Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 30 Ιαν 2021
Εκατομμύρια ευρώ για την αναποτελεσματική ρεμδεσιβίρη, σαμποτάζ στην φθηνή κολχικίνη
Κλίκ για μεγέθυνση

 


30.01.2021 | 11:00

Με μία τροπολογία της τελευταίας στιγμής, το υπουργείο Υγείας έσπευσε να αποδεσμεύσει κονδύλια ύψους 29,5 εκατ. ευρώ για την αναποτελεσματική -κατά τον ΠΟΥ- ρεμδεσιβίρη, ενώ για την φτηνή και ωφέλιμη -σύμφωνα με τις μελέτες- κολχικίνη, η κυβέρνηση δεν κατέβαλε 100.000 ευρώ προκειμένου να εκκινήσει η έρευνα για το ελπιδοφόρο φάρμακο που προστίθεται στην φαρέτρα των υγειονομικών για την καταπολέμηση του Covid-19.

Στην τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Υγείας την Πέμπτη και συγκεκριμένα λίγες ώρες πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις συμβάσεις δωρεών του ιδρύματος Λάτση σε δύο δημόσια νοσοκομεία, εκτός από την εξόφθαλμη θεσμοθέτηση της αμνήστευσης του προέδρου του ΕΟΔΥ και όσων συμμετείχαν στην μαζική συλλογή και επεξεργασία ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων ασθενών με κορονοϊό, προβλεπόταν η έκτακτη οικονομική ενίσχυση του ΙΦΕΤ (Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας & Τεχνολογίας) με 29,5 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και αποσκοπεί «στην κάλυψη δαπανών που διενεργήθηκαν κατά το οικονομικό έτος 2020 για την προμήθεια της δραστικής ουσίας ρεμδεσιβίρη για την αντιμετώπιση της νόσου του κορονοϊού Covid-19».

Διαβάστε επίσης: Αποκάλυψη: Πόλεμος καθηγητών και φαρμακευτικών - Αυτή την Κυριακή στο Documento (Video)

Ωστόσο, σύμφωνα με την σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στις 20 Νοεμβρίου του 2020, η ρεμδεσιβίρη δεν κρίνεται αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του κορονοϊού. «Δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή αποδείξεις ότι η ρεμδεσιβίρη βελτιώνει την επιβίωση και άλλα αποτελέσματα σε αυτούς τους ασθενείς» σημειώνεται στη σύσταση του ΠΟΥ ενάντια στην χρήση της ρεμδεσιβίρης, η οποία αποτέλεσε μέρος οδηγίας σχετικά με την κλινική φροντίδα για την COVID-19. Η σύσταση αναπτύχθηκε από μια διεθνή ομάδα ανάπτυξης κατευθυντήριων γραμμών, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων 28 ειδικούς κλινικής φροντίδας. Οι κατευθυντήριες γραμμές δόθηκαν σε συνεργασία με τη ΜΚΟ, Magic Evidence Ecosystem Foundation.

 

Επίσης, μόλις την περασμένη Πέμπτη, ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, σε άρθρο του φαίνεται να συμβαδίζει με την άποψη του ΠΟΥ ως προς την αποτελεσματικότητα της ρεμδεσιβίρης. «Από την προκλινική μελέτη φαίνεται πως η πλιτιδεψίνη ήταν σχεδόν 30 φορές πιο ισχυρή από την ρεμδεσιβίρη» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Μετ΄ εμποδίων η έγκριση της κολχικίνης

Εν αντιθέσει με την ταχεία έγκριση χορήγησης της αναποτελεσματικής ρεμδεσιβίρης, η φτηνή και ελπιδοφόρα κολχικίνη αντιμετώπισε προσκόμματα τόσο στο στάδιο των ερευνών όσο και μετά τα θετικά αποτελέσματα αυτών. Ειδικότερα, την άνοιξη του 2020, κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας, ξεκίνησε στην Ελλάδα η πρώτη μελέτη παγκοσμίως, συνδέοντας την κολχικίνη με τη θεραπεία του COVID-19. Η έρευνα ονομάστηκε GRECCO 19, όμως, δεν έτυχε θερμής αντιμετώπισης από την κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι σε αυτήν συμμετείχαν επιστήμονες, όπως ο διεθνούς εμβέλειας καθηγητής καρδιολογίας και βουλευτής της ΝΔ, Χριστόδουλος Στεφανάδης, ο Σωτήρης Τσιόδρας, ενώ επικεφαλής ήταν ο καθηγητής καρδιολογίας Σπύρος Δευτεραίος. Η κυβερνητική απροθυμία φάνηκε από την πρώτη μέρα, καθώς η Πολιτεία δεν πλήρωσε 100.000 ευρώ για να εξασφαλιστεί η άδεια του ΕΟΦ και η υποχρεωτική ασφάλιση κάθε ασθενούς που θα έπαιρνε μέρος. Τα προβλήματα, όμως, δεν τελείωσαν εκεί. Παρόλο που στη μελέτη συμμετείχαν 16 νοσοκομεία, οι ασθενείς που έλαβαν μέρος ήταν απειροελάχιστοι. Εν τέλει, η λύση δόθηκε μέσω της εκτεταμένης έρευνας που πραγματοποιήθηκε στον Καναδά, στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες ασθενείς με κορονοϊό.

Το θέμα αποκαλύπτει σε όλη την έκτασή του το Documento στο φύλλο της Κυριακής, φέρνοντας στην επιφάνεια λεπτομέρειες και γεγονότα που εγείρουν ερωτηματικά για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα που ξεφεύγει κατά πολύ από ελληνικά σύνορα. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει γιατί προτιμήθηκε η χρήση της αναποτελεσματικής ρεμβεσιβίρης έναντι ενίσχυσης της έρευνας για την ελπιδοφόρα κολχικίνη. Τέλος, σε αντικείμενο εισαγγελικής έρευνας πρέπει να μετατραπούν οι πληροφορίες για σκιώδεις μεθόδους που ακολούθησε η φαρμακευτική για την προώθηση της ρεμδεσιβίρης. Όλο το ρεπορτάζ στο Documento της Κυριακής.

Διαβάστε την τροπολογία

πηγη: συνέχεια εδώ

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου