Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 26 Ιούλ 2019
Φοβούνται να συστήσουν Προκαταρκτική για τον Πολάκη
Κλίκ για μεγέθυνση

Πλήγμα στον νομικό πολιτισμό επέφερε ο «πολιτικός πολιτισμός» της Ν.Δ., καθώς χθες κινούμενη ρεβανσιστικά επιχείρησε να άρει τη βουλευτική ασυλία του Παύλου Πολάκη.

Η «δουλειά» ανετέθη στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής που έχει πρόεδρο τον Μπάμπη Αθανασίου και χθες είχε την πρώτη της και επεισοδιακή συνεδρίαση - είναι ενδεικτικό ότι αποχώρησε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος καταγγέλλοντας τριπλή παραβίαση συντάγματος και Κανονισμού της Βουλής.

Για την άρση της ασυλίας θα αποφασίσει η Ολομέλεια με ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί στις 31 Ιουλίου. Οι αφορμές για την άρση ασυλίας του Π. Πολάκη ήταν δύο

- Μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση του προέδρου των εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ και υποψήφιου βουλευτή της Ν.Δ. Σταμάτη Πουλή.

- Το ενδεχόμενο καταγραφής της τηλεφωνικής επικοινωνίας του πρ. αναπληρωτή υπουργού Υγείας με τον διοικητή της τράπεζας Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Η απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας ελήφθη με ψήφους 8-2 (υπέρ Ν.Δ., ΚΙΝ.ΑΛΛ., Ελληνική Λύση και κατά ΚΚΕ και ΜέΡΑ25). Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Παύλος Πολάκης τόνισαν στην Επιτροπή ότι τα ενδεχόμενα αδικήματα τελέσθηκαν στο πλαίσιο των υπουργικών καθηκόντων και κατά συνέπεια οι υποθέσεις θα πρέπει να εξεταστούν με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών που προβλέπει τη σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής.

"Πρωτοφανής παραδικονομική διαδικασία"

«Ο πολιτικός πολιτισμός της Ν.Δ. είναι ο πολιτισμός της αυθαιρεσίας και της εκτροπής. Σε μία συνεδρίαση παρωδία της Επιτροπής Δεοντολογίας, η Ν.Δ. και οι εκπρόσωποί της παραβίασαν όχι μία, όχι δύο, αλλά τρεις φορές το σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής», τόνισε ο Δ. Τζανακόπουλος μετά την αποχώρησή του. «Επειδή φοβούνται να τηρήσουν το σύνταγμα και να συστήσουν Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης για να γίνει επί της μήνυσης του γνωστού διωκόμενου Στ. Πουλή αλλά και επί της υπόθεσης που αφορά τον Γ. Στουρνάρα και την τηλεφωνική του συνομιλία με τον πρώην αν. υπουργό Υγείας, Π. Πολάκη, αποφάσισαν να ζητήσουν από την Ολομέλεια να άρει την ασυλία του Π. Πολάκη, ακολουθώντας μια πρωτοφανή παραδικονομική διαδικασία, σε σύγκρουση με τη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής και την πάγια πρακτική του ελληνικού Κοινοβουλίου, που στηρίζεται σε σαφείς συνταγματικές διατάξεις» υπογράμμισε ο Δ. Τζανακόπουλος και συνέχισε: «Μετέτρεψαν ζητήματα που αφορούν την πολιτική αντιπαράθεση και σχετίζονται με την υπουργική ιδιότητα του Π. Πολάκη σε ζητήματα προσωπικά, παρέκαμψαν κάθε ουσιαστική και διαδικαστική αντίρρηση που τέθηκε ενώπιόν τους, αποδεικνύοντας ότι είχαν προαποφασίσει τη στάση τους για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας και ρεβανσισμού. Η ευθύνη του προέδρου της Επιτροπής Χ. Αθανασίου γι’ αυτή την παρωδία είναι προφανής και απαράγραπτη».

«Η πολιτική δειλία της Ν.Δ. είναι πρωτοφανής. Αν θέλει να εκδικηθεί τον Παύλο Πολάκη για όσα έχει στο παρελθόν αποκαλύψει, να βρει το σθένος να το κάνει σε Ειδικό Δικαστήριο και όχι κρυπτόμενη», κατέληξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

"Κίνηση πολιτικού ρεβανσισμού"

«Μέσα από μια προφασισμένη διαδικασία η Ν.Δ., συνεπικουρούμενη από το ΠΑΣΟΚ και την Ελληνική Λύση, προχώρησε στην πρώτη κίνηση πολιτικού ρεβανσισμού της», τόνισε ο Π. Πολάκης, επισημαίνοντας ότι στην υπόθεση Πουλή - ΚΕΕΛΠΝΟ «πιάσαμε τον κλέφτη και μας λέει ότι τον είπαμε κλέφτη» και ότι εκείνος αποκάλυψε τις απευθείας αναθέσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ στη σύζυγο Στουρνάρα. «Έτσι γκρεμίζονται τα φληναφήματα περί πολιτικού πολιτισμού», ανέφερε ο Π. Πολάκης και προανήγγειλε ότι στην Ολομέλεια θα καταθέσει έγγραφα για τις αποκαλύψεις του. Έκανε λόγο για «πρωτοφανή συνταγματική εκτροπή», ενώ εξήγησε τι επιδιώκει η Ν.Δ.: «Δεν θέλουν, γιατί είναι δειλοί, δεν έχουν το πολιτικό θάρρος, να στήσουν Προκαταρκτική ή Ειδικό Δικαστήριο, αλλά θέλουν να πουν ότι αυτή η πολιτική αντιπαράθεση είναι θέμα ύφους και ήθους και πρέπει να δικαστείς σαν ένας οποιοσδήποτε πολίτης που χρησιμοποιεί λάθος εκφράσεις».

Κ. Τασούλας: Η Βουλή δεν αμελεί να εξετάσει

Ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, μιλώντας με δημοσιογράφους, σημείωσε ότι η εισαγγελική αρχή προτείνει την παραπομπή με βάση τη βουλευτική ασυλία. Είπε ακόμη ότι η προβλεπόμενη τριήμερη προθεσμία είναι «ενδεικτική» και όχι «καθοριστική» και ότι το καθοριστικό είναι η εξέταση της υπόθεσης.

«Η αντιπολίτευση έχει δικαίωμα να έχει τις απόψεις της και η συμπολίτευση έχει δικαίωμα να κρίνει αν θα απαντήσει στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης. Εγώ έχω υποχρέωση να προστατεύσω τη Βουλή από οποιαδήποτε, έστω και παραμικρή υποψία, ότι αδρανεί, ή αμελεί προκειμένου να ‘προστατεύσει’ κάποιο μέλος της από την αξίωση πολίτη για δικαστική προστασία. Η Βουλή τηρεί όλες τις προθεσμίες και δεν είναι διατεθειμένη να δώσει λαβή για άδικα σχόλια και για μεροληπτική συμπεριφορά», δήλωσε ο Κ. Τασούλας.

ΚΚΕ: Συνέχεια αποπροσανατολισμού

Στην Επιτροπή ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης τόνισε: «Το γεγονός ότι, μια μέρα μετά την ψήφιση των προγραμματικών δηλώσεων, συγκαλείται η Επιτροπή Δεοντολογίας για ζητήματα που αφορούν την αντιπαράθεση μεταξύ του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Π. Πολάκη, του προέδρου των εργαζομένων του ΚΕΛΠΝΟ και του διοικητή της ΤτΕ Γ. Στουρνάρα, προειδοποιεί για ένα σοβαρό κίνδυνο. Τον κίνδυνο της ανακύκλωσης θεμάτων που είχαν αναδειχθεί την προηγούμενη περίοδο, στο πλαίσιο μια απαράδεκτης αντιπαράθεσης που συσκότιζε την ουσία των προβλημάτων, πράγμα που σημαίνει τη συνέχιση ενός φαύλου κύκλου ο οποίος είχε -όπως γνωρίζουμε- έντονα στοιχεία αποπροσανατολισμού του λαού». «Ανεξάρτητα από την κριτική που έχει ασκήσει το ΚΚΕ στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Π. Πολάκη και στον ΣΥΡΙΖΑ για τοποθετήσεις και πρακτικές που δεν μας βρίσκουν σύμφωνους, η γνώμη του ΚΚΕ είναι ότι τα προβλήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται πολιτικά και με πολιτικά μέσα και να αποφευχθεί ένας νέος κύκλος ανούσιων αντιπαραθέσεων και αποπροσανατολισμού», κατέληξε.

Π. Χρηστίδης κατά ΣΥΡΙΖΑ

Στην υπόθεση θέλησε να εμπλακεί και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Παύλος Χρηστίδης υποστηρίζοντας ότι «μέχρι χθες ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Π. Πολάκης έλεγαν ότι πρέπει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Τώρα προσπαθεί να οχυρωθεί πίσω από τον νόμο, λες και το να μαγνητοφωνείς είναι στην αρμοδιότητα του υπουργού. Τελικά, είτε στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση, οι τούμπες συνεχίζονται».

Στη Δικαιοσύνη η μήνυση Κοτζιά κατά Καμμένου

Υπογραμμίζεται ότι ο πρόεδρος της Βουλής επέστρεψε στη Δικαιοσύνη υποθέσεις που αφορούν βουλευτές που δεν εξελέγησαν. Ανάμεσα σε αυτές που πήγαν στην τακτική Δικαιοσύνη είναι και η μήνυση του Νίκου Κοτζιά, οι μηνύσεις της Ντόρας Μπακογιάννη και του δημοσιογράφου Ανδρέα Παπαδόπουλου κατά του προέδρου των ΑΝ.ΕΛΛ. και μηνύσεις εναντίον βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

Πηγή: Η Αυγή

 
© Copyright 2011 - 2020 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου