Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 25 Ιαν 2022
Debate στην ΑΥΓΗ / Εκλογή προέδρου και Κ.Ε. από τα μέλη
Κλίκ για μεγέθυνση

 


 

Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για εκλογή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και των μελών της Κεντρικής Επιτροπής από τα μέλη του κόμματος, που κατατέθηκε στο Πολιτικό Συμβούλιο, έγινε αφορμή για να ανοίξει ένας πλούσιος δημόσιος διάλογος. Με σεβασμό στην αντίθετη άποψη, μακριά από τις εντάσεις και την ανθρωποφαγία που συχνά ανθεί στο Διαδίκτυο, η ΑΥΓΗ θέτει στο επίκεντρο την ουσία της πολιτικής αντιπαράθεσης με ένα “debate”.

 

Παραθέτουν τις απόψεις τους ο πρώην γραμματέας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Πάνος Σκουρλέτης, η βουλεύτρια, τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο βουλευτής και τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Κώστας Ζαχαριάδης και ο πρώην βουλευτής και μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Χριστόφορος Παπαδόπουλος.

Επιμέλεια: Κατερίνα Μπρέγιαννη

ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ

Να μην μετατραπεί το κόμμα σε άθροισμα μηχανισμών πολιτευτών

Του Πάνου Σκουρλέτη

Το πρώτο που έχει ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. είναι ένα ενωτικό συνέδριο συσπείρωσης όλων των δυνάμεών του, αλλά και η διατύπωση ενός νικηφόρου σχεδίου για να ηττηθεί η πολιτική της Ν.Δ., ώστε να βρεθεί ξανά στη διακυβέρνηση της χώρας. Υπηρετείται αυτή η προοπτική τροφοδοτώντας ένα νέο κύμα εσωστρέφειας και υποτιμώντας τη συζήτηση γύρω από τα κορυφαία ζητήματα που απασχολούν τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας; Ασφαλώς όχι. Το ζήσαμε μετά το 2019, όταν σε πολλές περιπτώσεις κατασκευασμένα διλήμματα δίχασαν και αποπροσανατόλισαν την υπόθεση της διεύρυνσης και δεν μας επέτρεψαν να κάνουμε μια σοβαρή πολιτική συζήτηση για την αποτίμηση της πορείας του κόμματος.

Νομίζω πως η αιφνιδιαστική πρόταση (γιατί δεν κατατέθηκε στην Επιτροπή Καταστατικού τόσους μήνες;) για την απευθείας εκλογή Κ.Ε. και προέδρου από το σύνολο των μελών του κόμματος αποπροσανατολίζει, είναι κατ' επίφαση δημοκρατική, χωρίς να ενισχύει την ουσιαστική συμμετοχή των μελών του κόμματος. Των μελών που δεν ρωτήθηκαν για την αλλαγή του τίτλου του κόμματος και για την παύση λειτουργίας των αιρετών οργάνων της Κ.Ε. και της Π.Γ.

Η πρόταση αυτή δεν είναι νέα, την ακολουθούν ήδη τα συστημικά κόμματα της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ., κόμματα που δεν φημίζονται για την εσωτερική δημοκρατία τους. Αλήθεια, πιστεύει κανείς ότι οι ψηφοφόροι θα επηρεαστούν από τον τρόπο εκλογής της ηγεσίας ενός κόμματος και όχι από το τι προτείνει για τα καθημερινά προβλήματα και την προοπτική της κοινωνίας; Ποιος αμφισβήτησε τον πρόεδρο του κόμματος; Κανείς. Όσοι το επικαλούνται, το κάνουν σκόπιμα, για τη δημιουργία εντυπώσεων.

Η αποσυσχέτιση της εκλογής των οργάνων από τη συζήτηση του συνεδριακού σώματος υποτιμά την εσωτερική δημοκρατία. Συνιστά δε την αποθέωση των μηχανισμών καθώς και την πριμοδότηση όσων έχουν την κάθε είδους αναγνωρισιμότητα, σε βάρος των λιγότερο γνωστών αλλά αναγκαίων συντρόφων, ιδιαίτερα από την περιφέρεια. Έχουμε ανάγκη από προτάσεις που θα ενθαρρύνουν την ουσιαστική συμμετοχή των μελών μας στη διαμόρφωση των αποφάσεων και όχι την αντιμετώπισή τους ως απλών οπαδών. Το κόμμα μας δεν πρέπει να μετατραπεί σε άθροισμα μηχανισμών πολιτευτών. Το παράδειγμα τέτοιου τύπου κομμάτων είναι δίπλα μας και δεν έχει σχέση με ένα νέο μοντέλο άσκησης πολιτικής. Δεν είναι αυτό το κόμμα των μελών που διακηρύσσουμε. Αντίθετα, πολλές από τις προτάσεις της Επιτροπής Καταστατικού είναι σε θετική κατεύθυνση.

Τέλος, θεωρώ απαράδεκτη την ενοχοποίηση της κατάθεσης της όποιας άποψης γύρω από όλα αυτά τα ζητήματα μπροστά στο συνέδριο. Αυτό που συμβαίνει το τελευταίο διάστημα, η στοχοποίηση συντρόφων επειδή συμμετέχουν στον δημόσιο διάλογο, είναι έξω από το ήθος της Αριστεράς και συνιστά διολίσθηση σε έναν απίστευτο λαϊκισμό που δεν τιμά κανέναν.

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ενισχύεται ο ρόλος των μελών του κόμματος

Της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου

Στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα ολοκληρωθεί η συλλογική μας προσπάθεια για τη διεύρυνση, την ενεργό παρουσία στους μαζικούς χώρους και στα κινήματα και την ανασυγκρότηση με βάση τις κοινές μας αξίες και την προγραμματική μας πρόταση. Οι προγραμματικές μας θέσεις αποτυπώνουν μια ολοκληρωμένη εναλλακτική πρόταση απέναντι στη νεοφιλελεύθερη και αυταρχική κυβερνητική πολιτική για την αντιμετώπιση της πολύπλευρης κρίσης την επόμενη ημέρα της πανδημίας και το μέλλον της χώρας. Με τις ιδέες και τις προτάσεις μας απευθυνόμαστε στις κοινωνικές δυνάμεις, στους προοδευτικούς πολίτες και τους νέους ανθρώπους που αγωνιούν, επιθυμούν και αγωνίζονται για μια προοδευτική προοπτική, για ένα καλύτερο και κοινωνικά πιο δίκαιο μέλλον. Το συνέδριό μας θα σηματοδοτήσει τη νικηφόρα πορεία στις εκλογές για την πολιτική και κοινωνική αλλαγή και τη συγκρότηση μιας ισχυρής προοδευτικής διακυβέρνησης.

Συλλογική επιδίωξή μας είναι να συνδιαμορφώσουμε ένα κόμμα μαζικό, λαϊκό, ριζοσπαστικό και δημοκρατικό.  Ένα σύγχρονο κόμμα της Αριστεράς, που αποτελεί στη χώρα μας τον κορμό του ευρύτερου προοδευτικού χώρου και είναι ισχυρή δύναμη αλλαγής στην Ευρώπη.  Ένα κόμμα που ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα και στις ανάγκες της εποχής μας και εκφράζει τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειονότητας.  Ένα κόμμα που στοχάζεται, λειτουργεί και αγωνίζεται συλλογικά και είναι ριζωμένο στην κοινωνία. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση στοχεύουν οι προτάσεις των καταστατικών αλλαγών για την ενίσχυση της δημοκρατικής συλλογικής λειτουργίας, την αναβάθμιση των ψηφιακών λειτουργιών, τη διευκόλυνση εγγραφής νέων μελών και την ποσόστωση εκπροσώπησης φύλου 50% στα όργανα.

Σ’ αυτό το πλαίσιο είναι σημαντική η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για την εκλογή του προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής από καθολική ψηφοφορία των μελών. Στη συζήτηση στο Πολιτικό Συμβούλιο την υποστήριξα επειδή στοχεύει στην ενεργό δημοκρατική συλλογική συμμετοχή, την ενδυνάμωση των μελών του κόμματος και την ενίσχυση του ρόλου τους σε συνδυασμό με τη συμμετοχή τους στις πολιτικές αποφάσεις και τη διεξαγωγή κομματικών δημοψηφισμάτων.

Σε σχέση με ενστάσεις και ανησυχίες που εκφράζονται, είναι φυσιολογικό σε ένα δημοκρατικό κόμμα να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις. Η πρόταση εκλογής της συλλογικής ηγεσίας από τα μέλη, όχι μόνο του προέδρου αλλά και της Κ.Ε., αφενός απαντά στον φόβο που εκφράστηκε για τον κίνδυνο μετατροπής σε αρχηγικό κόμμα και αφετέρου τη διαφοροποιεί από αρνητικές εμπειρίες άλλων κομμάτων με ανοιχτές λίστες που επιτρέπουν εξωγενείς παρεμβάσεις στις εκλογικές διαδικασίες.  Όσον αφορά τη θεσμική λειτουργία και λογοδοσία μεταξύ προέδρου και Κ.Ε., αυτή κυρίως διασφαλίζεται μέσα από την κατοχύρωση των αρμοδιοτήτων της Κ.Ε., καθώς και την τακτική και ουσιαστική λειτουργία της.

Στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις ασφαλιστικές δικλείδες που θα κατοχυρώνουν την αντιπροσωπευτικότητα στη συγκρότηση της Κ.Ε., τη διαφάνεια στην εκλογή της και τη θεσμική ισορροπία και αποτελεσματικότητα στη λειτουργία της.

* Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου είναι τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και βουλευτής Βόρειας Αθήνας

Χριστόφορος Παπαδόπουλος
 

Για τη συγκυρία, την εσωκομματική δημοκρατία, το ανοιχτό κόμμα

Του Χριστόφορου Παπαδόπουλου

Η πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. για την εκλογή των μελών της Κεντρικής Επιτροπής και του προέδρου από τη βάση του κόμματος ξάφνιασε. Ενδεχομένως γιατί δεν είχε κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή που επεξεργαζόταν τις καταστατικές αλλαγές εν όψει του συνεδρίου. Μπορεί γιατί ορισμένοι δημοσκόποι και επικοινωνιολόγοι προέτρεπαν τον πρόεδρο να δημιουργήσει ένα επικοινωνιακό συμβάν που θα τάραζε τις συντεταγμένες του πολιτικού σκηνικού και θα δημιουργούσε ένα νέο πολιτικό ενδιαφέρον για τον ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Οι επικοινωνιολόγοι είχαν δίκιο, η πρόταση έγινε talk of the town, οι πάντες μιλούν και γράφουν γι' αυτήν, τόσο που ο Ανδρουλάκης και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. πέρασαν στις πίσω σελίδες.

Σε δεύτερη μοίρα, από τη μεριά του ενδιαφέροντος, πέρασε η πολιτική, σε μια στιγμή που η κυβέρνηση της Ν.Δ. εισπράττει τη φθορά από τη διαχείριση της πανδημίας και το κύμα της ακρίβειας. Τις ίδιες ημέρες που ο υπουργός Οικονομικών ομολογεί ότι δεν διατίθενται χρήματα σε όσους πλήττονται και ο λογαριασμός της λιτότητας εξοφλείται το 2022.

Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα έφερε στο προσκήνιο παραμελημένες έννοιες για τα δικαιώματα των μελών, για την άμεση δημοκρατία, για τη σχέση ηγεσίας και βάσης, για τα ανοιχτά κόμματα.

Τα συστημικά μέσα υποδέχθηκαν θερμά την πρόταση, τη θεώρησαν προσαρμογή στην καθεστωτική πολιτική, αφού έτσι κάνουν οι άλλοι αρχηγοί. Βέβαια, ο Αλ. Τσίπρας επιχειρηματολόγησε ότι δεν προσχωρεί στην άποψη της εκλογής από τον λαό και όχι από τα μέλη, δεν προσχωρεί δηλαδή στη νεοφιλελεύθερη εκδοχή της μεταδημοκρατίας. Όμως, η απουσία συγκροτημένου σώματος εκλογής, όπως είναι το συνέδριο, αφαιρεί από την προβληματική της εισήγησης την έννοια του ελέγχου και της λογοδοσίας, δημοκρατικό αντίβαρο σε κάθε αριστερό καταστατικό.

Από την άλλη, υποστηρίχθηκε ότι η εκλογή της Κ.Ε. με ενιαία λίστα, κοινή σε όλη την επικράτεια, είναι άμεση δημοκρατία. Δεν κατανοείται ότι για να εκλεγεί κάποιος ή κάποια θα απαιτούνται μερικές χιλιάδες σταυροί. Ότι αυτή τη δυνατότητα την έχουν οι «προβεβλημένοι», όσοι έχουν πρόσβαση στην τηλεόραση και στη βιομηχανία του θεάματος - ακροάματος, οι «influencers». Ταυτόχρονα, οι οργανώσεις μελών κινδυνεύουν να μετατραπούν σε μηχανισμούς προσωπικής προβολής και ανάδειξης στελεχών.

Αντιθέτως, δεν έχουν πιθανότητα εκλογής τα τοπικά στελέχη, οι νέοι και οι νέες, οι συνδικαλιστές, οι ακτιβιστές της οικολογικής κρίσης, οι αγρότες, εκείνοι και εκείνες που παλεύουν για τα δικαιώματα και τα δίκτυα αλληλεγγύης, αυτοί που συμμετέχουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και σε κινήματα πόλης. Δηλαδή όλοι και όλες που απευθυνθήκαμε για να πυκνώσουν τις γραμμές μας προκειμένου να αποκτήσουμε κοινωνική γείωση.

Απώλεια επίσης η συντροφικότητα, αφού η αντιπαράθεση απόψεων επί του προκειμένου αποκτά ακραία ανθρωποφαγικά χαρακτηριστικά, με την υποδαύλιση μάλιστα λίγων κεντρικών στελεχών.

Παράπλευρη απώλεια η ύλη του συνεδρίου: τα προγραμματικά, η αντιπολιτευτική στρατηγική, οι προϋποθέσεις δημιουργίας πλειοψηφικού ρεύματος με ορίζοντα την κυβερνητική εξουσία.

ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ

Να κάνουμε το μεγάλο βήμα όλοι μαζί για τον χώρο, για τη χώρα

Του Κώστα Ζαχαριάδη*

Το κομματικό φαινόμενο όπως το γνωρίσαμε στον 20ό αιώνα είναι σε κρίση σε παγκόσμιο επίπεδο. Ζούμε μια νέα ιστορική τομή, η οικονομική κρίση του 2008 αλλά και η πανδημία εγκαινιάζουν αναντίρρητα μια νέα περίοδο για τις κοινωνίες, τα κόμματα, τους πολίτες, την ίδια την πολιτική.

Κανένα σύστημα εκλογής δεν είναι τέλειο αλλά και η σημερινή λειτουργία του εκλεκτορικού σώματος με μέτρο εκλογής και σταυροδοσία έχει δείξει το όριό της διαχρονικά.

Ας προβληματιστούμε, σχετίζεται, μεταξύ άλλων παθογενειών, η κρίση πολιτικής αντιπροσώπευσης με τη δομή και τη λειτουργία των κομμάτων; Ας μελετήσουμε τι κάνουν οι δυνάμεις της Αριστεράς, της Σοσιαλδημοκρατίας και της Οικολογίας στην Ευρώπη και στον κόσμο. Πολλοί επιλέγουν να πάνε σε πιο συμμετοχικά και διαδραστικά μοντέλα λειτουργίας σε σχέση με το παρελθόν, να χρησιμοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες, να εμπιστευθούν περισσότερο την κομματική βάση για τις καθοριστικές αποφάσεις, να δώσουν ρόλο στους φίλους του κόμματος. Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα κάνει και μια τομή στον τομέα της ισότητας φύλων καθώς για πρώτη φορά θεσπίζει την ισόποση εκπροσώπηση των δυο φύλων στα συλλογικά όργανα.

Ποιος περιμένει στις μέρες μας τη συνεδρίαση της οργάνωσης για να ενημερωθεί; Τα διαβάζει, τα βλέπει, τα καταλαβαίνει όλα από την οθόνη του κινητού του τηλεφώνου. Εκεί πρέπει να έχει και τη δυνατότητα να παρεμβαίνει, να διαμορφώνει, να συναποφασίζει. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια νέα σχέση του πολίτη με την πολιτική. Θέλουμε να αμβλύνουμε και να γεφυρώσουμε την απόσταση που χωρίζει τον κομματικό από τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

Η πρόταση Τσίπρα δεν έχει σχέση με την επίφαση δημοκρατίας μια φορά στα τέσσερα χρόνια, όχι τα μέλη, αλλά οποιοσδήποτε βλέπει φως, να μπαίνει, να ψηφίζει τον αρχηγό του κόμματος και να φεύγει. Το επιλέγουν άλλα κόμματα και είναι δικαίωμά τους. Μιλάμε για κάτι διαφορετικό. Το νέο μοντέλο οργάνωσης κόμματος στο οποίο πιστεύουμε ρίχνει βάρος στην καθημερινή συμμετοχή και την ισχυροποίηση του κόμματος, στη δημοκρατία.

Δεν χρειάζεται να δαιμονοποιούμε απόψεις και πρέπει να συζητάμε σε συντροφικό κλίμα. Δεν θεωρώ ότι κινδυνεύουμε να γίνουμε κόμμα των celebrities, κάτι τέτοιο όμως σίγουρα θα αποφευχθεί αν οι βουλευτές και ευρωβουλευτές που έχουν εκλεγεί από τον κοινωνικό και εκλογικό ΣΥΡΙΖΑ ήταν ex officio μέλη του οργάνου και εκτός της εκλογικής διαδικασίας. Ένας υπαρκτός κίνδυνος που πρέπει να αντιμετωπιστεί με ειδική πρόνοια είναι η ισόρροπη εκπροσώπηση της περιφέρειας.

Να κάνουμε το μεγάλο βήμα όλοι μαζί στην επόμενη μέρα, για να μπορέσουμε να εκφράσουμε, να εκπροσωπήσουμε, να οργανώσουμε, την μεγάλη προοδευτική πλειοψηφία των πολιτών που θέλουν πολιτική αλλαγή, που επιδιώκουν μια νέα αρχή για τον χώρο, για τη χώρα.

* Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι βουλευτής στη Β1 εκλογική περιφέρεια Βορείου Τομέα Αθηνών, τομεάρχης Εσωτερικών

πηγη: https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου