Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 16 Αύγ 2022
Υπόμνημα Κουκάκη σε Ντογιάκο - «Δεν είμαι ο μόνος δημοσιογράφος που παρακολουθείται»
Κλίκ για μεγέθυνση


EUROKINISSI
16.08.2022, 17:31
 
 
Με αιχμές προς την κυβέρνηση και τη Δικαιοσύνη, οι δηλώσεις του δημοσιογράφου μετά την τετράωρη κατάθεσή του στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Για την υπόθεση των παρακολουθήσεων κατέθεσε σήμερα –για πάνω από τέσσερις ώρες– στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο, ο δημοσιογράφος Θάνος Κουκάκης που έπεσε ο ίδιος θύμα των «νόμιμων» –κατά το Μαξίμου– υποκλοπών.

Ο δημοσιογράφος κατέθεσε γραπτό υπόμνημα με τις θέσεις του για το ζήτημα της τηλεφωνικής παρακολούθησής του, ενώ με δηλώσεις του μετά την κατάθεσή του στο εισαγγελέα, άφησε αιχμές τόσο κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όσο και για τις καθυστερήσεις που υπήρξαν από πλευράς Δικαιοσύνης. 

Συγκεκριμένα, ο κ. Κουκάκης ανέφερε τα εξής: «Έχουν περάσει δυο χρόνια από τη στιγμή που κατήγγειλα στην Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών την πρώτη παρακολούθησή μου. Έκτοτε η ελληνική Δικαιοσύνη είχε κινηθεί με πολύ αργά βήματα. Η αλήθεια είναι ότι σήμερα είχα μια συζήτηση ουσιαστική με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου η οποία εστίασε ακριβώς στην πρώτη παρακολούθησή μου από την ΕΥΠ και δεν υπεισήλθε όμως όπως θα ήθελα στις λεπτομέρειες της δεύτερης παρακολούθησή μου από το λογισμικό Predator. Αυτό το οποίο βλέπουμε όλο το προηγούμενο διάστημα είναι ότι η δημοσιογραφική έρευνα εισφέρει στη Δικαιοσύνη. Η Δικαιοσύνη μέρα με την ημέρα αποκτά όλο και περισσότερες πληροφορίες για την εξέλιξη αυτής της υπόθεσης και είμαι πεπεισμένος ότι αυτές οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις θα συνεχιστούν και η Δικαιοσύνη θα μπορέσει ακόμη με ταχύτερα βήματα να κάνει το έργο της».

Όπως ανέφερε, το υπόμνημα που κατέθεσε ο κ. Κουκάκης  αναφέρεται σε όλα τα γεγονότα, τα οποία γνωρίζει, τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις που έχουν γίνει μέχρι και σήμερα. Επίσης, δήλωσε σίγουρος ότι θα υπάρχει ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας με τη Δικαιοσύνη, για να προχωρήσει περαιτέρω η έρευνα.

Εξάλλου, σημείωσε πως ο ίδιος ζήτησε από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου «με το υπόμνημα μου να εξετάσει όλες τις πτυχές και όλες τις πληροφορίες που έχουν μέχρι τώρα βγει στη δημοσιότητα. Είχαμε μία εκτενή συζήτηση των θεμάτων αυτών. Ο ίδιος απ’ ότι καταλαβαίνω θα αφήσει την πρωτοβουλία στους εισαγγελείς Πρωτοδικών προκειμένου να προχωρήσουν την έρευνα, δεν ξέρω αν σε κάποιο σημείο κρίνει ότι θα πρέπει να πάρει την υπόθεση στα χέρια του, αυτό είναι δικιά του υπόθεση, εκείνος θα το πει».

AP PHOTO

Αναφορικά με το τι μπορεί να κάνει κάποιος πολίτης που πιστεύει πως παρακολουθείται, ο δημοσιογράφος ήταν αφοπλιστικός: « Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τροπολογία που πέρασε 31 Μαρτίου του 2021 ουσιαστικά απαγόρευσε στον κάθε Έλληνα πολίτη να μπορεί να πληροφορηθεί από την αρμόδια αρχή από την αρχή διασφάλισης απορρήτου Επικοινωνιών το γεγονός ότι έχει παρακολουθεί για λόγους εθνικής ασφάλειας. Και έτσι ακριβώς απαγόρευσε σε εσάς, σε εμένα αλλά ακόμα και σε πολιτικούς του αντιπάλους όπως ο Νίκος Ανδρουλάκης να πληροφορηθούν το γεγονός ότι αποτελούσαν αντικείμενο παρακολούθησης. Σε σχέση με τους δημοσιογράφους θα ήταν λάθος να υποθέσετε ότι είμαι ο μοναδικός στόχος παρακολούθησης».

Κλήσεις και... καθυστερήσεις

Σημειώνεται ότι η κλήση προς τον δημοσιογράφο ήρθε μόλις την περασμένη εβδομάδα, παρά το γεγονός ότι από τον Απρίλιο έχει προχωρήσει στην καταγγελία για παρακολούθησή του από την υπαγόμενη στον πρωθυπουργό Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, επί 2,5 μήνες (20 Ιουνίου - 12 Αυγούστου 2020), την περίοδο που ερευνούσε υποθέσεις Ελλήνων τραπεζιτών και επιχειρηματιών.

Ο δημοσιογράφος, που έχει ζητήσει δημοσίως από τον εισαγγελικό λειτουργό να προβεί σε μια σειρά από απαραίτητες και επείγουσες ενέργειες για τη διερεύνηση της υπόθεσης, δήλωσε στην «Εφημερίδα των Συντακτών-Σαββατοκύριακο» ότι θεωρεί πως θα προκύψουν σημαντικά στοιχεία εάν διεξαχθεί πλήρης εισαγγελικός έλεγχος για το λογισμικό Predator στην εταιρεία Intellexa και στην εταιρεία Krikel.

Είχε προηγηθεί την Παρασκευή η κατάθεση του δημοσιογράφου Τάσου Τέλλογλου, με αφορμή μια ανάρτησή του περί παρακολούθησης του σημερινού πρωθυπουργού από ιδιώτη το 2018: μια κλήση που προκάλεσε αίσθηση, καθώς η έρευνα ξεκίνησε από αυτό το σημείο, παρά τις καταιγιστικές αποκαλύψεις που υπάρχουν σήμερα.

Αίσθηση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι οι μέχρι πρόσφατα συνεργάτες του πρωθυπουργού (κ. Δημητριάδης και κ. Κοντολέων) δεν έχουν κληθεί από κάποια Αρχή να δώσουν εξηγήσεις, αλλά ούτε οι εταιρείες που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση (και κυρίως η Intellexa) έχουν δεχτεί κάποια όχληση από τις Αρχές. 

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου