Η λύσσα με την οποία πολεμήθηκε η προοδευτική διακυβέρνηση που επαγγέλθηκε ο Αλ. Τσίπρας είχε οφέλη μόνο για τη ΝΔ. Το ΜέΡΑ 25 έμεινε εκτός Βουλής, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ανέβασε το ποσοστό του αλλά η ΝΔ βγήκε βασικά ωφελημένη.

Ο Κ. Μητσοτάκης κατάφερε να πείσει ότι δεν υπάρχει άλλη ρεαλιστική πρόταση διακυβέρνησης από τη δική του, μιας αυτοδύναμης και παντοδύναμης ΝΔ.

Στην πορεία προς τις δεύτερες εκλογές, φαίνεται ότι ο Ν. Ανδρουλάκης εγκαταλείπει την τακτική των ίσων αποστάσεων, στρέφοντας τα πυρά του κυρίως κατά της ΝΔ, προσβλέποντας σε άνοδο του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που θα του επιτρέψει να διεκδικήσει την ηγεμονία στον προοδευτικό χώρο.

Η συζήτηση για τη φορολόγηση του μεγάλου πλούτου που βρίσκεται σε εξέλιξη δείχνει πόσο κοντά θα μπορούσε να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ απέναντι στην ταυτισμένη με τις ελίτ ΝΔ.

Ο Ν. Ανδρουλάκης θεωρεί αυτή τη στιγμή δεδομένη την κυριαρχία του συστήματος εξουσίας Μητσοτάκη και βάζει στόχο την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Θα ήταν διαφορετικά αν οι  δυνάμεις  της αριστεράς και της κεντροαριστεράς είχαν συζητήσει σοβαρά την πρόταση για την προοδευτική διακυβέρνηση.

πηγη: https://tvxs.gr