Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 29 Απρ 2024
Ορθάνοιχτο το ρήγμα Σαμαρά - Μητσοτάκη
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 
Διπλή παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού με ομιλίες στην Καλαμάτα και στην κυπριακή πρεσβεία ● Αιχμές για το αγροτικό και για το Κυπριακό ● Βολές για την εισήγηση της Ντόρας Μπακογιάννη σχετικά με την ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Την περασμένη Πέμπτη κατά τη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε από τη Σία Κοσιώνη αν νιώθει ότι έχει δίπλα του τους δύο πρώην πρωθυπουργούς σε αυτή την εκλογική μάχη, με την επισήμανση ότι «και ο κ. Καραμανλής και ο κ. Σαμαράς έχουν πάρει κάποιες αποστάσεις από κάποιες επιλογές σας». Και ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «εγώ τους νιώθω δίπλα μου και δεν μπορώ να φανταστώ ότι υπάρχει αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος έχει τιμηθεί από τον λαό να γίνει πρωθυπουργός επειδή ακριβώς είναι πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, που δεν θέλει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τη Νέα Δημοκρατία σε οποιαδήποτε εκλογή. Το ίδιο ισχύει και τώρα».

 

Δεδομένο είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης το ηχηρό μήνυμα αποστασιοποίησης από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς το εισέπραξε στο συνέδριο του κόμματος με την απόφασή τους να μην πραγματοποιήσουν ομιλία. Αλλωστε όλοι προεξοφλούν ότι αν όντως είχαν πραγματοποιήσει ομιλία, τότε θα είχαν γίνει με σαφή τρόπο ορατές οι αντιθέσεις τους με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Διαφωνίες

Ειδικά στην περίπτωση του κ. Σαμαρά, του οποίου όλες οι αμέσως προηγούμενες δημόσιες παρεμβάσεις εμπεριείχαν την ευθεία αμφισβήτηση κεντρικών επιλογών του πρωθυπουργού, είναι εμφανές ότι επέλεξε να μη μιλήσει και να μην εκφράσει τις διαφωνίες του σε μία περίσταση -όπως το συνέδριο της Ν.Δ.- την οποία ο κ. Μητσοτάκης είχε αναγάγει σε ορόσημο της προεκλογικής του εκστρατείας, προκειμένου ο πρώην πρωθυπουργός να μη δώσει πάτημα στον νυν πρωθυπουργό να επιχειρήσει να του χρεώσει ένα ενδεχόμενο κακό εκλογικό αποτέλεσμα. Οπως ούτως ή άλλως και με την παραπάνω απάντησή του στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο Κυρ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε έτοιμος να κάνει.

Είχαμε όμως γράψει σε προηγούμενα δημοσιεύματα από τις στήλες της «Εφ.Συν.» ότι τίποτα δεν αποκλείει ο Αντ. Σαμαράς να εκφράσει δημοσίως ξανά τις διαφωνίες του με μια νέα αφορμή. Και εντέλει το έκανε την περασμένη Παρασκευή (μόλις μία μέρα μετά τη συνέντευξη του Κυρ. Μητσοτάκη στον ΣΚΑΪ) και μάλιστα με διπλή εμφάνισή του την ίδια μέρα. Πρώτα με ομιλία του στην Καλαμάτα, στο συνέδριο «Γαία Επιχειρείν», όπου άφησε σαφείς αιχμές κατά της κυβέρνησης για το αγροτικό ζήτημα, και έπειτα με παρέμβασή του στην κυπριακή πρεσβεία, όπου εκτόξευσε ευθείες βολές προς την κυβέρνηση αναφορικά με το Κυπριακό.

Ειδικότερα, στην Καλαμάτα, αναφερόμενος στο αγροτικό ζήτημα, δήλωσε ότι «στην Ευρώπη έχουν μπερδέψει τις κρίσεις με τις λύσεις και έχουν καταφανέστατα αποτύχει στις προβλέψεις», λέγοντας επίσης ότι «και εμείς εδώ θα πρέπει να χαράξουμε τη δική μας αγροτική στρατηγική με το βλέμμα στο μέλλον. Δεν μπορούμε στον βωμό του εξισορροπισμού τα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα να μην τα αναδεικνύουμε, να μην τα προστατεύουμε», ενώ σημείωσε πως «προϋπόθεση ασφαλώς είναι η γενναία αύξηση του προϋπολογισμού της ΚΑΠ» και πως «θέλουμε ένα μοντέλο που να εμπνέει», ωστόσο κατέληξε: «Από την άλλη, κι εμείς εδώ είναι καιρός να αφήσουμε τις βολικές δικαιολογίες ότι για όλα μας φταίει η ΚΑΠ…».

Και μετά τις αιχμές για το αγροτικό ήρθαν και οι βολές για το Κυπριακό. Συγκεκριμένα, μιλώντας σε παρουσίαση βιβλίου, έκανε λόγο για «επαγγελματίες κατευναστές στην Αθήνα που ισχυρίζονται ότι τα ελληνοτουρκικά ζητήματα που εγείρει η Τουρκία δεν διευθετούνται λόγω Κυπριακού. Κι ότι επομένως πρέπει να προχωρήσουμε χωρίς την Κύπρο», προσθέτοντας ότι «καμιά λύση στα ελληνοτουρκικά δεν μπορεί να εξευρεθεί χωρίς, πρώτα, τη δημοκρατική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού επί τη βάσει των αρχών και αξιών της Ε.Ε. και του Διεθνούς Δικαίου» (θέση που είναι σε άλλη γραμμή από τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη για την ελληνοτουρκική προσέγγιση, η οποία έχει ως διακηρυγμένο στόχο την επίλυση της ελληνοτουρκικής διαφοράς των θαλάσσιων ζωνών).

Και κάπου εκεί ο κ. Σαμαράς έστρεψε ρητά τα πυρά του στην κυβέρνηση, ρωτώντας: «Γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει, ως οφείλει, σε διεθνείς πρωτοβουλίες για την υπενθύμιση της τραυματικής επετείου» των 50 ετών από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο; Γεγονός που επιβεβαιώνει ότι το ρήγμα μεταξύ του Αντ. Σαμαρά και του Κυρ. Μητσοτάκη όχι μόνο παραμένει αλλά είναι και εξαιρετικά βαθύ, την ώρα που η προεκλογική περίοδος δεν μπορεί να σκεπάσει τις αντιθέσεις και τις διαφωνίες στο εσωτερικό της Ν.Δ.

Αλλά στην παρέμβασή του ο Αντ. Σαμαράς επιφύλασσε και ευθείες βολές (αν και χωρίς να την κατονομάζει) κατά της Ντόρας Μπακογιάννη αναφορικά με το γεγονός ότι ήταν εισηγήτρια της Εκθεσης για την ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Μιας έκθεσης από την οποία πάντως πήραν αποστάσεις τόσο ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης όσο και το μέγαρο Μαξίμου. Συγκεκριμένα, ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε ότι «τα όσα ανήκουστα συνέβησαν πρόσφατα με το ψήφισμα για το Κόσοβο δεν εκφράζουν την Ελλάδα και τον Ελληνισμό! Και θα ήταν πιο σημαντικό να ασχοληθούμε με τα 50 χρόνια αντί να εμπλέκουμε τον Ελληνισμό σε μονοπάτια επικίνδυνα, όπως με το ψήφισμα για το Κόσοβο…». Με αυτόν τον τρόπο συνεχίζεται και η άσβεστη διαχρονική βεντέτα μεταξύ του Αντ. Σαμαρά και της Ντ. Μπακογιάννη.

Για τον Μπελέρη

Την ίδια ώρα κάποιοι μέσα στη Ν.Δ. παρατηρούν ότι, μεταξύ των όσων είπε ο κ. Σαμαράς στην κυπριακή πρεσβεία, δεν κάνει καμία αναφορά στην επιλογή της συμμετοχής του εκλεγμένου δημάρχου Χιμάρας Φρέντι Μπελέρη στο «γαλάζιο» ευρωψηφοδέλτιο, ενώ είναι δεδομένο ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης θα ήθελε να ακούσει μια σχετική επιδοκιμαστική δήλωση από τα χείλη του πρώην πρωθυπουργού, ώστε να την αξιοποιήσει στην προσπάθειά του να συγκρατήσει τις σημαντικές διαρροές ψηφοφόρων της Ν.Δ. προς τα (ακρο)δεξιά του κόμματός του.

Στο μεταξύ η υποψηφιότητα Μπελέρη γεννά ερωτήματα στο εσωτερικό της Ν.Δ. Πολλοί διερωτώνται τι θα γίνει εφόσον εκλεγεί ο κ. Μπελέρης, ο οποίος παραμένει κρατούμενος στις αλβανικές φυλακές. Θα πάει να ορκιστεί στο Ευρωκοινοβούλιο; Και αν δεν ορκιστεί τι θα γίνει; Πολλοί καταλαβαίνουν ότι σε αυτήν την περίπτωση θα έχει απομείνει μόνο η μικροκομματική σκοπιμότητα του πρωθυπουργού, ο οποίος κατέληξε στην υποψηφιότητα αυτή με ξεκάθαρο κριτήριο την επιχείρηση ανακοπής των διαρροών ψηφοφόρων της Ν.Δ. προς την Ακροδεξιά. Και αναρωτιούνται αν τελικά η κίνηση Μητσοτάκη με την επιλογή Μπελέρη βολεύει τον κ. Ράμα, αφού στέλνει ένα μήνυμα αποποίησης της διεκδίκησης του δήμου της Χιμάρας από τον υποψήφιο ευρωβουλευτή της Ν.Δ.

από:  https://www.efsyn.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου