Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 28 Μάι 2019
Κύπρος: Τα αποτελέσματα και ο πρώτος Τουρκοκύπριος ευρωβουλευτής
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 
Πνευματικά Δικαιώματα
AFP - IAKOVOS HATZISTAVROU
 
 

Μικρή διαφορά μεταξύ των δυο μεγάλων κομμάτων της Κύπρου καταγράφηκε στις κάλπες των ευρωεκλογών. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός αναδεικνύεται πρώτο κόμμα με ποσοστό 29,02% και ακολουθεί το ΑΚΕΛ με ποσοστό 27, 49%.

Έτσι, τα δύο πρώτα κόμματα εκλέγουν από δύο βουλευτές στο Ευρωκοινοβούλιο. Το τρίτο ΔΗΚΟ(13,8) εκλέγει 1 όπως και η τέταρτη ΕΔΕΚ(10,58%).

 

Από το ΔΗΣΥ εκλέγεται ο Λευτέρης Χριστοφόρου και ο Λουκάς Φούρλας, από το ΑΚΕΛ ο Νιαζί Κιζιλγιούρεκ και ο Γιώργος Γεωργίου. Το ΔΗΚΟ στέλνει στην ευρωβουλή τον Κώστα Μαυρίδη και η ΕΔΕΚ τον Γιώργο Παπαδάκη.

Ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ του ΑΚΕΛ, ο πρώτος Τουρκοκύπριος που λαμβάνει εισιτήριο για την Ευρωβουλή, αποτέλεσε το πλέον πολυσυζητημένο πρόσωπο της προεκλογικής εκστρατείας, καθώς υπήρξε σημείο σφοδρής αντιπαράθεσης μεταξύ των δυο μεγάλων κομμάτων ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ.

Με καταμετρημένο το 100% ο ακαδημαϊκός Νιαζί Κιζίλγιουρεκ κατέλαβε τη δεύτερη έδρα του ΑΚΕΛ αφού κατετάγη δεύτερος σε ψήφους.

Ποιός είναι ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ

Ο Τουρκοκύπριος Νιαζί Κιζιλγιουρέκ γεννήθηκε το 1959 στο μεικτό χωριό Ποταμιά. Η οικογένειά του προσφυγοποιήθηκε στη διάρκεια των δικοινοτικών συγκρούσεων του 1963-64 και μετακινήθηκε στο τουρκοκυπριακό γκέτο της Λουρουτζίνας, στην ηλικία των 5 ετών.

Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης, όπου έλαβε πτυχίο στην Κοινωνιολογία, Πολιτική και Οικονομικά το 1983. Το διδακτορικό του αφορούσε το Κυπριακό Πρόβλημα/

Το 1995 εργοδοτήθηκε στο Τμήμα Τουρκικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου ως λέκτορας με διάφορους εθνικιστές της εποχής, αλλά και ΜΜΕ να αντιδρούν, ενώ δεν δίστασαν να κάνουν και εκστρατεία ούτως ώστε να τον διώξουν από το Πανεπιστήμιο.

Ο ίδιος αντιστάθηκε στον πόλεμο που δεχόταν τότε, και με τη βοήθεια συναδέλφων του παρέμεινε στη θέση του. Το κλίμα έγινε λιγότερο εχθρικό με την έλευση των χρόνων, ενώ το 2013 έγινε Πρόεδρος της Σχολής των Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου.

Η ακαδημαϊκή του ενασχόληση εστιάζεται στην Νεότερη Ιστορία της Τουρκίας, το Κυπριακό Πρόβλημα και τον Εθνικισμό. Μαζί με τον Πανίκο Χρυσοστόμου, παρήγαγε το ντοκιμαντέρ «ο Τοίχος μας», με το οποίο κέρδισε το βραβείο ειρήνης «Αμπντί.

Τα κύρια ερευνητικά ενδιαφέροντά του είναι η νεότερη Ιστορία της Τουρκίας, το κυπριακό πρόβλημα και ο εθνικισμός.

Έχει γράψει περίπου 20 βιβλία ενώ αρθρογραφεί στην τουρκοκυπριακή αριστερή εφημερίδα Yeni Düzen και στην δεξιά ελληνοκυπριακή Σημερινή.

Ανάμεσα στα έργα του περιλαμβάνονται: «Κύπρος, το αδιέξοδο των Εθνικισμών» (ελληνικά), «Η Κύπρος στη μέγγενη του Εθνικισμού» (τουρκικά) και «Η ιστορία ενός αγέννητου κράτους: Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία» (τουρκικά).

Μιλά 5 γλώσσες, Ελληνικά, Τουρκικά, Γαλλικά, Γερμανικά και Αγγλικά.

Ποιοι είναι οι υπόλοιποι ευρωβουλευτές

ΔΗΣΥ

Λευτέρης Χριστοφόρου

Γεννήθηκε στο κατεχόμενο Πραστειό Αμμοχώστου την 31η Αυγούστου 1963 και είναι παντρεμένος με τη Διαμάντω Ορθοδόξου. Έχει ένα γιο και μία κόρη. Σπούδασε οικονομικές επιστήμες και μεταπτυχιακά στη διοίκηση επιχειρήσεων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Εξελέγη βουλευτής Αμμοχώστου από το 1996-2011. Από το 2014 είναι Ευρωβουλευτής και το 2018 επανεξελέγη αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Λουκάς Φουρλάς

O Λουκάς Φουρλάς γεννήθηκε το 1969 στη Λεμεσό. Είναι απόφοιτος Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Διετέλεσε Αντιπρόεδρος της ΦΠΚ Πρωτοπορία και Πρόεδρος της ΕΦΕΚ Θεσσαλονίκης.

Παρακολούθησε με υποτροφία το 2006 μαθήματα διερευνητικής δημοσιογραφίας και κάλυψης διεθνών κρίσεων στα πανεπιστήμια Columbia και Georges Wash- ington στις ΗΠΑ.

Εργάστηκε για 23 χρόνια ως πολιτικός συντάκτης, αρχισυντάκτης και παρουσιαστής επικαιρικών εκπομπών και κεντρικών δελτίων ειδήσεων στην κρατική και στην ιδιωτική τηλεόραση, ενώ είχε συνεργασία και με τη Νέα Ελληνική Τηλεόραση.

Για 7 χρόνια παρουσίαζε τη βραβευμένη από το κοινό εκπομπή Έχεις Μέσον η οποία έδινε καθημερινά δημόσιο βήμα στους πολίτες.

Εκπρόσωπος τύπου του υποψηφίου κ. Ιωάννη Κασουλίδη, στις προεδρικές εκλογές του 2008.

Πρεσβευτής φιλανθρωπίας του Ιδρύματος «Ελπίδα» και εμπνευστής της Πρωτοβουλίας «Κολυμπώ με τους ΟΥΚ για τους δικούς μας Μικρούς Ήρωες».

Εκπρόσωπος τύπου της Βουλής των Αντιπροσώπων από το 2017 μέχρι το 2019. Ο Λουκάς Φουρλάς ήταν αριστίδην υποψήφιος του ΔΗΣΥ

ΑΚΕΛ

Γιώργος Κ. Γεωργίου

Ο Γιώργος Κ. Γεωργίου γεννήθηκε το 1963 στη Λευκωσία και κατάγεται από την Αφάνεια. Σήμερα διαμένει στο Μαζωτό. Είναι νυμφευμένος με την Καλομοίρα Ιωάννου και έχουν τρία παιδιά.

Σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 1983 μέχρι το 1987. Εργάστηκε ως εκπαιδευτικός φιλόλογος και έφθασε στο βαθμό του Βοηθού Διευθυντή.

Το 2011 εκλέχθηκε βουλευτής με το ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις στην επαρχία Λάρνακας και επανεξελέγη το 2016. Είναι μέλος των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Παιδείας, Περιβάλλοντος και Νομικών. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του συμμετείχε στην Προοδευτική Κίνηση Φοιτητών Αθήνας και στη συνέχεια στην Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών. Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΡΙΚ για τρία χρόνια.

Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ και της Επαρχιακής Επιτροπής ΑΚΕΛ Λάρνακας. Εκλέγηκε ως επικεφαλής και συντονίζει το Επαρχιακό Συμβούλιο της ΕΚΑ Λάρνακας. Συμμετέχει στο Γραφείο Παιδείας και στο Γραφείο Περιβάλλοντος της Κεντρικής Επιτροπής και διετέλεσε μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΔΟΝ.

ΔΗΚΟ

Κώστας Μαυρίδης

Ο Κώστας Μαυρίδης κατάγεται από την επαρχία της κατεχόμενης Κερύνειας. Μετά τη θητεία του στην Εθνική Φρουρά, σπούδασε στις ΗΠΑ με υποτροφίες σε πτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο, Λογιστική, Οικονομικά και Χρηματοοικονομική αντίστοιχα. Δίδαξε σε Πανεπιστήμια στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα. Στην Κύπρο, δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο ΤΕΠΑΚ. Μεταξύ άλλων, εργάστηκε στον τομέα της διαχείρισης επενδύσεων και στο Υπουργείο Εργασίας.

Το 2004 πρωτοστάτησε στην ανάδειξη προνοιών του Σχεδίου Ανάν που παρείχαν την δυνατότητα παρέμβασης Αγγλίας και Τουρκίας στον θαλάσσιο χώρο νοτίως της Κύπρου με στόχο τον ενεργειακό πλούτο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από το 2008 είναι εκλεγμένο μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ. Από το 2014 είναι Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ και ανήκει στην 2η μεγαλύτερη Πολιτική Ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου. Είναι ο πρώτος Κύπριος Ευρωβουλευτής, που συμμετέχει στην Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωκοινοβουλίου. Είναι επίσης δραστήριο μέλος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου και των Αντιπροσωπειών Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) -Τουρκίας, ΕΕ-Ισραήλ καθώς και της ομάδας ΕΕ-Αιγύπτου. Συμμετείχε σε αποστολές του Ευρωκοινοβουλίου στην Τουρκία και στο Ισραήλ.

Στις σημαντικές του δράσεις, περιλαμβάνεται ο διορισμός του ως εκπρόσωπος της Πολιτικής του Ομάδας στο Πρόγραμμα Στήριξης Διαρθρωτικών Αλλαγών στα κράτη-μέλη με προϋπολογισμό 300 εκ. ευρώ μέχρι το 2020 και 25 δισ. για το 2020-2027. Η Κύπρος ανήκει στα κράτη που έχουν επωφεληθεί με σημαντική χρηματοδότηση από το πρόγραμμα.

ΕΔΕΚ

Δημήτρης Παπαδάκης

Ο Δημήτρης Παπαδάκης γεννήθηκε στην Αμμόχωστο. Μετά την προσφυγιά εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην Λεμεσό όπου και μεγάλωσε. Σπούδασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και κατά την διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική δράση. Διετέλεσε Πρόεδρος της φοιτητικής παράταξης του Αγώνα και Γενικός Γραμματέας της ΕΦΕΚ Αθηνών.

Στη συνέχεια διετέλεσε Πρόεδρος της Νεολαίας ΕΔΕΚ, Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος και Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ. Από το 2014 είναι Ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ και συμμετέχει στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, στην Επιτροπή Περιφερειών, στην Επιτροπή Αναφορών και στην ad hoc Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τρομοκρατία.

Έχει δυο κόρες την Χριστιάνα και την Ευαγγελία.

Αναστασιάδης: Ικανοποίηση για το πολιτικό κλίμα - Ανησυχία για την αποχή

Με γραπτή του δήλωση ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το κλίμα «απόλυτου πολιτικού πολιτισμού» στο οποίο διεξήχθησαν οι εκλογές αλλά και για την συμμετοχή σε αυτές των Τουρκοκυπρίων.

Στην δήλωσή του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κάνει επίσης λόγο για ανησυχητικό φαινόμενο, αναφερόμενος στο μεγάλο ποσοστό αποχής και καταλήγει λέγοντας πως αυτό που προέχει είναι η συνεργασία όλων.

Αναλυτικά η δήλωση Αναστασιάδη:

«Εκφράζω την ικανοποίησή μου, γιατί οι σημερινές εκλογές διεξήχθησαν σε ένα κλίμα απόλυτου πολιτικού πολιτισμού, όπως αρμόζει σε μια ευρωπαϊκή χώρα.

Θα ήθελα να απευθύνω θερμές ευχαριστίες προς όλους όσοι εργάστηκαν και έφεραν με απόλυτη επιτυχία σε πέρας την αποστολή τους.

Συγχαίρω όσους εκ των υποψηφίων θα λάβουν την εντολή του λαού και είμαι βέβαιος ότι ενωμένοι θα εργαστούν για το καλώς νοούμενο συμφέρον των Κυπρίων πολιτών.

Την ίδια στιγμή εκφράζω τις ευχαριστίες μου προς όσους των πολιτών άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα, δεν παύει όμως να είναι ανησυχητικό ότι μια μεγάλη μερίδα συμπατριωτών μας επέλεξαν την αποχή. Ένα φαινόμενο που πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά σε κυπριακό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Θα ήταν παράλειψη μου να μην εκφράσω την ευαρέσκεια μου και για την αυξημένη συμμετοχή των συμπατριωτών μας Τουρκοκυπρίων.

Οι εκλογές έχουν τελειώσει. Από αύριο αυτό που προέχει είναι η συνεργασία όλων, ώστε με αποτελεσματικότητα να αντιμετωπίσουμε τις όποιες απειλές δέχεται η πατρίδα μας, να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού αλλά και από κοινού να προχωρήσουμε στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν το κράτος μας αντάξιο των προσδοκιών του λαού μας».

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου