούχους.

Το κύριο πρόβλημα του νομοσχεδίου, ανέφερε, είναι ότι οι εισφορές και οι εν γένει πόροι του ΤΕΚΑ, θα τοποθετούνται σε χρηματοπιστωτικά μέσα και ακίνητα. Το αποτέλεσμα είναι ότι μόνο οι ιδιωτικές εταιρείες που θα διαχειρίζονται εισφορές είναι οι σίγουρα κερδισμένες της νέας ιδιωτικής επικουρικής σύνταξης, ενώ μεγάλο είναι και το κόστος μετάβασης από το ισχύον στο νέο σύστημα. Οι επικουρικές συντάξεις μετατρέπονται σε επενδυτικά προϊόντα και στηρίζονται στο ρίσκο και στις λοταρίες του Χρηματιστηρίου.

Τι υποστήριξε η κυβέρνηση

«Οι νέοι άνθρωποι θέλουν νέα πράγματα. Δεν τους εμπνέουν χρεοκοπημένα συστήματα σαν αυτά που εσείς υποστηρίζετε» ανέφερε στην αντιπολίτευση, ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την τοποθέτησή του στο νομοσχέδιο. Απευθυνόμενος δε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε πως «με την κριτική που ασκείτε τελικά γίνεστε οι καλύτεροι χορηγοί μας και σας χρωστάμε μεγάλη χάρη για την αντιπολίτευση που ασκείτε σε αυτό το νομοσχέδιο».

«Λέτε όχι σε ένα νομοσχέδιο που δίνει 120 εκατ. ευρώ το χρόνο από τον προϋπολογισμό για να πάρουν οι νέοι υψηλότερες συντάξεις και αυτό που μας προτείνετε είναι να κρατήσουμε το σημερινό σύστημα που είναι καταδικασμένο στη συνείδηση των νέων ανθρώπων» είπε ο υπουργός και συνέχισε: «Βάζετε τα δόγματά σας και την ιδεοληψία σας πάνω από τους νέους, που ισχυρίζεστε ότι έχετε στο μυαλό και την καρδιά σας».

Σήμερα, ανέφερε ο υπουργός, «η αντίληψη των νέων για το ασφαλιστικό σύστημα είναι ότι δεν τους αφορά, γιατί δεν θα πάρουν ποτέ σύνταξη. Είναι μια αντίληψη που επιτείνεται και από την εξέλιξη των δημογραφικών τάσεων. Στο διανεμητικό σύστημα που εφαρμόζουμε, τις προηγούμενες δεκαετίες τέσσερις εργαζόμενοι “στήριζαν” έναν συνταξιούχο. Τώρα, η αναλογία είναι 1,5 εργαζόμενος προς 1 συνταξιούχο» και συνεπώς «δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς απέναντι από την πραγματικότητα».

Το νομοσχέδιο αυτό και η αλλαγή του συστήματος στις επικουρικές συντάξεις, δήλωσε ο υπουργός, «δεν αποτελεί ελληνική πατέντα, αλλά έχει εισαχθεί τις τελευταίες δεκαετίες στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη, ιδίως στις σκανδιναβικές χώρες, που έχουν παράδοση στη Σοσιαλδημοκρατία». Ειδικότερα, ανέφερε, εισάγουμε ένα νέο σύστημα στις επικουρικές συντάξεις για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας προαιρετικά και προαιρετικά για τους νέους κάτω των 35. Θεσπίζεται ο ατομικός κουμπαράς για κάθε νέο, αντί ενός κορβανά, γιατί αυτό είναι το διανεμητικό σύστημα. Ο ασφαλισμένος θα έχει έλεγχο στη σύνταξή του. «Δεν θα είναι αυτός και ένας κουβάς…αλλά αυτός και ο ατομικός του λογαριασμός, που θα μπορεί να τον επηρεάζει μέσω του προφίλ του» και «θα αποφασίζει ο ίδιος για τη σύνταξή του και όχι εγώ (ο εκάστοτε υπουργός) γι΄ αυτόν, χωρίς αυτόν» είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Επίσης, ο εισηγητής της ΝΔ, Περικλής Μαντάς, υποστήριξε πως «για πρώτη φορά τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια, επιχειρείται μια δομική αλλαγή στην επικουρική ασφάλιση» και πρόκειται «για μια μεταρρύθμιση που λαμβάνει ιστορικές διαστάσεις, αγγίζοντας το πιο δημιουργικό, το πιο παραγωγικό και αναπτυξιακό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας: τη νέα γενιά».

Έχουμε, είπε, ένα νομοσχέδιο με το οποίο εισάγεται η σταθερότητα, η εμπιστοσύνη και η ασφάλεια για όλους αυτούς που με όρεξη και φιλοδοξίες ξεκινούν τον εργασιακό τους βίο, αντιστρέφοντας την αίσθηση ότι δεν υπάρχει αξιοπρεπής σύνταξη και οι εισφορές είναι μια αχρείαστη αλλά αναγκαστική δαπάνη. Επισήμανε πως το υπάρχον διανεμητικό σύστημα με τις υπάρχουσες συνθήκες δεν μπορεί να λειτουργήσει. Αντίθετα, ο ατομικός κουμπαράς που εισάγεται, οι εισφορές του καθενός είναι δικές του και μόνο δικές του, όπως συμβαίνει σε σχεδόν όλες οι χώρες του αναπτυγμένου κόσμου.

Ακολουθούμε, είπε, το παράδειγμα των σκανδιναβικών χωρών και αποφεύγουμε τα αποτυχημένα μοντέλα της Λατινικής Αμερικής και του πρώην ανατολικού μπλοκ. Παράλληλα, εισάγεται διαφάνεια, λογοδοσία, έλεγχος και εποπτεία. Το νέο Ταμείο που ιδρύεται, το ΤΕΚΑ, θα υλοποιεί πολιτικές επενδύσεων και πρακτικές διακυβέρνησης, αξιοποιώντας τα χρήματα και τις εισφορές των ασφαλισμένων προς όφελος των ιδίων, και όχι κάποιων άλλων.

Δημοσιονομική επίπτωση

Υπενθυμίζεται ότι το «σπάσιμο» και η μετάθεση της συζήτησης και ψήφισης του επίμαχου νομοσχεδίου τον Σεπτέμβριο είχε «καρφωθεί» από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ως κυβερνητική μεθόδευση «χρονοκαθυστέρησης» ενόψει των σοβαρών αμφιβολιών για το τεράστιο δημοσιονομικό κόστος μετάβασης στο νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα, το οποίο ακόμη και η Εθνική Αναλογιστική Αρχή το ανεβάζει σε πάνω από 70 δισ. ευρώ. Οι υπολογισμοί αυτοί κατέστησαν το μεν Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στην ίδια την έκθεσή του που συνοδεύει το επίμαχο νομοσχέδιο, επιφυλακτικό ως προς τη δημοσιονομική επίπτωση -πρακτικά στο δημόσιο χρέος- του νέου συστήματος, τη δε Κομισιόν να θέτει ανεπίσημα διακριτικά τα σχετικά ερωτήματα, καθώς ήδη της έχουν υποβληθεί αντίστοιχες κοινοβουλευτικές ερωτήσεις από ευρωβουλευτές (όπως από τον Δ. Παπαδημούλη).

Την υπεράσπιση του νομοσχεδίου ανέλαβε χθες ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Πάνος Τσακλόγλου. Ο κ. Τσακλόγλου απαντώντας στην καταιγιστική κριτική των αγορητών και βουλευτών της αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης με τον ατομικό κουμπαρά των νέων ασφαλισμένων».

Αναφερόμενος στη «μαύρη τρύπα» του επίμαχου νέου συστήματος επικουρικής ασφάλισης, το κόστος μετάβασης που υπολογίζεται έως και πάνω από 75 δισ. ευρώ, υιοθέτησε μόνο το αισιόδοξο βασικό σενάριο της μελέτης της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, κατά το οποίο, όπως είπε ο κ. Τσακλόγλου, «το κόστος για την πρώτη δεκαετία ανέρχεται σωρευτικά στα τρία δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ για το σύνολο της υπό εξέταση περιόδου μέχρι το 2070 και λαμβάνοντας υπόψη επιτόκιο προεξόφλησης 3,5%, όπως κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 56 δισεκατομμύρια ευρώ».

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου