Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 20 Ιαν 2012

 

Αθήνα, 17 Ιανουαρίου 2012

 

 

Καλώς ήρθατε στη σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού μας Συμβουλίου.

Το ζήτημα της απασχόλησης είναι ένα από τα κορυφαία προβλήματα που ταλανίζουν σήμερα την χώρα μας και την κοινωνία και όλοι μας εκφράζουμε την βαθιά μας αγωνία για την δύσκολη και ρευστή περίοδο που διανύουμε, βιώνοντας μια κρίση που αφορά και στην οικονομία και κατ’ επέκταση στις εργασιακές σχέσεις.

Για να κρατήσουμε όμως την κοινωνία σε συνοχή, πράγμα που αποτελεί κορυφαίο ζητούμενο στις δύσκολες τούτες ώρες για τον τόπο, οφείλουμε να εξετάσουμε λύσεις και εναλλακτικές πρωτοβουλίες που θα δημιουργούν αναχώματα, ώστε να περιορίσουμε το δυνατόν περισσότερο την ανεργία που έχει δυστυχώς αγγίξει ιστορικά ύψη και παράλληλα να διασφαλίσουμε τις εργασιακές σχέσεις.

Και στις έκτακτες τούτες συνθήκες, πρέπει ν’ αξιολογήσουμε την πραγματικότητα, εξαντλώντας όλα τα περιθώρια και εξετάζοντας τις δεσμεύσεις που έχουμε απέναντι στους εταίρους μας και από την άλλη, αξιολογώντας τα περιθώρια και τις δυνατότητες που υπάρχουν για την προστασία των εργασιακών σχέσεων, με τον περιορισμό της ανεργίας και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.

Σαφώς και η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, μιας και η κρίση αυτή είναι ένα πανευρωπαϊκό φαινόμενο, καθώς ζούμε σε μια Ευρώπη εκατομμυρίων ανέργων. Συγκεκριμένα αυτή τη στιγμή υπολογίζονται πάνω από 20 εκατομμύρια άνεργοι, εκ των οποίων τα 5 εκατομμύρια περίπου, είναι άνεργοι κάτω των 25 χρονών.

Όμως τώρα στα δύσκολα οφείλουμε να αναζητήσουμε και να επιδιώξουμε λύσεις. Να εξετάσουμε τι περιθώρια υπάρχουν, πως σκιαγραφείται η κατάσταση, που ταυτιζόμαστε και πως μπορούμε ως Κίνημα να στηρίξουμε τις δυνάμεις εργασίας.

Γιατί στο κάτω – κάτω, οι δυνάμεις εργασίας είναι αυτές που επιφορτίζονται με την κύρια ευθύνη και την μεγάλη προσπάθεια ανασύνταξης της χώρας, στήριξης της οικονομίας και μετάβασης στην ουσιαστική ανάπτυξη και στην ενίσχυση της παραγωγής και της πραγματικής οικονομίας.

Θα έλεγα λοιπόν, ότι καθοριστικό ρόλο έχει και πάλι η Ανάπτυξη. Αλλά μια ανάπτυξη με στοχευμένες δράσεις σε κάθε Περιφέρεια, που θ’ αμβλύνει τις γεωγραφικές αλλά και κοινωνικές ανισότητες, απορροφώντας στο μέγιστο τους πόρους από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, διώχνοντας την επενδυτική άπνοια που δημιουργεί η ρευστότητα της κρίσης, ενισχύοντας την εξωστρέφεια, δίνοντας προτεραιότητα στην προσέλκυση επενδύσεων και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

Ζούμε αναμφισβήτητα σε μια πρωτόγνωρη εποχή, στην οποία δυνατά μας όπλα είναι η προοπτική και οι σύγχρονοι στόχοι που θέτουμε. Μα πάνω απ’ όλα, όπλο μας είναι η στήριξη των δυνάμεων εργασίας, που ήταν πάντα το σημείο αναφοράς του ΠΑΣΟΚ.

Γι’ αυτό και πρέπει ως Κίνημα να δούμε πως θα συνδυαστούν αποτελεσματικά η κοινωνική δικαιοσύνη με την οικονομική ανάπτυξη, καθώς μόνο τότε μπορούν και τα δύο να ενεργοποιηθούν και να αποδώσουν.

Γιατί σε αντίθεση με τα συντηρητικά αξιώματα, τις προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να τις ενδιαφέρουν το πως κατανέμεται ο πλούτος, πως διασφαλίζεται ένα επιχειρηματικό περιβάλλον με κανόνες, ποιοι είναι πρόθυμοι να επενδύσουν στην πραγματική οικονομία και πως θα έχουν όλοι, όσο αυτό είναι δυνατόν, ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες σε μια δίκαιη και αποδοτική αγορά εργασίας.

Γι’ αυτό και είμαστε σήμερα εδώ, να συζητήσουμε στο Πολιτικό μας Συμβούλιο για την Απασχόληση, ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που προβληματίζει σήμερα τους ευρωπαίους και ταλανίζει ακόμα περισσότερο τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, με πολλά ανοιχτά ζητήματα και για τις δυνάμεις εργασίας στη χώρα μας.

 

 
© Copyright 2011 - 2020 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου