Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 03 Ιούλ 2020
Διαπραγματεύεται τον “γύψο” … η Φώφη! Διαπραγματεύεται τους όρους για να υπερψηφίσει το χουντικής προέλευσης ν/σ Χρυσοχοΐδη το ΚΙΝΑΛ! Βροντερό “Όχι” από σύσσωμη την Αριστερά ( ΣΥΡΙΖΑ-ΜέΡΑ25-ΚΚΕ)
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής, από την πλειοψηφία της ΝΔ στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, το νομοσχέδιο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για τις “Δημόσιες Υπαίθριες Συναθροίσεις” που στην πραγματικότητα επαναφέρει τον χουντικό “γύψο” στις διαδηλώσεις και τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, αφού πλέον θα απαιτείται κάτι σαν “πιστοποιητικό φρονημάτων” από την Ασφάλεια για να μην χαρακτηρίζονται παράνομες και να απαγορεύονται. Και ενώ υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν μόνον οι βουλευτές της ΝΔ και κατά σύσσωμη η Αριστερά, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25, οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ (μαζί και το κόμμα του Κυρ. Βελόπουλου ) επιφυλάχθηκαν !...

Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν οτι ο Κυριάκος Μητσοτακης θεωρεί σημαντικό να έχει το ΚΙΝΑΛ μαζί του σε αυτό το νομοσχέδιο με αποφορά χουντικής καταστολής ώστε να μην το χρεωθεί, πολιτικά, αποκλειστικά ο ίδιος και η ΝΔ. Γι’ αυτόν τον σκοπό έχουν ενεργοποιηθεί τις τελευταίες ώρες ποικίλα επιχειρηματικο-μηντιακά αλλά και εξωκοινοβουλευτικά πολιτικά κέντρα, που ασκούν πολύπλευρες πιέσεις στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ να συναινέσει και αναζητείται η πολιτική φόρμουλα στη Βουλή ίσως με κάποιες “τροποποιησεις” από την πλευρά της Χαρ. Τρικούπη που θα γίνουν αποδεκτές από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη…

Το νομοσχέδιο προγραμματίζεται να εισαχθεί για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Τετάρτη 8 Ιουλίου, και να τεθεί προς ψήφιση την Πέμπτη 9 Ιουλίου. Ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου αναμένεται να ζητήσει το ΚΚΕ.

Πρεμιέρα με αντιπαράθεση

Με σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, έκανε πρεμιέρα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις. Φουλ επίθεση από τον ΣΥΡΙΖΑ, θεσμικές εγγυήσεις ζητεί από την πλευρά του το Κίνημα Αλλαγής ούτως ώστε να δώσει θετική ψήφο.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση κατά της κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο χειρότερο κι από τα σχετικά διατάγματα της Χούντας και καταγγέλλοντας ως «απολυταρχικό» το μοντέλο διακυβέρνησης.

Πυρά από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

«Αυτό που θέλετε είναι να ποινικοποιήσετε την ελεύθερη συμμετοχή στις συγκεντρώσεις. Επιδιώκετε να αφοπλίσετε τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τη νεολαία, από το δικαίωμά τους να διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Εισάγετε ένα νέο είδος εγκληματία. Δίπλα στον δολοφόνο, τον καταχραστή, τον βιαστή, τον πολίτη διαδηλωτή, που αν συμμετέχει σε συγκέντρωση που δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη της ΕΛ.ΑΣ είναι κατηγορούμενος και τον οδηγείτε και σε ποινή φυλάκισης», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Ραγκούσης.

Εξίσου σκληρή ήταν και η κριτική του ΚΚΕ, τα οποίο δια του ειδικού αγορητή του Γιάννη Γκιόκα, ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου, καταγγέλλοντάς το ως «κατάπτυστο» και «τερατούργημα» και υποστηρίζοντας ότι με την εισαγωγή σύγχρονων κανόνων καταστολής και τρομοκρατία έχει στόχο να ποινικοποιήσει κάθε αμφισβήτηση κι αντίδραση.

Στο «ναι μεν αλλά…» κινήθηκε εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής, ο Γιώργος Καμίνης, ο οποίος εμφανίστηκε ένθερμος υποστηρικτής της προώθησης κανόνων για τη διεξαγωγή διαδηλώσεων και πορειών, αλλά έκρινε ότι η υφιστάμενη μορφή του νομοσχεδίου έχει ελλιπείς εγγυήσεις και συνεπώς καθίσταται προβληματικό. Ο κ. Καμίνης εστίασε κυρίως στο ζήτημα του συνόλου των αρμοδιοτήτων στην ΕΛ.ΑΣ χωρίς την προηγούμενη εμπλοκή εισαγγελικής αρχής, ζητώντας βελτιώσεις και τηρώντας στάση αναμονής για την υπερψήφιση ή μη του νομοσχεδίου.

Διάλογο με το Χρυσοχοΐδη ζητάει η ΓΣΕΕ

Αναλυτική επιστολή με τις θέσεις της για το σχέδιο νόμου που αφορά στις συγκεντρώσεις και τις πορείες απέστειλε σήμερα η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) προς τον αρμόδιο υπουργό.

«Επισημαίνουμε ότι το εν λόγω Ν/Σ ετέθη σε δημόσια διαβούλευση από 25/02 έως 10/03/2020, δηλαδή σε περίοδο που όλη η προσοχή της κοινωνίας ήταν αλλού…Επί της αρχής, επισημαίνουμε ότι για Ν/Σ με τα οποία εισάγονται ευρείας κλίμακας περιορισμοί που συνδέονται με συνταγματικά δικαιώματα και ελευθερίες και αντίστοιχα μέτρα ασφάλειας της κοινωνικοοικονομικής ζωής, απαιτείται έγκαιρος και σε βάθος πολιτικός και κοινωνικός διάλογος, ώστε να βρεθούν λύσεις. Λύσεις που θα παρέχουν προς όλους τους εμπλεκόμενους εγγυήσεις δικαιωμάτων-ελευθεριών-ασφάλειας, που το σύνταγμα τις προστατεύει» αναφέρει η Συνομοσπονδία, σύμφωνα με την οποία αφοριστικές απαντήσεις του τύπου ναι-όχι δεν χωρούν στην αναζήτηση δημοκρατικών λύσεων.

«Τα συνδικάτα, με τη δραστηριότητά τους, μέσω συγκεντρώσεων και πορειών, ουδέποτε διανοήθηκαν -ούτε διανοούνται- να ταλαιπωρήσουν τους πολίτες ή να διαταράξουν την κοινωνική ζωή. Ουδέποτε ευλόγησαν δραστηριότητες μικρών ομάδων συνδικαλιστών να «κλείνουν» τους πολίτες και την κοινωνική δραστηριότητα. Η δράση τέτοιων ομάδων, όμως, ουδόλως δικαιολογεί την πρακτική εκτελεστικής εξουσίας και των κρατικών προληπτικών ή κατασταλτικών μηχανισμών να περιορίζουν απαράγραπτα συνταγματικά δικαιώματα και ελευθερίες. Ακόμα περισσότερο δεν πρέπει να περιορίζουν μη «δημοφιλείς» κοινωνικές ομάδες (π.χ. μειονότητες, ΑΜΕΑ, ΛΟΑΤΚΙ, κλπ) να πραγματοποιούν τις εκδηλώσεις τους και μόνο εκ του λόγου αυτού. Στη δημοκρατία, καθήκον είναι να προωθούνται, με τις συνταγματικές εγγυήσεις, οι αρχές του πλουραλισμού, της ανεκτικότητας, του ανοιχτού πνεύματος» τονίζει η ΓΣΕΕ.

Παράλληλα, υπογραμμίζει τα εξής: «Στο Ν/Σ όλες οι πλευρές θίγονται ασύμμετρα. Και οι ελευθερίες και τα δικαιώματα και η ασφάλεια των πολιτών. Οι εγγυήσεις είναι σχεδόν ανύπαρκτες, όταν απαιτείται αναδοχή (με την έννοια του οργανωτή), αναδοχή όλων των αστικών και ποινικών ευθυνών από άτομα ή νόμιμους εκπροσώπους, όταν οι δικαστικές εγγυήσεις καθορίζονται εκ των υστέρων, στερώντας τη δυνατότητα άσκησης εγκαίρως των δικαιωμάτων και όταν όλα τα ζητήματα ασφαλείας (έγκριση ή διάλυση συγκεντρώσεων) ανατίθενται στην αστυνομία και η δικαστική προστασία, όταν προβλέπεται, είναι σε χρόνο που η κοινωνική δράση μπορεί να έχει απωλέσει την αξία της.

Το Ν/Σ αυτό, αν καταστεί νόμος, αφενός μεν θα αποτελεί δικαίωμα για λίγους, άρα θα είναι περιοριστικό των ευρύτερων δικαιωμάτων αφετέρου δε, με τη σωρεία ασαφών και ανασφαλών διατάξεων, θα καταστεί μη εφαρμόσιμο και, ουσιαστικά, θα επιτρέπει την «εργαλειοποίησή» του για την κατασκευή εχθρών».

«Καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ουσιαστικό πολιτικό και κοινωνικό διάλογο (κυβέρνηση-πολιτικά κόμματα-κοινωνικοί φορείς), που θα επιτρέψει -κατ’επιταγή του Συντάγματος- με τις ευρύτατες συναινέσεις που πρέπει να προκύψουν, στον κοινό νομοθέτη να ψηφίσει έναν νόμο που θα κατοχυρώνει τα δικαιώματα, τις ελευθερίες και την ασφάλεια για όλους» συμπληρώνει η ΓΣΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου