Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν για το υπουργείο Υγείας και τις διοικήσεις συγκεκριμένων νοσοκομείων, έπειτα από αποκαλύψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, σχετικά με μαζικές απευθείας αναθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που έγιναν σε συγκεκριμένη νεοσύστατη εταιρεία προϊόντων χαλκού.

Ειδικότερα, οι Data Journalists αποκαλύπτουν ότι οι μαζικές απευθείας αναθέσεις που έγιναν είναι ύψους 580.000 και αφορούν στη νεοσύστατη ΙΚΕ με το όνομα «Ελληνικός Χαλκός» ή «HELLENIC COPPER P.C.» εταιρεία προϊόντων χαλκού με έδρα την Κηφισιά τους τελευταίους 14 μήνες.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία ιδρύθηκε μέσα στα χρόνια της πανδημίας, τον Αύγουστο του 2020, έχοντας συνάψει συνεργασίες κυρίως με οργανισμούς του Δημοσίου, όπως τα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με την έρευνα, ερωτήματα προκαλεί το γεγονός πως αν και βρισκόμαστε στο τέλος της πανδημίας, συνεχίζεται η εγκατάσταση προϊόντων χαλκού με απευθείας αναθέσεις με πρόσχημα την πανδημία.

Η αντισηπτική και αντιμικροβιακή δράση του χαλκού είναι γνωστή από την αρχαιότητα και δεν αμφισβητείται. Ωστόσο, στις σχετικές υπογραφές συμβάσεων με τα νοσοκομεία δεν προβλέπονται συγκεκριμένες πιστοποιήσεις, γεγονός που προκάλεσε ακόμη και σχετικό ερώτημα προς τον υπουργό Υγείας τον Ιανουάριο.

Η έρευνα των Data Journalists εντόπισε συγκεκριμένα 11 απευθείας αναθέσεις από νοσοκομεία διάφορων περιφερειών που υπάγονται στο Υπουργείο Υγείας, από τις 27 Δεκεμβρίου 2021 μέχρι και τις 7 Μαρτίου 2023. Μια 12η σύμβαση υπεγράφη μετά από διαγωνισμό. Το συνολικό ύψος που έλαβε η ΙΚΕ Ελληνικός Χαλκός, σε αυτό το διάστημα, ξεπερνάει τις 580.000 ευρώ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ. Μάλιστα τα «βιβλία» της νεοσύστατης οικογενειακής εταιρείας, δείχνουν τον ισολογισμό του καθαρού κύκλου εργασιών της για το 2021 να φτάνει τα 145.635 ευρώ.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι οι διαγωνισμοί κυμαίνονται στις 30.000 – 37.000 ευρώ (με ΦΠΑ), ώστε να είναι σκοπίμως κάτω από το όριο που επιτρέπει κατεπείγουσες διαδικασίες απευθείας αναθέσεων λόγω COVID.

Οι Data Journalists παραθέτουν στο ρεπορτάζ τους αναλυτική λίστα με τα ελληνικά νοσοκομεία που βρέθηκαν να λαμβάνουν υλικοτεχνικό εξοπλισμό από την «Ελληνικός Χαλκός». Η έρευνα του μέσου καλύπτει την περίοδο από 27.12.21 έως 7.3.2023.

Στη Βουλή από τον Ιανουάριο το ζήτημα των εν λόγω αναθέσεων

Το ζήτημα έχει τεθεί στο νομοθετικό σώμα εδώ και δύο και πλεόν μήνες, όταν στις 9 Ιανουαρίου ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γεώργιος Φραγκίδης κατέθεσε ερώτηση στην Βουλή προς τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη.

Η ερώτηση αφορά τις απευθείας αναθέσεις δημόσιων νοσοκομείων στην εταιρεία «Ελληνικός Χαλκός Ι.Κ.Ε.», με τον βουλευτή να ζητά εξηγήσεις σχετικά με τα έργα επίστρωσης επιφανειών με αντιμικροβιακό χαλκό και με την προμήθεια πύλης απολύμανσης. Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για «αδικαιολόγητες απευθείας αναθέσεις σε νεοσύστατη εταιρεία» και καλεί τον Θ. Πλεύρη να απαντήσει σχετικά με την επιλογή της διαδικασίας απευθείας ανάθεσης, καθώς και με τα κριτήρια με τα οποία επιλέχθηκε η εν λόγω εταιρεία.

Η ερώτηση του κ. Φραγκίδη

«Η εταιρεία «Ελληνικός Χαλκός Ι.Κ.Ε.» ιδρύθηκε στις 11/8/2020, αξιοποιώντας προφανώς τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που προσέφερε η πανδημία του κορωνοϊού και η ανάγκη για υγειονομική ενίσχυση και θωράκιση των νοσοκομειακών και άλλων δημόσιων χώρων. Στο μητρώο επιχειρήσεων, ως κύριος κλάδος δρατηριότητας (ΚΑΔ) αναφέρεται το χονδρικό εμπόριο πλακών, φύλλων και ταινιών από χαλκό αλλά και άλλοι συνολικά 19 ΚΑΔ, συμπεριλαμβανομένου του εμπορίου υγειονομικών ή νοσοκομειακών ειδών.

Η «Ελληνικός Χαλκός Ι.Κ.Ε.» με πελάτες κυρίως φορείς του Δημοσίου, όπως Υπουργεία, Σχολεία και Νοσοκομεία, εμφανίζεται τον τελευταίο χρόνο στις αναρτήσεις στη Διαύγεια και στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ) να παίρνει από τα ελληνικά νοσοκομεία, με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, δύο συγκεκριμένα έργα:

Επίστρωση επιφανειών με αντιμικροβιακό χαλκό και Προμήθεια πύλης απολύμανσης

Η τιμή για κάθε έργο χωριστά ανέρχεται περίπου στο ανώτατο όριο της απευθείας ανάθεσης, δηλαδή 30.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ, ήτοι 37.200.

Σημειωτέον, ότι δεν πρόκειται για τη μοναδική εταιρεία που προμηθεύει πύλη απολύμανσης τύπου SP 209 για νοσοκομειακή χρήση και διεξάγει επιχάλκωση επιφανειών, καθώς μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο δείχνει ότι υπάρχουν και άλλες εταιρείες που διαθέτουν ανάλογα προϊόντα και υπηρεσίες.

Τις τελευταίες μέρες ήρθε στη δημοσιότητα η περίπτωση μιας άλλης νεοσύστατης εταιρείας με την επωνυμία «Υγειονομική Δυναμική Ι.Κ.Ε.», η οποία προμήθευσε με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης το Υπουργείο Δικαιοσύνης με μία πύλη αυτόματης θερμομέτρησης και απολύμανσης αξίας 14.260 ευρώ.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης μάλιστα φέρεται να στοχεύει να τοποθετηθούν άλλα δέκα αντίστοιχα μηχανήματα σε δικαστήρια της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, γεγονός για το οποίο έχουν διατυπώσει σοβαρές επιφυλάξεις ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών και το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, λόγω των ζητημάτων αποτελεσματικότητας και ασφάλειας που εγείρονται.
Η τακτική των απευθείας αναθέσεων στις προμήθειες είναι μια λύση ανάγκης για έκτακτες και επείγουσες καταστάσεις, η οποία μετά από τρία χρόνια πανδημίας συνιστά αδικαιολόγητη επιλογή. Ενισχύει την αδιαφάνεια, την διαπλοκή και τον αθέμιτο ανταγωνισμό, ενώ υποδηλώνει διάθεση για εύνοια ημετέρων. Δυστυχώς, η απευθείας ανάθεση είναι μια διαδικασία που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όχι μόνο δεν αποτρέπει αλλά δείχνει να προτιμά, αφού μόνο μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 με αυτόν τον τρόπο υπογράφηκαν 66.219 συμβάσεις (από τις συνολικά 95.910), προϋπολογισμού 767,6 εκατ. ευρώ.

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχει εκφράσει πολλές φορές την αντίθεσή του απέναντι σε τέτοιου είδους αδιαφανείς πρακτικές και έχει ζητήσει από την κυβέρνηση λογοδοσία για τις προμήθειες στην υγεία, κάτι στο οποίο δεν έχει προβεί η κυβέρνηση μέχρι στιγμής. Αντίθετα, ενισχύει τις εν λόγω πρακτικές, νομοθετώντας ανά τρίμηνο τη δυνατότητα διεξαγωγής απευθείας αναθέσεων για τις προμήθειες στην υγεία, επικαλούμενη μετά από τρία χρόνια τις δήθεν έκτακτες συνθήκες της πανδημίας.

Με βάση τα παραπάνω,

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Υπάρχουν επιστημονικές μελέτες και επίσημη επιστημονική ενημέρωση για τα ιατρικά και τεχνικά στοιχεία που τεκμηριώνουν την αποτελεσματικότητα των πυλών απολύμανσης και της επίστρωσης επιφανειών με αντιμικροβιακό χαλκό στην αποφυγή μετάδοσης κορονοϊού, ώστε να συνιστάται η άμεση εφαρμογή τους σε δημόσια νοσοκομεία; Πώς τεκμαίρεται η μη επικινδυνότητα των εν λόγω πυλών απολύμανσης για τη δημόσια υγεία;

Διαθέτει η εταιρεία «Ελληνικός Χαλκός Ι.Κ.Ε.» πιστοποιητικό καταλληλότητας για τα συγκεκριμένα έργα από αναγνωρισμένους υγειονομικούς φορείς, ευρωπαϊκούς ή διεθνείς, και ειδικά από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.);

Για ποιο λόγο ακολουθήθηκε από την πλευρά των νοσοκομείων η διαδικασία της απευθείας ανάθεσης στην προμήθεια των προαναφερθέντων έργων και με βάση ποια κριτήρια επιλέχθηκε ως προμηθευτής η εταιρεία Ελληνικός Χαλκός Ι.Κ.Ε. τη στιγμή μάλιστα που δεν είναι η μοναδική εταιρεία που διαθέτει τη συγκεκριμένη τεχνογνωσία και τα συγκεκριμένα προϊόντα;

Προτίθεστε να παράσχετε τεκμηριωμένη αιτιολόγηση για τις απευθείας αναθέσεις που αφορούν προμήθειες στο χώρο της υγείας, καθώς και για την πορεία των δωρεών ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού από ιδιώτες σε νοσοκομεία που πραγματοποιήθηκαν με στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της πανδημίας;».

πηγη: https://tvxs.gr