Σειρά συμφωνιών και μνημονίων θα υπογραφούν κατά την έκτη Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας – Αιγύπτου – Κυπριακής Δημοκρτίας, η οποία λαμβάνει χώρα σήμερα Τετάρτη στην Ελούντα, στην Κρήτη.

Τον Πρωθυπουργό θα συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών, ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ομογένειας, ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης και ο Υφυπουργός Εργασίας αρμόδιος για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Στις 10 το πρωί θα ξεκινήσουν οι τρεις διμερείς συναντήσεις μεταξύ του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του Προέδρου της Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Φατάχ Ελ-Σίσι. Οι διμερείς συναντήσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 11:30 το πρωί.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη θα εστιάσει στη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας ενόψει της εξόρυξης στην κυπριακή ΑΟΖ, στις εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό και στο συντονισμό των δύο χωρών στο πλαίσιο των τριμερών και πολυμερών σχημάτων της Ανατολικής Μεσογείου.

Αντίστοιχα, η συνάντηση του Α. Τσίπρα με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο θα εστιάσει στις περιφερειακές εξελίξεις, στη διμερή οικονομική συνεργασία (ειδικά επέκταση των ελληνικών εξαγωγών και ελληνικές επενδύσεις στην Αίγυπτο δεδομένης της δημιουργίας του «Νέου Καΐρου» και την κατασκευή της δεύτερης Διώρυγας του Σουέζ) και στις διαβουλεύσεις για οριοθέτηση της ΑΟΖ.

Μετά τις διμερείς επαφές oι επικεφαλής των τριών αποστολών θα έχουν κατ’ιδίαν συνάντηση και στη συνέχεια, συνοδευόμενοι από τους Υπουργούς Εξωτερικών και Ενέργειας, θα συζητήσουν ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας, περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και σχέσεις ΕΕ – Αιγύπτου.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν διμερείς και τριμερείς συναντήσεις μεταξύ των Υπουργών Ενέργειας, Ψηφιακής Πολιτικής, Οικονομίας και Ομογένειας.

Τέλος, θα λάβει χώρα διευρυμένο γεύμα εργασίας των τριών αντιπροσωπειών το οποίο θα εστιάσει στην τριμερή συνεργασία στους τομείς της οικονομίας, της ψηφιακής πολιτικής, του περιβάλλοντος και της ομογένειας.

Κατά την 6η Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας Κύπρου Αιγύπτου πρόκειται να υιοθετηθεί «Κοινή Δήλωση» και να υπογραφούν τα εξής κείμενα:

1.      Διμερής Συμφωνία Κοινωνικής Ασφάλισης Ελλάδας-Αιγύπτου

2.      Επιστολή Προθέσεων μεταξύ Egyptian Countryside Development Company ECDC και GKI  Group of Companies (από Κύπρο) για συνεργασία στον Γεωργικό Τομέα

3.      Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας στον Τομέα της Εκπαίδευσης

4.      Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας  στον Τομέα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Επιχειρηματικότητας

5.      Τριμερές Μνημόνιο   Συνεργασίας  με αντικείμενο  την Τεχνική Συνεργασία Τελωνείων

6.      Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Φορέων Προώθησης Επενδύσεων (Enterprise Greece με αντίστοιχους φορείς Κύπρου-Αιγύπτου)

 

Ενόψει της Συνόδου όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ,  ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξη στην AL AHRAM τόνισε ότι η συνεργασία των τριών αποτελεί «κυματοθραύστη» στην ογκούμενη αστάθεια ενώ επιχειρούν να δημιουργήσουν συνθήκες σταθερότητας στην περιοχή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, τον κ. Τσίπρα θα συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ομογένειας, Τέρενς Κουίκ, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στάθης Γιαννακίδης και ο υφυπουργός Εργασίας αρμόδιος για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

– Από τις 10:00 έως τις 11:00 θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.
– Στις 11:30 θα πραγματοποιηθεί κατ’ ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου.
– Στις 11:50 θα ακολουθήσουν οι τριμερείς διαβουλεύσεις των αντιπροσωπειών Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.
– Στις 13:05 θα πραγματοποιηθεί υπογραφή Συμφωνίας και Μνημονίων Συνεργασίας
– Στις 13:15 θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις του κ. Τσίπρα, του κ. Αναστασιάδη και του κ. Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ.
– Η τριμερής συνάντηση ολοκληρώνεται με γεύμα εργασίας των αντιπροσωπειών Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, το οποίο θα ξεκινήσει στις 13:45.

Συνέντευξη Κοτζιά

«Η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αίγυπτος είναι χώρες που εργάζονται και συνεργάζονται αποτελώντας «κυματοθραύστη» έναντι της ογκούμενης αστάθειας, ενώ επιχειρούν να δημιουργήσουν τις συνθήκες για τη δημιουργία και τη διάχυση της σταθερότητας στην περιοχή», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του σήμερα στην εφημερίδα AL AHRAM, εν όψει της τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου, που πραγματοποιείται αύριο στην Κρήτη.

Ο Ν. Κοτζιάς είπε ότι η τριμερής συνεργασία με την Αίγυπτο είναι «η πιο προωθημένη«, επισήμανε δε ότι «η Ελλάδα και η Αίγυπτος αποτελούν πολύ σημαντικούς ενεργειακούς αλλά και μεταφορικούς κόμβους από την Ανατολή προς τη Δύση» προσθέτοντας: «Σήμερα η Ελλάδα και η Αίγυπτος αναβαθμίζουν τις υποδομές τους, τόσο ως κόμβοι ενέργειας όσο και μεταφορών και είμαι σίγουρος ότι οι αλληλοσυμπληρούμενες δυνατότητες που προσφέρουν οι δύο χώρες μας θα αναδείξουν έτι περαιτέρω την σημασία της Ανατολικής Μεσογείου για το παγκόσμιο εμπόριο αλλά και την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια».

Ο υπουργός Εξωτερικών εστιάζοντας στην πρόσφατη ανακάλυψη σημαντικών ενεργειακών κοιτασμάτων στην Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Κύπρο είπε ότι «αναδεικνύουν την σημασία της Ανατολικής Μεσογείου για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης», σημείωσε το μεγάλο ενδιαφέρον διεθνών κολοσσών στο πεδίο της ενέργειας και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι «παρά τις συνεχείς προκλήσεις και τα προσκόμματα που θέτουν τρίτες χώρες» «η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων θα πραγματοποιηθεί κατά τρόπο που να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των κρατών που έχουν κυριαρχικά δικαιώματα επί των φυσικών τους πόρων αλλά και η διεθνής νομιμότητα». Ταυτόχρονα έστειλε και ένα σαφές μήνυμα ότι «ουδείς μπορεί να συμπεριφέρεται ως κράτος που δεν δεσμεύεται από το Διεθνές Δίκαιο, υπονομεύοντας τα συμφέροντα των λαών της περιοχής».

Ο Ν. Κοτζιάς υπογράμμισε επίσης ότι «η Ελλάδα είναι ένας πιστός και στενός φίλος της Αιγύπτου που στηρίζει εμπράκτως τα συμφέροντα της στο πλαίσιο της ΕΕ» καθώς και ότι «στέκεται αρωγός στις προσπάθειες της Αιγύπτου να καταπολεμήσει την τρομοκρατία, που εκτός από την Αίγυπτο πλήττει άμεσα την ευρύτερη «γειτονιά» μας αλλά και την ίδια την ΕΕ».

«Εξηγούμε συστηματικά στους εταίρους μας στην ΕΕ» εξήγησε, «το τιτάνιο έργο που έχει αναλάβει η αιγυπτιακή κυβέρνηση να δημιουργήσει συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας μιας χώρας με πληθυσμό πάνω από 100 εκατομμύρια» υπογραμμίζοντας ότι «όλοι πρέπει να αντιληφθούν ότι η σταθερότητα της Αιγύπτου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την σταθερότητα και της ίδιας της Ευρώπης».

Έμφαση επίσης έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών στην ευρύτερη σημασία που αποκτούν οι δύο χώρες «στη διεθνή πολιτική σκακιέρα, λόγω της γεωγραφικής τους θέσης, των δυνατοτήτων που έχουν αλλά και της πολιτικής που ακολουθούν. Μια πολιτική ευθύνης, που προάγει την συνεργασία και το διάλογο για την επίλυση των προβλημάτων της περιοχής».

«Είναι κράτη» είπε, «με ανεπτυγμένους θεσμούς, όπου επικρατεί σταθερότητα. Επιπλέον, συνιστούν αξιόπιστους συμμάχους και εταίρους για τη Διεθνή Κοινότητα και τάσσονται σταθερά υπέρ της διεθνούς νομιμότητας. Αυτό νομίζω έχει γίνει αντιληπτό από τον διεθνή παράγοντα, ο οποίος επενδύει ολοένα και περισσότερο στην συνεργασία με τις δύο χώρες μας για την σταθερότητα και ασφάλεια της περιοχής».

Ερωτηθείς σχετικά με την κρίση στη Συρία ο υπουργός Εξωτερικών τάχθηκε υπέρ μίας πολιτικής και βιώσιμης λύσης και, σημειώνοντας ότι «η επίλυση της κρίσης είναι επιτακτική για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής», κάλεσε «όλους τους εμπλεκόμενους να συνδράμουν εποικοδομητικά προς αυτήν την κατεύθυνση».

Σε σχέση με την Τουρκία, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι είναι «έκφραση ισχύος» «η νηφάλια και υπεύθυνη στάση που υπαγορεύεται από το αίσθημα ευθύνης και αυτοπεποίθησης που χαρακτηρίζει την ελληνική εξωτερική πολιτική». «Το πρόβλημα με την Τουρκία» είπε «είναι ότι συχνά παραγνωρίζει το γεγονός ότι η φιλική μας πολιτική καθώς και η πρόθεσή μας να εργαστούμε για την μείωση των εντάσεων δεν αποτελεί δείγμα αδυναμίας».