Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 15 Μάι 2022
ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ / Με το άνοιγμα της εθνικής κάλπης τα δύσκολα για τον Ανδρουλάκη
Κλίκ για μεγέθυνση

 


 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέγνωσε τη συμμετοχή των 179.000 μελών του κόμματος στην εσωκομματική διαδικασία της περασμένης Κυριακής ως μια δεύτερη «ψήφο εμπιστοσύνης» μέσα σε διάστημα λίγων μηνών από την εκλογή του.

Αυτό, σε συνδυασμό με την ανάδειξη των νέων οργανώσεων και τη σύνθεση μιας Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής που θα προκύψει από το επικείμενο συνέδριο με ισορροπίες αναμενόμενα υπέρ του τον ισχυροποιούν.  Όπως και το γεγονός ότι πρώτο μέλημα της πλειονότητας των σημερινών βουλευτών ή εκείνων που ευελπιστούν βάσιμα σε εκλογή τους από μια αύξηση των ποσοστών αποτελεί βαλβίδα αποσυμπίεσης για οποιαδήποτε μεγάλη εσωκομματική αντιπαράθεση.  Άλλωστε, ήδη έχει προαναγγείλει ότι καμία υποψηφιότητα δεν θα εγκριθεί πριν από τον Ιούνιο.  Όλα αυτά τα στοιχεία συντείνουν σε έναν προς το παρόν πλήρη έλεγχο επί των εσωτερικών διεργασιών και σε μια αποδοχή της αντιπολιτευτικής τακτικής που ακολουθεί μπροστά στις εθνικές εκλογές, παρά τις όποιες μέχρι στιγμής δημόσιες αιχμές, κυρίως από τον Ανδ. Λοβέρδο, ο οποίος φροντίζει να στέλνει προειδοποιητικά μηνύματα.

Οι πονοκέφαλοι για τον Ν. Ανδρουλάκη θα ξεκινήσουν από το βράδυ των εκλογών. Η «μπίλια» της νέας Κ.Ο. θα έχει κάτσει και θα ξεκινά το ουσιαστικό ζήτημα που θα απασχολεί τους ψηφοφόρους: ποιοι και με ποιους θα κυβερνήσουν τη χώρα.

Δύο στρατόπεδα

Το γεγονός ότι η ηγεσία του κόμματος δεν πρόκειται να απαντήσει με ποιον θα συνεργαστεί εφόσον η συμμετοχή του σε συγκυβέρνηση είναι απαραίτητη αφήνει για την επομένη της κάλπης τις αντικρουόμενες εισηγήσεις που θα εκφραστούν στο εσωτερικό. Κι αν λύση δεν υπάρξει με την απλή αναλογική, στον προεκλογικό κύκλο που θα μεσολαβήσει έως τις δεύτερες εθνικές εκλογές οι πιέσεις αυτές μόνο θα πολλαπλασιάζονται υπό την ασφυκτική πραγματικότητα αφενός της πόλωσης ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και αφετέρου της «επιτακτικής ανάγκης να υπάρξει κυβέρνηση και σταθερότητα».

Ηδη κάποια στρατόπεδα, όπως η αντιδεξιά πτέρυγα και στελέχη που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην εποχή Γεννηματά και συμμετείχαν στη στρατηγική του αντιδεξιού προσήμου του Κινήματος Αλλαγής, διαφωνούν με επανάληψη της καταστροφικής για το ΠΑΣΟΚ συνεργασίας με τη Ν.Δ. Αν και αναφερόταν στο ευρωπαϊκό πεδίο, ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου δήλωσε από την Ιταλία, έπειτα από επαφές με εξέχοντα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος, ότι «οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη πρέπει να συντονίσουν τις ενέργειές τους και να πάρουν πρωτοβουλίες σε μια εποχή κατά την οποία η ήπειρός μας αλλάζει» και «το ερώτημα είναι προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί».

Ο Χ. Καστανίδης, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της Κυριακής, είπε ότι η επιστροφή στο όνομα και στα σύμβολα αποτελεί επιδοκιμασία και ότι ως εκ τούτου «επιβάλλεται μια σύνδεση ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον» και πως «είναι αναγκαία η υπενθύμιση μιας μεγάλης πολιτικής παράδοσης, του κόμματος του δημοκρατικού σοσιαλισμού που θα επανέλθει με έναν νέο κύκλο ιδεών…». Αντίστοιχα, η πτέρυγα του κόμματος που εκφραζόταν και εκφράζεται στην παρούσα Κ.Ο. με πρωτοστάτη τον Ανδ. Λοβέρδο και άλλους βουλευτές που είχαν στηρίξει την υποψηφιότητά του και πρωταγωνίστησαν διαχρονικά στην αντιΣΥΡΙΖΑ γραμμή, όπως η Ν. Γιαννακοπούλου, θεωρούν αδιανόητη ενδεχόμενη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Ελιγμοί

Τούτων δοθέντων, η τακτική των ελιγμών που ακολουθεί η ηγετική ομάδα προκειμένου να απευθύνεται στους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων, να αφήνει όλα τα μετεκλογικά ενδεχόμενα ανοιχτά και να «καλύπτει» προς το παρόν τις αντικρουόμενες επιδιώξεις των τμημάτων του κόμματος και της βάσης, εκ των πραγμάτων έχει ως καταληκτική ημερομηνία εκείνη των εκλογών. Τότε θα απαντηθεί, εφόσον έτσι κρίνουν οι εκλογικοί συσχετισμοί, σε ποια μεριά της πλάστιγγας έγερνε ο «διμέτωπος» κατά Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Σε επίπεδο δημόσιου λόγου, ο «διμέτωπος» επιχειρείται «πυροβολώντας» τη διαχειριστική ανεπάρκεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη από τη μία. Από την άλλη, σηκώνοντας τους τόνους απέναντι στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. και αξιοποιώντας κάθε προσφερόμενη αφορμή για να ανοίγει αντιπαραθέσεις, ώστε να αναδεικνύει την απόσταση που χωρίζει το κόμμα του από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., προς τον οποίο αναφέρεται πολύ συχνά με σκληρότερους τόνους απ’ ό,τι κάνει για τη Ν.Δ.

 

Την ίδια στιγμή όμως ευθέως αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής του σε συγκυβέρνηση ως εάν να μην θεωρείται κομβική ιδεολογική και ουσιαστική η εκ των προτέρων διευκρίνιση με ποιον θα συνεργαζόταν ή δεν θα συνεργαζόταν. Στο πλαίσιο της προεκλογικής τακτικής, η Χαριλάου Τρικούπη προσπερνά το ερώτημα λέγοντας ότι δικαιούται το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. να διεκδικεί το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό και ότι δεν έχει ξανασυμβεί στη χώρα -όπως δήλωσε ο στενός συνεργάτης του Ν. Ανδρουλάκη Οδ. Κωνσταντινόπουλος-, «οι λοιποί πολιτικοί παράγοντες να ζητούν από εμάς να δηλώσουμε τι ποσοστό θα πάρουμε κι αν πάρουμε παραπάνω, να το επιστρέψουμε πίσω». Στο ίδιο πλαίσιο απέκρουσε το ερώτημα αναφέροντας ότι «οποιαδήποτε συνεργασία θα γίνει βάσει προγραμματικής πρότασης και γι’ αυτό τονίζουμε ότι το πρόγραμμά μας είναι σοσιαλδημοκρατικό».

Ενώ λοιπόν ο Ν. Ανδρουλάκης προτάσσει το προγραμματικό σκέλος, παράλληλα -και αντιφατικά- έχει υιοθετήσει τον ελιγμό περί τρίτου προσώπου για πρωθυπουργό, ώστε αφενός να αφήνει ανοιχτές όλες τις μετεκλογικές πόρτες και αφετέρου να μην ταυτίζεται με τους στόχους των δύο μεγαλύτερων κομμάτων. Επιπλέον, ενώ εναποθέτει τη μετεκλογική μοίρα του κόμματός του στη «λαϊκή βούληση», δηλώνοντας ότι την εμπιστεύεται και ότι εκείνη θα κρίνει τις συνεργασίες, σπεύδει να προεξοφλήσει ότι δεν θα δεχτεί για πρωθυπουργό τον πρόεδρο του κόμματος που οι πολίτες θα επιλέξουν ως πρώτο. Το δε γεγονός ότι δεν διευκρινίζει ποτέ αν η πρότασή του θα αφορά εξωκοινοβουλευτικό πρόσωπο είναι κάτι που επιτρέπει να καλλιεργούνται σενάρια.

Ο Κώστας Σημίτης (ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΠΑΓΟΥΡΤΖΗΣ)

Ο Σημίτης, ο Βενιζέλος και το μετριοπαθές Κέντρο... της Ν.Δ.

Αν οι έντονες επιθέσεις προς τον ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ., που ευθέως και δημόσια θέτει το ζήτημα της προοδευτικής κυβέρνησης βάσει προγραμματικής συμφωνίας, είναι ο τρόπος που έχει επιλέξει η η Χαρ. Τρικούπη να απευθυνθεί σε ψηφοφόρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η άλλη εξίσου κεντρική προσπάθειά της αφορά στην προσέλκυση ψηφοφόρων της Ν.Δ.

Στο επιτελείο του Ν. Ανδρουλάκη αντιλήφθηκαν από τις πρώτες δημοσκοπήσεις μετά την εκλογή του πως η κινητικότητα από ψηφοφόρους της Ν.Δ. προς το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝ.ΑΛΛ. είναι μια σημαντική, υπαρκτή παράμετρος, στην οποία απαιτείται να δοθεί ιδιαίτερη βάση. Η επίθεση στο κόμμα Μητσοτάκη δεν γίνεται πρωτίστως με ιδεολογικούς όρους, όπως γίνεται με όρους αντιπαράθεσης Σοσιαλδημοκρατίας - Αριστεράς απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με το χαρτί μιας «σοβαρότητας» και με κριτική στη διαχειριστική ανικανότητα του κυβερνώντος κόμματος.

Η παρέμβαση του Κώστα Σημίτη, να εκδηλώσει με αρθρογραφία του (Νέα) τη στήριξή του στον Ν. Ανδρουλάκη και την «ελπίδα που γεννιέται για την Ελλάδα», την ημέρα των εσωκομματικών διαδικασιών του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝ.ΑΛΛ., έχει πολλές αναγνώσεις και σίγουρα όχι ευνοϊκές για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος μοιάζει να αποδυναμώνεται μέρα με τη μέρα, παρότι ακόμη διατηρείται η απλόχερη μιντιακή υποστήριξή του. Άλλωστε, μια μέρα νωρίτερα, το συνέδριο της Ν.Δ. έμοιαζε με το καπάκι που άνοιξε στην κατσαρόλα μιας εσωκομματικής φαγωμάρας - δείγματος της γρήγορης δημοσκοπικής καθόδου της.

Τα εύσημα που απένειμε ο Κ. Σημίτης στον Ν. Ανδρουλάκη για τις αντιπολιτευτικές προτάσεις του, παράλληλα με τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας (Βήμα) για επικοινωνίες που έχουν, στέλνουν ένα ευανάγνωστο μήνυμα στο λεγόμενο «μετριοπαθές Κέντρο» και τη σχετική δεξαμενή ψηφοφόρων της Ν.Δ., που παρουσιάζει διαρροές προς το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ο χαιρετισμός που αναμένεται να απευθύνει ο Κ. Σημίτης στο συνέδριο, κατόπιν της πρόσκλησης που δέχθηκε από τον Ν. Ανδρουλάκη, θα ενισχύσει αυτό το σήμα. Το πιο ενδιαφέρον όμως στην τοποθέτησή του θα είναι ποια κατεύθυνση θα υποδείξει ή θα υπονοήσει για το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝ.ΑΛΛ. στο ακανθώδες ερώτημα της επομένης των εθνικών εκλογών. Τις συνεργασίες. Ομοίως, την Τετάρτη, ο Ν. Ανδρουλάκης προσκάλεσε για να χαιρετίσει στο συνέδριο και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος συνεχίζει αδιάκοπα τις παρεμβάσεις του για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής πολιτικής σκηνής. Αντίστοιχα, και η δική του εμφάνιση θα στείλει ανάλογα μηνύματα, τόσο προς τα εκλογικά κοινά όπου απευθύνεται πολιτικά όσο και προς την ίδια την ηγεσία, για το πώς θα πρέπει να απαντήσει στο κομβικό ερώτημα που δεν απαντά έως τις κάλπες.

Στον αντίποδα, η επαναφορά των δύο πρώην προέδρων -πρόσκαιρη ή μη-, με τα εύγλωττα μηνύματα που στέλνει προς όλες τις κατευθύνσεις, λειτουργεί αντιπαραθετικά ως προς την παράλληλη προσπάθεια που καταβάλλει ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝ.ΑΛΛ., δηλαδή την προσέλκυση ψηφοφόρων και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως και η ικανοποίηση με την οποία δέχτηκαν στη Χαρ. Τρικούπη τη θερμή παρέμβαση Σημίτη.

πηγη: https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου