Δύο νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται σήμερα δείχνουν ότι σύσσωμος – ή τουλάχιστον, σχεδόν σύσσωμος – ο ελληνικός   λαός όχι απλώς στηρίζει, αλλά και πλειοδοτεί στην διαχείριση της προσφυγικής κρίσης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Στην δημοσκόπηση της εταιρίας Opinion Poll για το «Πρώτο Θέμα», οι εννιά στους δέκα πολίτες θεωρούν ότι ο Μητσοτάκης και η κυβέρνηση «αντέδρασαν σωστά απέναντι στον εκβιασμό Ερντογάν», ενώ οι 8 στους δέκα συμφωνούν με την «σκλήρυνση της γραμμής που ακολουθεί η κυβέρνηση» στο προσφυγικό.

 

Ενδεικτικά ερωτήματα είναι τα εξής:

  • «Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντέδρασαν σωστά απέναντι στον εκβιασμό Ερντογάν;», Το 90% απαντά «ναι».
  • «Συφωνείτε με την σκλήρυνση της γραμμής που ακολουθεί η κυβέρνηση στο Μεταναστευτικό; « Το 81% απαντά «ναι»
  • «Είστε ικανοποιημένος από την στάση που κράτησε στα γεγονότα στον Εβρο ο ΣΥΡΙΖΑ;» Το 62% απαντά «όχι».

Παρομοίως, στη δημοσκόπηση της εταιρείας Interview για την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών επιδοκιμάζει τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στις τελευαταίες εξελίξεις: Εννέα στους δέκα ερωτηθέντες απαντούν «ναι» στο κλείσιμο των συνόρων αλλά και στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη δημιουργία κλειστών δομών.

Οι δημοσκοπήσεις αυτές έχουν γίνει το πολιτικό Ευαγγέλιο του Μαξίμου στην διαχείριση της κρίσης. Όχι τόσο γιατί επικροτείται η πολιτική της, όσο γατί υπηρετείται το σχέδιό της γιατί διαμορφώνεται κλίμα πάνδημης συσπείρωσης γύρω από την κυβέρνηση στην σκιά της «εθνικής απειλής» - ένα κλίμα, που καταγράφεται πάντα, και σε παγκόσμιο επίπεδο, σε περιπτώσεις εθνικού κινδύνου.

Δεν έχει σημασία που οι πολίτες ερωτώνται γενικά «εάν επικροτούν την στάση Μητσοτάκη απέναντι στον εκβιασμό Ερντογάν» και όχι εάν επικροτούν, για παράδειγμα, την συλλήβδην απώθηση των προσφύγων – είτε δικαιούνται, είτε δεν δικαιούνται άσυλο -, την παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την δράση επίσης «ταγμάτων εφόδου» και την συμμετοχή δεδηλωμένων νεοναζιστών στην «άμυνα» υπέρ των πατρίων εδαφών.

Δεν έχει επίσης σημασία που δεν διευκρινίζεται ποια μπορεί να είναι «η σκλήρυνση της γραμμής» που υποστηρίζει το 80%. To ζητούμενο, είναι να προκύψει ο πρωτοσέλιδος τίτλος – πρόσκληση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη «Καλά έκανες, ακόμη πιο σκληρά».

Όπως δεν έχει σημασία ότι δεν διευκρινίζεται ποια ήταν η «στάση του ΣΥΡΙΖΑ» με την οποία διαφωνεί το 62%. Εκτός εάν το 62% διαφωνεί με την επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα ότι είναι σωστή επιλογή το κλείσιμο των συνόρων, με την οποία όμως… συμφωνεί το 90% όταν παρουσιάζεται ως «αντίδραση της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Σχολιάζοντας αυτές τις αντιφάσεις, στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν ότι το μόνο που έχει σημασία για το Μαξίμου, και για ολόκληρο το σύστημα που στηρίζει την ΝΔ, είναι «η εμπέδωση κλίματος πολέμου και κοινωνικής απειλής για να επιτευχθεί η περίφημη συσπείρωση και να ξεχαστούν τα λάθη, τα αδιέξοδα και οι πολιτικές αποτυχίες της κυβέρνησης: από τον ξυλοδαρμό των κατοίκων των νησιών από τα ΜΑΤ έως την κατάρρευση της οικονομίας που ήταν έτοιμη για… απογείωση.

Κατά τις ίδιες εκτιμήσεις, για μια ακόμη φορά και παρ’ ότι πρόκειται πρόκειται για θέμα που όντως έχουν τεράστια εθνική σημασία και επιπτώσεις, η κυβέρνηση επιλέγει την επικοινωνιακή διαχείριση αγνοώντας τους, βραχυπρόθεσμους και μεσοπρόθεσμους, κινδύνους για την χώρα. Και στο πλαίσιο αυτό διολισθαίνει όλο και περισσότερο στην ατζέντα της άκρας δεξιάς – είτε πρόκειται για την ανακοίνωση από τον Νότη Μηταράκη της «κατάργησης» των επιδομάτων που διαθέτουν στους πρόσφυγες η ΕΕ και τα Ηνωμένα Εθνη, είτε πρόκειται για το σχέδιο εγκατάστασης προσφύγων σε ξερονήσια, το οποίο άφησε ανοιχτό ακόμη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί από αυτούς τους τελευταίους χειρισμούς και τις αποφάσεις συναντούν αντιστάσεις και εντός κυβέρνησης. Από τους πλέον προβληματισμένους φέρεται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ενώ ενδεικτικά είναι και τα τελευταία άρθρα της «Καθημερινής» για την ανοχή στην δράση των ανεξέλεγκτων ένοπλων ομάδων «πολιτοφυλακής» στον Εβρο.

Όμως, το Μαξίμου και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντί τους «φιλελευθερισμού» δείχνουν πια να προσχωρούν πλήρως στην ατζέντα Σαμαρά και Αδωνι, ανεξαρτήτως κοινωνικού και εθνικού τιμήματος.

πηγη:https://tvxs.gr