Σοβαρό πολιτικό και θεσμικό ζήτημα ανοίγει η παρέμβαση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσου στην εξέλιξη της δίκης Τοπαλούδη - μια παρέμβαση που εγείρει ερωτήματα για τα κίνητρά της, καθώς έγινε μία ημέρα πριν από την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου και μετά την αγόρευση της εισαγγελέως που ήταν καταπέλτης για τους δύο κατηγορούμενους.

Hδη, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την αποπομπή του κ. Σκέρτσου, ο οποίος με την δημόσια κριτική του μέσω Facebook στόχευσε στην αγόρευση της εισαγγελέως Αριστοτελίας Δόγκα παραλληλίζοντάς την με… σόου και θεατρική παράσταση και γράφοντας χαρακτηριστικά πως «τα δικαστήρια δεν είναι λαϊκή απογευματινή». Η αγόρευση Δόγκα συγκλόνισε με την φόρτισή της, προκάλεσε όμως την έντονη αντίδραση του Δικηγορικού Συλλόγου ο οποίος ζητά τον πειθαρχικό έλεγχο της εισαγγελέως υποστηρίζοντας ότι απαξίωσε τον ρόλο των συνηγόρων υπεράσπισης.

 

Υπερθεματίζοντας, ο Άκης Σκέρτσος κατηγόρησε την εισαγγελέα για «συναισθηματική ταύτιση» με το θύμα υποστηρίζοντας ότι δημιουργεί «ανασφάλεια δικαίου». Λίγο αργότερα, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ διευκρίνισε πως καταθέτει τις απόψεις του ως «απλός πολίτης» και όχι ως κυβερνητικό στέλεχος, καθώς, ωστόσο, είναι από τους στενότερους συνεργάτες του πρωθυπουργού προκύπτει σαφές πολιτικό ζήτημα.

Εξ ου και ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης έκανε λόγο για «ωμή παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης ζητώντας την αποπομπή του κ. Σκέρτσου. «Ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό κ. Σκέρτσος αδυνατεί να κατανοήσει τον ρόλο του», έγραψε στα social media ο Αλέξης Χαρίτσης τονίζοντας: «Η δημόσια τοποθέτησή του για την εν εξελίξει δίκη Τοπαλούδη που συγκλονίζει το πανελλήνιο δεν είναι προφανώς “η σκέψη ενός πολίτη στην προσωπική του σελίδα”, όπως ισχυρίζεται. Πρόκειται για ωμή παρέμβαση στην ανεξαρτησία της ελληνικής δικαιοσύνης από τον πιο στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού. Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να τον αποπέμψει αμέσως, ώστε να μπορεί επιτέλους ο κ. Σκέρτσος να σχολιάζει την επικαιρότητα στο Facebook ως απλός πολίτης».

Η παρέμβαση Σκέρτσου προκάλεσε ερωτήματα ως προς τα κίνητρά της, με δεδομένο ότι οφείλει να έχει πλήρη επίγνωση της πολιτικής του θέσης όπως και της επιρροής που ενδεχομένως να έχει η τοποθέτηση ενός στελέχους του πρωθυπουργικού επιτελείου σε μία δίκη και μια υπόθεση που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο.

Στο ίδιο πλαίσιο, αίσθηση σε νομικούς και πολιτικούς κύκλους έχει προκαλέσει και η παράλληλη τοποθέτηση του Αλέξη Κούγια, ο οποίος παρ’ ότι εκπροσωπεί την πολιτική αγωγή και είναι δικηγόρος της οικογένειας Τοπαλούδη, τάχθηκε υπέρ του αιτήματος για πειθαρχικό έλεγχο της εισαγγελέως. Μιλώντας στην ΕΡΤ το απόγευμα, ο Αλέξης Κούγιας υποστήριξε πως είναι «λάθος η συναισθηματική φόρτιση της εισαγγελέως» διότι «δείχνει μεροληψία», και είπε ότι τον εκφράζει απόλυτα το αίτημα να ελεγχθεί πειθαρχικά η εισαγγελέας.

«Μην ξεχνάτε», δήλωσε, «ότι είμαι μέλος του δικηγορικού συλλόγου. Μπορεί να είμαι συνήγορος πολιτικής αγωγής σήμερα αλλά θα ταπείνωνα την επαγγελματική μου προσωπικότητα το ήθος του δικηγόρου αν δεν απέδιδα την πραγματικότητα. Είναι δύσκολο το έργο των υπερασπιστών στην δίκη αυτή, βεβαίως και η κ. Εισαγγελέας έχει το δικαίωμα να εκφράσει τις απόψεις της όμως ο εισαγγελέας και οι δικαστές πρέπει να είναι νηφάλιοι και ήρεμοι. Ακόμα και γκριμάτσες δεν μπορούν να κάνουν. Γι’ αυτόν τον λόγο παρότι η εισαγγελέας βοήθησε τη διαδικασία, σε εκείνο το σημείο έγινε το λάθος».

πηγη:https://tvxs.gr