Με όποιον δημοσκόπο και αν μιλήσει κανείς θα του πει ότι θεωρεί πολύ πιθανή την προσφυγή στις κάλπες μόλις η επιδημιολογική κατάσταση το επιτρέψει και πάντως μέσα στο 2021.

Ο βασικός λόγος που κυριαρχεί αυτή η εκτίμηση είναι ότι, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, η ΝΔ αντέχει στα ποσοτικά στοιχεία και υποχωρεί στα ποιοτικά. Επομένως, έχει συμφέρον να κάνει εκλογές σύντομα γιατί θα τις κερδίσει πριν αρχίσει να φαίνεται η φθορά της κυβέρνησης η οποία διαρκώς εντείνεται.

Συναφής λόγος είναι ότι από το φθινόπωρο αναμένονται μεγάλες κοινωνικές εντάσεις, με επίκεντρο τα πανεπιστήμια και τη δράση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, με δεδομένη την διαρκώς διογκούμενη δυσφορία της νέας γενιάς απέναντι στην κυβέρνηση και ενώ οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας ακόμη συγκαλύπτονται πίσω από την κρατική ενίσχυση των επιχειρήσεων που θα βάλουν λουκέτο και των εργαζομένων που θα βρεθούν στην ανεργία.

Για την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ η προοπτική των εκλογών είναι αιτία μεγάλης εσωκομματικής αναστάτωσης. Πολλά προβεβλημένα εξωκοινοβουλευτικά στελέχη της κυβέρνησης θα δοκιμαστούν σε εκλογικές περιφέρειες στις οποίες ήδη παρατηρείται συνωστισμός: Από τον Μ. Χρυσοχοϊδη μέχρι τον Γ. Γεραπετρίτη και από  τον Κ. Πιερρακάκη μέχρι την Σ. Ζαχαράκη και τη Δ. Μιχαηλίδη είναι πάνω από δέκα οι υποψήφιοι να διεκδικήσουν μια έδρα με την υποστήριξη του Μεγάρου Μαξίμου απειλώντας το πολιτικό μέλλον εν ενεργεία βουλευτών και πολιτευτών.

Από την άλλη, η ΝΔ έχει μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία την οποία δύσκολα θα επιτύχει ξανά. Επίσης, δεν είναι σαφές τι δυναμική θα αναπτυχθεί μετά την πρώτη εκλογική αναμέτρηση με απλή αναλογική και τι πιέσεις θα ασκηθούν για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ο πήχης είναι πολύ συγκεκριμένος: Αν δεν πετύχει, τουλάχιστον, το ποσοστό του Ιουλίου 2019 (32%) θα μπει σε μια εσωκομματική περιπέτεια με απρόβλεπτη έκβαση και σε κάθε περίπτωση θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο η διαφορά από τη ΝΔ. Η άποψη που επικρατεί στην Κουμουνδούρου είναι ότι ο χρόνος είναι με το μέρος τους και επομένως δεν έχουν κανένα λόγο να βιάζονται για μια εκλογική αναμέτρηση.

Ακόμη πιο δύσκολα είναι τα πράγματα για την Χαριλάου Τρικούπη. Αν το ΚΙΝΑΛ δεν κάνει την έκπληξη στις πρώτες εκλογές, με απλή αναλογική, είναι πιθανό ότι η Φώφη Γεννηματά θα αμφισβητηθεί και θα επιχειρηθεί αλλαγή ηγεσίας μέχρι τις επόμενες, με την ενισχυμένη αναλογική, ώστε να ξεκαθαριστεί ότι, εφόσον χρειαστεί για την πολιτική σταθερότητα, θα συγκυβερνήσουν με τη ΝΔ.

Από εκεί και πέρα, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25 θα παλέψουν για συντήρηση δυνάμεων, η Ελληνική Λύση του Κυρ. Βελόπουλου θα δεχθεί πίεση από το κόμμα Τράγκα, ενώ οπωσδήποτε θα πάρουν μέρος στις εκλογές νέα μικρά κόμματα χωρίς αυτή τη στιγμή να διαφαίνεται πιθανότητα επιτυχίας.

πηγη: https://tvxs.gr