«Ο Απρίλης είναι πάντα ο πιο σκληρός», ήταν ο τίτλος ενός άρθρου στο Tvxs.gr, πέρυσι στα τέλη Μάρτη, προβλέποντας αυξημένο αριθμό θυμάτων κατά τον Απρίλιο. Ο στίχος ήταν από την «ΈΡΗΜΗ ΧΩΡΑ» του T.S. Eliot, σε μετάφραση Γ. Σεφέρη.

Έτσι ξεκίνησε επίσης την ομιλία του και ο πρωθυπουργός, λίγες ημέρες μετά. Η πρόβλεψη επιβεβαιώθηκε, ο Απρίλης ήταν πράγματι ο πιο σκληρός μήνας του πρώτου κύματος, με 111 θύματα. Περίπου δηλαδή όσα έχει μια μόνον ημέρα του φετινού Απρίλη! Η «προφητεία» του Eliot επαληθεύτηκε μεν,  αφορούσε δε τον επόμενο Απρίλη, εκείνον του 2021, και μάλιστα πολύ πιο έντονα.

Αν μπει κανείς στον κόπο να ακούσει πάλι τις ομιλίες εκείνης της περιόδου, θα τον εντυπωσιάσει η έλλειψη  πολιτικού  φιλότιμου. Τα ίδια πάνω-κάτω, είτε μιλάμε για 100 νεκρούς τον μήνα είτε για 100 νεκρούς ημερησίως! Με την Αττική να μην έχει νοσοκομεία από διμήνου και χωρίς κλίνη ΜΕΘ από μηνός, με κάπως λιγότερη έπαρση και μεγαλαυχία αλλά πάντως με την απάθεια κάποιου που αντιμετωπίζει κάτι με το οποίο δεν σχετίζεται άμεσα. Λες και τίποτε δεν εξαρτάται πια από την πολιτική και τις αποφάσεις της!

Ακόμη κι όταν δεν κυριαρχεί η αμεριμνησία, η ανεμελιά και γενικά η συναισθηματική ένδεια, δίνεται η εικόνα ενός ουραγού που περιμένει τάχα κάποια επιτροπή ή την κατανόηση των στρατιωτικών ή την συμπόνοια των κλινικαρχών. Η εικόνα για τους πολιτικούς μπορεί να παραμένει μαγική αλλά για σχετικά «λίγους» ανθρώπους είναι πλέον τραγική. Πράγματι, μόνο ένας στους χίλιους Έλληνες έχει ήδη χάσει την ζωή του, οπότε η προσωπική ή η οικογενειακή αγωνία της άμεσης εμπλοκής παραμένει μια εξαίρεση. Οι υπόλοιποι άραγε δεν θίγονται, μέχρις ότου κτυπήσει η δική τους πόρτα;

Αυτή την πολιτική αγωνία ήρθε ίσως να εκφράσει ο χαρακτηρισμός ως εθνικής ντροπής της παθητικής διαχείρισης της πανδημίας, όπως εκφράστηκε από τον ευρωβουλευτή της ΝΔ κ Κύρτσο που ζήτησε να σταματήσει η επικοινωνιακή διαχείριση της πανδημίας και η φλυαρία πολιτικών, δημοσιογράφων και λοιμωξιολόγων

 
leibadaarh
Βαγγέλης Θεοδώρου
«Δεν τα πάμε καλά με τις λίστες. Έχουμε εσάς»
Συνδρομή >
Δωρεά >
Υποστήριξε
την Ανεξάρτητη δημοσιογραφία


20 ρεαλιστικές προτάσεις

 

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Δεδομένου ότι η μάχη των ΜΕΘ είναι μάχη έλλειψης προσωπικού και λιγότερο μάχη εξοπλισμού ή χώρων κι ότι αυτή την άνοιξη μένει να χαθούν, μέσα και γύρω από τις ΜΕΘ,  εκατοντάδες ζωές ακόμη, ποιος ακριβώς θα είχε αντίρρηση αν η κυβέρνηση ανακοίνωνε:

Α) την άμεση διάθεση στις ανάγκες του ΕΣΥ του 50%  των υποδομών του ιδιωτικού και στρατιωτικού τομέα με το προσωπικό τους. Ταυτόχρονη δε περιστολή των υπολοίπων τους δραστηριοτήτων στο 20% , όπως ακριβώς συμβαίνει στο ΕΣΥ, από μηνών.

Β) την επιστράτευση για έναν μήνα όλων των ιατρών του ιδιωτικού τομέα κάτω των 60 (και εκ των έξι ειδικοτήτων που δυνητικά στελεχώνουν ΜΕΘ), που δεν απασχολούνται ήδη σε ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα.

Γ) έκκληση βοήθειας προς χώρες, όπου η πανδημία βρίσκεται σε σχετική ύφεση να αποστείλουν ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αντίστοιχης εμπειρίας για έναν μήνα (κάτι τέτοιο δεν έχει ζητηθεί κάν από την Κύπρο ή από την ελληνική διασπορά).

Δ) έκτακτη προμήθεια κάθε είδους διαθέσιμων δοκιμασμένων φαρμάκων για τους ασθενείς των ΜΕΘ, που μέχρι σήμερα διακινούνται με αδιαφανείς διαδικασίες.

Ε) Διατήρηση στα νοσοκομεία κορμού μιας ανελαστικής πτέρυγας  non covid, για την εξυπηρέτηση των βαρέως πασχόντων της υπόλοιπης νοσηρότητας (ανάγκη προάσπισης από περαιτέρω κατάρρευση). Παραπομπή των πλεοναζόντων περιστατικών covid στις κλίνες του ιδιωτικού τομέα που θα έχουν επιταχθεί. Επ’ ουδενί δεν πρέπει να υπάρξει κοβιντοποίηση κι άλλου μεγάλου δημόσιου νοσοκομείου.

ΣΤ) Επίταξη σημαντικού μέρους των μονάδων αποκατάστασης, έτσι ώστε να δημιουργηθεί χώρος αποκατάστασης για όσους βαρέως πάσχοντες επιβίωσαν από τις ΜΕΘ. Αυξάνονται οι ασθενείς που καταλήγουν λίγες ημέρες μετά την έξοδο από τις ΜΕΘ καθώς και η χρονίζουσα νοσηρότητα.

Ζ) Άμεση πρόσληψη οιουδήποτε ιατρού ή νοσηλευτή το έχει αιτηθεί, με ταυτόχρονη άμεση  δυνατότητα άμεσης μεταφοράς του όπου δη (πχ άμεση απορρόφησης λιμνάζουσας λίστας ειδικευομένων)

Η) Εμβολιασμός κρίσιμων ομάδων υγειονομικών ή υποχρεωτική μετακίνηση τους σε θέσεις χωρίς έκθεση ευάλωτων ασθενών σε κίνδυνο

ΔΙΑΣΠΟΡΑ

Α) Διακοπή κάθε συζήτησης  ‘βιαστικών’ περαιτέρω μέτρων περί σχολείων, αγοράς, τουρισμού.

Β) Εφαρμογή αυστηρού ανώτατου ορίου επιβίβασης σε ΜΜΜ, όπως συμβαίνει στα super markets  δηλαδή με όριο πελάτη/ εμβαδόν.

Γ)Διασφάλιση χώρων παραμονής για καραντίνα για όσους αδυνατούν να την τηρήσουνε.

Δ) Εργασιακή διασφάλιση με κρατική ευθήνη, όποιου εργαζομένου αποδειχθεί θετικός.

Ε) Διενέργεια επιτέλους μαζικών τεστ. Διοργάνωση ευρείας επιδημιολογικής επιτήρησης από έγκριτους επιστήμονες.

ΣΤ) Μέτρα διασφάλισης της διαφάνειας στα επιδημιολογικά στοιχεία

Ζ) Άμεση προμήθεια του εμβολίου Sputnik ή όποιου άλλου δοκιμασμένου, από όπου κι αν  είναι διαθέσιμο.

Η) Ταυτόχρονη κίνηση με κυβερνητική πρωτοβουλία της δικαστικής διερεύνησης των υποθέσεων παραβίασης της προτεραιότητας σειράς εμβολιασμού, όπως έκανε η ιταλική κυβέρνηση.

ΔΙΚΑΙΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΗΘΙΚΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Α) Δέσμευση διακομματική για θέσπιση βαρέων και ανθυγιεινών εντός του 2021

Β) αναγνώριση ως εργατικού ατυχήματος του θανάτου ή της βαριάς νόσησης υγειονομικού από covid 19

Γ) συμφωνία για αύξηση σε 7% των δαπανών προϋπολογισμού για την υγεία με ευρεία διαβούλευση για το τι και πως θα ενισχυθεί

Δ) Άμεση άρση όλων των διώξεων υγειονομικών

πηγη: https://tvxs.gr