Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 30 Νοέ 2019
Οι εκλογές και η εκλογίκευση τους
Κλίκ για μεγέθυνση
Θύμιος Γεωργόπουλος
30/11/2019, 09:22
 

 

Οι φράσεις «πρόωρες εκλογές», «εκλογικός αιφνιδιασμός», «σχέδιο για fast track εκλογές» και «αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις επιδιώκει η κυβέρνηση» που ακούγονται (ανελλιπώς τα τελευταία σαρανταπέντε χρόνια) καταγράφουν το κυρίαρχο έλλειμμα δημοκρατικής κουλτούρας της χώρα μας συγκριτικά με τις λοιπές Ευρωπαϊκές αστικές δημοκρατίες.

 

Μία -στοιχειωδώς λειτουργούσα- δημοκρατία επιβάλλεται να έχει δύο βασικές σταθερές: τον τακτό χρόνο διεξαγωγής των εκλογών (που Συνταγματικά είναι ορισμένος) και το εκλογικό σύστημα διεξαγωγής τους. Το κυβερνητικό καμποϊλίκι διεξάγω αιφνιδιαστικά εκλογές όταν με βολεύει και με το σύστημα που με εξυπηρετεί αποτελούν καραμπινάτη εκτροπή.

Οι εξαιρέσεις στον κανόνα για σπουδαίο λόγο: απώλεια της δεδηλωμένης, αιφνίδια κρίση σε εθνικό θέμα, καταφανής και καταγεγραμμένη δυσαρμονία της κυβέρνησης με τον λαϊκό αίσθημα, επιβάλλουν την πρόωρη διεξαγωγή εκλογών που καταγράφεται ως υψηλής ευθύνης δημοκρατική στάση, ενώ η εφαρμογή της εξαίρεσης ως καθολικού κανόνα αποτελεί κυβερνητικό ριφιφί για τα λάφυρα της εξουσίας ή και την αμνήστευση των αυτουργών για τις προηγούμενες ληστείες τους.

Ωστόσο καμία εξαίρεση στην εφαρμογή της απλής αναλογικής (για τον οποιοδήποτε λόγο) δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, αφού ουδείς «σπουδαίος» λόγος είναι σημαντικότερος από την αναλογική εκπροσώπηση στο κοινοβούλιο, της εκφρασμένης θέλησης (με την κάθε ψήφο) του λαού στην κάλπη.

Η ΝουΔου από την επομένη της αυτοδύναμης εκλογής της -και πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι στο προεδρικό μέγαρο από την ορκωμοσία των υπουργών της- που της επιτρέπει ανεμπόδιστα και χωρίς συμμαχικούς (με προσθήκες κυβερνητικών εταίρων) συμβιβασμούς να εφαρμόσει κατά γράμμα όσα έταξε, ξεκίνησε να παίζει «το παίγνιον του πάστορος» ρίχνοντας τα φύλλα “εδώ η απλή αναλογική”, “εκεί τους ισοπεδώνουμε με αλλεπάλληλες κάλπες”, “που είναι ο παπάς (της Κεραμέως) να μας αποκαλύψει πότε θα έρθει η δευτέρα (και τρίτη) παρουσία μας στην κυβέρνηση;

Γιατί όπως καταλάβατε δε φτάνει μόνο μία πρόωρη κάλπη για να κάψουν την απλή αναλογική, με την οποία υποχρεωτικά θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές όποτε και αν γίνουν, ακόμα και αν η παρούσα βουλή ψηφίσει (που θα την ψηφίσει) την επαναφορά της ενισχυμένης.

Άντε και την στήνουνε άμεσα την κάλπη με την αναλογική, άντε (λέω εγώ) και βγαίνουνε πάλι πρώτοι τώρα που είναι καβάλα στο κύμα (όπου κύμα: ακόμα δεν τους πήρανε χαμπάρι μιας και τα μέτρα (υπέρ των λίγων) θα πληρωθούν (από τους πολλούς) από τον επόμενο χρόνο, τρώνε από τα έτοιμα που παρέδωσε ο Τσίπρας και η προπαγάνδα γουργουρίζει ευχαριστημένη από την μασαμπούκα.

Φτάνει αυτό; Θα έφτανε αν, εκτός από την πρωτιά, είχαν και την δεδηλωμένη της βουλής για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Πως όμως; Αυτοδύναμοι ή με τα αδιάθετα από την «μαύρη Παρασκευή»-ΚΙΝΑΛ;

Αυτό το σενάριο δεν το ψελλίζει ούτε η Βούλτεψη που καταγγέλλει τους Financial Times ως κομματικό έντυπο του ΣΥΡΙΖΑ!

Εδώ σε θέλω μάστορα Θεοδωρικάκο!

Πόσες εκλογικές αναμετρήσεις απαιτούνται λόγω της «τρισκατάρατης» απλής αναλογικής το ξέρουν και τα δέντρα έξω από το Μαξίμου, το πότε και πως θα κερδίσετε τις εκλογές δεν βρήκατε ακόμα.

Δηλαδή «κάνε με προφήτη να σε κάνω πλούσιο».

Γι’ αυτά τα σχέδια ο Τσίπρας σχολίασε ξεκάθαρα: “Αυτή η φούσκα «πουσάρεται» από τα MME που τους στηρίζουν και όπως όλες οι φούσκες κάποια στιγμή σκάνε…..τελικά θα είναι αυτοί οι ίδιοι που θα υλοποιήσουν όχι την αριστερή, αλλά τη δεξιά παρένθεση.

Άλλωστε για την ΝουΔου οι εκλογές γίνονται για να δουν αν είναι σωστές οι δημοσκοπήσεις.

https://www.koutipandoras.gr

 
© Copyright 2011 - 2020 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου