Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 04 Μάρ 2016
Πράξεις αναγνώρισης-τιμής: Δύο ιστορικές ημέρες γιά την Ομογένεια Αμερικής και την Ελλάδα Γιά πρώτη φορά ελληνική Κυβέρνηση, έκανε τα (ιστορικά, εθνικά και ηθικά) αυτονόητα
Κλίκ για μεγέθυνση
Πράξεις αναγνώρισης-τιμής: Δύο ιστορικές ημέρες γιά την Ομογένεια Αμερικής και την Ελλάδα Γιά πρώτη φορά ελληνική Κυβέρνηση, έκανε τα (ιστορικά, εθνικά και ηθικά) αυτονόηταΠράξεις αναγνώρισης-τιμής: Δύο ιστορικές ημέρες γιά την Ομογένεια Αμερικής και την Ελλάδα Γιά πρώτη φορά ελληνική Κυβέρνηση, έκανε τα (ιστορικά, εθνικά και ηθικά) αυτονόηταΠράξεις αναγνώρισης-τιμής: Δύο ιστορικές ημέρες γιά την Ομογένεια Αμερικής και την Ελλάδα Γιά πρώτη φορά ελληνική Κυβέρνηση, έκανε τα (ιστορικά, εθνικά και ηθικά) αυτονόηταΠράξεις αναγνώρισης-τιμής: Δύο ιστορικές ημέρες γιά την Ομογένεια Αμερικής και την Ελλάδα Γιά πρώτη φορά ελληνική Κυβέρνηση, έκανε τα (ιστορικά, εθνικά και ηθικά) αυτονόηταΠράξεις αναγνώρισης-τιμής: Δύο ιστορικές ημέρες γιά την Ομογένεια Αμερικής και την Ελλάδα Γιά πρώτη φορά ελληνική Κυβέρνηση, έκανε τα (ιστορικά, εθνικά και ηθικά) αυτονόητα

 

 

28 Φεβρουαρίου 2016, Φλόριδα... 1 Μαρτίου 2016, Βοστώνη

 

 

28 Φεβρουαρίου 2016: Η Ελλάδα αναγνώρισε και τίμησε -γιά πρώτη φορά- τους πρώτους 'Ελληνες (400+) που εγκαταστάθηκαν στην αμερικάνικη 'Ηπειρο (1768), με τελετές στην πόλη του Άγιου Αυγουστίνου (the Nation's oldest city, βορειοανατολική Φλόριδα)

 

1 Μαρτίου 2016: Η Ελλάδα αναγνώρισε και τίμησε -γιά πρώτη φορά- τους Αμερικανούς φιλέλληνες, που πολέμησαν στο πλευρό των Ελλήνων στην επανάσταση του '21 (τελετή, Βοστώνη)

 

Ο υφυπ. Επικρατείας Τέρενς Κουίκ, εκπροσώπησε επίσημα τον πρωθυπουργό και την ελληνική κυβέρνηση

 

Αριστερά, στην είσοδο του 'Αγιου Φώτιου, η επιγραφή στον τοίχο στο ''Casa Avero'', το κατάλυμα των πρώτων μεταναστών, δίπλα στο λιμάνι. Στις 3 φωτογραφίες (πάνω), από τις τελετές: Η δήμαρχος της πόλης του 'Αγιου Αυγουστίνου Nancy Shaver με τον υφυπουργό Επικρατείας της Ελλάδας και τον πρόεδρο του ''Ελληνοαμερικάνικου Εθνικού Συμβούλιου'' (Ε.Ε.Σ.) Β. Ματαράγκα, στον προαύλιο χώρο του 'Αγιου Φώτιου. Στο κέντρο, ο υφυπουργός Τ. Κουίκ δείχνει στην επιγραφή, στο πρώτο ξύλινο σχολείο της Αμερικής (1788) το όνομα του δημιουργού του Iωάννη Γιαννόπουλου, η κόρη του οποίου (Μαρία) ήταν και η πρώτη δασκάλα του σχολείου. Το ξύλινο σχολείο είναι σήμερα μουσείο. Και δεξιά, από την κατάθεση στεφάνου της Ελληνικής Δημοκρατίας, σε ένα από τα δύο κοιμητήρια όπου ''αναπαύονται'' 'Ελληνες, από τους πρώτους μετανάστες στην Αμερική, 1768.

Ο υφυπουργός, η γεν. Πρόξενος στην Τάμπα, Αδαμαντία Κλότσα και οι Ομογενείς, πήγαν οδικά στον 'Αγιο Αυγουστίνο από την περιοχή του Κόλπου της Τάμπα (δυτική Φλόριδα). Μόνο η μετάβαση και η επιστροφή ήταν συνολικά 8 ώρες, ενώ η παραμονή στην ιστορική πόλη των ΗΠΑ, 5 ώρες.

 

Η ευχαριστήρια επιστολή στον πρωθυπουργό της Ελλάδας (από το ''Ελληνοαμερικάνικο Εθνικό Συμβούλιο'', που διοργάνωσε τις τελετές)

( Επισυνάπτεται η επιστολή σε αρχείο ΤΚ pdf)

 

 

Samuel Gridley Howe - "The Lafayette of the Greek Revolution"

''...In 1824, shortly after Howe was certified to practice medicine, he became fired by enthusiasm for the Greek Revolution and the example of his idol Lord Byron. Howe sailed for Greece, where he joined the Greek army as a surgeon. In Greece his services were not confined to the duties of a surgeon, but were of a more military nature. Howe's bravery, enthusiasm, and ability as a commander, as well as his humanity, won him the title "the Lafayette of the Greek Revolution." Howe returned to the United States in 1827, to raise funds and supplies to help alleviate the famine and suffering in Greece. Howe's fervid appeals enabled him to collect about $60,000 which he spent on provisions, clothing, and the establishment of a relief depot for refugees near Aegina. He later formed another colony for exiles on the Isthmus of Corinth. Afterwards, Howe wrote an account of the revolt, Historical Sketch of the Greek Revolution, which was published in 1828...''

 

Την τελετή στην Βοστώνη (1 Μαρτίου '16, φιλέλληνες που πολέμησαν στην Ελλάδα στην επανάσταση του '21), με αίτημα του Ε.Ε.Σ., προετοίμασε και επιμελήθηκε η γενική Πρόξενος της Ελλάδας, Ιφιγένεια Καναρά, η οποία φρόντισε, επίσης, να συναντηθεί ο υφυπουργός Τ. Κουίκ, με την υποκυβερνήτη της Πολιτείας Karyn Polito και με 'Ελληνες καθηγητές Πανεπιστήμιων Boστώνης.

Τους απογόνους του τιμώμενου φιλέλληνα, βρήκε και φρόντισε να είναι στην τελετή, ο Γ. Γιαλτουρίδης.

 

Οι εκδηλώσεις-τελετές σε Φλόριδα και Βοστώνη έγιναν με πρωτοβουλία της Οργάνωσης ''Ελληνοαμερικάνικο Εθνικό Συμβούλιο'', που προσκάλεσε και τον εκπρόσωπο πρωθυπουργού-ελληνικής Κυβέρνησης.

 

Mε την ευκαιρία της επίσκεψής του στην Φλόριδα, ο υφυπουργός Τ. Κουίκ, συμμετείχε -μίλησε και είχε διάλογο με συνέδρους- γιά δύο ώρες στο έκτακτο Συνέδριο της Οργάνωσης, Σάββατο 27 Φεβρουαρίου '16 (Κληαργουότερ, δυτική Φλόριδα), ενώ το βράδυ παραυρέθηκε στην χοροεσπερίδα του τοπικού σύλλογου Λακώνων, όπου και εκφώνησε λόγο γιά την κατάσταση στην Ελλάδα, σε 520 Ομογενείς.

Το πρωί της ίδιας ημέρας, επισκέφθηκε το ''ελληνικό χωριό'', Τάρπον Σπρινγκς.

Στο έκτακτο συνέδριο του ''Ελληνοαμερικάνικου Εθνικού Συμβούλιου'' (Ε.Ε.Σ.), με την παρουσία του υφυπουργού κ. Κουίκ και της γεν. Προξένου στην Τάμπα κ. Κλότσα, πρώην πρόεδροι και αντιπρόσωποι Ομοσπονδιών και πανΕνώσεων, έδωσαν έμφαση σε ζητήματα Παιδείας, βελτίωση λειτουργίας του Ε.Ε.Σ. και ενότητας της Ομογένειας.

Σημ.: 'Oλα τα έξοδα της επίσκεψης του υφυπουργού στις ΗΠΑ, γιά να μην επιβαρυνθεί το ελληνικό κράτος, τα κάλυψε ο πρόεδρος του Ε.Ε.Σ... (Αναλυτικά, με περισσότερες φωτογραφίες κ.ά., σύντομα)

 

Η ευχαριστήρια επιστολή στις γεν. προξένους της Ελλάδας σε Τάμπα και Βοστώνη (από το ''Ελληνοαμερικάνικο Εθνικό Συμβούλιο'')

 

Μία διαφορετική ώρα του υφυπουργού: Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016 πρωί, σε ελληνικό εστιατόριο στην πόλη Λάργκο (δίπλα στο Κληαργουότερ, δυτική Φλόριδα), ο κ. Κουίκ, μαζί με Ομογενή που τον ξεναγούσε, μπήκε γιά πρωϊνό. Κάποια κυρία τον αναγνώρισε και είπε φωναχτά ''ο Τέρενς Κουίκ'' . Τον προσκάλεσαν στο τραπέζι, όπου ευρίσκονταν παππούς και γιαγιά, η κόρη με τον σύζυγο, η εγγονή και τα δύο δισέγγονα. Τέσσερεις γενιές Ελλήνων της Αμερικής στο ίδιο τραπέζι. Πρωϊνό και κουβέντα (στα ελληνικά) με τον υφυπουργό.

 

Το μεγάλο δίλημμα στην Ομογένεια ΗΠΑ: Πολυέξοδες παρελάσεις-''τουρκομπαρόκ'' ή ελληνικά σχολεία;

 
Τα σχολεία κλείνουν, εξαιτίας της αδιαφορίας της ''οργανωμένης Ομογένειας'' και της ανικανότητας της Αρχιεπισκοπής. Παρέλαση 2-3 ωρών γιά την 25η Μαρτίου '21, με μικρή συμμετοχή κόσμου, που κοστίζει 400-500.000 δολ., στη Νέα Υόρκη, με κόστος 20-50.000 σε άλλες 5 παροικίες. Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι τιμής της εθνικής επετείου, αντί μιάς κάκιστης πολυέξοδης ''παράστασης'' 2-3 ωρών, γιά να κάνουν ''φιγούρες'', κληρικοί, προεδρο-ψώνια, ''μπακαλόγατοι'' και λοιποί επιτήδειοι διαχρονικοί ''ελλαδέμποροι'', που, άμεσα ή έμμεσα, επωφελούνται οικονομικά από το χρήμα της Ομογένειας γιά την παρέλαση. Στα 2016 η Ομογένεια ΗΠΑ, συνεχίζει την πτωτική-καταστροφική πορεία, με νοοτροπία και πρακτικές δεκαετιών '80 και '90, αδιαφορώντας -ειδικά- γιά τα σχολεία που κλείνουν, εξαιτίας έλλειψης χρημάτων.

 πηγη:http://www.kalami.net

Σχετικά Αρχεία

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου