Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 22 Ιαν 2021
Μετακλητοί / Καταπέλτης κατά κυβέρνησης οι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης
Κλίκ για μεγέθυνση

(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

 

Ο αριθμός των μετακλητών «έχει αγγίξει δυσθεώρητα ύψη για το ελληνικό κράτος» τονίζει η Ένωση Αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΝΑΠ- ΕΣΔΔΑ).

Η διόγκωση του κράτους επί των ημερών της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει υπερβεί ακόμα τον αριθμό «των αποφοίτων δημοσίων υπαλλήλων της ΕΣΔΔΑ, και εκτινάσσει το δημοσιονομικό κόστος λειτουργίας του κράτους».

Τα νούμερα είναι αμείλικτα και αδιάψευστα «όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΓΛΚ, το ετήσιο κόστος των μετακλητών υπαλλήλων ανέρχεται στα 260.000.000 € σε ορίζοντα τετραετίας και περίπου 65.000.000 € ετησίως» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Ενδεικτικό του γαλάζιου στρατού είναι ότι «η διόγκωση του σώματος των μετακλητών υπαλλήλων, με την παράλληλη «μετακλητοποίηση» ολόκληρων Υπηρεσιών και τον διορισμό μετακλητών ιδιωτών ακόμα και σε θέσεις ευθύνης (βλ. μ.α. ν.4704/2020, αρ. 37: Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ν. 4670/2020, αρ. 106: Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου), είναι μια πολιτική επιλογή που λειτουργεί σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος» προσθέτει.

«Η ανωτέρω επιλογή συνεπάγεται και έλλειψη λογοδοσίας, καθώς ως πολιτικές επιλογές, οι υπάλληλοι αυτοί εξαρτώνται άμεσα από τον πολιτικό τους προϊστάμενο συνήθως για όσο διαρκεί ο εκλογικός κύκλος» σημειώνουν με νόημα.

 

Το «κοστοβόρο» και πελατειακό κράτος της κυβέρνησης προβληματίζει την Ένωση και καλεί την ηγεσία της χώρας «να εξετάσει με ψυχραιμία, σύνεση και ορθολογικότητα όλες τις παραπάνω πρακτικές και να διενεργήσει το ταχύτερο δυνατό τις νόμιμες προβλεπόμενες».

Η ανακοίνωση της ΕΝΑΠ ΕΣΔΔΑ για το ζήτημα των μετακλητών υπαλλήλων

Η Ένωση Αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΝΑΠ- ΕΣΔΔΑ) εκφράζει τον έντονο προβληματισμό της σε σχέση με τη ραγδαία αύξηση του αριθμού των μετακλητών υπαλλήλων, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα μέσω του apografi.gov.gr (2.994 άτομα, Νοέμβριος 2020). Ο αριθμός αυτός έχει αγγίξει δυσθεώρητα ύψη για το ελληνικό κράτος, υπερβαίνοντας ακόμη και τον αριθμό των αποφοίτων δημοσίων υπαλλήλων της ΕΣΔΔΑ, και εκτινάσσει το δημοσιονομικό κόστος λειτουργίας του κράτους, καθώς το ποσό που δεσμεύεται για υπερωριακή απασχόληση και απασχόληση (εξαιρέσιμες ημέρες και αργίες) ανέρχεται πλέον σε 712.000 € για το 2020. Η στελέχωση, οργάνωση και λειτουργία μιας δημόσιας διοίκησης προσανατολισμένης στο δημόσιο συμφέρον θα πρέπει να βασίζεται σε αρχές όπως η αμεροληψία, η διαφάνεια η ίση μεταχείριση των πολιτών, η συνέχεια, η λογοδοσία και η νομιμότητα. Αυτές οι αρχές πρέπει να αποτελούν κεκτημένα και προϋποθέσεις μιας σύγχρονης, ορθολογικής και δημοκρατικής δημόσιας διοίκησης.

Η διόγκωση του σώματος των μετακλητών υπαλλήλων, με την παράλληλη «μετακλητοποίηση» ολόκληρων Υπηρεσιών και τον διορισμό μετακλητών ιδιωτών ακόμα και σε θέσεις ευθύνης (βλ. μ.α. ν.4704/2020, αρ. 37: Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ν. 4670/2020, αρ. 106: Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου), είναι μια πολιτική επιλογή που λειτουργεί σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Μια επιλογή που συνεπάγεται έλλειψη διαφάνειας, απουσία αντικειμενικών κριτηρίων επιλογής στη στελέχωση δημόσιων υπηρεσιών και υψηλό δημοσιονομικό κόστος καθώς, με βάση το μέσο μισθό ενός μετακλητού υπαλλήλου όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΓΛΚ, το ετήσιο κόστος των μετακλητών υπαλλήλων ανέρχεται στα 260.000.000 € σε ορίζοντα τετραετίας και περίπου 65.000.000 € ετησίως. Περαιτέρω, η ανωτέρω επιλογή συνεπάγεται και έλλειψη λογοδοσίας, καθώς ως πολιτικές επιλογές, οι υπάλληλοι αυτοί εξαρτώνται άμεσα από τον πολιτικό τους προϊστάμενο συνήθως για όσο διαρκεί ο εκλογικός κύκλος.

Η διαχρονικότητα του φαινομένου είναι συνυφασμένη με το πελατειακό κράτος και βρίσκεται σε προφανή αντίφαση με τις δεσμεύσεις περί έμπρακτης και αποτελεσματικής διάκρισης της Κυβέρνησης από τη Διοίκηση και εχεγγύων διαφάνειας και ακεραιότητας και συνέχειας στην κρατική λειτουργία, όπως φιλοδοξεί να εισάγει ο Ν.4622/2019 για το επιτελικό κράτος.

Καλούμε την πολιτική ηγεσία να εξετάσει με ψυχραιμία, σύνεση και ορθολογικότητα όλες τις παραπάνω πρακτικές και να διενεργήσει το ταχύτερο δυνατό τις νόμιμες προβλεπόμενες υπαρκτές διαδικασίες που αφορούν σε προσλήψεις προσωπικού μέσω του ΑΣΕΠ ή της ΕΣΔΔΑ, ανανεώνοντας το προσωπικό της Δημόσιας Διοίκησης και στελεχώνοντας θέσεις Υπηρεσιών που δοκιμάζονται λόγω της πανδημίας. Επίσης θεωρούμε επιτακτική την αξιοποίηση σε θέσεις ευθύνης έμπειρου και καταρτισμένου στελεχιακού δυναμικού όπως των αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Τα ανωτέρω αποτελούν προϋποθέσεις για την επαναπροσέγγιση και εμπέδωση των αξιών που μια σύγχρονη και δημοκρατική Δημόσια Διοίκηση οφείλει να υπηρετεί αλλά και μια ισχυρή εγγύηση της αποτελεσματικής υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος.

πηγη:

 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου